Podpora menštruačného cyklu počas dojčenia
10. mar 2025
ahojte maminy,
môj synček má 10m, už by sme sa chceli začať snažiť o druhé.. dojčím ho. už papá veľa iného, mliečko má hlavne v noci, ale aj tak sa mi s poklesom mlieka nenavrátil cyklus. ako to prosím podporiť ? viem, že môžem otehotnieť aj počas dojčenia, ale pri synčekovi som si musela sledovať cyklus, merať teplotu, robiť ovu testy... aby som tú ovu zachytila. dá sa to teda sledovať aj teraz keď dojčím ? viem že sa má merať teplota v kľude v ľahu atď, ale to nepôjde keďže mám doma čertíka 😀

Ahoj. Ano, aj pocas dojcenia mozes uplne v pohode otehotniet, samozrejme ak mas cyklus. Dojcenie samotne nie je nijaka antikoncepcia. Akonahle nenabehol cyklus a teda nemas ms a ani ovulaciu, neotehotnies.
Ano, mozes sa sledovat aby si zachytila hned prvu ovulaciu (kedze predchadza menstruacii) ale ani to nemusi byt spolahlive, nakolko po porode este dlhu dobu mozu byt priznaky rozne alebo nejasne. Takze ak aj prvu nezachytis, akonahle menstruujes tak vies, ze ak je vsetko OK, tak aj ovulujes pomedzi ms.
Dalej: su zeny, ktore maju napriek plne dojcenym detom ms uz od konca sestonedelia a su zeny, ktorym sa cyklus prinavrati naozaj az plnym odstavenim dietata. Toto nie je vec, ktoru by si nejako inak dokazala ovplyvnit, nakolko je to naozaj takpovediac "vec prirody".