icon

Problémy s vyprázdňovaním a bolestivou stolicou

25. apr 2025

Prosím nikdy predtým som nemala z tým žiadne problémy ….
Asi pred mesiacom som počas vyprázdňovania zacítila štipanie a bolesť ,myslela som si že je to len tvrdou stolicou ale to sa opakovala asi týždeň. Bez krvy bez akéhokoľvek svrbenia bolesti ….
Iba mám ťažkosti pri vyprazdnivani …
Momentálne používam prehanadlo aby to nebolelo ale ako náhle prestanem brat zase je problém
Včera som začala používať aj čipky

nikolas1125555
25. apr 2025

Nazadrziavate stolicu príliš dlho?

nikolas1125555
25. apr 2025

Z toho, čo opisuješ, je veľmi pravdepodobné, že ide o análnu trhlinu (tzv. fisúru). Je to malé natrhnutie sliznice konečníka, ktoré vzniká najčastejšie pri tvrdej stolici alebo silnom tlačení. Nespôsobuje krvácanie vždy, ale typické je štipanie, pálenie alebo ostrá bolesť počas a krátko po vyprázdňovaní.

Preháňadlá pomáhajú zmierniť príznaky, ale problém neriešia – preto sa po ich vysadení ťažkosti vracajú. Dobrá správa je, že vo väčšine prípadov sa trhlina zahojí sama, ak sa dodrží správna starostlivosť.

nikolas1125555
25. apr 2025

Aby sa ti análna trhlina zahojila, je dôležité zmäkčiť stolicu. Každý deň pi aspoň dva litre vody a jedz viac vlákniny – napríklad ovsené vločky, slivky, jablká, zeleninu či celozrnné pečivo. Ráno nalačno si môžeš dať pohár vlažnej vody s citrónom, ktorý pomáha rozhýbať črevá.

Čípky používaj pravidelne, najlepšie po stolici a večer. Vhodné sú napríklad Faktu, Procto-Glyvenol alebo Preparation H. Môžeš si k nim pridať aj hojivú masť (napr. Bepanthen alebo Calcium dobesilate), ktorú jemne nanesieš okolo konečníka.

Nezostávaj dlho sedieť na WC a netlač nasilu. Skús si podložiť nohy nízkou stoličkou, aby si mal lepšiu polohu pri vyprázdňovaní.

Pomáhajú aj sedacie kúpele v teplej vode (s harmančekom alebo len čistou vodou), ktoré si môžeš robiť 10–15 minút denne.

Preháňadlo užívaj len krátkodobo – ak to bez neho nejde, môžeš si pomôcť sirupom Lactulosa, ale len dovtedy, kým sa ti stolica nezlepší.

Ak sa bolesť a ťažkosti nezlepšia do 2–3 týždňov, určite zájdi k lekárovi alebo na proktologické vyšetrenie.

autor
25. apr 2025
@nikolas1125555

Nazadrziavate stolicu príliš dlho?

@nikolas1125555 práveže nie každé ráno pravidelne a nieked aj večer 🤨

autor
25. apr 2025
@nikolas1125555

Aby sa ti análna trhlina zahojila, je dôležité zmäkčiť stolicu. Každý deň pi aspoň dva litre vody a jedz viac vlákniny – napríklad ovsené vločky, slivky, jablká, zeleninu či celozrnné pečivo. Ráno nalačno si môžeš dať pohár vlažnej vody s citrónom, ktorý pomáha rozhýbať črevá.

Čípky používaj pravidelne, najlepšie po stolici a večer. Vhodné sú napríklad Faktu, Procto-Glyvenol alebo Preparation H. Môžeš si k nim pridať aj hojivú masť (napr. Bepanthen alebo Calcium dobesilate), ktorú jemne nanesieš okolo konečníka.

Nezostávaj dlho sedieť na WC a netlač nasilu. Skús si podložiť nohy nízkou stoličkou, aby si mal lepšiu polohu pri vyprázdňovaní.

Pomáhajú aj sedacie kúpele v teplej vode (s harmančekom alebo len čistou vodou), ktoré si môžeš robiť 10–15 minút denne.

Preháňadlo užívaj len krátkodobo – ak to bez neho nejde, môžeš si pomôcť sirupom Lactulosa, ale len dovtedy, kým sa ti stolica nezlepší.

Ak sa bolesť a ťažkosti nezlepšia do 2–3 týždňov, určite zájdi k lekárovi alebo na proktologické vyšetrenie.

@nikolas1125555 ďakujem presne tie capiky používam skúsim ešte pridať masticku poprípade aj ten kúpeľ