icon

Rehabilitácie u predčasniatka

lusyc
22. nov 2017

Ahojte maminky. Neviem, co mozem cakat, tak sa idem opýtať skúsenejších. Mam 11 (9) mesacne dievcatko predcasniatko. Ked mala 7(5) mesiacov otocila sa na brusko, ked mala 9(7) mesiacov otocila sa na chrbatik. Minuly týždeň sa zacala uz pekne plazit. Ale nesedi, nestvornozkuje. Poslali nás na rehabilitačný intenzívny pobyt, no neviem si nieco take ani predstavit, ako by sme to zvládli. Velmi zle papá aj doma, rezim nema, nedokážem ho spraviť, budi sa a spi stale inak. Mlieko si stale odsavam, myslim že ho potrebuje minimalne kvoli imunite a nechcem on prist, aj tak ho mam malinko. Cvicime Vojtovku, ale velmi sa mi uz vzpiera. Poradte mi prosim. Existuje niekde v BA aj denny stacionar, kde sa venuju takym bábätkám? Dakujem.

lusyc
autor
22. nov 2017

@pieksamaki dakujem za tip. Mate pozitivnu skusenost?

pieksamaki
22. nov 2017

ano.

lusyc
autor
22. nov 2017

A chodili ste denne, ci ste tam boli na pobyte?

lilinka77
22. nov 2017

Aj ja som s dcerkou cvicila Vojtovku.Chodili sme tiez do Harmony,cvicenie sme mali dvakrat do tyzdna..fyzioterapeut pan Sivak-mozem odporucit..

lusyc
autor
22. nov 2017

@lilinka77 dakujem. A cvicili ste aj doma?

pieksamaki
22. nov 2017

@lusyc chodili sme denne,poskytuju aj pobyt s noclahom, ak nie je ina moznost

lusyc
autor
22. nov 2017

A ako dlho ste tam chodili denne?

pieksamaki
22. nov 2017

@lusyc
Nie,cca dva mesiace,dva a pol, ale to zavisi ako ,ci sa to zlepsuje atd....ono tie intenzivne dvojtyzdnove pobyty maju svoje opodstatnenie, ine je iba dvakrat tyzdenne dlhsiu dobu...pri vstupnej prehliadke sa to vlastne nejak naordinuje podla potreby babatka...a podtom podla dalsich kontrol

lilinka77
23. nov 2017

Jasne,ze sme cvicili aj doma.Hovorili 2x denne,popravde nie vzdy sme to dali,ale jedenkratdenne urcite..To ako dlho,zavisi od stavu..priebezne chodis k lekarke tam na kontroly..Ked mala zacala stvornozkovat,bolo to raz za tyzden..Vzhladom na,ze sme mali nalez na mozgu a 1markerchromozom(nadpocetny chromozom)-nikto nevie ako sa to prejavi..-si nas tam viedli do 1,5roka..

lusyc
autor
23. nov 2017

Od maja cvičíme Vojtovku, malokedy sa nam podari cvicit 3x denne ako hy sme mali. Ale teraz nam doporucili pobyt na zintenzivnenie cvicenia. Denna forma sa mi zda prijateľnejšia.

pieksamaki
23. nov 2017

pobyt si maminky chvalia,aj kdekolvek inde kvoli intenzite,ale samozrejme je to namahave pre maminku kvoli casovosti,nie je to oddyh,ze niekto iny ti cvici s babazkom,pripravenosti byt tam a tam na takej terapii, popri vojtovke naordinuju pomocne terapie na relax,ci uvolnenie svalov a zlepsenie stavu ergoterapia,zavisi na co.nebranila by som sa tomu, isla by som aj za tu cenu ze pridete unavenejsi,ale ma to vacsi zaber ako denna forma.....

canerko
23. nov 2017

V Tetisu Dunajska Luzna.Dvojtyzdenny pobyt.Cvicenia niekolkokrat za den.Platila som pobyt 120 euro na normalnej izbe kde si sama s dietatom.Urcite za mna ano.Citila som sa ako na dovolenke.Doktorky a personal super.Spoznala vela mamiciek s ktorymi som este stale v kontakte.Keby ze som naSk tak jednoznacne ano.V Harmony sa mi tak moc nezdalo lebo mal 1-2 cvicenia denne

lusyc
autor
23. nov 2017

V Tetise prichadza do uvahy pobyt, nove prostredie na 9 dni, z toho cvičiť sa bude 5,5 dna, predpokladam, ze raz doobeda a raz poobede. Co tam zvysok času budeme robit a v zime, neviem. V Harmony si predstavujem, ze rano prideme, pocvicime, pojdeme sa najest, pospi mala, pocvicime a ideme domov, kazdy den, dva tyzdne, plati vsetko poistovna. Kazde ma pre a proti, v Harmony asi netreba vytery, cize menej behania po doktoroch.

usmievava31
23. nov 2017

@lusyc odnas v tetise tiez nechceli vytery,a co sa tyka pobytu je tam super,a chodit mozes von,na prechadzky.
My sme tam boli aj v zime aj v lete a stale sme boli na prechadzke..
Doobeda sme cvicili a poobede cca.od 15:30 mas volno a mozes si robit co chces,nieje to nemocnica.
Tiez odporucam.
Ale mozes skusit aj Posibilitas v Piestanoch,tam si odcvicis a ides domov.

lusyc
autor
24. nov 2017

Od vytery do tetisu chcu. Pre mna su to 3 dni chodit po doktoroch. A v tomto sychravom pocasi, nic moc. A naozaj to vychadza len 5,5 dna cvicenia, je tam vikend a posledny den sa odchadza hned rano. Velmi ma to odradza. A na denne dochadzanie, keby sme potrebovali v buducnosti mam tetis daleko. Budem sa musiet nejako rozhodnut. Hoci moj muz by vsetko nechal na prirodu.

pieksamaki
24. nov 2017

@lusyc
Kym mate este na to energiu, tak by som nevahala posilnovat svalstvo takymito rehabilitaciami. Nie je to o tlaceni kalerabov do hlavy,ze musi toto a toto vediet,ale neskor sa pridruzuju logopedi,ergoterapeuti, spravne drzanie, ortopedi, to stoji vela enrergie,behaciek okolo lekarov,pretoze svalstvo sa tyka aj vnutornych organov,ak mate napr.hypotoniu....my sme mali hypertonus, ale samozrejme zavisi,ci tam je aj iny nalez,preto by som nenechavala vsetko na prirodu, lebo aj na taketo deticky treba mat naroky, a tie spocivaju prave v tomto....v danom veku nieco ine dozrieva,mozog sa formuje do 3 rokov dietatka a tym aj koordinacia....ty iba dopomahas cvicenim,jemnym,nie neustalym....hocico kde si to zvolis je lepsie ako nechat to na dennom cviceni alebo na prirodu.kazda mamicka potrebuje podnety aj v tom cviceni,podla mna je to casom nuda,a interakciu pptrebuje clovek aj ohladom tohto,lebo upada do stereotypov atd...

lusyc
autor
24. nov 2017

No, neviem, čo nás čaká. Má hypertonus. A volím radšej cvičenie. Tak už len vybrať. Len behanie po doktoroch za posledné dva týždne, nam donieslo akurát chorobu.

lusyc
autor
24. jan 2018

Ahojte maminky. Práve sme sa vratili z Tetisu. Bolo dobre, len to behanie z budovy do budovy v tomto počasí nic moc. Cvicenia narocne, fyzicky aj psychicky. Len virivka malu oslovila, lenze dostala sopel, tak nevybrala ani vsetky terminy. Sopel do konca tyzdna chytili všetky deti, predpokladam, ze od toho od zaciatku zasopleneho chlapceka. Nechapem ako prišli a preco ich prijali. Hoci ani my sme nedoniesli vytery z hrdla a konečníka. Lenze sme boli obe 100% zdrave. Malá mi tam nechcela jesť, skoro nic, co jej dali. Tak fungovala na umelom mlieku a na tom male MM, co mi ostalo. Este aj to mi tam kleslo asi o 20%. Nechcela mi tam v noci spavat. Takze ja som to zvladla, teraz by som ja potrebovala kupele. A malej sa tam az tak nepacilo, ale vydrzala do konca. Ak nás pošlú, pojdeme zas.