icon

Možnosti liečby PCOS

24. mar 2025

Ahojte. Mám pcos asi silnú formu, vôbec nemavam ovulaciu, chodila som ku gyn a nemala som nikdy folikul, potom som to vzdala a prestala tam chodiť.. na úpravu cyklu beriem utrogestan, menzes pravidelný ale príliš slabý, niekedy ako keby som ho nemala, prvý deň krvácanie aj to take slabšie a bolesti žiadne a potom ďalšie dni spinenie.. predtým než som menila dr tak stará dr mi davala duphaston a pri ňom boli silnejsie kramy.. posledná ms mi prišla skôr, bola silnejšia než inokedy, ešte som nemala posledné dva dni vybraté tabletky, neviete či v tomto prípade treba douzivat tabletky led aj menzes príde skôr? Sme už objednaný aj do reprodukčnej kliniky, moja otázka znie, tie čo ste mali silne pcos proste fakt anovulacne cykly tak ste išli rovno do ivf? Ja by som chcela skúsiť najprv keby ideme na iui, že by ku vyvolali ovulaciu aj keď neviem či letrozol slovo clostyl by pri mne zabral.. aké máte skúsenosti? Išli ste rovno do ivf či iui? Asi aj záleží od partnerovych spermií

nikushka8
24. mar 2025

Bola som na tom podobne, bez duphastonu som ms nemala. Skoncili sme v CAR,kde som absolvovala laparoskopicky driling vajecnikov, po ktorom mi konecne nabehol cyklus. Skusili sme 3x iui s branim clostylbegytu a potom ivf, no nevyslo na 1x. Nakoniec som otehotnela prirodzene a na dalsi vklad sme sa nedostali. Drzim palce!

autor
24. mar 2025

@nikushka8 ja som dakedy bez dupastonu mala menzes aspoň každé 3 mesiace ale potom uz ani za pól roka som nedostala. No slm zvedavá ako budeme na tom my.. dúfam že skúsime najprv iui

nikushka8
25. mar 2025

Drzim palce, mne najviac pomohla ta operacia. Predtym som uzivala a skusala vselico

saxana000
25. mar 2025

Mam dve deti plus jeden MA pri PCOS menzes kedysi ziadny potom asi 3x do roka po.prvom porode sa to upravilo na cca 70dnove cykly.po druhom porode plus minus rovnako.. prva dcera uplne prirodzene pri druhej dcerke stacilo nasadit clostyl a sledovat folikulimetriu.ovulacia nabehla ale okolnosti nam vtedy nedovolili dotiahnut to do konca.podla mna poso il clostyl dlhsie ale tehotenstvo skoncilo MA.druha dcerka bola zase uplne prirodzene po 8 rokoch od prvej

zuzanka.zuzu
25. mar 2025

máš nadváhu? pomôže schudnúť... nerýpem, mne pomohlo a nám prirodzene dieťa. pričom lekár sa ma cca v 23r po výsledkoch spýtal či plánujeme dieťa, tak zlé to bolo 🙈

autor
25. mar 2025

@zuzanka.zuzu áno mám nadváhu cca 30kg. Ja viem je to dosť. V minulosti som scudla 20kg ale v úprave cyklu mi to nepomohlo. Možno to chcelo dlhší čas na úpravu neviem.. no postupne som začala priberať opäť a teraz sa neviem donútiť schudnúť

zuzanka.zuzu
Autor odpoveď zmazal
zuzanka.zuzu
25. mar 2025

to je mega veľa, nie že veľa 🙈 viem to lebo som teraz dala dole 40 kíl. nejde o schudnutie, skôr o chudnutie. ja som otehotnela na prvý šup... zbytočne pchať prachy do CAR a do seba umelé hormóny 🙈 veď nežer. uvidíš čo ti to urobí s cyklom, budeš prekvapená. čo znamená dlhší čas? dobrá životospráva je dlhodobá 🤷 cyklus sa mi upravil do 3/4 roka - 2 rokov (závisí čo konkrétne, ale treba mať trpezlivosť, nevyjedla si 30 kíl za mesiac, že?)
inak pcos majú aj chudé baby a tie ľutujem, tam je to ozaj zlé s hormónmi, ty máš možnosť to ZADARMO zmeniť!!!

nikushka8
25. mar 2025

@zuzanka.zuzu niekomu schudnutie pomoze,niekomu nie.mne to kazali ked som mala 54kg,no liecbou som len priberala a mohla som robit co som chcela. Inak paradoxne mam teraz o skoro 30kg tazsia cyklus100x lepsi a pravidelnejsi ako ked som mala 45kg a cyklus bud ziadny alebo dlhy anovulacny 😁 Bez liekov zrazu chodi krasne sam. Ale je pravda,ze sa stravujeme ovela zdravšie ako kedysi a vela sa hybeme. No ak ma vajecniky samu cystu, pomoze naozaj len operacia.

autor
25. mar 2025

@zuzanka.zuzu ja viem že to je veľmi veľa.. aj sa tak cítim.. predtým doma chudla20kg ale keď som prestala so zdravou stravou a cvičením tak postupne to išlo naspäť. Musím sa opäť donútiť schudnúť.. a vtedy keď som schudla mala som 70kg, tri mesiace bez menzese a dr mi vravela ze mám užívať utrogestan a ten mi stále predpisuje takze som nestihla zistiť že či sa mi upravil cyklus

zuzanka.zuzu
25. mar 2025

@nikushka8 veď 45 je rovnako zlé ako 100 🤷🙈 sama píšeš že keď si pribrala na normálnu váhu, ješ zdravo a hýbeš sa, tak sa všetko upravilo... a to isté píšem aj ja 😁

zuzanka.zuzu
25. mar 2025

autorka, 3 mesiace je málo, pochybujem že si telo vôbec všimlo že sa niečo zmenilo, ledva skončilo s detoxikačným očistením... po roku odkedy sa ručička na váhe bude pohybovať okolo 70 môžeš hodnotiť. minimálne PO ROKU. dopraj telu aspoň toľko času koľko ti trvalo dostať sa na túto váhu (ja to viem presne, trvalo mi to 2,5r-3 roky vyžrať k cca 10 kilám nadváhy zvyšných cca 30 🙈). skôr by som k lekárom ani nešla. výsledky budú katastrofálne a budú ťa liečiť a pchať hormónmi... ak ani potom sa nič nezmení, rieš kde je chyba

autor
25. mar 2025

@zuzanka.zuzu no jasne viem že to bolo malo času na ustálenie hormónov a úpravy cyklu, že telo si nevšimlo že vôbec schudlo.. mne sa podarilo za rok schudnúť 20kg, len som to pokazila strašne… prestala som zdravo sa stravovať cvičiť a všetko šlo postupne hore, ako som za rok schudla tak som aj pribrala za další rok.. viem že by som mala najprv začať chudnut

nikushka8
25. mar 2025

@zuzanka.zuzu nie, ja som bohuzial za tie roky pribrala 30kg (10kg vdaka duphastonu za 1 rok 😔) asi si to zle pochopila.No teraz mam lepsi cyklus ako pred 16rokmi,ked som vazila 45kg. Kamoska to ma pri pcos rovnako, vzdy sa snažila schudnut,no z liekov len priberala a cyklus ma ako hodinky. Takze nie vzdy schudnut pomoze. Okrem toho, zdravy zivotospravu musi dodrziavat aj chlap. Mne v CAR povedali,ze skor pomozu zene s ovulaciou ako chlapovi so zlym spg

vreckovka2
25. mar 2025

Mne pomohlo schudnut, ak doktor mi to odporucal. Okrem chudnutia vsak u mna zavazila nizkosacharidova strava. Nepovazujem to za uplne zdrave s odstupom casu, ale pri tej strave som mala menstruaciu ako hodinky a aj ovulaciu. Ci som mala o 20kg viac, alebo menej. Ked som sa tak stravovala, tak bolo vsetko s cyklom ok.

lusyc
25. mar 2025

Tiež mám pcos, nemala som ovulaciu. Duphaston mi robil vyslovene zle, bolo kí na vracanie, hlava ma bolela, cyklus celý zle. Z vlastnej skúsenosti, mne pomohla zmena životného štýlu, všade pešo, do roboty, z roboty 35 min rýchla chôdza, prechádzky so psom. Obmedziť sladkosti, celkovo zdravšia strava, viac zeleniny. Ale nikdy som nemala nadváhu.

lusyc
25. mar 2025

Prepáč mi úprimnosť, ale +30 kg je ťažká obezita, nie nadváha. To musí ísť preč. Pcos nie je len problém otehotnieť, ak je. To je nábeh na preeklampsiu, eklapsiu, hellp syndrom, hypertenziu, cukrovku v tehotenstve. Istá hypertenzia, cukrovka po 40tke, vyššie riziko rakoviny maternice a dalsie...nehovoriac o ďalších komplikáciami vyplývajúcich z obezity.