icon

Karcinóm prsníka a metastázy na stehennej kosti

patricia1207
24. okt 2025

Ahojte ❤️
Idem na Vás s prosbou potrebovala by som rady a možno trošku povzbudiť.Velmi veľa tu čítam no presvedčila som sa že každý človek je iný každá táto škaredá choroba je iná a na každého inak vplýva.Tak isto ako aj liečba teraz už viem že ju každý zvláda inak.Mamine diagnostikovali karcinóm prsníka ako prve bola na sono na mamografiu po mamo jej odobrali vzorku do vzorky mal nález 3,2cm.Postupila z ambulancie od gynekologicky na NOU v tomto som mala jasno že ak nás ma tato cesta čakať tak jedine tu (neviem prečo) 🙂
Na NOU jej nabuchali vyšetrenia CT MR ďalšia vzorka z uzliny a jasne že pozitívna…Doktorka rozhodla teda o chemo lenže po CT sa im nezdali pľúca tak jej dali PET CT ako posledné vyšetrenie a podľa tých výsledkov sa nastaví chemo.Velmi som sa bala tých pľúc pretože sa im nezdala aj hrudná kosť no našťastie pľúca aj hrudná kosť čistá 🙏🏽
Mamina ma metastazu nakoniec na stehennej kosti 😔 dosť ma to prekvapilo.Prosim ma s týmto niekto skúsenosti? Mamina už podstupuje chemo a ideme na konzultáciu na ozar.Uz je s tým aj zmierena a snažím sa ju veľmi podporovať a pozitívne naladiť 🙏🏽 No veľmi sa bojím ja to v sebe totižto dusim a nedávam svoj strach najavo a nakoľko som jedináčik možno to je ešte horšie že sa nemám s kým podeliť 😔
Prosím ak mi vie niekto odpovedať na pár otázok vopred som vďačná bojím sa že ju stratím nemám s tým skúsenosť a taký prípad som tu nenašla ❤️
Vopred veľmi ďakujem a všetkým prajem veľa šťastia

pribinak
24. okt 2025

Liga proti rakovine má onko poradňu a má aj sieť onko psychlogov. Ti poskytujú sedenia pre onko pacientov ale aj ich blízkych, lebo však choroba zasiahne celu rodinu. Skús si ísť pokecať. Je to zdarma.

https://www.lpr.sk/siet-onkopsychologov/

jamimo
24. okt 2025

@patricia1207 ja ti neporadím s konkrétnymi otázkami. Len ti chcem povedať, že poznám viac žien, ktoré to zvládli. Priebeh liečby ich síce vyčerpal, to ti nebudem klamať, ale vždy dúfali a verili, že tá etapa skončí a bude dobre. Bývalej susede sa vrátila po 14 rokoch, mala ťažký rok, podstúpila mastektómiu kvôli BRCA 2 a už je dobre.
Skús si vypočuť podcast od M. Králikovej, verím, že ťa povzbudí. Držím palce a Prajem všetko dobré!
https://skpodcasty.sk/podcasty/liecive-podcast-...

anonym_1ab8e9
24. okt 2025

@patricia1207 Je úplne pochopiteľné, že sa práve teraz cítiš vystrašená a preťažená. Robíš niečo veľmi ťažké: snažíš sa zostať silná pre svoju mamu, zatiaľ čo v sebe nosíš svoj vlastný strach a smútok. tvoje pocity sú oprávnené – nemusíš ich skrývať ani sa za ne cítiť previnilo. 🌹
Znie to tak, že lekársky tím tvojej mamy je veľmi dôkladný – robí všetky potrebné zobrazovacie vyšetrenia (CT, MRI, PET-CT) a starostlivo plánuje liečbu. Skutočnosť, že jej pľúca a hrudná kosť sú čisté, je naozaj dobrá správa. Metastáza do stehennej kosti (femuru) môže znieť desivo, ale v vraj je to jedno z najbežnejších miest, kde sa rakovina prsníka môže šíriť........ a existujú účinné liečby. Chemoterapia, hormonálna terapia, cielená terapia a lokálne ožarovanie môžu pomôcť kontrolovať alebo dokonca zmenšiť metastázy, zmierniť bolesť a udržať kvalitu života. Niektorí pacienti žijú mnoho rokov s kostnými metastázami pod neustálou liečbou a monitorovaním.
Konzultácia s rádiológom sa pravdepodobne zameria na to, či je potrebné ožarovanie stehennej kosti – či už na prevenciu zlomeniny, zníženie bolesti alebo kontrolu rakoviny v tejto oblasti. Je to veľmi štandardná súčasť starostlivosti o kostné metastázy.

mozno by ti mohlo pomôcť nájsť si bezpečné miesto, kde sa o tom môžes porozprávať:
Poradca alebo psychológ, najmä taký, ktorý pracuje s opatrovateľmi.
Skupina podpory pre onkologických pacientov. Mnohí opatrovatelia nachádzajú útechu v tom, že počujú od iných, ktorí idú rovnakou cestou...Alebo dokonca dôveryhodní priatelia či širšia rodina – nemusis tomu celit sama. Už teraz robíš niečo nesmierne dôležité tým, že svoju mamu emocionálne podporuješ. Tvoja pokojná prítomnosť, tvoja starostlivosť a spôsob, akým ju udržiavaš v dobrej nálade – tieto veci skutočne ovplyvňujú jej cestu k uzdraveniu.

anonym_1ab8e9
24. okt 2025

@patricia1207 Chemoterapia môže byť náročná, ale moze pomoct. ty nemusis byt dokonala. len sedieť s mamou, pozerať sa na niečo vesele a pekne,alebo držať ju za ruku , pocuvat, pustat jej oblubenu hudbu a podobne.
Nemusis predstierať, že je všetko v poriadku. len jej pripomeň: „Zvládneme to spolu, krok za krokom.“ Oslavujte malé víťazstvá. Každá ukončená liečba, každý dobrý výsledok testu alebo dokonca deň s menšou nevoľnosťou si zaslúži uznanie. Pomáha jej vidieť pokrok.....Nech papa bielkoviny a treba vela vody, caju.. Niekedy sú studené jedlá alebo smoothie ľahšie tolerovateľné ako teplé.....Zaznamenaj vsetky nové príznaky pre jej lekára. Únava, nevoľnosť alebo bolesť kostí sa často dajú zvládnuť liekmi alebo úpravou dávky.....Priprav mäkké šatky alebo čiapky, ak jej vypadnú vlasy, majte po ruke útulnú deku a vytvorte jej pokojné a pozitívne prostredie.... a este zápisník alebo priečinok s výsledkami testov, zoznamom liekov a otázkami pre lekára. Pomáha jej to cítiť sa lepšie pod kontrolou.Po chemoterapii sa moze clovek citit este dlho unaveny....Naplánuj čas na ticho, klud a aj jemné prechádzky, ak bude chut.

anonym_4009ee
25. okt 2025

@patricia1207 chodila som k psychiatri a stale chodim. prajem ti velmi vela sil. ja som musela byt oporou mlademu cloveku co za 3mesiace od diagnozy zomrel. :( v zivote sa z toho nedostanem. :((((((( odvtedy mam same zdravotne problemy.

anonym_b11f02
25. okt 2025
@anonym_4009ee

@patricia1207 chodila som k psychiatri a stale chodim. prajem ti velmi vela sil. ja som musela byt oporou mlademu cloveku co za 3mesiace od diagnozy zomrel. :( v zivote sa z toho nedostanem. :((((((( odvtedy mam same zdravotne problemy.

@anonym_4009ee posielam objatie

simona20201309
25. okt 2025

@patricia1207 neboj, dnes už to vedia liecit aj v pokročilých štádiách. Netreba sa vzdávať.
Len otázočka- 3, 2cm? To si mamina nenahmatala skôr?

anonym_4009ee
25. okt 2025
@anonym_b11f02

@anonym_4009ee posielam objatie

@anonym_b11f02 aj ja tebe❤