icon

Strata menštruácie a nízky estrogén po kalorickom deficite

soba231
7. nov 2025

Ahojte. Mam 23 rokov a od januara som nemala menstruaciu. V januari som absolvovala dvojmesacnu "fitness vyzvu" s cielom schudnut tuk a nabrat svaly, co sa mi aj podarilo, ale stratila som pri tom menstruaciu. Momentalne mam 50 kg a schudla som len cca 5 kg, nic extremne, avsak kaloricky deficit - cca 1450 kcal a intenzivne treningy + pravidelna chodza a pobyt v zahranici posobil na moje telo a psychiku asi velmi zle. Po dvoch mesiacoch som zacala kcal postupne zvysovat, avsak kedze som perfekcionistka, od kontrolovania jedla a vazenia takmer kazdeho gramu som sa/neviem sa uplne odputat. Myslim, ze prave to je najvacsi problem pri snahe o navrat menstruacie, resp. to mi vyrazne zasiahlo do hormonov - podvedomy stres a velke obmedzovanie sa, snaha splnit "cisla v kalor. tabulkach". Absolvovala som vysetrenie u obvod. lekara - vysledky z krvi boli dobré a co sa tyka gynekologa, vysetrenia boli tiez dobré az na hormonalny profil, kde mi zistili nizky estrogen. Uz dlhsie rozmyslam nad tym, ci to nemoze byt hypotalamicka amenorea a myslim, ze v suvislosti s estrogenom a vsetkym co som pisala vyssie, je to dost mozne. Pred dvomi tyzdnami som dostala vyvolavacku a menstruacia stale neprisla. Gynekolog trva na antikoncepcii, ziadne ine riesenie mi nedal. Mate s tym niekto skusenosti? Nacitala som si toho uz dost a viem, ze teraz by som mala viac jest, dopriat telu oddych a "netlacit" nanho tak. Snazim sa o to uz niekolko tyzdnov, avsak neviem ci to robim dobre, resp. ci staci to, co robim. Momentalne som na nejakych 2000-2100 kcal denne a snazim sa pocuvat svoje telo, ci uz s cvicenim alebo jedenim. Chcela by som sa antikoncepcii vyhnut. Este doplnim, ze som vegetarianka (uz takmer 6 rokov), no predtym som menstruaciu mala pravidelne kazdy mesiac, takze myslim, ze s tym to suvisiet nemoze. Preto sa aj dost cudujem tomu nizkemu estrogenu, kedze soja a tofu su u mna pomaly na dennom poriadku.

Dakujem za kazde rady!

krasneleto
7. nov 2025

@soba231 ahoj, tofu a soja estrogen nenahradia.. su to totiz iba fytoestrogeny, ktoré su sice podobne estrogenu, ale na jeho receptory sa viazu omnoho slabsie v porovnani s estradiolom ako takym 100-1000x menej... cize ak mas malo estrogenu, sojou a tofu ho nenahradis... ake mas ostatne vysledky hormonalneho profilu? FSH, LH, estradiol, prolaktín, TSH, AMH? pokles estrogenu totiz je len jednym zo znakov hypotalamickej amenoree.
Ak su ostatné hormony v norme, skus sa spytat na doplneni teda vylucne estrogenu , ak sa nemienis vzdat vykonnostnych tazkych treningov a nizkemu kalorickemu prijmu..stresu atd... ktore teda maju najvacsi vplyv na jeho pokles... bud sa vzdas tvrdych treningov a zmenis kalorie pridanim na lepsie hodnoty, alebo si nasadit hak, pripadne cisto estrogen , zalezi od toho, ci vsetky ostatne hormony boli v poriadku
z toho , co opisujes , mas hlavne stres z prijatych kalorii.... pozor na PPP

glamorous55
7. nov 2025

Ak sa spýtaš AI, odpovie že: U niektorých žien môžu sója a tofu pôsobiť antiestrogénne – blokujú receptory a znižujú účinok vlastných estrogénov.

➡️ Ak má žena nízku hladinu estrogénov (napr. z dôvodu stresu, podváhy, nadmerného cvičenia, PCOS, amenorea alebo po vysadení antikoncepcie), príliš veľa fytoestrogénov môže tento deficit ešte zhoršiť a spôsobiť alebo predĺžiť amenoreu.

JA byť tebou vylúčim tieto potraviny (;+všetky telu neprirodzené) a skúsila by som si jedálniček vyskladať inak - zo zdravých bielkovín a tukov a doplnila by som určite červené mäso (má komplexné bielkoviny a aminokyseliny) , vajíčka, ryby, rybí olej, semienka, orechy , biely jogurt..

soba231
autor
7. nov 2025
@krasneleto

@soba231 ahoj, tofu a soja estrogen nenahradia.. su to totiz iba fytoestrogeny, ktoré su sice podobne estrogenu, ale na jeho receptory sa viazu omnoho slabsie v porovnani s estradiolom ako takym 100-1000x menej... cize ak mas malo estrogenu, sojou a tofu ho nenahradis... ake mas ostatne vysledky hormonalneho profilu? FSH, LH, estradiol, prolaktín, TSH, AMH? pokles estrogenu totiz je len jednym zo znakov hypotalamickej amenoree.
Ak su ostatné hormony v norme, skus sa spytat na doplneni teda vylucne estrogenu , ak sa nemienis vzdat vykonnostnych tazkych treningov a nizkemu kalorickemu prijmu..stresu atd... ktore teda maju najvacsi vplyv na jeho pokles... bud sa vzdas tvrdych treningov a zmenis kalorie pridanim na lepsie hodnoty, alebo si nasadit hak, pripadne cisto estrogen , zalezi od toho, ci vsetky ostatne hormony boli v poriadku
z toho , co opisujes , mas hlavne stres z prijatych kalorii.... pozor na PPP

@krasneleto samozrejme, chapem, ze tieto potraviny estrogen nenahradia. Len som zila v tom, ze ak niekto konzumuje vela tofu moze sa estrogen zvysit :D co sa tyka vysledkov, oznamila mi ich sestricka len telefonicky a vraj mam vsetko ostatne v poriadku az na ten estrogen. No urpimne neviem na co vsetko testy robili. Urcite chcem upravit svoj zivotny styl, uz teraz menej trenujem a snazim sa aj navysovat kalorie, no uz som v tom trocha stratena. Nejak som si to nechcela priznat ale nejaka ta PPP tam asi je. Kazdopadne snazim sa upravit vsetko postupne, aj vztah k jedlu, asi len hladam nejake uistenie, ze to co robim v snahe o navrat menstruacie je spravne a som na dobrej ceste..
Dakujem za odpoved ❤

soba231
autor
7. nov 2025
@glamorous55

Ak sa spýtaš AI, odpovie že: U niektorých žien môžu sója a tofu pôsobiť antiestrogénne – blokujú receptory a znižujú účinok vlastných estrogénov.

➡️ Ak má žena nízku hladinu estrogénov (napr. z dôvodu stresu, podváhy, nadmerného cvičenia, PCOS, amenorea alebo po vysadení antikoncepcie), príliš veľa fytoestrogénov môže tento deficit ešte zhoršiť a spôsobiť alebo predĺžiť amenoreu.

JA byť tebou vylúčim tieto potraviny (;+všetky telu neprirodzené) a skúsila by som si jedálniček vyskladať inak - zo zdravých bielkovín a tukov a doplnila by som určite červené mäso (má komplexné bielkoviny a aminokyseliny) , vajíčka, ryby, rybí olej, semienka, orechy , biely jogurt..

@glamorous55 uprimne obcas mi prebehlo hlavou, ci uz sojovych vyrobkov a tofu nejem az prilis vela, kedze som od toho januara upravila stravu, kde som sa zamerala najma na bielkoviny. Ale snazim sa jest vyvazene, myslim ze to neprehanam a kombinujem to aj s inymi zdrojmi bielkovin - vajicka, ryby, strukoviny,.. Okrem masa.
((ryby konzumujem))
Okrem toho som si myslela, ze som v kalorickom deficite vyrazne znizila tuky a ze mi chyba omega3 tak som si kupila aj vitaminy a posledne asi dva tyzdne som zacala brat pravidelne omega3 na doplnenie.

eternity24
7. nov 2025

@soba231 ja si nemyslim, že strata na váhe 5 kíl ti mohla zastaviť menštruáciu. 50 kg je podľa mňa normálna váha, si stihla. Skôr to je len zhodla okolnosti, že v case tvojho chudnutia ti klesol aj ten estrogén. Aj keď si mala 55 kg, podľa mňa dôvod na chudnutie nebol, stavilo nabrať svalovú hmotu, spevniť telo, ale to je už tvoja voľba… Pokiaľ tvojmu gyn nedôveruješ, resp. niesi stotoznena s ním navrhovaným riešeným, konzultuj s iným lekárom. No keď máš nízku hladinu estregonu máš v podstate len 2 medicínske možnosti, bud HAK alebo hormonálnom terapiou doplniť estrogen.

anonym_dace1b
7. nov 2025

Papaj normálne a upraví sa to,trenuj pre zdravie a nie ako chlap
A to prílišné sledovanie sa je omnoho väčší problém ako menštruácia

vler
7. nov 2025

@soba231 50 kg mas na aku vysku

anonym_555124
7. nov 2025

Pravdepodobne si mala veľmi vysoký deficit a telo strácalo tým pádom vyplo dôležité funkcie. To vôbec nejde o to koľko si schudla a na akú váhu si sa dostala. To ide o to akým štýlom a za akú cenu si schudla. A áno píšem z vlažnej skúsenosti, som totiž na tom rovnako

soba231
autor
7. nov 2025
@vler

@soba231 50 kg mas na aku vysku

@vler mám asi 158 cm. To je na tom najviac frustrujúce, že už keď som začala byť na dobrej ceste za svojou "vysnenou postavou", resp. začala som vidieť nejaké výsledky, tak som stratila menštruáciu.. pritom nie som nejaká vychudnutá a nemám ani nejak extrémne málo kg.. ale tak každé telo asi reaguje inak :/

kavasaki370
8. nov 2025

@soba231 Soja a tofu je nekvalitná potravina po vsetkých stránkach. Neviem odkial na to chodite, že keď som vegetarian, budem jesť s prepácením blbú soju a tofu. Vegetarian by sa mal orientovať hlavne na sattvický druh potravin: ghí, basmati ryža, čerstvý druh syra panýr, kravské mlieko, špalda, pohankové koláče hehe, dobré strukoviny ako je Mung dal, Urid dal, Toor dal. Vhodné korenia k tomu samozrejme takisto.
Mnoho vegetarianov si vymýšĺa, že čo je vlastne ten status vegetariana. Aké potraviny. Ale tieto vecí su už dané. Popísané vo Védskej literature.
Učím spoločnosť správne variť a veci okolo.
Kazdopadne vegetarianstvo znamená mlieko, obilie, ovocie, zelenina, slad a strukoviny.
Vydal som aj kuchárku inak. Som bývalý šefkuchar striktne vegetariansky samozrejme. Sam som striktny vegetarian cca 25r. A tiež cvicim 💪

anonym_2e67ab
8. nov 2025
@eternity24

@soba231 ja si nemyslim, že strata na váhe 5 kíl ti mohla zastaviť menštruáciu. 50 kg je podľa mňa normálna váha, si stihla. Skôr to je len zhodla okolnosti, že v case tvojho chudnutia ti klesol aj ten estrogén. Aj keď si mala 55 kg, podľa mňa dôvod na chudnutie nebol, stavilo nabrať svalovú hmotu, spevniť telo, ale to je už tvoja voľba… Pokiaľ tvojmu gyn nedôveruješ, resp. niesi stotoznena s ním navrhovaným riešeným, konzultuj s iným lekárom. No keď máš nízku hladinu estregonu máš v podstate len 2 medicínske možnosti, bud HAK alebo hormonálnom terapiou doplniť estrogen.

@eternity24 50 kg nie je vždy normálna váha. Závisí od výšky. Pre ženy nad 165 cm to určite nie je normálne.

eternity24
9. nov 2025
@anonym_2e67ab

@eternity24 50 kg nie je vždy normálna váha. Závisí od výšky. Pre ženy nad 165 cm to určite nie je normálne.

@anonym_2e67ab ano, zabudla som vziať do úvahy výšku, ale autorka neskôr píše, že ma 158…

z_petra
11. nov 2025

@soba231 ahoj, z mojej skúsenosti, počítanie kalórií, hoci teraz si udržiavaš "vyššie čísla" Ti môže spôsobovať stále rovnaký stres ako v čase, keď si bola v kalorickom deficite. Toto vyznie možno trúfalo, ale je veľký rozdiel zjesť kaloricky nabušené avokádo a povedzme komerčnú "highprotein" tyčinku (nehovorím, že to ješ, skôr ide o to, že každá potravina je oveľa viac ako počet kalórií) Kým tyčinka Ti prinesie sľúbené proteíny, tá chemická zmes, ktorú si do tela dáš, je celkom toxická. A hoci kalórie budú ok, ten chemický dopad na telo sa môže niekde odraziť. Ak by si čo i len trošku pripustila jedenie mäsa, určite by Ti to mohlo výrazne pomôcť - nemusíš denne, ale zaradiť ho aspoň 1-2x do týždňa. Ak máš rada ryby, ako píšeš, skús jesť aj malé ryby ako sardinky, sardely, ktoré sú bohaté aj na iné veci než len bielkoviny (tie bielkoviny sú samozrejme extra dôležité 🙂) Ak máš rada lososa, pohľadaj divého lososa (nie je bežne v potravinách) - má oveľa väčší podiel bielkovín a zdravých tukov + omega 3 a iných kys. v porovnaní s klasickým chovaným. Tofu môžeš zameniť za tempeh. Píšeš, že máš rada vajcia, ak si sa kvôli deficitu vyhýbala žĺtku, jedz ho celé 🙂 a v neposlednom rade, pri deficite sa veľmi vypúšťajú zdravé sacharidy. Skús si pridať do jedálnička viac hokkaido, tekvica, sladké zemiaky, cvikla, mrkva, petržlen, ... A rovnako tak fermentované potraviny - kvasená zelenina (ideálne domáci zdroj, je dôležité, aby nebola pasterizovaná). Môžeš si ich ľahko spraviť aj doma, napíšem Ti pár receptov, ak chceš. Z doplnkov stravy určite magnézium, zinok, vitamín D a C, B6 a B12. Ak je estrogén nízky, s najväčšou pravdepodobnosťou bude nízky aj progesterón, preto je fajn "pomôcť" aj jemu. Pokiaľ si vieš zmapovať cyklus (podľa predchádzajúcich pravidelných cyklov), dá sa nastaviť strava aj pohyb ešte lepšie na podporu jednotlivých hormónov - nie v zmysle kalórií, ale v potravinách, ktoré danému hormónu lepšie sedia a podporujú jeho uvoľňovanie. Podľa mňa sa s tým dá pohnúť aj prirodzenou cestou. Ak by si s tým chcela poradiť, pýtaj sa 🙂 pekný deň prajem a držím palce, Petra