• Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO
  • Odporúčame:  Mojasvadba.sk Modrastrecha.sk
  • Prihlás sa
  • Registrácia nového člena
  • Získaj PLUSPRO

Štítna žľaza a otehotnenie. Viete niečo bližšie?

20. júna 2017 
24. apr 2012 o 21:35  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
@minewka tak dakujem za povzbudenie. :slight_smile: nie, tak dlho som ich nebrala :slight_smile: ale ano, beriem to tak,ze sa dam pre babo do poriadku a potom bude aj ono v poriadku...len som este v soku, necakala som,ze bude nejaky problem...dam potom vediet ako som dopadla.
24. apr 2012 o 21:36  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi mám niekde uložené aj odborné články - ale tie sú dosť náročné - ale pohľadám...je to však pekne vysvetelné aj tu - nepíše sa síce priamo súvis s IVF - ale s plodnosťou. Z toho sa dá celkom pekne logicky odvodiť (a je jedno, či ide o umelko alebo prirodzene) , ako vplýva na počatie, resp. oplodnenie (oplodnenie nie v zmysle oplodnenie spermiou - ale v zmysle uhniezdenia embrya!!!)
http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2378/stitna_zlaza_seda_eminencia_nasho_zdravia.html
24. apr 2012 o 21:43  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka mozes mi dat aj odborne clanky keby si nasla...nie je to pre mna problem a dakujem
24. apr 2012 o 21:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@moni1007 Ahoj, to me moc mrzi, ja mam ale presne opacnou zkusenost. Jako tehotna jsem mela zobat vitaminy, ktere mely konkretne danou minim. vysi jodu (uz nevim presne, ale prave Femibion to splnoval), a to jsem od 13 let lecena na stitnou zlazu. Ted je mi 31 a Euthyrox beru od 18, drive Letrox. Behem tehu mi dost menili davkovani, po porodu zase snizovali, ale nesmela jsem prestat uzivat vitaminy s jodem. Mam pouze cystoidy, funkci jako takovou mam v poradku.
Zato jsem nedavno zjistila dosti zajimavou skutecnost..bylo prokazano, ze existuje silna zavislost mezi sklonem ditete matky lecici se se st. zlazou a vznikem alergii, astmatu a dalsich projevu uzce spjatych s atopickym ekzemem. Tady na MK existuje diskuze na tema AE a reknu vam, skoro kazda mamina, ktera resi ekzem svyho ditete, tak se leci se st. zlazou. To je peklo :angry: !
24. apr 2012 o 21:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
@xmalij ja sa na štítku liečim, brala som lieky celé tehu - a moje dieťa nemá žiadnu alergiu, žiaden exém, ani astmu... :slight_smile:
24. apr 2012 o 21:54  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka psala jsem skoro kazda.... :wink: a predevsim, nikdy nerikej nikdy :unamused:.
24. apr 2012 o 21:56  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojte, necitala som celu diskusiu - chcem len na povzbudenie - mam uz roky hypotyreozu, asi pred 16 rokmi operovanu strumu. beriem euthyrox, momentalne 125 a cakam tretie babo. ziadne problemy s tehotenstvom kvoli stitnej, takze da sa to. treba byt iba pod kontrolou priebezne. drzim palce vsetkym snazilkam. :slight_smile:
24. apr 2012 o 21:57  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@xmalij mám svoj odborný názor na to, čo píšeš. A veľmi by ma zaujímal ten súvis :sweat_smile: a čo konrétne euthyrox u tehotnej matky spôsobuje, keď nerobí nič iné, len nahrádza hormón, ktorý telo samo nedokáže vyrobiť. :wink:
24. apr 2012 o 21:57  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka zase mi nerozumis, psala jsem onemocneni st. zlazi a ne uzivani Euthyroxu.
24. apr 2012 o 21:59  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi v compe to nemám a nejak mi blbne google - nechce mi otvárať stránky - ale skús sama - zadaj do google hypotyreoza solen - malo by ti vyhodit odborne publikacie, studie, etc. Je to všeobecne o endokrinopatiach - nie priamo suvis s IVF - ale suvis aj co sa tyka oplodnenia, resp. tehotenstva - z toho si vieš odvodiť, či to má, či nemá vplyv na IVF.

Potom ešte tu:
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2006/01/05.pdf

http://mare.remare.sk/index.php/stitna-zlaza/99-odborne-clanky

http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2008/06/05.pdf
24. apr 2012 o 22:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
@xmalij teda myslíš na neliečené ochorenie štítnej žľazy? Neliečené ochorenia štítky a ich vplyv na plod počas tehotenstva? Pretože ľudia s ochorením štítnej (napr. hypotyreóza) a ak sú títo ľudia pod dohľadom endokrinológa, berú najčastejšie liek Euthyrox.
24. apr 2012 o 22:20  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka při metabolizování hormonů na št. žlázu játry se tvoří látky, které na ekzém vliv mít mohou, a proto je dobré při jejich braní a kojení činnost jater podpořit, a to jaterní dietou a možná i nějakými doplňky (ostropestřec například).
Jinak negativní vliv na štítnou žlázu má konzumace strumigenů ve stravě (mléčné výroky, sója, některé syrové druhy zeleniny - zelí, kapusta, tuřín, také údajně jáhly) a hlavně braní hormonální antikoncepce. Všeho toho bych se při problémech se ŠŽ vyvarovala.

Hlavně se tedy jedná o autoimunní onemocnění a s tím souvisí- jak se podpoří funkčnost jater, tak je vyhráno a namísto zvyšování dávek (příp.operace) se děje opak. Je na to celý komplexní postup, kdyby to někdo chtěl, pošlu do IP, tady by to zabralo moc místa.

posilam jen citace dotycnych co se tomu venuji na jine urovni, nejsou to moje myslenky..
24. apr 2012 o 22:34  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@xmalij ok, s vyššie uvedeným sa odborne nestotožňujem. Ak chce niekto skúšať, nech skúsi. :slight_smile:
24. apr 2012 o 22:40  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka no jasne, nastesti volba kazdeho z nas :wink:!
24. apr 2012 o 22:49  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka
@xmalij
baby kolko ma byt hodnota TSH na prirodzene otehotnenie? niekde som citala ze 2
a ked ides na ivf ze hodnota do 1
neviete mi poradit?

@minewka inak teraz mam TSH 0,035 a zo 100 mi znizila na 75 mg eutyrox... myslis ze to bude stacit? lebo raz som brala uz 50 a tsh mi stuplo na 5,85 nie je to myslis kvoli tomu ze som brala tie hormony a preto sa mi hormony zblaznili myslim to tsh? alebo embryotransfer ? nemohol sposobit tie vykyvy? aj ked ze vraj je to velmi skoro na to aby mi embryjka sposobili tento problem aj ked som citala o nejakom Spilerovom syndrome kde sa tomoze stat :rolling_eyes:
25. apr 2012 o 10:10  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi moja endokrinologicka mi na to, aká je naj hodnota povedala toto:

"Múdre knihy hovoria, že hodnota by mala byť pod 2, moja dlhoročná prax hovorí, že ideálne pre otehu je pod 1.

Ty so svojim výsledkom si z hypotyreozy skocila do hypertyreozy.

Mimochodom - vysledky sa nedaju interpretovat zo samotnej hodnoty TSH - vždy ide o pomer hodnot TSH a FT4.

Tazko povedat ci ti to bude stacit, kazdy organizmus reaguje individualne - ocividne ale 100vka bola vela, 50tka malo...tak mozno 75 bude ideal.

Nemyslim si, ze samotna medikacia pocas IFVka sposobila, co pises. Skor to bola zle nastavena liecba - chvilu proste tvra, kym sa to nastavi vsetko spravne, co sa stitky tyka.

Kazdopadne by v kazdom centre - ak sa zena lieci na stitku a ak aj nie - mala byť samozrejma kontrola tsh a ft4 - je to banalny krvny test.

U zien s problemovou stitkou vznika zhrosenie stavu tehotenstvom. Ale vacsinou az po nejakej dobe.

Mimochodom - dolezitost spravnej funkcie stitky v tehu dokazuje aj povinny skrinig , vysetrenie, stitky v tehotenstve.
25. apr 2012 o 10:30  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka dik no ja sa na stitku praveze liecim uz strasne dlho asi 20 rokov :stuck_out_tongue_closed_eyes: takze jas om mala stale dobre hodnoty..proste moja endokrinologicka mi zobral akrv a mala som dobre hodnoty a potom povedala ze mam prist po pol roku na kontrole a medzitym som isla na ivf... a medzi tym sa mi to dokafralo.. :confounded: cize boh vie co sa stalo v mojom organizme... :confounded: inak v centre mi mali brat predoperacne tsh mi zabudli .... v decembri mi brala internistka stitku a som mala dobre ..aprily sa mi uz takto hodnota znizila...no ktovie co za tym bolo
25. apr 2012 o 10:41  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi
v tom bohuzel/bohudik neporadim, u nas slo komplet vsechno hladce i s moji stitnou...preju hodne stesti :slight_smile:!
25. apr 2012 o 21:12  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka cize ked osm v decembri mala 0,89 tsh tak to je asi najlepsie ze?
25. apr 2012 o 21:14  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi cauko, som prehliadla tvoj prispevok z doobedia...

Tusim som niekde citala (ale neviem teraz na isto)..ze branie closytlu alebo cosi obdobne nejak ovplyvnuje stitku...ale neviem na 100%...

Ja som to pochopila tak, ze Euthyrox ti predpisali v centre, resp. v centre odporucali davkovanie..

Ak to ma endoska pod palcom - potom mohli mat hormony pocas stimulky na to vplyv..

A 0,89 je fajn - ja som otehu s hodnotou tsh 0,65 - to je hodnota po zacati liecby ...pred liecbou som mala vyssiu...
25. apr 2012 o 21:23  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
dik moja ja si myslm ze mi to hormony ovplyvnili ... lebo v decembri som mala tu hodnotu 0,89 a v marci uz 0,059 ale mozno je ta davka pre mna vysoka..uvidime ..uz zacnem brat 75 a o tri mesiace na kontrolu tak budemmudrejisia..mne sa stitka upravi v priebehu 2mesiacov ..raz som mala okolo 6 tsh a do dvoch mesiacov sa mi to upravilo..dakujem akurat studujem ten clanok ohladom stitky
V prvních týdnech těhotenství je vývoj plodu
závislý na tyroidální funkci matk y, tepr ve od 12.
týdne se štítná žláza plodu stává funkční.

CIze mohli mi to aj embryjka spotrebovat? lebo ze vraj sa pri zaciatkoch tehotenstva moze sposobit to ze ty hypo prejde do hyper ze niektore zeny v tehotenstve ani nepotrebuju eutyrox tak mozno to bude aj moj pripad uvidime..
25. apr 2012 o 21:40  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi mohli..aj keď si nemyslím, že to tak skoro až nastane.

skôr si myslím, že proste tá štítka bola nastavená zle..štítka ovplyvnuje cely pohlavny system zeny, mnohe veci este nevieme...

Tehotenstvo je narocny stav a zataz pre organizmus a ak v tele ni eje vsetko ok (teraz myslim hormonalne, a podobne - nie nejaku funkcnu poruchu ako anovulacia, zly spermio)...tak sa organizmus tomu tehu proste brani...

Stitka je velmi dolezity organ...
25. apr 2012 o 21:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
@minewka uz viem .... :frowning2: skoda ze som nesla na stitku ked som stimulovala ale pytala osm ich nech mi spravia ober a oni mi nezobrali ja osm bola v tom ze mi stitku kontrolovali a nie :confounded: keby ze viem ze to tak nie je tak si dam odber spravit sama doma ale tak uz to aj tak nezmenim...mozno by som mala stitku ok a aj tak by sa mi to neudrzalo tak sa aspon mam na co vyhovarat :angry:
25. apr 2012 o 21:52  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@zibi nuz...ja poznam hrooozne vela bab, ktorym tu stitku podcenili...mna to hrozne stve..ze im minaju IVFka..a pritom take banalne vysetrenie to je.

Ja som najprv bola hrozne nastvana..ked mi dr v CARe povedal, ze musim ist najrpv na vysetrenie na stitku a plus mi predpisal lieky na PCO...ze MINIMALNE 6 mesiacov sa musim liecit, kym daco so mnou zacne robit...

Som myslela, ze ma porazi, ja som sa hrozne tesila na umelko...ze konecne daco sa pohneme..ale mal pravdu nakoniec...a nakoniec som otehu spontanne (resp. s liecbou, ale bez umelka)
25. apr 2012 o 22:05  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@minewka to je super.. a mate dobry spermogram?
25. apr 2012 o 22:07  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
baby, moje vysledky stitnej su nasledovne: S-TSH 0,153 (0,35-5,10); S-T3 5,67 (3,6-6,0); S-T4 14,39 (10,5 - 22,7); S-anti TG 286,6 (0,0 - 80,0); S-anti TPO 1300,0 (0,0 - 80,0), S-anti TSH 7,44 (0,00 - 1,75).
Viete to niekto citat? Zaver doktorky - zvysene protilatky. No liecba ziadna, ze vraj na protilatky mi nema co dat.
25. apr 2012 o 23:22  •  snaží sa  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Bre ranko, nemam velmi cas citat vsetko co ste pisali, ale zahliadla som,ze v tehu ste niektore brali vitaminy s pridavkom jodu :confused: ....mne ich moja endokrinologicka a aj kamoska v lekarni vyslovene neodporuca. :angry: LKed sa na to pozriem logicky,pride mi to ako blbost, kedze mamznizenu cinnost stitnej zlazy, cize nejaky ten jod navyse by mal len pomoct,nie? Dobre som zahliadla? Je tu niekto so snizenou funkciou, kto ich berie?
26. apr 2012 o 06:57  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@xmalij dakujem. no bola som vcera na krv, v utorok mi povedali, ze vysledky budu hned na druhy den. ale ked som tam vcera bola na tu krv, tak mi povedali, ze vysledky budu az na druhy tyzden. :angry:
no dufam,ze ked sa nam podari mat babo, takze bude dzrave. inak, ja sa mama mam problem s ekzemami a uz dlho s tym chodim ku koznej. ale co ma viac trapi ako ekzem je akne. :angry:
prajem vsetko dobre
26. apr 2012 o 08:03  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
@mg25 ahojj.mne sa javi problem so stitneou zlazou, znizena cinnost, ale este len cakam na ppotrdenie prvych testov a podla nich ma potom objednaju na vysetrenie. takze ja som este uplne na zaciatku a s endokrinologom som sa este nerozpravala. ja beriem prenatal,ale zatial som ho vysadil po debate tu na MK.
26. apr 2012 o 08:05  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Choď na stranu:   Zruš
Tvoj príspevok