Posledná vôľa
Ahojte, chcela by som zo zdravotných dôvodov zanechať niečo také ako poslednú vôľu, v prípade ak by sa mi niečo stalo, aby môj majetok dostali moje deti a mama (lebo mám taký majetok čo som nadobudla dosť dávno a druhý mám s partnerom) a partner s ktorým žijem lebo niesme zosobášený??? Neviete, čo stačí podpísať a kde? U notára, dáku poslednú vôľu a nechať to napr. mame ak by sa mi niečo stalo aby bolo o nich postarané a aj o majetok? Prvý majetok chcem dať iba deťom,ale bývať tam musí mama a financie na platenie toho majetku iba pre mamu napr...ďakujem.
@snaugula deti dedia po smrti rodiča automaticky zo Zákona. Majetok, čo máš s partnerom - ak nie ste zosobášení a je Tvoj, tak je len Tvoj, nie jeho a tiež dedia deti po smrti rodiča automaticky zo Zákona. Závet/posledná vôľa musí byť spísaný/spísaná u notára a notársky overený/overená a mal/mala by spĺňať náležité kritériá, inak môže byť napadnuteľný/á.
ak chces mat istotu, navstiv notara, poradi ti so zavetom, to by bolo najlepsie riesenie. V principe, partner, s ktorym nie si zosobasena, je pravne pre teba cudzi clovek, nema narok na nic z tvojho majetku. Majetok, ktory vlastnite spolu podielovo - na liste vlastnictva je presne napisane, co je tvoje a co je jeho. Ak ide o hnutelne veci, a nedohodol by sa s tvojimi dedicmi dobrovolne, musel by dokazovat blockami, resp. vypisom z uctu, ze na kupu napr. auta pouzil svoje vlastne peniaze. Ak nie si zosobasena, dedia po tebe v prvom rade deti a ich deti, ak by si nemala deti, dedia v druhom rade rodičia a surodenci. Za stavu, aky opisujes dedia zo zákona tvoj majetok len deti rovnakym dielom. Ak chces zabezpecit matku inak ako zavetom, zapis jej dozitie v nehnutelnosti ako vecne bremeno do listu vlastnictva.
o majetku je mi jasné, že všetko budú dedieť deti,ale ide mi o hotovosť v banke na bankovom účte a stavebné sporenie. Partner sa k tomu nedostane a ak nezanechám testament tak to ostane banke keďže deti sú neplnoleté na výber?
@iukas partner je otcom, aj je v rodných listoch...takže po mojej smrti môže disponovať na základe toho že deti sú neplnoleté a on ich zákonný zýsupca s hotovosťou na bank.účte? ja by som,ale chcela aby sa z toho platil byt kde býva moja mama lebo je v hmotnej núdzi, takže to bude asi musieť napíať do testamentu...
@snaugula nie ostane to dvojim dedicom cize detom , sice to chvilu potrva zrejme im bude ustanoveny nejaky "sudny opatrovnik" ale casom sa k peniazom dopracuju
neviem co ta k tomuto vedie ale asi vazne dovody. Sprav to tak ak u vas v rodine funguje dovera ze pridaj mamu ako disponentku na svoje bankove ucty. Ak by doslo k najhorsiemu vyberie hotovosti a nasledne oznami umrtie banke.
@snaugula presne tak, deti zdedia peniaze na uctoch, ich otec bude ich zakonny zastupca a kedze bude zastupovat ich zaujmy, dostane sa k peniazom. Alebo zaloz bocny ucet na mamine meno, o ktorom ona bude vediet , ty budes moct nim disponovat budu tam odlozene peniaze a ak nebude mat inu cestu, bude ich pouzivat. Pocas zivota budete moct obe s nim narabat, ale po tvojej smrti, ak bude na jej meno, nebudu peniaze predmetom dedicskeho konania.
Moznosti je kopa, ide o to, komu ako doverujes. AK nikomu nedoverujes, partnerovi, ze tie peniaze mame neda a mame, ze ten ucet nevyberie okamzite, zavet je najcistejsia cesta.
ešte by som doplnila, že v závete sa nesmú klásť podmienky a deti sú zo zákona neopomenuteľní dediči.
@draik OK, ale pre svoju istotu by som tak určite urobila - dala si ho aj notársky overiť, a teda sa s notárom aj poradiť, čo všetko by mal závet spĺňať, aby bol v poriadku, a to som sa snažila autorke napísať. Ako dobre vieme, veľa závetov nie je vôbec platných, lebo niečo neobsahovali, nedodržali atď, chránim hlavne seba, a o to mi ide. Vy si postupujte ako chcete, je to Vaša vec.

Najlepšie je spísať u notára, aby to prípadne nemohli dediči napadnúť. Tam Ti už budú vedieť poradiť všetky náležitosti, ktoré musí podľa zákona obsahovať a zdá sa mi, že ju tam môžeš dať aj do úschovy...