icon

Skúsenosti s liečbou endometriózy a pobytom v kúpeľoch Lúčky

buxus24
29. apr 2024

Ahojte rada by som vedela vaše skúsenosti,rady.
Ako už nadpis priblížil mam toto neľahké ochorenie,k tomu som mala veľké myomy vyoperovane nedávno.
Vzhľadom k DG mam nárok na kúpele.Boli ste niektorá v Lúčkach? Ako to prebiehalo?
Dalo sa vybaviť si izbu sama? Manžel príde na týždeň ku mne.

Ďalšia otázka na Vás, Dr mi spomínala liečbu pri ktorej nebudem mat ms ani ovu.Dlzku asi pol roka 10mesiacov.
Ste tu baby niektoré,ktoré už máte túto liečbu za sebou a zadarmilo sa Vám? Ako ste ju zvládali?

Umelé oplodnenie mi prosím neradte,to už mám za sebou,žiaľ neúspešne a viac krát už doň nepôjdem.

Dakukem Vám za každú radu a pomoc

buxus24
autor
29. apr 2024

@buxus24 a ešte ma zaujíma od operácie mam pol rok nato aby som šla do kúpeľov, po akej dobe ste šli?
Od polky apríla som na PN, ešte stále niesom ôk po operácii,mám ešte opuch ,rezy sa pomaly hoja a ešte mam mierne bolesti pri pretláčani, vstavani a chodeni. Myslíte,že by som mohla ísť do kúpeľov v júni?

pleby
29. apr 2024

Viem sa vyjadriť iba k tej liečbe, u mňa pri endometrióze bola nasadená antikoncepcia - užívanie bez "pauzy". Dlžka bola 6mesiacov hneď po operácií.
Možno u Teba bude iná liečba, u mňa bola táto možnosť zvolená. Ja som kúpele odmietla, osobne v tom nevidím zmysel, keďže mi bola odporučená hysterektómia, ale to je iba môj postoj.
V každom prípade Ti držím silno palce, aby si sa dala čo najskôr dokopy, viem, aký je to boj.

ada_alica
29. apr 2024

@buxus24 operovali ma 5x a v živote som v kúpeľoch nebola.... takže za mňa zaujímavé

krasneleto
29. apr 2024

@buxus24 Ahoj, mala som liecbu dipherelinom - vyvolanie stavu menopauzy... Endometrioza bez chirurgickeho zasahu a odstranenia lozisk, totiz "zmizne" iba ked cyklus nie je a to v case prechodu alebo tehotenstva... absolvovala som 7 injekcii, prirodzene sa cyklus do 2-3 mesiacov obnovil. Nebudem ti klamat, ale byt v "prechode" v 26 rokoch, ziadna slava... priznaky vsetky x 10... otehotnela som po niekolkych pokusoch ivf nakoniec prirodzene a v 32 rodila svoju dceru.. osobne si myslim, ze ju mam naspat... po 10 rokoch ... v kupeloch som nebola, je to pomoc skor po operacii ako takej, ale na endo to nema ziaden vplyv... tak som nesla

bolarazjedna
29. apr 2024

Ahoj, síce je to už 7-8rokov dozadu, ja som bola v Lucka h tesne na konci 6mesacneho obdobia po operácii, boli to moje najkrajšie 3 týždne môjho dovtedajšieho života, takú bezstarostnost, uvolnenost som nikdy necítila, bolo tam úžasne, prostredie, jedlo, ubytovanie, programy, výlety, tanečné večierky so živou hudbou, divadelné predstavenia priamo v kúpeľoch, pletenie košíkov a iné..... Ale aj samotné procedúry, napr spĺňa jaskyňa.... našli sme sa dobra partia.... Ano, môžu ta ubytovať samu, ale za príplatok.
Tiež som brala pol roka hormonálnu liečbu, že som nemala s ani ovu.
Ja som počas pobytu tam spoznala aj môjho manžela. Detičky mame 2, prirodzenou cestou, 22 mesiacov a 6 týždňové bábo. Prvý prišiel po 1,5 roku snaženia, akurat sme išli na 1.konzultaciu do CAR, keď už bábo bolo v brušku, len teda to nebolo vidno ani na UZ ☺️

buxus24
autor
29. apr 2024

Dievčatá na laparke som bola teraz 3x,vyberali mi endo vo vaječníku,z maternice mi vyrezávanie veľký myom a ešte jeden zo zadu na maternici.
Sledovali priechodnost.Bol to ťažší zakrok,pretože tunajší lekari my chceli vybrať celú maternicu aj z vajcovodmi. To som nemohla dovoliť, keďže sa 11rokov snazime o malé,mám za sebou kopu liekov,vitaminov ,niekoľko IUI a 3 IVF.Zial neuspesne.
Preto som aj vďačná za kúpele a všetko.

Je pravda,že sa obávam tej liečby ako to somnou bude,keďže sú to hormóny.Beriem lieky na štítnu žľazu. Na ďalšie IVF sa už nechystám.Kedze by nás to stalo cez 6000eur a ani tie hormóny by som už nezvládla.
Chytám sa preto tých kúpeľov. A verím,že pomôžu.Tu liečbu som počula,že niekomu pomohla. Tak verím.Tiez už mám 35.Takze už to nechcem nechať tak.
Len ta liečba akosi s nou zatiaľ niesom stotoznena.

Ako ste tu liečbu zvládali? Príznaky?

medda_beda
29. apr 2024

Nemá každá žena rovnaký priebeh endometriózy.
U mňa napríklad došlo len k diagnostike, žiadna liečba.
A ani antikoncepcia neurobila zázraky aj keď ja som ju vtedy neužívala kvôli endometrióze.Tú mi potvrdili až teraz

Vyskúšaj kúpele, aspoň si oddýchneš.

esteris
30. apr 2024

@buxus24 ahoj, ja som absolvovala túto hormonálnu liečbu v r.2019 na 9 mesiacov. Ten liek sa tuším volal nejak na "v", ale neviem si spomenúť presne. Nemám pocit, že by to nejak extrémne kývalo s mojimi hormónmi, len som trošku pribrala na bokoch a zadku, čo sa potom vrátilo do normálu. Liečba pomohla, ale prvá menštruácia po tých 9 mesiacoch bola asi ako kontrakcie pri pôrode. Moje telo na to zareagovalo asi nejak zvláštne. O mesiac na to som otehotnela. Od vtedy nie je žiadny problém. Už nedávam takú bolestivú menštruáciu ako pri endometrioze. No a teraz čakáme tretie dieťa. Neboj, bude dobre 🙂

buxus24
autor
1. máj 2024

@esteris ďakujem ti krásne.
Veľmi si ma potešila.Verim,že aj ja budem mat taky ľahký priebeh

buxus24
autor
6. máj 2024

Dievčatá viete mi poradiť?
Neviem sa rozhodnúť ako postupovať. Žiadať o kúpele chcem už tento mesiac,aby som v júni šla.

Ci už sa dat vypísať do prace,(som cely deň na nohach,11hod.smeny,tovar,prenasanie) a až mi odsúhlasia kúpele dat sa znovu vypísať na PN.
Alebo ostat na PN kým nebudem mat po kúpeľoch.
Teraz m takú dilemu,že čo. K Dr idem piatok tak už musím byť rozhodnutá.
Dr chcela dat kúpele na júl ale viem,že v práci si už 2 baby v ten mesiac hlásili dovolenku. A neviem ci by dovolili aby sme boli 3 mimo.
Neviem ako sa rozhodnúť.

klementinka24
8. máj 2024

@buxus24 ahoj, tiež som absolvovala hormonálnu liečbu v minulosti. najskôr som brala Visanne - mne osobne moc nesadol, pribrala som a bola som dosť náladová. povysadení sa ale váha zase vrátila späť. pokúšali sme a prirozdene otehotnieť ale nepodarilo sa. neskôr som užívala Velbienne, ten mi už sadol lepšie, po vysadení sme sa znova pokúšali o tehu neúspešne. v 10/2023 som absolvovala veľkú operáciu endometriózy, po ktorej som kontinuálne užívala 6 mesiacov kombinovanú HAK (bonadea). predpísali mi ju hlavne preto, aby sa všetko v kľude zahojilo a nerástla mi endometrioza, vedľajšie účinky som žiadne nepociťovala, iba občasné špinenie - čo sa ale stáva pri kontinuálnom užívaní. teraz som druhý týždeń od vysadenia, a rozbieha sa mi prvý cyklus.
Neviem aké lieky presne by ti doktorka plánovala nasadiť, ale Visanne býva väčšinou odporúčaný ako štandard, a čo viem od skúseností ostatných, väčšina žien ho berie bez prblémov.
držím palce, nech si po operky čím skôr fit, a nech sa vám podarí ❤

ja_nika
24. jún 2024

@buxus24 ahoj. Môžem sa opýtať, či ti schválili kúpeľnú liečbu kvôli endometrióze?

buxus24
autor
25. jún 2024

@ja_nika ahoj až ďalší mesiac idem podávať.
Tak uvidim

buxus24
autor
25. jún 2024

@klementinka24 ahoj ďakujem krasne.
Tak uz som skoro mesiace po zakroku.
Zahojilo sa vsetko pekne.Len mi ostalo spodné bruško.
Dr mi nasadila Endovelle.
Verím,že je ti dobra liečba a pomôže.
A podari sa nám mimi.

monymons
23. sep 2024

@buxus24 ahoj, schválili Ti teda tie kúpele? A alebo B skupinu? Tiež som bola jun na operáciu a chcela by som kúpele

monymons
23. sep 2024

@buxus24 tiež mám endovelle. ako ho ináč znášaš? Nešpiníš ak máš mať cyklus? Ja osobne mám aj po operácii bolesti vyslovene vo vaječníkoch

buxus24
autor
3. okt 2024

@monymons ahoj neschválili mi ich nakoniec.Liecbu užívam ďalej.

Ako ho znasam?
Ak mam fyzicky náročnú prácu tak mierne špiním.Ak mam cas ovu a ms tiež špiním.Za 3 mesiace sa mi len 1x stalo ,že som mala silné krce.
Na začiatku ma dosť boleli prsia .Teraz je to už dobre.
A ty ako ich zvládaš.

monymons
9. máj 2025
@monymons

@buxus24 ahoj, schválili Ti teda tie kúpele? A alebo B skupinu? Tiež som bola jun na operáciu a chcela by som kúpele