Odporúčané železo pri silnej menštruácii
Ahojte mám hraničné hodnoty železa, stále skoro. Prosím vás aké železo odporúčate pri silnej menštruácii?
Voľnopredajné nie sú vyhodené peniaze, ale treba vedieť ako ich brať.
Železo má blbé vstrebávanie. Pomôže ak sa berie s vitamínom C. Ideálne ráno na lačno. Alternatíva je pred spaním, ale ráno je lepšie, lebo hladiny iných živín, ktoré súperia o vstrebávanie spolu so železom sú nízke.
Hodinu, ideálne 2 po užití železa sa nesmie kofeín (ani čaj), kalcium (nič mliečne) a zinok. Najlepšie je to brať iba s C a potom čakať.
Sú 3 verzie železa: iba "železo" - veľmi nízke vstrebávanie. Môže byť ťažké na žalúdok. Glukonát - lepšie vstrebávanie, ľahšie na žalúdok. A chelát - najlepšie a najľahšie. Až 3x lepšie vstrebávanie obyčajné, elementárne železo.
(Možno sú aj iné, ja som kukala tieto tri...)
A ďalší faktor je koľko železa daná tabletka obsahuje. Bežne je to 15, 20, 30 mg.
Tuto je otázka že ako nízke máš železo, lebo ak ho máš fakt málo, tak dlho trvá, kým sa zásoby doplnia. A vtedy s dávajú aj veľmi vysoké dávky, aj 100-200mg denne (toho obyčajného). Voľnopredajné sú nízke, lebo veľa železa je dosť škodlivá a aby si ľudia sami nenaordinovali až príliš veľa. Takže sa treba pozrieť na krvné výsledky a koľko železa je napísaného na obale.
Tiež píšu že užívanie každý druhý deň zlepšuje vstrebávanie, ale ešte som nezisťovala prečo konkrétne...
Takže voľnopredajné sú fajn, len treba vedieť koľko a ako. Ak má niekto silný nedostatok a kúpi si 15mg a zapije to s kávou s mliekom... tak potom áno, to je na nič...
Ja mám najlepšie skúsenosti so sirupom Narosna čučoriedka, obsahuje železo a pekne sa mi po ňom hodnoty zdvihli. Dávam aktuálne aj synovi a výsledky na super už, aj sa lepšie ctí..
Keď som však ešte nepoznala tento sirup, tam mi všetky voľno predajné robili príšerne zle. Aj predpísané - najefektívnejšie bolo intravenozne podanie - po pol roku (bola som dva krát v tehu) a železo super
V tehotenstve som brala Globifer, pocitovo mi bolo lepšie za pár dní, keď som brala 2 tablety denne, hodnoty som tuším nemala až tak lepšie, ale už si nie som istá. Nemala som z neho žiadne vedľajšie účinky, iba tmavú stolicu
@anonym_autor určite globifer forte, mala som v tehotenstve predpísaných niekoľko liekov na predpis a zo všetkých ma zapekalo, tak som prešla na tento voľnopredajný a krvný obraz sa pekne upravil
Terezia hemoplus aj vit C...poradila mi sestrička,jediné čo som cítila,že zabralo...z tých na predpis mi bolo zle

@anonym_autor daj si predpísať obvoďákom, tie voľnopredajne sú vyhodené peniaze