icon

PCO a PCOS - rozdiel

8. feb 2023

Ahojte, aký je rozdiel nedzi PCO a PCOS. Bolo niektorej z vás zistené a ako sa to rieši/lieči ? Ďakujem za odpoveď

bolarazjedna
8. feb 2023

Žiadny. Polycysticke ovaria (=vaječníky), vs Polycysticky ovarialny syndróm.

azurova99
8. feb 2023

To je to isté nie, nijako až keď som chcela otehotnieť

natalis1998
9. feb 2023

Je tam rozdiel PCO sú len polycysticke vaječníky čo znamená že na ultrazvuku su malé cysty aspoň 12 ale ženy nemusia mat žiadne problémy a kľudne pravidelnú menštruáciu. Pričom PCOS su tiež ale sprevádzané aj ďalšími príznakmi hlavne zvýšená pritomnost androgénov, anovulacne cykly, predĺžené cykly, nadmerne ochlpenie na miestach kde sa vyskytuje u mužov, akné hlavne ako úst a brady..

natalis1998
9. feb 2023

Ja mám zatiaľ PCOS ale diagnostikovane ultrazvukom. A bola som na hormonálnom profile a podľa toho ktorý hormón mám viac a ktorý menej mi nastaví doktor liečbu. Ale čo som sa tak sledovala tak keď som kúsok schudla, zaradila viac pohybu a zdravú stravu tak mam kratšie cykly. Ale tak nadváhu som nikdy nemala taktze aj to chudnutie je take že dokym môžeš vlastne. A asi aj ta liečba je u každého individuálna lebo tam môžu byt problémy so štítnou žľazou, inzulínovej rezistencia atd. Takze na každého zabralo niečo iné. Lebo niekto nedostane ms bez vyvolávačky vôbec a niekto áno. Najlepšie sa poradiť s lekárom.