icon

Skúsenosti s myómom a cystou na vaječníku

janus32
26. nov 2025

Ahojte dievčatá,som v stave zúfania.V septembri som skončila na urgente s poruchou srdcového rytmu, mám diagnostikovanú AV blokadu.Ešte ma čaká MRI srdca a 7dňový holter.Najskor mi chceli hneď zaviesť kardiostimulátor,ale nejak sa to zatiaľ spontánne upravilo.Ale k veci.. teraz som bola na gynde na preventívnej..zistili mi myom,jeden väčší,viac malých, zväčšenú maternicu a cystu na vaječníku.No pokiaľ nemám všetky zo srdca,tak ma operovať nemôžu.Lekar ma posielal na hysteroskopiu..Aj tu na mk som sa dočitala o možnosti hysteroskopie ambulantne bez narkózy.Zvažujem túto možnosť...a dnes som si objednala aj Indonal Forte.Máte niekto skúsenosť?Inak mám 48rokov,cyklus sa mi už skracuje.Myslím, že asi 3r som v perimenopauze.Ešte podotknem, že hormóny užívať nemôžem 😕 prosím poraďte

mimicka2013
26. nov 2025

@janus32 ambulantna hysteroskopia sice existuje, ale ta je len diagnosticka. Na vybratie myomu sluzi operacna hysteroskopia a ta je v celkovej anesteze.
Gynekologovi si o svojom stave srdca povedala, co na to?
Ak spravne chapem doteraz si nevedela ze mas myomia cysty? Ziadne problemy len ti to zistil na preventivke? Potom nevidim velmi dovod na ich vybratie hlavne v tvojom veku. Myomi ak nesposobuju problemy, tak sa len bezne sleduju. A hlavne v menopauze ked nie je cyklus prestavaju rast takze ak aj sposobuju problemy, budu ustupovat vekom.

janus32
autor
26. nov 2025
@mimicka2013

@janus32 ambulantna hysteroskopia sice existuje, ale ta je len diagnosticka. Na vybratie myomu sluzi operacna hysteroskopia a ta je v celkovej anesteze.
Gynekologovi si o svojom stave srdca povedala, co na to?
Ak spravne chapem doteraz si nevedela ze mas myomia cysty? Ziadne problemy len ti to zistil na preventivke? Potom nevidim velmi dovod na ich vybratie hlavne v tvojom veku. Myomi ak nesposobuju problemy, tak sa len bezne sleduju. A hlavne v menopauze ked nie je cyklus prestavaju rast takze ak aj sposobuju problemy, budu ustupovat vekom.

@mimicka2013 áno,doktorovi som povedala,aj papiere z kardia som doniesla radšej.Zatiaľ mi nerobili žiadne problémy,menzes ako kedy.Zväčša jeden deň viac,inak okej.Z nemocnice som si doniesla v septembri od kašľa asi všetko 🤦 ešte aj zápal močových ciest 🤦dlho ma pobolieval spodok.Z toho som sa celkom dobre vyhrabala.Ja verím, že s pomocou byliniek,zdravej stravy a skúsim ten indonal, že sa z toho dostanem bez operácie.Že sa tá beštia scvrkne

anna777115
26. nov 2025
@janus32

@mimicka2013 áno,doktorovi som povedala,aj papiere z kardia som doniesla radšej.Zatiaľ mi nerobili žiadne problémy,menzes ako kedy.Zväčša jeden deň viac,inak okej.Z nemocnice som si doniesla v septembri od kašľa asi všetko 🤦 ešte aj zápal močových ciest 🤦dlho ma pobolieval spodok.Z toho som sa celkom dobre vyhrabala.Ja verím, že s pomocou byliniek,zdravej stravy a skúsim ten indonal, že sa z toho dostanem bez operácie.Že sa tá beštia scvrkne

@janus32 Ja, mam cystu uz pať rokov a vobec nescvrkla, ale naopak stale rastie už ma 11cm, takze operacii sa nevyhnem a tiež som vyskušala vsetko možne aj nemozne.Pojde von aj s vajecnikom nakoĺko je pod tou cystou uplne deformovaný.

mimicka2013
26. nov 2025
@janus32

@janus32 moja mama zila skoro cely svoj zivot s myomom. A to jej sposoboval problemy. Neustale spinenie, bolesti krizov/brucha, silnu MS a pod. Ale stale ho len pozorovali. Nakoniec sa rozhodli ze ak uz cakali tak dlho tak uz pockaju na menopauzu. A odvtedy nema ziadne problemy, je sice stale tam, ale ovela mensi kedze ho cyklus a ta krv nevyzivuje.
Ja som mala tiez dlho myomi. Cca 6 rokov ich sledovali, o operacii sa zacalo hovorit az ked som mala problem s otehotnenim. Nakoniec som aj na operacii bola ale aj tak sa im nepodarilo vybrat vsetky (tiez to zavisi od toho kde je umiestneny, aky velky a pod)
Takze nie je to az take horuce ze to musis riesit hned, mozes si na to nechat cas a zkonzultovat to aj s inymi doktormi.
Mala som aj cysty, tie ale vo vacsine pripadov tiez nepovedia po prvom ultrazvuku ze musis ist na operaciu 🤷‍♀️ vo vacsine proapdov to sleduju. Niekedy praskne aj sama najblizsi mesiac, niekedy o par mesiacov. Niekedy nepraskne a rastie...ale zas zvazuju stav, problemy ktore robia, vek a to ci zena planuje otehotniet alebo uz nie...operacia ti nezaruci ze sa ti myom ci cysta nevrati o mesiac, rok, dva od operacie

anna777115
26. nov 2025
@mimicka2013

@janus32 moja mama zila skoro cely svoj zivot s myomom. A to jej sposoboval problemy. Neustale spinenie, bolesti krizov/brucha, silnu MS a pod. Ale stale ho len pozorovali. Nakoniec sa rozhodli ze ak uz cakali tak dlho tak uz pockaju na menopauzu. A odvtedy nema ziadne problemy, je sice stale tam, ale ovela mensi kedze ho cyklus a ta krv nevyzivuje.
Ja som mala tiez dlho myomi. Cca 6 rokov ich sledovali, o operacii sa zacalo hovorit az ked som mala problem s otehotnenim. Nakoniec som aj na operacii bola ale aj tak sa im nepodarilo vybrat vsetky (tiez to zavisi od toho kde je umiestneny, aky velky a pod)
Takze nie je to az take horuce ze to musis riesit hned, mozes si na to nechat cas a zkonzultovat to aj s inymi doktormi.
Mala som aj cysty, tie ale vo vacsine pripadov tiez nepovedia po prvom ultrazvuku ze musis ist na operaciu 🤷‍♀️ vo vacsine proapdov to sleduju. Niekedy praskne aj sama najblizsi mesiac, niekedy o par mesiacov. Niekedy nepraskne a rastie...ale zas zvazuju stav, problemy ktore robia, vek a to ci zena planuje otehotniet alebo uz nie...operacia ti nezaruci ze sa ti myom ci cysta nevrati o mesiac, rok, dva od operacie

@mimicka2013 Cysta je nador a hocikedy sa to može zvrhnut do zhubneho. Ja mám tiez folikulovu cystu a vobec nepraskla, prave naopak stale zvačsuje svoj objem. Ten objem veĺkej cysty moze byt od 0,5 až do 5 litrov a teby praskla a vylial sa ti hnis s krvou do brusnej dutiny, tak dostanes sepsu a nezachrania ta.

janus32
autor
26. nov 2025
@mimicka2013

@mimicka2013 ďakujem za povzbudivé slová♥️je to nespravodlivé voči nám ženám.. každý mesiac menzes,potom pôrody a potom sa ešte brodiť takýmito problémami.

mimicka2013
26. nov 2025
@anna777115

@mimicka2013 Cysta je nador a hocikedy sa to može zvrhnut do zhubneho. Ja mám tiez folikulovu cystu a vobec nepraskla, prave naopak stale zvačsuje svoj objem. Ten objem veĺkej cysty moze byt od 0,5 až do 5 litrov a teby praskla a vylial sa ti hnis s krvou do brusnej dutiny, tak dostanes sepsu a nezachrania ta.

@anna777115 od toho je gynekolog aby to sledoval a ohodnotil. Ty tiez s tym zijes 5 rokov a nie ze na 1 gynekologiclej preventivke ti povedal ze mas cystu o ktorej nevie ako dlho tam je a nepovedal hned ze treba operovat.

anna777115
26. nov 2025
@mimicka2013

@anna777115 od toho je gynekolog aby to sledoval a ohodnotil. Ty tiez s tym zijes 5 rokov a nie ze na 1 gynekologiclej preventivke ti povedal ze mas cystu o ktorej nevie ako dlho tam je a nepovedal hned ze treba operovat.

@mimicka2013 Ano mne povedal že ti treba dať čim skor von. To, že ja s ňou zijem tolko rokov je moje rozhodnutie, ale veĺmi riskujem a robi mi neskutocne problemy. Vdaka nej pridem aj o vaječnik, lebo tenje uplne zdevastovany a vytočeny až za maternicu. Aj ja som stale verila ze mi pomozu vyzive doplnky a byliny. Aj ked sa mi zmenšila ale znova narastla. Čo som sa ja napila bylinnych cajiv na litre. Užívala som natokinezu, serapeptazi , šatavari a vidiš ooeracii sa aj tak nevyhnem. Aj cysta nepraske po styroch cykloch po zistení, treba ju dať von, lebo bude robyť len problemy.

madamzel123
17. dec 2025

Mne v júni zistili 7cm cystu a 5cm myom. Onkomarkery boli ok, bolesti som v tom čase nemala žiadne, tak som sa do operácie nehrnula. Ale v koncom júla zacali silné bolesti, nemohla som sa zohnúť, sadnúť, ľahnúť, nedokazala som odniesť ľahký nakup, proste vyradena zo života.. začala som brat Gynex, po druhom cykle sa bolesti trochu zmiernili. Potom som sa dočítala o Indol3c, teda indonal (iny výrobca), tak som začala brat. Akurát doberam treti mesiac, potom by mala byt mesacna pauza. Musím ale povedať, ze sa vraciam do normálu.. nevravím, nie je to zázračný liek, ale dokážem normálne fungovať, hýbať sa.. neviem ako to vyzerá vo vnútri, lebo odvtedy som u gundu nebola, ale moje subjektívne pocity su omnoho lepšie. Uzivam k tomu aj pupalkovy olej a obklady z ricinoveho oleja. Cakam co bude ďalej, možno sa operácii nevyhnem, ale topiaci sa aj slamky chyta..tak uvidíme..

anna777115
18. dec 2025
@madamzel123

Mne v júni zistili 7cm cystu a 5cm myom. Onkomarkery boli ok, bolesti som v tom čase nemala žiadne, tak som sa do operácie nehrnula. Ale v koncom júla zacali silné bolesti, nemohla som sa zohnúť, sadnúť, ľahnúť, nedokazala som odniesť ľahký nakup, proste vyradena zo života.. začala som brat Gynex, po druhom cykle sa bolesti trochu zmiernili. Potom som sa dočítala o Indol3c, teda indonal (iny výrobca), tak som začala brat. Akurát doberam treti mesiac, potom by mala byt mesacna pauza. Musím ale povedať, ze sa vraciam do normálu.. nevravím, nie je to zázračný liek, ale dokážem normálne fungovať, hýbať sa.. neviem ako to vyzerá vo vnútri, lebo odvtedy som u gundu nebola, ale moje subjektívne pocity su omnoho lepšie. Uzivam k tomu aj pupalkovy olej a obklady z ricinoveho oleja. Cakam co bude ďalej, možno sa operácii nevyhnem, ale topiaci sa aj slamky chyta..tak uvidíme..

@madamzel123 mne sa tiež tymito vyživovymi doplnkami cysta zmenšila ale taka véĺka cysta sa už sama nikdy neabsorbuje a bude to stale ako na vážkach, kedy bude menit veĺkost. Len, pri cyste su nebezpecne dve veci a to že kedže sa vlastne jedna o nador tak hocikedy sa može zmeniť na karcinogenny a druha vec je ze ta cysta ti moze prasknuť a vsetka ta krv a hnis proste cely obsah sa ti vyleje do brusnej dutiny a moze vzniknut sepsa. A este jedna vec, cysta tvori zapal v brusnej dutine a deformuje vajecnik na ktory to moze mat devastacne nasledky, ako v mojom pripade.

nurse0
18. dec 2025

@janus32 no mne tak vybrali celý vaječník aj vajickovod

maryetta
18. dec 2025

Ja mam cystu. Cca 3roky. Uz aj jedno tehu s nou. 3x4. Ani nerastie ani sa nezmensuje.
Na porodnici som mala maminu ktora mala plnu maternicu myomov... mala ist na sekciu ze jej to hned spravia-nechcela. Porodila prirodzene. Na operaciu nebola. Len to sleduju.

anna777115
18. dec 2025
@nurse0

@janus32 no mne tak vybrali celý vaječník aj vajickovod

@nurse0 mňa ti teraz caka v januari. Dalo sa to zvládnut? Mam 11cm cystu a pojde aj s vajecnikom.

anonym_8102bd
18. dec 2025

Ženy, naco čakáte tak dlho, je to rýchla laparka, omnoho menšia záťaž pre telo ako ked vám maju veľkú cystu ,aj s vajecnikom vyoperovat,tiez sice laparoskopicky, ale je to vacsi zasah . Ked uz par mesiacov nezmizla a nezmensuje sa, naopak zvacsuje, je to oveľa väčšie riziko ako podstúpiť rychlu laparku s rýchlym zotavenim . A vsetky zeny v okoli, aj ja sme skúšali rôzne doplnky a bylinky , ale to je škoda peňazí, mozno sa nachvilu zastaví rast ale cysta nezmizne a časom aj tak začne rásť . Jednej v rodine praskla a okamžite na operáciu čistiť brušnú dutinu, mohla zomrieť. Doma male bábätko.

anonym_55e7e1
18. dec 2025
@madamzel123

@madamzel123 všetko nad 5 CM sa ma operovať.som prekvapená koľké máte veľký myom, cystu a žijete s tým v kľude.Je to časovaná bomba žiadne výživové a bylinné prípravky nepomozu
@janus32 hysteroskopia sa dá robiť už aj bez narkózy nepozerám odkiaľ si, ale pošlem link tiež ju chcem absolvovať bez narkozy.Ty to nemáš urgentne, tak by som počkala na výsledky zo srdca.Nemozes vôbec ziadne hormóny?Môže ti zatiaľ predpísať, aby si vôbec nekrvacala.Mozno to tam máš dlho ani o tom nevieš, ak silno nekrvacas počkala by som

nurse0
18. dec 2025
@anna777115

@nurse0 mňa ti teraz caka v januari. Dalo sa to zvládnut? Mam 11cm cystu a pojde aj s vajecnikom.

@anna777115 dá sa rezali to normálne ako cisárskym

nurse0
18. dec 2025
@anna777115

@anna777115 ale bolieva má to operované miesto stále pri zmene počasia

anna777115
18. dec 2025
@nurse0

@anna777115 dá sa rezali to normálne ako cisárskym

@nurse0 Mne to majú robiť laparoskopicky.

nurse0
18. dec 2025
@anna777115

@nurse0 Mne to majú robiť laparoskopicky.

@anna777115 no aj mne išli a potom zistili že je to velke tak laparo ukončili a urobili riadny rez

nurse0
18. dec 2025
@nurse0

@anna777115 no aj mne išli a potom zistili že je to velke tak laparo ukončili a urobili riadny rez

@nurse0 takže mám aj jazvu aj dierky po laparo

nurse0
18. dec 2025
@nurse0

@nurse0 takže mám aj jazvu aj dierky po laparo

@nurse0 a to ešte pani doktori v nemocnici tvrdili že mi nič nie je neverili
@nurse0

nurse0
18. dec 2025
@nurse0

@nurse0 a to ešte pani doktori v nemocnici tvrdili že mi nič nie je neverili
@nurse0

@nurse0 a keď to otvorili vybrali tak sa tvárili že všetko v poriadku.
Ale predtým čo som si vypočula . Bol problém má.vôbec prijať na oddelenie

anna777115
18. dec 2025
@nurse0

@nurse0 a keď to otvorili vybrali tak sa tvárili že všetko v poriadku.
Ale predtým čo som si vypočula . Bol problém má.vôbec prijať na oddelenie

@nurse0 Mne to bude robit Primar Galad v Ginpore na Sliači, to je jedňodnova chururgia.