Ovulácia a menštruácia
Baby keď menstruujem to znamená ze bola aj ovulacia? Alebo nie? Už som dopletena
nie, lebo nie kazde krvacanie je skutocna MS. krvacanie moze prist aj zo spadu alebo z prieniku hormonov. ale z dlhodobeho hladiska moze byt takato situacia nebezpecna, zena si mysli, ze ma funkcny cyklus ale nema. chyba jej progesteron a moze sa prepracovat k hyperplazii endometria alebo este dalej.
A ako zistim aká to je menštruácia? Iná keby si robím ovulacne testy?
myslim, ze pomoze urobit u tvojho drgyn hormonalny profil. priprav si menstruacny kalendar, aby vedel posudit dlzku tvojich cyklov. pojdes na odbery krvi v stanovene dni a podla toho sa zisti, ci u teba ovu prebieha a ci ti funguje zlte teliesko
mozes si sledovat priznaky cyklu - teplotu alebo hlien. ja sledujem hlien a podla toho viem odsledovat ovu. mozno trochu jednoduchsie je sledovat teplotu, ale treba to robit vsetko velmi dosledne a aj zapisovat. podla toho vies, ci prebehla ovu a tiez, ci funguje zlte teliesko, lebo teplota sa pri progesterone drzi hore az do konca cyklu, kedy zacne klesat a pride MS.
Ovulacne testy len ukazuju, ze ovulacia by mala nastat, co ale nemusi. Ovulaciu vie potvrdit jedine lekar alebo vies si to odsledovat cez bazalnu teplotu. Vaetko ostatne su len predpoklady.
Ci mas normalnu menstruaciu alebo anovulacne krvacanie nezistis pocas krvacania nijako - mozes si len pravidelne sledovat cykly a urcovat ne/pritomnost ovulacie v case, kedy by mala prebiehat ovulacia (podla bazalnej teploty a cervikalneho hlienu).