PCO a PCOS - rozdiel
Ahojte, aký je rozdiel nedzi PCO a PCOS. Bolo niektorej z vás zistené a ako sa to rieši/lieči ? Ďakujem za odpoveď
Je tam rozdiel PCO sú len polycysticke vaječníky čo znamená že na ultrazvuku su malé cysty aspoň 12 ale ženy nemusia mat žiadne problémy a kľudne pravidelnú menštruáciu. Pričom PCOS su tiež ale sprevádzané aj ďalšími príznakmi hlavne zvýšená pritomnost androgénov, anovulacne cykly, predĺžené cykly, nadmerne ochlpenie na miestach kde sa vyskytuje u mužov, akné hlavne ako úst a brady..
Ja mám zatiaľ PCOS ale diagnostikovane ultrazvukom. A bola som na hormonálnom profile a podľa toho ktorý hormón mám viac a ktorý menej mi nastaví doktor liečbu. Ale čo som sa tak sledovala tak keď som kúsok schudla, zaradila viac pohybu a zdravú stravu tak mam kratšie cykly. Ale tak nadváhu som nikdy nemala taktze aj to chudnutie je take že dokym môžeš vlastne. A asi aj ta liečba je u každého individuálna lebo tam môžu byt problémy so štítnou žľazou, inzulínovej rezistencia atd. Takze na každého zabralo niečo iné. Lebo niekto nedostane ms bez vyvolávačky vôbec a niekto áno. Najlepšie sa poradiť s lekárom.

Žiadny. Polycysticke ovaria (=vaječníky), vs Polycysticky ovarialny syndróm.