Šarlach a Ospen 1000
Ahojte, chcem sa poradiť. Včera mi doktorka zistila šarlachovú angínu. Nemám ani teplotu ani nič iné, len príšernú bolesť pri prehĺtaní. Je mi ťažko prehltnúť vlastné sliny. Skúšala som rozne veci na bolesť - pastilky, kloktanie slanou vodou, jox, dorithricin. Nič mi nezaberá, už to neviem vydržať, pretože sa mi ťažko spí, nedá sa mi piť ani jesť. Vie niekto, čo mi može zabrať, aby som sa mohla aspoň najesť. Už mi je zle od hladu. Ráno som len raňajkovala, dala som si flector a ten mi zatial ako jediný zabral, ale to len na pol hodinu. Ďakujem za odpovede. Ešte sa chcem opýtať na skúsenosti s ospenom 1000. Kolko trvá kým zmiznú príznaky, prosím?
Moja mala sarlachovu anginu a btala atb, robili jej aj test a potom predpisali atb , zabrali jej na druhy den na prehltanie jej pomahal solunosol, co je sprej do hrdla a chladny obklad aby hrdlo odpuchlo plus jest len vlazne veci nic teple...
Nakoniec som bola na pohotovosti a tam mi povedali, že to nebol šarlach, ale obyčajná angína vírusová a že mi tie atb oslabili imunitu a vznikli mi po celom hrdle afty, preto ma to tak veľmi bolelo. Predpísali mi rozne veci, tak uvidím. Ale ďakujem Vám za rady 🙂
@jarka91 Co na to prosim ta nezabera????? ATB nezaberaju na sarlachovu anginu, paneboze...... Na to su iba ATB!!!!! A dost silne a na viac dni ako pri beznej angine...... Takze ste mali "zvlastny druh" sarlachovej anginy....
@veronisss Toto som tiez este nepocula, rovnako ako "vcas zachytenu sarlachovu anginu" , ze jeden lekar potvrdi na zaklade asi niecoho sarl.anginu a na pohotovosti ti povedia, ze to nebola, ale zarucene ti ATB znicili imunitu a preto mas aft, mne naozaj rozum stoji..... Ako fajn a ake rozne veci ti predpisali na virusove ochorenie? To ma uprimne zaujima, fakt je to zaujimave....
@maciatkolulu niesom zástanca atb, a ani naša lekarka.
Ak sa nieco zachytí včas atb nebude treba dať, ak moje dieťa či mňa začne bolieť hneď striekame,. A ako pise @veronisss nemala šarlachovu ale virusovu, takze aj doktor sa mozno zmylil .
Mozne je ze aj my sme mali iba virusovú.
@jarka91 tak to je riadny rozdiel....Sarlachova angina a virusova. Ja som velmi proti ATB, ale sarlacova angina, hmmmm podchytit, asi nevies co to vlastne je. U nas sa uz nadcha podchycuje 😉
@maciatkolulu ved to aj nasa ked mala sarl.anginu z nicoho nic vysoka teplota,nesla zrazit, jazyk ako malina podkovany a nevedela prehltat, pritom ani jeden jediny krat nezakaslala... tak toto neviem ako som mala podchytit
@maciatkolulu moje deti nemali vsetky choroby sveta aby som vedela aky maju priebeh a ako vyzeraju a niesom lekarka aby som to posúdila, ale vždy skúšam hneď pomôcť ako viem .
Aurorka pise ze ani teplotu napr. nemala a dr jej diagnostikovala šarlach anginu a nakonuec s toho bola vírusova ! Takže o čom sa bavime
@jarka91 vsak ok, ale ked teda nie si dr, tak nechapem, kde si prisla na to, ze na to nezaberaju ziadne ATB😀 ked ste vlastne ani nemali sarlachovu anginu, lebo ver tomu, kebyze ju mate, tak to velmi dobre viete a zarucene nepomoze horuci caj s medom.... A najma by to vedela dr... Lebo teda doktor, ktory nerozozna sarlachovu anginu od virusovej, tak to teda neviem a nakoniec dobry dr, robi testy, co je v dnesnej dobe podla mna samozrejmost.... Bola to samozrejmost v 80.tych rokoch ked som bola ja mala, tak si myslim, ze pri dnesnej technike a pristrojoch, ktorymi disponuje vacsina ordinacii sa na to pride cupom dup a virus od bacyla rozozna minimalne crp😉 a potom vytery a diagnozu mas istu😉
@jarka91 a este k tomu, ze nemali tvoje deti vsetky choroby sveta, tak potom nechapem, fakt nechapem ako mozes hned v uvode tvrdit, ze na to nezaberaju ATB.... Ked nevies, tak sa nevyjadris a hotovo, to je normalne😅
@maciatkolulu keby sa dal moj prispevok opravit al vymazať urobím to 🙂 🙂
Ja som bola v tom ze virus
Pekny večer
@maciatkolulu lutujem a odpravedlňujem sa autorke !
Ešte maš na mňa niečo ? alebo stale nechápeš ? čo mám urobiť 😳 ?!Myslim ze sa ti tu nebudem dokola vyjadrovat a vysvetľovať týmto ukončujem debatu .
@jarka91 sarlachova angina nie je virusova.....to len na zaver
Aby som to tu usmernila. Na pohotovosti mi povedali, že mi dr diagnostikovala šarlach kvoli tomu, že to spočiatku mohlo tak vyzerať. Navyše som pred polrokom jeden prekonala. Doktorka na pohotovosti mi povedala, že penicilín je jediný druh lieku, ktorý na šarlach zaberá. Taktiež mi ale povedala, že mi poškodil imunitu, čo robia každé atb. Mala som obyčajnú angínu a nechala som si zvyšok poradiť v lekárni, keďže počas prvého šarlachu mi atb zabrali hneď v ten deň čo sq nasadili. Pozerala som si potom do hrdla a celé som ho mala posiate aftami velkými, malými. Povedali mi na pohotovosti že ide o herpetický typ. Tam bolo potrebné zničiť afty, keďže iné príznaky som nemala a neumožnovalo mi to spať, či jesť alebo piť. Atb som už mala dobrať, pretože predsa len som angínu mala. Predpísala mi však veci na tie afty, na imunitu. Nikdy som iný druh angíny ako šarlachovú nemala, takže som nevedela presne čo sa deje. Až keď sa mi v hrdle vytvorili biele bodky som vedela že to nie je v poriadku. Potom do večera sa mi vyrvorili už aj na vnútornej strane pier.
V tomto pochybila moja doktorka. Predpísala mi atb na základe toho ako sa jej to zdalo. Žiadne výtery, žiadne Crp.@maciatkolulu

@veronisss
Šarlachová angina trvá cca 5-7 dni , najhorsie sú prvé 3 dni .
Na to žiadne ATB nezaberajú a je zbytočné ich dávať.
Ideálne je aj antihistaminikum a liek od bolesti , striekať hrdlo a usta . Piť veeela tekutin , vyležat.
Skoré uzdravenie prajem