icon

Môže Gynex pomôcť pri ľahkej hypertyreóze?

paulikk
8. okt 2025

Zdravím, užíval niekto gynex pri ľahkej hypertyreóze? Pomohlo to normalizovať štítnu žľazu? Dr mi nedala žiadne lieky.

billy_jean
8. okt 2025

Ja som ho používala na úpravu cyklu a nepomohol mi na nič. Ale ani neuškodil, teda aspoň dúfam.

unicornlady
8. okt 2025

Aké máš hodnoty, že ti dr. nič nedala?

nevenka
8. okt 2025
@unicornlady

Aké máš hodnoty, že ti dr. nič nedala?

@unicornlady
@paulikk aj mna toto zaujima...ci to len nebude vyssie TSH, lebo pri miernej hypertyreoze lieky davaju.
A toto, ak mas vyssie TSH je teda ina diagnoza, nie hypertyreoza. A Gynex je na ine hormonalne problemy, ked uz.

paulikk
autor
27. okt 2025

TSH 4,830 FT4 24,18
ATG 1,6 ATPO 1,2

unicornlady
27. okt 2025

Umelá inteligencia (chatGPT) napísala toto:
1. TSH (Thyroid Stimulating Hormone) – 4,830 mIU/L

TSH je hormón, ktorý produkuje hypofýza a stimuluje štítnu žľazu k tvorbe hormónov (T3 a T4).

Normálne referenčné hodnoty: približne 0,4 – 4,0 mIU/L (môže sa líšiť podľa laboratória).

Tvoje TSH 4,83 je mierne zvýšené.

Zvýšené TSH znamená, že hypofýza „povzbudzuje“ štítnu žľazu, lebo cíti, že hormóny T4/T3 sú nedostatočné.

Toto sa často označuje ako subklinická hypotyreóza.

2. FT4 (Free Thyroxine) – 24,18 pmol/L

FT4 je voľná forma T4, hlavného hormónu štítnej žľazy.

Normálne referenčné hodnoty: cca 9–24 pmol/L (laboratórium môže mať mierne odlišný rozsah).

Tvoje FT4 je na hornom okraji normy.

To znamená, že štítna žľaza stále produkuje dostatok hormónu, aj keď TSH je mierne zvýšené.

Tento stav podporuje diagnózu subklinickej hypotyreózy, pretože FT4 je ešte normálne.

3. ATG (anti-thyroglobulin antibodies) – 1,6

Protilátky proti tyreoglobulínu, marker autoimunitného ochorenia štítnej žľazy (napr. Hashimotova tyreoiditída).

Hodnota 1,6 je zvyčajne v norme (laboratória majú rôzne referencie, napr. <4–6).

Znamená to, že pravdepodobne nie je prítomná autoimunitná aktivita.

4. ATPO (anti-thyroid peroxidase antibodies) – 1,2

Protilátky proti tyreoidálnej peroxidáze – tiež marker autoimunitného zápalu štítnej žľazy.

Hodnota 1,2 je tiež v norme, čo opäť nesvedčí o autoimunitnom zápale.

Zhrnutie

TSH je mierne zvýšené → štítna žľaza je jemne podtlačená.

FT4 je normálne → hormóny štítnej žľazy sú ešte dostatočné.

ATG a ATPO sú normálne → pravdepodobne nejde o autoimunitnú tyreoiditídu.

Možná diagnóza: subklinická hypotyreóza (bez autoimunitného pozadia).

Zvyčajne sa kontroluje TSH a FT4 po 3–6 mesiacoch.

Liečba sa zváži len ak sa objavia príznaky alebo ak TSH stúpne nad cca 10 mIU/L.