Po pôrode: Ako sa mení intímne zdravie?
Mám trošku chúlostivý problém a neviem s kým sa o tom porozprávať teda okrem Dr ale za tou ešte ísť nechcem pokiaľ neviem či to je problém
Teda som 2a pól týždňa po pôrode (čistim sa ešte stále ) ale môj problém je že si neviem “nahmatať” otvor pošvy neviem ako to mám vysvetliť ale v dierke ako keby niečo bolo ako balón a tlači sa von ( pre predstavu keby som si chcela dať tampón čo mi ani nenapadlo nedám si ho lebo nemám dierku ) neviem či to tak ma byť a zmizne to po 600nedeli alebo je to problém preto by som chcela vedieť ako ste to mali po pôrode vy či ste mali hneď normálnu dierku napríklad že či by ste si vedeli dať ten tampón alebo ste to mali ako ja také ako keby “napochnute “ alebo neviem ako to nazvať
Inak hygienu dodržiavam vložky si mením a používam aj intímne mydlo
Ďakujem všetky vaše rady
@mamamasama ďakujem prečítala som si o tom o asi to bude ono 😕
Tak mam otázku môžem ísť na vyšetrenie ku gyn aj skôr ako po 600nedeli ? Aj keď špinim ? Alebo počkať ten mesiac ešte ?
Normálne to je krčok
Ono sa to všetko stiahne. Vážne.
Nepotrebuješ nikde chodiť
ale môže to byť aj obyčajný opuch. bola si zašívaná? ja som bola rozrd*ná jak šalát, nestrčila som si tam ani tyčinku z Rosalginu 🙊 a čo strčiť, ju treba aj vytiahnuť 😀 všetko sa upravilo, na kontrole "po šestonedelí" som bola až po pol roku 🙈 a všetko už bolo úplne v poriadku.
Trčí ti von krčok maternice. Začni cvičiť panvove dno. Ono sa ti to pekne vráti naspäť
...nemusíš ísť kvôli tomu k lekárovi skôr. Je to normálne
Ste ma upokojili 🙏
Mala som 3 stehy 2 mi už v sprche vypadli mám ešte jeden tak budem veriť že to je opuch
A pozriem si aj tie cvikly a začnem s nimi pre istotu
Ahoj, ja len moju skusenost, zial pokles maternice ostal a vobec sa nezmenil, som 2 roky po
Tu by som skôr odporučila zájsť k fyzioterapeutovi nech ti ukáže ako správne cvičiť
Akože mám za sebou 3 pôrody a teda nič také som nemala .akože ak sa ti zdá že to není v poho tak samozrejme idem aj keď špinim . Takže tu by som pre svoj vnútorný kľud ja osobne šla alebo zavolala a vysvetlila o čo ide že čo povie dr cez telefón
@trgypadl tak si asi nesprávne cvičila. Panvove dno je sval takže keď sa cvičí, spevnie. To je skrátka dané
@kkovacovak dakujem za informaciu😉nieco o tom nacitane, z praxe atd mam. Zial ovplyvnuje to vela faktorov, a nie vzdy cvičenie pomoze, ale dakujem za radu
no radsej skontrokuj aby ti to neostali a mozno nejake cviky zacni cvicit ktoe mozes.
Určite sa choď doktorovi ukázať, ja som bola pri doktorovi počas 600nedelia viac krát (ale kvôli iným problémom)...mne povedal že keď sa mi niečo nezdá vždy sa treba radšej ukázať a nečakať. Na vyšetrenie použil špeciálna pomôcky takže ma aj napriek veľkému šitiu (aj vnútornému aj vonkajšiemu) vedel pozrieť úplne vpohode.
Nuz dva tyzdne po porode som bola uz fit, robila som ale kegelove cviky a popravde toto bol jediny cas, kde som intimne gely pouzivala minimalne a len daleko od vag. otvoru.
Prsty som si tam sice v case od porodu kym to bolo zabojene nepchala, ale pozerala som sa zrkadielkom, cize otvor bol vacsi a len sa zmensoval, nebolo tam nic, co by mi nejak zavadzalo. Pozerala si sa alebo si len nahmatala? Urcite chod za lekarom.
Možno to je opuch po siti, ja som pri synovi bola pozosivana veľmi a bolo to také opuchnuté tam všetko, skutočne na pohmat to bolo tvrdé, vchod do pošvy som vôbec nenahmatala(ani som sa nesnažila), len keď som sa oplachovala a jemne potom susila.
Pri dcere už nie, tam som mala jeden kozmeticky steh.
No ťažko povedať, autorka, určite to bude treba skontrolovať doktorom.
Ty nechoď tam veľmi rukami,len skus pozrieť zrkadlom, tak najlepšie uvidíš, ci to je len opuchnuté, alebo niečo iné. No nezlakni sa, lebo skutočne to môže tam vyzerať "divne" čerstvo po pôrode.
Ano ja tp mam pd druheho porodu tiez. Doktor povedal ze prolaps, ale ze zatial to eni take zle ze uvidime ze casom. Vela som cvicila, dosiahla som aspon to ze uz necitim bapr neprijemny tlak dole pri dvojani veci atd, ale bezat a skakat mi stale neni prijemne. Tampon si tiez nedam.
Je to prolaps ...mám ho už 12 rokov od prvého ťažkého pôrodu vakuom a mega šitie som mala ,zatiaľ má dok len sleduje mala som ale také mesiace ,že mi tam tá gulička dosť dlho zavadzala aj pri chôdzi všetkom doteraz neviem dať tampón čipky bez aplikátora ...nuž údel ženy dok to sleduje a ak by sa to zhoršilo ,že sa robí operácia 🙈
@zuzanka2588 a mala si potom aj druhé bábätko a vsetko v poriadku ? Mala si to druhé potom rizikové tehotenstvo ? Pri sexe ta to neobmedzuje ?
Áno po 10 rokoch ale 2 pôrod a veľmi krásny a rýchly len 2 mini kozmetické stehy a prolaps nezmeneni ,stále to mám rovnako posunuté ,takže toto ok akurát áno aspoň u mňa keďže pôrod vakuom ,tak už tam nemám taký cit tie nervy sa tam poškodili ,dok ma chcel poslať aj na plastiku no najlepšia klinika je v Prahe a od 2 deti ísť preč ďakujem pekne ...časom som si zvykla 🙈ale ty si mala vravíš ,len pár stehov to sa pekne stiahne mne to vakuom zničilo
Skvele v takýchto prípadoch pomáhajú Kegelove cviky na posilnenie panvového dna, len treba vytrvať: https://lepsiden.sk/kegelove-cviky-pomozu-pri-z...
Ahoj prosím ja mám ten istý problém ako dlho trvalo kým sa ti ten "balón" stiahol dalo sa to do poriadku?..doktorka nezistila žiadny problém?
@sonula209 ahoj ja som cvičila sama doma cviky na spevnenie panvoveho dňa a začala som cvičiť po tejto diskusii cca 3 týždne po pôrode po 600nedeli som ho už vôbec nemala a na kontrole sa Dr vyjadrila je že spadnuta len trochu nič hrozne takže za mňa cvičiť ale ozaj každý deň poctivo
@zuzanka2588 Ahoj, ako si na tom teraz? Bola si na operácii alebo si si na to zvykla? Cvičíš aj Kegelove cviky? Pomáha to?

Ja osobne, som to nemala ani po jednom pôrode a určite by som išla ku gyn. Radšej zbytočne ako by sa niečo malo skomplikovať.