icon

Príznaky skorej menopauzy po hysterektómii: Čo robiť?

skodovam
14. dec 2024

Ahojte, chcem sa spýtať, už asi mesiac na sebe pozorujem, že mávam strašne návaly tepla, hlavne v noci, vždy sa na to zobudím. Mávam to aj v priebehu dňa, ale v noci je to horšie. Úplne ma obleje teplo. Za mesiac budem mať 44 rokov a v januári mi robili hysterektomiu, maternicu mi zobrali ale vaječníky mi zostali aj krčok. Bolo mi povedané, že do prechodu by som ešte nemala ísť, keďže mi ostali vaječníky. Môže to mať súvis tie návaly s tým? Žeby to bola predčasná menopauza? Ďakujem za odpoveď.

eternity24
14. dec 2024

@skodovam chod si dať ku gyn skontrolovať hladinu hormonov, budeš mať odpoved.

pribinak
14. dec 2024

Vo veku 44 rokov sa nedá veľmi hovoriť o predčasnej menopauze. Toto je vek, kedy sú hormonálne zmeny časté

Ale naj odpoved ti dá tvoj gyn.

ibrunova
14. dec 2024

Až tak skoro to zas nie je.. Môžeš si dať vyšetriť hormóny, ale načo vlastne? Podľa mňa to nie je potrebné, počkala by som do najbližšej preventívky.

janulka1802
14. dec 2024

Nie som gynekologička, ale mám kolegyne v rovnako veku a už riešia začiatok menopauzy. Žiadna nespomínala, žeby šlo o predčasnú.

stellarstar
14. dec 2024

Moze sa jednať o začínajúcu sa perimenopauzu

mircalla
14. dec 2024

Kludne, ja uz od 39.

luxus10
14. dec 2024

znizena produkcia estrogenu...

zadda1
14. dec 2024

tie návaly môžu ale súvisieť aj so štítnou žľazou

suzitok
14. dec 2024

Ja mám 45 a aktuálne prebieha u mňa perimenopauza už cca rok..

barka1
14. dec 2024

@skodovam tiez som ročník 80 a cyklus mi hapruje už 3 roky, navaly mám rovnako dlho. Hladina hormonov blbá už 2 roky. Teraz som na radu dr.nasadila ATK, mám ich brat do 50ky, kvoli kostiam a tak...
Takže ano, je to už normálne. Ako to mala tvoja mama? Toto sa často dedi...

skodovam
autor
14. dec 2024

@barka1 mama už keď mala 42 rokov tak už menštruáciu nemala, takže asi to tak bude.

barka1
14. dec 2024

@skodovam tak to je potom jasné a zásahy do tvojho tela s tým nemaju nic spolocne.
Ak nechceš riesit hormony, velmi mi pomohlo kotvičník 2x denne. Po 3 tyzdnoch navaly prestali.

skodovam
autor
14. dec 2024

@barka1 ďakujem, to sú nejaké tabletky, alebo?

bielasovicka
14. dec 2024

@skodovam mne koncil menzes keď som mala 40.menopauza jak vyšitá. Beriem hormonálne lieky. Ale ináč mam všetko ok. Ani som sa moc nečudovala lebo mamina to mala tiež tak.

barka1
14. dec 2024

@skodovam kotvičník je bylinka, predava sa v podobe tabletiek, na trhu ich je dost, ja som brala od Golden nature