icon

Sterilizácia alebo vybratie maternice

alenamihal
22. sep 2020

Zena po 40.tke ,2 deti a uz viac nechce deti.Ziadna antikoncepcia sa nebrala cely zivot,takze teraz uz nepripada do uvahy.Lekar navrhol sterilizaciu ,ale aj vybratie maternice.Neake skusenosti ,co ste si prezli ohladom tychto veci.Dakujem 🙂

millky
22. sep 2020

@alenamihal asi vybratie maternice. Jednak zamedzíš možnej rakovine a hormóny sa ti budu ďalej pekne tvoriť vďaka vaječníkom. Moja kolegyňa po druhom bábätku ako 27 ročná musela podstúpiť vybratie maternice, pretože mala na nej vyrastky, ktorých cytologia nedopadla dobre. Dodnes funguje bez nej bez problémov a komplikácií. Hormóny jej vaječníky produkujú ako v bežný cyklus až na to, že nemá MS.

0silvia0
22. sep 2020

@alenamihal no ja neviem, ale ak to správne chápem, tak sa zvažuje vybratie maternice ako alternatíva pre antikoncepciu? Vybratie maternice bez zdravotného problému nie je bez komplikácií a toto by som určite bez vážnej príčiny v takto mladom veku nepodstupovala.

pelian
22. sep 2020

Osobne, uz by som si ju asi dala vybrat. Je to vek, kedy proste byvaju zienky nachylne na rozne choroby a ked uz teda nechce mat deti, tak by som osobne vyriesila tento problem takto

alenamihal
autor
22. sep 2020

@0silvia0 - milion % nechcem ziadnu antikoncepciu a ani deti a plus 40tka uz nie taky mlady vek ( memopauza za rohom ) haha,jedine co mam na maternici je maly myon,ale lekar povedal povedal,ze to este netreba riesit.

0silvia0
22. sep 2020

@alenamihal tak ja mám 46 rokov a menopauza zatiaľ v nedohľadne. Rob ako cítiš, ale ja by som do hysterektómie určite nešla.

alenamihal
autor
22. sep 2020

@0silvia0 tak neponahlam sa s tym,len robim prieskum 🙂) ale vdiky za radu 🙂)

zlostitko
22. sep 2020

Aj ja som uvazovala, ci by som mohla poziadat o vybratie maternice. Mam tesne po 40-tke, dve deti, viac uz nechcem a momentalne som na Mirene, ale pocitujem vedlajsie ucinky. Dalsiu by som uz asi nechcela, ani inu Hak ale nechcem uz mat MS. Mavala som ju silnu, hoci teraz vdaka mirene je to super. Da sa vybrat maternica na poziadanie? Uz ju v podstate nepotrebujem 🙊

pininka1
22. sep 2020

Urcite by som si nedala vybrat, zeny ktore to museli absolvovat maju rozne problemy, hlavne preto ze uz nieje menzes a hormony sa spravaju ako sa spravaju. Sterilizacia je len mechanicke zabranenie, robi sa uz laserom, aj ja ju mam. Mas ale normalne menzes a vsetko funguje ako ma.

0silvia0
22. sep 2020

@zlostitko zaujímavý máš postoj ku svojej maternici, že ju už nepotrebuješ 😍 keďže uvažuješ o hysterektómii kvôli antikoncepcii a sexuálnemu životu, ver, že sa ti po vybratí maternice sexuálny život dosť zmení...

millky
22. sep 2020

@0silvia0 kedysy sa to bežne odporúčalo ženám po 45ke. Moje staré mami ani jedna nemajú maternicu a ešte aj starká mojej sesternice aj tá ju má vybratu. V 50tke jej to bolo odporučené keď prechádzala do menopauzi.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. sep 2020

@millky tak našťastie sa doba zmenila.... aspoň dúfam. V mojej rodine všetky ženy maternice majú a poniektoré s nimi aj umreli, takže ak nie je žiadny problém, je to zbytočný zásah do organizmu. Ako píšem mám 46 rokov a nevidím jeden jediný dôvod, pre ktorý by som sa zbavila orgánu, ktorý mi vynosil deti, ovplyvňoval hormonálny systém a iné záležitosti.

0silvia0
22. sep 2020

@miriam11 skúšala si nejakú alternatívu? Bylinky, gynex, pupalku?

millky
22. sep 2020

@0silvia0 jasne ☺️ veď ja ťa chápem, ja by som si ju tiež nedala vybrať ibaže by som mala problémy. Len vieš, nejde tu o mňa ani o teba, ale o autorku ☺️ aj napriek tomu, že maternica sa po 50tke stáva takou ako slepé črevo, je zbytočná, pokiaľ o nej nevieš tak je dobre ale ak sa dačo stane, tak len problémy sú s ňou.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. sep 2020

@miriam11 skúsila by som ešte gynex

miriam11
Odpoveď bola odstránená
tomika
Autor odpoveď zmazal
zlostitko
22. sep 2020

@0silvia0 ako? Nepoznam nikoho aby som sa porozpravala.

0silvia0
22. sep 2020

@zlostitko vraj zeny pocituju pokles libida a samozrejme treba pouzivat lubrikanty. Ale vsetko je individualne.

dzinka777
22. sep 2020

Znamej vybrali maternicu a vravela,ze sa citi stale taka bez nalady,unavena, depresivna,velmi jej zredli vlasy

iskrickaa
22. sep 2020

@alenamihal A chlap preco nemoze ist na sterilizaciu? Jednodnova chirurgia. Da si to robit v piatok a v pondelok pojde do roboty.

0silvia0
22. sep 2020

@iskrickaa toto je naj napad👍

iskrickaa
22. sep 2020

@0silvia0 Mne toto manzel navrhol uz na zaciatku vztahu. Urcite by ma nenechal absolvovat velkobrusne operacie. Ani by ho to nenapadlo. V zahranici to ma kopec muzov, aj mladych. A ked sa clovek nezivi najstarsim remeslom, ze to robi xkrat denne kazdy den, nevidim dovod dat sa dokalicit.

pomarancu
22. sep 2020

@alenamihal ja mam za sebou hysterektomiu pocas tretieho cisarskeho (8/2019),kedze som mala placentu vrastenu do maternice, nevedeli zastavit krvacanie atd atd..
Co by som dala za to, neprist o nu..
Ale ak sa pytas ci pocitujem nejake zmeny- tak ako vyssie zienky pisali, hormony mam vdaka vajecnikom, dokonca viem aj ked “ovulujem” (aj ked uz nemam kde, nemam ani vajcovody) ..depky, fyzicke zmeny atd ti neviem opisat, kedze som sa musela nejak zmierit a naucit zit so smrtou dcerky..ale kamoska gynekologicka,ked som sa jej pytala, ze sa mi zda, ze sa mi zmenilo rozlozenie tuku atd atd, tak mi hovorila, ze z jej skusenosti tak 1 rok sa zeny stazuju na zmeny a potom sa opat nadobudne rovnovaha..