Môže PMS zhoršovať úzkosti a depresiu?
Baby mavate to? Beriem aj lieky a dnes uplna kríza. Plač, depka, bolesť hlavy, totálna nervozita. O týždeň mám dostať menzes. Môže to byt už pms? V takéto dni mám chuť len lezat v posteli a nebyť. Vzdy keď ma boli hlava, mám pocit že mám nádor. Naviac teraz mám pocit že ma boli tak inak - šialene sa sledujem a bojím. Dala som si magnezko
@michaella24 ja to nedávam úplne v riti som. Nedokážem nič. Na nič sa sústrediť. Presne idem do paniky.
Áno. Bývam extrémne agresívna, nervózna. V noci sa budím u úzkosťami, búšením srdca. Som unavená a nepoužiteľná. Neznášam tieto stavy. Preto zvažujem návrat k antikoncepcii, pretože už niekoľko mesiacov mám rozbitý cyklus a PMS, bolesti brucha - dokážu trvať aj dva týždne a ja som už úplne zničená.
@michaella24 aj chodíš psychiatrovi? Či zvládas sama? Mne antikoncepciu neodporúčajú keďže mám cysty
Áno, samozrejme. Liečim sa. Sama by som to nezvládla. Mám diagnostikovanú úzkostno-depresívnu poruchu. K tomu mám pridružených aj zopár vedľajších diagnóz. Ale bohužiaľ, aj napriek liečbe prichádzajú takéto dni, kedy proste príde kolaps.
@michaella24 bolieva ta i hlava?
Áno, väčšinou asi zo zlého spánku, keďže sa budievam nad ránom medzi 3-5 ráno a potom keď konečne zaspím, tak už vstávame do škôlky. Ale nie je tá bolesť nejaká výrazná, že by ma obmedzovala. Väčšinou nepotrebujem lieky proti bolesti.
Myslim ze hej .ja som vtedy tiez velmi unavena mam silne bolesti. Ako menzes silny nie ale bolesti na nevtdrzanie. Psychika ma trapi stale a nesledujem popravde ci mi je prave pred najhorsie.
Ano, vtedy sa mi extremne horsi tetania a uzkost (uz som preliecela a AD som vysadila 1,5 roka vzad) Cela sa trasiem, je mi zima, mam zapchu a som nervozna. Az ked nastupi cervena, tak si vydychnem, ze chvalabohu to bolo len tym 😅
@hankab baby ale ako funguje v tie dni?
Treba to len pretrpiet.. tiez sa vzdy zlaknem ci sa mi zase nevrati panicka porucha a depka, ale prezijem tie 2-3 zle dni a zase je dobre.
@hankab lenže keby to boli 2-3 dni, ja sa bojím že týždeň a vzdy do takeho strachu že to nezvládnem. Strašná bezmocnosť 😫
Daj tomu este cas a neopustaj sa, to pisem v dobrom. Januar/februar su snad najhorsie mesiace na psych.choroby. Novy rok, vsade do na nas tlacia nove “vyzvy” (praca), je malo slnka, pocasie otrasne, dni stale velmi kratke. Daj si magnezko a dopraj si oddych. O par dni bude lepsie 😊
Jedine pretrpieť. Keďže sa liečim, pomáham si "nudzovými" iekmi typu neurol. Ak môže moja mamina, vezme si syna na pár dní, aby som mohla byť sama a oddýchnuť si. Alebo príde ku mne mi pomôcť. Vtedy tie dni len prežívam... Niektoré mesiace sú lepšie, niektoré horšie.
@michaella24 už sa na take koniny sústredím až sa z toho potim. Potom zas - potenie - rakovina, až ma strasie - rakovina. Ja už nechcem takto myslieť 😫😫😫😫
Rozumiem. Mne niekedy tak bije srdce, že ho cítim až v krku a tiež mi napádajú hovadiny typu, že čo ak skolabujem. Cítim ako sa mi hýbe pokožka na krku (tepna), ako tlčie srdce v hrudi, dokonca cítim pichanie vo svale pod lopatkou. Ale je to len v hlave. Tiež ma niekedy prepadne taký iracionálny strach. Je to veľmi nepríjemné a obťažujúce. Ale je to len v hlave.
@michaella24 viem že je to v hlave ale bolesť aj všetko okolo je reálne. V tom je to najhoršie, že kazdy si mysli, že “keď je to len v hlave” tak tie bolesti sú vymyslené a oni sú pritom extrémne… veď to poznáš
Hovoris mi z duše. Tento tvoj posledny komentár..je to narocne nieco.
@michaella24 pekne ze ti mama pomaha. Moja by robila to iste.
Predtym som.tvoju diskusiu len prebehla, robila som.oblatky, ale teraz som si to precitala pozornejšie a mam podobne pocity.Aj ja mam casto pocit ze takto ochoriem ten nador. A ine katastroficke predstavy... Ze sa stane nieco mame a bratovi ktoti sa o mna staraju kedze mam.viacero diagnoz... Mne pomaha viera v Boha a jedna dobra kamaratka ktorá mi vzdy napise pekne slová. Tych problemov mam vela no kebyze nie som veriaca možno som uz davno v hrobe...lebo by som skoncovala so zivotom.. uz som sa niekolko polusila ukoncit to, no Boh to nedovolil... Prepac ak nie si veriaca... Veľmi ti budem drzat palce pretože také tiez zazivam a uplne ta chapem.
Ja ťa chápem. Ale tie myšlienky, že mi zlyhá srdce, kvôli tej bolesti v lopatke, to klopotanie tepny v krku je otrasné, srdce sa mi v hrudi ozýva ako ozvena... sú naozaj len v hlave. U mňa sa vždy bila tá teoretická časť a tá praktická.
@terezkaarthuramax áno, som vďačná, že mi pomáha aj napriek svojim povinnostiam. Vždy je tu pre mňa. Veľmi si to vážim. Ja som si svoju diagnózu nevybrala. Ale viem, že nie som sama, len občas nerada priznávam, že niečo nezvládam, snažím sa byť silná, pretože sa hanbím, že som mama a zároveň sú životné situácie, ktoré ma ťahajú pod hladinu. No aj tak je tu mama vždy pre mňa.
@terezkaarthuramax veriaca som ale úzkosti mám take, že nevladzem ísť ani do kostola
@michaella24 budem aj tebe drzat palce. Moja mama je pre mna a mojich surodencov tiez tu, hoci ma hendikep a starne.
Ja tiež.
Baby pomoc! Mala som take niečo ako by sa mi zahmlilo pred očami a v očiach brutálny tlak, že som mala pocit že mi vypadnú a oslepnem. Mám si dať neurol? Tri roky beriem AD a mám pocit že mu je horšie. Ja sa už bojím aj vstať z postele že umriem. Už sa mi toto raz stalo ale vtedy som myslela že to je z atb čo som brala. Ja už haluzim že to je stopro nádor, že budem slepá
@terezkaarthuramax
@michaella24
@hankab
Normálne si daj neurol, keď môžeš. Zrejme ťa chytili mdloby a zatočila sa ti hlava. Povedz o týchto problémoch svojej lekárke či lekárovi, či by nebolo vhodné prehodnotiť liečbu. Určite slepá nebudeš, neboj sa. Alebo ak by len predsa si mala s týmto problém, daj si spraviť vyšetrenia a možno ťa to upokojí.
@terezkaarthuramax ďakujem, je dobré, ak sa máme na koho spoľahnúť, lebo niekedy je pre nás ten každodenný život naozaj veľmi ťažký aj napriek liečbe.
@michaella24 a nemôže to byt nádor? Nemám ísť na očné 😭😫
Ako som ti písala, daj si spraviť vyšetrenia, aby si sa ukľudnila. Nie som lekár, ale samotný panický atak dokáže vyvolať extrémne stavy. Mňa dnes napríklad od rána pichá pri srdci až smerom k lopatke. Začalo sa mi ťažko dýchať a prekonala som ďalší atak, musela sa ísť vyvracať a potom som sa nekontrolovateľne rozplakala. Dnes to musím zvládnuť bez neurolu, keďže som so synom sama a bojím sa, že v kombinácii neurolu a vyčerpania by ma začal chytať spánok. Takže sú aj takéto dni...

Pravdaže áno. Akurát včera nad ránom som mala záchvat úzkosti a vracala som. Už druhý deň sa spamätávam, na hrudi mi sedí slon a som úplne zničená psychicky.