Očkovanie proti HPV: Je to vhodné riešenie?
Ospravedlňujem sa za anonym ale nechcem svoj zdravotný stav popisovať pod mojím nickom. Chcem sa opýtať ohľadom vírusu HPV. Vyšla mi zlá cytológia, druhý stupeň, takže kontrola o pol roka a mám si premyslieť moje možnosti. Podľa doktora je najlepšou voľbou očkovanie. Potom môžem užívať Indonal na imunitu alebo akési gély. Vravel, že môže pomôcť ale nemusí, stojí to kopec peňazí, takže mám si to zvážiť. Máte s týmto skúsenosť? V ambulancii som sa ešte zabudla opýtať či je potrebné vyšetrenie manžela u urológa a či máme uvažovať o očkovaní aj pre neho? Ďakujem krásne za skúsenosti.
A to očkovanie ťa má akože vyliečiť, či ako ti to doktor vysvetlil? Nemá byť očkovanie náhodou prevencia?
@belllinka pochopila som to tak, ze ockovanie ma ochrani pred rozvojom do dalsieho stadia. Ale teda nie som si vobec ista, akosi som nevedela co sa mam doktora opytat. Som z toho trochu mimo… Zatial sa mi pozdava moznost podporit imunitu a po kontrole o pol roka by som zvazila ockovanie podla vysledkov.
mojej známej tiež odporučil gynekolog očkovanie už po náleze, takže očkujú aj po ale nedala sa. Zisťovala si nejaké informácie ohľadne očkovania a nakoniec sa rozhodla, že si očkovanie nedá.
@vanilkovazmrzka citam si o tom a ma to zmysel aj ked uz sa clovek s HPV stretol. Lebo mozes sa nim infikovat znova a taktiez chrani pred dalsimi typmi virusu.
pekný deň, ja som toto isté riešila v roku 2020. Ja som ale šla veľmi do hĺbky, zaplatila som si konzultáciu u onkogynekológa a študovala som si anglické carentované časopisy k tejto téme. A účinnosť očkovania už pri prebiehajúcej infekcii nebola hodnotená dobre. Podľa môjho skromného odhadu, tak 30% gynekológov tvrdilo, že to účinok má a 70% nie. Ďalšia časť je tá, ktorá výrazne odporúčala očkovanie po konizácii (odstránení predrakovinového tkaniva z krčka maternice, ktoré bolo zasiahnuté HPV vírusom) tým pádom odstránená z tela aj infekcia. V týchto článkoch bolo aj pekne vysvetlovaný mechanizmus účinkovania očkovacej látky, avšak iba pri ženách/dievčatách, ktoré ešte nemali pohlavný styk, tým pádom nemajú ešte ani HPV vírus. Za mňa, keďže som štatista, očkovanie už pri prebiehajúcej infekcii asi už moc význam nemá (názor aj mojej onkogynekologičky) mňa sledujú 2x do roka, mne sa to od r. 2020 upravilo natolko, ze odvtedy mám negatívne stery (brala som masť regresil). Taktiež toto očkovanie sa radí medzi najrizikovejšie, čo sa týka vedlajsích ucinkov. Je to na vas.
Bola som v takej istej situácii ako ty. Sestrička mi zavolala, že mám zhoršenú cytológiu a rovno nech jej poviem termín, kedy sa prídem dať zaočkovať. Kukala som ako puk, vtedy to bola úplná novinka, lekár si asi naháňal pacientky na očkovanie... Povedala som, že počkám, chodila som na cytológiu, každé 3 mesiace, po 3 zlých cytológiách som zmenila dr. a u novej som mala cytológiu hneď zázračne v poriadku 🙂 Tak asi si s tým moja imunita poradila aj sama a to som ani nič nebrala...
ja som sa dala ockovat po naleze a vysledky sa zlepsili
nemôžeš sa niečim infikovať znova ak to už v tele máš. Jedine ak podstúpiš konizáciu a vyrežú ti infikované tkanivo, tak vtedy áno infekcie sa zbavíš a vtedy má pravdepodobne význam aj očkovanie. dovtedy moc nie (viď môj príspevok vyššie).
V tvojom pripade to moc vyznam nemá.
@veronika_sk000 ale nevieš či z očkovania, alebo tvoja imunita zapracovala. Mne sa zlepšili stery z LSIL na NILM ( o dva stupne) aj bez očkovania.
Ja ti vysvetlím, prečo je očkovanie aj po infekcii dobré...telo si veľmi často dokáže s HPV vírusom poradiť samo. Obvykle do dvoch rokov sa HPV vírus z tela vytratí. Očkovanie ťa bude chťániť pred tým, aby si sa infikovala opakovane, teda aby sa ti ten vírus do tela vrátil. Ak si totiž s HPV vírusom telo neporadí a zostane v tvojom tele dlho, môže spôsobiť rakovinu.
Takže áno, očkovanie ti s existujúcim HPV vírusom nepomôže. Ale ochráni ťa pred ďalšími infekciami v budúcnosti, ktoré môžu nakoniec spôsobiť rakovinu.
Hlavne si pozri aj neziaduce ucinky po tejto vakcine a ci toto riziko chces podstupit
@renatka100 bože, tie vaše drísty s nežiaducími účinkami... 12-ročné deti sa očkujú touto vakcínou. Ja som sa tiež očkoval tento rok troma dávkami a vieš aké som mal nežiadúce účinky po každom jednom z tých očkovaní? ŽIADNE.
@marseillefan ja som za očkovania, moje dieťa je plne očkované, ja som očkovaná proti chrípke aj covidu (len pre vysvetlenie, že nie som nejaký pološialený antivaxer), ale skutočne si prečítaj niečo o nežiaducich účinkoch cervarixu. To, že sa to tebe nedeje, neznamená, že iným sa nič nestalo.
Kamoska riesila s gyn rovnaku situaciu, dala sa zaockovat. suhlas s
@marseillefan
@lienocka2808 tazko povedat, ci to pomohlo, imunitu som v tej dobe mala celu zle a ockovanie bolo jedine, co som pre to vedela spravit, tak som sa dala a nelutujem to
@lienocka2808 V poriadku, ale vieš aký je nežiadúci účinok rakoviny kŕčka maternice? smrť... každý jeden liek je pri schvaľovaní posudzovaný tak, aby výhody prevyšovali riziká. Lebo nemá zmysel schváliť liek, ktorý má viac rizík ako benefitov.
A moja osobná skúsenosť pri tejto vakcíne je taká, že zatiaľ čo pri covid vakcínach som mal aspoň zvýšenú teplotu a bolesť v ruke, tak pri HPV (G9) neviem, či ma vôbec bolela tá ruka.
@veronika_sk000 ja presne tak isto
@lienocka2808 suhlasim, videlansom dokument kde vela ziennv severskych krajinach myslim ze to bolo Dansko malo zle neziaduce ucinky, neskor sa aj zistilo ze preco. Vsetky boli aktivne sportovkine. Takze ano, moze byt vakcina neskodna pre urcite skupiny zien ale ak by som aktyvne sportovala tak by som si ju radsej nedala.
@renatka100 moje obidve deti su zaockovane proti HPV a nemali ziadny neziaduci ucinok… nic, ani teplotu zvysenu ani ruka ich nebolela… nic
@mane01 su aj dlhodobe neziaduce ucinky ktore sa prejavia aj po 5 a viac rokoch…pribalovy letak sa o tom zmienuje, urcite si ho citala ked si dala obe deti ockovat
@renatka100 no schválne skús byť konkrétna a cituj tie nežiadúce účinky, čo sa prejavia po 5 a viac rokoch...
https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/gardas...
bože, také bludy tu už púšťate ľudia...
Ja som mala tiez nejake zle vysledky cytologie najskor som pouzivala gel papilocare ...inak ostali mi este nenacate baliky ak chces odpredam kludne mi napis....no a mne to potom po nejakej dobe sa zlepsilo vdaka tomuto gelu asi ale tiez bolo povedane moze zabrat nemusi ....a potom som sa dala aj zaockovat radsej kedze som predtym uz dlhodobo uvazovala o ockovani a mame aj v rodine s tymto problemy
@marseillefan citujem:
Fertilita
K dispozícii nie sú žiadne údaje týkajúce sa účinku očkovacej látky Gardasil 9 na fertilitu u ľudí. Štúdie na zvieratách nenaznačujú žiadne škodlivé účinky na fertilitu (pozri časť 5.3).
@renatka100 čiže si našla nula dokázaných vedľajších účinkov...
@renatka100 samozrejme, rovnako tak, ako som citala pribalovy letak od ibalginu… vacsia pravdepodobnost je ze nas zrazi auto… 🤷🏼♀️
@marseillefan v poriadku. Ale prave pri rakovine krcka maternice od nakazy vysokorizikovym HPV do karcinomu (aj to len v malom percente pripadov imunita si vacsinou poradi) prejde priblizne 10 rokov a viac. Cize ak sa dodeziavaju preventivne prehliadky je to jedna z najlepsie zachytnych onko ochoreni v prekanceroznych stadiach. Cize ja zase uvazujem naopak, nezanedbavat prevenciu a netreba ockovanie, hlavne ked v stadiu ked zena uz HPV ma je vysledok ockovania neisty (zdroj karentovane svegove studie, ktore som z vlastnej iniciativy studovala aby som sa vedela rozhodnut ci sa ockovat alebo nie). Bohuzial aj medzi vedcami su rozdielne nazory a skor v prospech neockovania zien s uz prebiebajucou infekciou.
@lienocka2808 máš plné právo ísť cestou preventívnych prehliadok, je to tvoje rozhodnutie a nemám najmenší dôvod ťa presviedčať o opaku... len mi príde vtipné slovné spojenie "v prospech neočkovania", keďže som človek, ktorý bol tento rok očkovaný cca 10x. Ako keby očkovanie bolo niečo zlé... za mňa môže byť očkovanie prinajhoršom zbytočné. Antiwax propaganda je čistý blud, podľa nej som mal byť už dávno mŕtvy, neplodný a neviem čo ešte...
@marseillefan asi si ma zle pochopil. To v prospech neockovania neznamena v tomto pripade kvoli neziaducim ucinkom, ale kvoli neucinnosti, resp. Ze je to zbytocne

Mne dava ockovanie zmysel jedine pred infikovanim, co uz spravi, ked mas raz virus v sebe? 🤷♀️ ale tak nie som lekar…