Test na adrenokortikotropný hormón
Ahojte, chcela by som sa spýtať či ste niekto bol na teste ACTH.
Mňa tam posiela endokrinologička lebo som mala zvýšený 17 -OHP na 9,52 nmol/l ( norma je 0,97-4,45 nmol/l)
Od puberty som nemala pravidelnú MS (nikdy neprišla MS po 28 dňoch) ale vždy akosi prišla možno tak po 40 dňoch. keď som začala brať antikoncepciu a potom som ju vysadila a zrazu sa mi cyklus predĺžil niekedy na 80-100 dní, začal kolobeh vyvolávačiek, branie clostylbegitu lebo som chcela otehotnieť, lekár mi povedal že mám PCO podľa ultrazvuku a že mám ísť do repro centra. Zatiaľ som tam nešla a zašla som za svojou endokrinologyčkou aby mi urobila test na nadobličky, lebo som sa tu raz dočítala že aj tie vedia urobiť šaratapu s MS. No a zrazu mám zvýšené 17-OHP a mám ísť na ACTH test ktorý by mi mali robiť na Heydukovej, viete mi povedať čo mám na tomto teste čakať? čo to možno so mnou urobí a ako mi a čo mi budú podávať? mám ako si z toho strach no deti chcem a chcela by som pre to urobiť všetko. Podarilo sa niekomu s takouto podobnou diagnózou otehotnieť?
@liebling98 dakujem,dnes tam mam ist tak uvidim co mi povedia

@bakajka Ahoj, jeden z ACTH testov je taký, že večer zjesť tabletku kortikoidu (krátky účinok, neovplyvní metabolizmus len Hypothalamo-hypofýzo-nadobličkovú os), aby ti spätnou väzbou zablokovali na chvíľu tvorbu Tvojho vlastného ACTH. Ráno prídeš, pichnú Ti syntetický ACTH a po určitom čase odoberú krv, kde stanovia nadobličkové hormóny. Nič strašné.
Neviem, či Ti budú robiť práve tento test. Ak máš číslo na ambulanciu, zavolaj si tam a spýtaj sa, či potrebuješ dodržať nejaké špeciálne podmienky.
Držím palce