Rozšírená cytológia
Ahojte žienky dnes som si volala po výsledky z cytologie - každý rok dobre a tento rok som nečakala nič iné aleee ..teraz mi hovorí sestrička že no nieje to na 100% ALE ZE NIC VÁŽNE ..že rozšírená cytologia bude treba .Ja viem že neviem nič dokopy ešte neviem ani čo vlastne mi tam vyšlo zle ale chcem si tom pokecať možno že ak sa tu nájdu baby čo to absolvovali a troška má upokoja lebo mňa ide poraziť lebo to bude ešte dlhší čas kým zistím výsledky 🥹 vďaka 🫶
@polanciatko aj ja mam zlu od septembra mala.som podobne aj vroku 2015 ci kedy chodila som.kazdych 4m 6m na cytologiu na hpv vam nebrali vyter???
@zuzkaa1991 nie len klasickú cytologiu mi vždy robil a teraz že treba prísť na rozšírenú lebo asi im tam niečo z tej klasickej
vyšlo
@polanciatko niekedy stačí zápal a je horsia
@zuzkaa1991 a len kontrolujú či ?
@luccija neviem o ničom nemala som žiadne problémy...v minulosti prekonané áno mykozy baktérie ale to preliecene dávno už. .
@polanciatko jaaj ja si davam kazdy rok rozsirenu kedze mozno sa mylim ale.z beznej nezistituju "vznikajucu rakovinu" pri rozsirenej mi zistili opat abnormálne bunky na krcku prva lekarka pred par.rokmi ani mi nevysvetlila.co to znamena ze len mam chodit na kontroly potom.raz.zastupujuca bola a ona mi vysvetlila.a ze.co to znamena laicky si pamätám ze.su 4stupne a ze som v 2.stupni a preto sa kontroluje ze keby som padla co 3.stupna aby odstránili zle bunky lebo 4.st je rakovina......
Ale.to moze spôsobovať hpv virus ale ten som mala.neg aj teraz aj predtým takze moze to sposobit oslabena imunita mensi zapal.atd...preto len sa sleduje ;)
@zuzkaa1991 chápem .očividne tam mám nejaké zmeny ktoré sa musia zistiť ..musím čakať 😌 ďakujem 🙏
Pap klasifikácia (stupnica 1 – 5):
1️⃣ Pap I – Normálny nález, bez známok zápalu alebo abnormálnych buniek. tento stav zvačša uz sexualne aktivne ženy nemávajú
2️⃣ Pap II – Prítomný mierny zápal alebo nezávažné zmeny (napr. infekcia, reaktívne zmeny).
3️⃣ Pap III – Atypické bunky, podozrenie na prednádorové zmeny (vyžaduje ďalšie vyšetrenia, napr. kolposkopiu, HPV test).
4️⃣ Pap IV – Vysoko podozrivé alebo už prítomné predrakovinové bunky (HSIL), môže znamenať ťažkú dyspláziu alebo karcinóm in situ.
5️⃣ Pap V – Nález rakovinových buniek (karcinóm).
Dnes sa častejšie používa Bethesda systém, ale v niektorých krajinách alebo u starších lekárov môže byť Pap klasifikácia stále v bežnej praxi.
Ak si mala Pap II alebo III, väčšinou to nie je dôvod na paniku – často ide o zápal alebo mierne zmeny, ktoré sa sledujú. Pri Pap III a vyššom sa však zvyčajne odporúča ďalšia diagnostika.
@polanciatko ano..aj mne 3r sledovali kazdeho polroka..tiez som sa uz pochovavala ze rakovinka..oni tomu vravia je tam zapal,aby vas nevyplasili..a bum teraz v novembri mi sestricka do tel vravi ze je to ok..skoro som na zadok padla..vravim iste ?po3r prekancerozy?a ona ano..moze sa to same vyhojit.tak kontrola az pri preventive o rok....tak pockaj, nestresuj....
@polanciatko ja si priplacam za tu rozsirenu , kedze mam problemy a nechcem operovat dr.mi odpirucit tuto cyto ze je presnejsia
@krasneleto neviem čo mám dozviem sa o týždeň aj niečo keď tam pôjdem ..
@katty123456 len sledovali ? Už sa pripravujem na konizaciu alebo iné .
@krasneleto ďalšia diagnostika znamená aj táto rozšírená cytologia alebo už nejaké zákroky ?
@polanciatko preco si nedavas robit rozsirenu automaticky? Volakedy to preplacala iba Union, ale teraz to uz tusim preplacaju vsetky poistovne.
@polanciatko pred7r som menila gynekológa..ten predchádzajúcii navrhoval konizaciu preventivne..napokon bola som už vtedy pozit na všetky hpv rakovinotvorné..u tejto mudr vs ok 3r až potom začali sledovať cyto..a teraz bomba. Je to ok..vychádza mi z toho že rozdiely sú aj v labákoch,aj prístupe MUDr a samozrejme aj telo ma isté regeneračné procesy.
Ja si dávam vždy rozšírenú, jeden rok mi volala sestrička, že som to nemala v poriadku a mám prísť o 4 mesiace na kontrolu.Na ďalšej už bolo všetko ok. Vraj to mohlo byť tým, že som bola prvý krát po chorobe (covid)
@esther100 mne povedala že hned jak sa mi dá tak neviem či sa báť že tak skoro ..
@polanciatko ale povedala ti, že to nieje nič vážne. No určite tam choď teda čím skôr, ako povedala.Ja som najprv bola 4 mesiace v miernom strese. Potom mi doktor vysvetľoval, že čo tam vlastne našli a dva týždeň som potom bola úplne v prdeli, na nič iné som nemyslela, lebo som mala vysokorakovinové typy HPV
@esther100 no tak podľa mňa povedia každému nechcú plasit šak ten druhý screening bude už presny toho sa bojím ...a to z roka na rok také zlé výsledky ?🙈
@polanciatko báť sa je normálne, ale radšej ísť skôr, ako neskoro. Áno, z roka na rok, ale teda bolo to zhoršené kvôli chorobe. Odvtedy sú dva roky a výsledky mám v poriadku.
@esther100 ja chodím pravidelne každý rok a určite to nenechám tak ..ďakujem za podporu
No baby mám cytologiu 3ku , dostala som papilocare na doma , že minulý rok som tam mala zápal a teraz tam videl pod tým mikroskopom aj nejaké mini lezie ...takže pravdepodobne hpv ..musím čakať ale už sa pripravujem že aj to odobratie vzorky má bude čakať 😔
@zuzkaa1991 nie len klasickú cytologiu mi vždy robil a teraz že treba prísť na rozšírenú lebo asi im tam niečo z tej klasickej
vyšlo
@polanciatko ahoj ja mám to isté robili my cytologiu len tú bežnú ale musím ísť na hpv test bojím sa
@polanciatko môžeš somnou pokecať

@polanciatko ja si davam vzdy