icon

Tipy na zníženie prolaktínu a stabilizáciu cyklu

29. aug 2025

Ahojte, mám zvýšený prolaktín, z tbl Sulpirid. Beriem iba minimálnu dávku, aj to každý druhý deň, ale samozrejme prsia mám naliate a MS mi neskutočne kolíše. Keď predtým som mala vždy cyklus 28 dní, dnes je to 31-35 dní. Vysadiť liek by som nechcela, u mňa má svoje opodstatnenie a všetky lieky tohto druhu to robia. Sk§r hľadám tipy, ako znížiť prolaktín prirodzenou cestou a vrátiť MS tak, kde má byť.

michaella24
29. aug 2025

Ahoj, neviem ti úplne poradiť, ale riešila som to tiež. Ja som užívala dva lieky, jeden som si dala vymeniť a tento prestala užívať. Trvalo asi rok, kým sa mi telo vrátilo do normálu. Jediná cesta bude navštíviť endokrinológiu, ak sa nechceš vzdať týchto liekov, čomu rozumiem, keď inak pomáhajú.

autor
29. aug 2025
@michaella24

Ahoj, neviem ti úplne poradiť, ale riešila som to tiež. Ja som užívala dva lieky, jeden som si dala vymeniť a tento prestala užívať. Trvalo asi rok, kým sa mi telo vrátilo do normálu. Jediná cesta bude navštíviť endokrinológiu, ak sa nechceš vzdať týchto liekov, čomu rozumiem, keď inak pomáhajú.

@michaella24 ja chodím na endokrinologiu pravidelne, robime odbery kazde styri mesiace. Prolaktin je vysoky, norma je do 29 myslim, ja mam cez 100. Lekarka vravela, ze pokial nemam laktaciu z prsnikov, mam s tym byt ok. Ale nie som. Za aky liek ti vymenili? Ten ti tieto neziaduce nerobil?

anonym_a4207b
29. aug 2025

@anonym_autor to robia aj antidepresíva.Vadi ti dlhší cyklus?máš už deti, ak nie vtedy by to mohol byť problém.Ja som brala AD počas tehotenstva a lekárka ma upozornila na zvýšený prolaktin, že budem mať veľa mlieka a mám si dávať pozor na zápaly prsníkov na šťastie sa mi vyhol a kojil som veľmi dlho.Je kontraproduktívne liekom prolaktin zvýšiť a potom sa snažiť znižovať ani neviem či sa to dá.

michaella24
29. aug 2025
@anonym_autor

@michaella24 ja chodím na endokrinologiu pravidelne, robime odbery kazde styri mesiace. Prolaktin je vysoky, norma je do 29 myslim, ja mam cez 100. Lekarka vravela, ze pokial nemam laktaciu z prsnikov, mam s tym byt ok. Ale nie som. Za aky liek ti vymenili? Ten ti tieto neziaduce nerobil?

@anonym_autor jaj tak... Ja som na endo už nešla, nechcela som ďalšie lieky, keďže som "vďaka" tomuto pribrala z 55 na 86 kíl za dva roky. Mala som aj mlieko a to som bola od pôrodu tri roky, ja som dokonca ani len nedojčila, o mlieko som prišla krátko po pôrode. Menštruáciu som vtedy nemala najdlhšie aj pol roka, bolo to šialené. Ja som brala Paretin ráno, Sulpirid na noc. Sulpirid som prestala, trošku mi chýba, ale dá sa to bez neho zvládnuť. Paretin som brala dlho aj pred tehotenstvom, počas neho som mala pauzu a kvôli popôrodnej som sa k nemu vrátila, keďže som mala s ním dobrú skúsenosť. Nuž, hormóny si šli svoj život. Teraz som už rok a niečo po zmene a konečne sa mi váha začína vracať do normálu.

autor
29. aug 2025

ja mám sertralin a sulpirid. ale mne ten sulpirid dali na uzkosti, omnoho som po nom pokojnejsia nie som uzkostna. Na to mi AD nezabera. Paretin som brala, roky.

marek775
29. aug 2025

@anonym_autor Sulpirid 50mg kazdy druhy den? Ake su tvoje ostatne lieky? Sulpirid patri medzi lieky, ktore vyrazne zvysuju prolaktin (stav sa vola hyperprolaktinémia), najma, ak sa uziva dlhodobo. Paretin ti ho tiez zvysoval, ale ovela menej. Ako dlho beries sulpirid?
Antipsychotikami vyvolana hyperprolaktinémia ustupi po ukonceni uzivania.
Psychiatricka by ta nemala odbijat, ked ti takto nie je dobre, ale hladat alternativy. Ak to inak nepojde, mozes zvazit aj vymenu psychiatra.

autor
29. aug 2025
@marek775

@anonym_autor Sulpirid 50mg kazdy druhy den? Ake su tvoje ostatne lieky? Sulpirid patri medzi lieky, ktore vyrazne zvysuju prolaktin (stav sa vola hyperprolaktinémia), najma, ak sa uziva dlhodobo. Paretin ti ho tiez zvysoval, ale ovela menej. Ako dlho beries sulpirid?
Antipsychotikami vyvolana hyperprolaktinémia ustupi po ukonceni uzivania.
Psychiatricka by ta nemala odbijat, ked ti takto nie je dobre, ale hladat alternativy. Ak to inak nepojde, mozes zvazit aj vymenu psychiatra.

@marek775 ja to vsetko viem. Mna psychiatricka neodbija, povedala mi, ze ho nemusim brat, ale ja viem, ze ano. Ak ho vynecham tyzden, je mi velmi zle. Predtymm paretin mi vobec prolaktin nezvysoval a mala som ho pod normu. Ale ten som vymenila uz pred 3 rokmi.

michaella24
29. aug 2025
@anonym_autor

ja mám sertralin a sulpirid. ale mne ten sulpirid dali na uzkosti, omnoho som po nom pokojnejsia nie som uzkostna. Na to mi AD nezabera. Paretin som brala, roky.

@anonym_autor mrzí ma, že ti neviem poradiť, ale ak si sledovaná aj na endokrinológii a nie je riešenie... Musela som sa rozhodnúť, ak som nechcela žiť ďalej s tým, že mi pôjde mlieko, moja menštruácia si bude robiť čo chce a vlastne budem hormonálne trpieť. Sulpirid mi veľmi pomáhal, ale vzhľadom, že okrem úzkostno-depresívnej poruchy, panickej poruchy, mám aj PPP, nešlo to tak ďalej. Nikdy by som sa nepohla ďalej. No na druhej strane, pomohla mi antikoncepcia.

euka210
29. aug 2025

@anonym_autor nech Ti da iny liek.
Ja som brala Rispen a cyklus mala kvoli tomu dlhy aj 40d. Najorv som myslela, ze je to dojcenim, ale zostalo to aj po odstaveni syna. Po par rokoch mi druha dr.zmenila liek a cyklus bol zase normalny 28-29d.

autor
30. aug 2025
@euka210

@anonym_autor nech Ti da iny liek.
Ja som brala Rispen a cyklus mala kvoli tomu dlhy aj 40d. Najorv som myslela, ze je to dojcenim, ale zostalo to aj po odstaveni syna. Po par rokoch mi druha dr.zmenila liek a cyklus bol zase normalny 28-29d.

@euka210 iny liek netolerujem, skusali sme uz 2, velmi zle mi bolo z neho. A vsetky tieto antipsychotika toto sposobuju.

mirokub
Odpoveď bola odstránená