icon

Život bez maternice

puma8
10. sep 2023

Dobrý deň. Tak bohužiaľ som pred mesiacom prišla o maternicu. Mám 41r.Laparoskopicky mi ju odstránili. Vaječníky mi ostali. Neviem sa vôbec dostať po operacii do pohody. Mám hrozne zmeny nálad.. ja som úplne rozladena,smutná bez nálady. Nič ma nebaví..Gynekolog mi predpísal aj neake lieky ale moc to nezaberá. Poradíte mi ako sa s toho dostať? Neake babske rady..skúsenosti. čo užívať . Myslím niečo prírodné alebo tak.. Ďakujem.

elenatomasova
10. sep 2023

@puma8 prečo ťa to rozladilo? chcela si ešte deti?Ja tiež nemám maternicu od 48 r.a vôbec mi to nevadí .Skús na to nemyslieť,máš už deti?

puma8
autor
10. sep 2023

@elenatomasova mam 2 deti. Deti som už nechcela ale citim,že nie som v pohode. Psychicky som uplne rozlozena. Vsetko prezivam.

baboadel
10. sep 2023

Ahoj, mne operáčne odstránili maternicu aj vaječníky mala som 43 rokov, je to už 10 rokov. Do fyzickej pohody som sa dala tak do pol roka. Ja som žiadne hormonálne lieky neužívala. A všetky tie prípravky ktoré som skúšala boli na nič. Žena sa s tým musí zmieriť a hlavne tá psychická pohoda je dôležitá. Hlavne je aby si bola v pohode, určite sa zační viac venovať sebe, rob veci z ktorých máš radosť. U mňa to boli hlavne zmeny nálad, ale čo už ľudia ktorí sú mi blízky si zvykli, že niekedy som si poplakala alebo som bola zlostná. A ešte tie návaly, to ma trápi doteraz, ale zvykla som si. Je to také chvíľkové ostane mi teplo a za 5 min je to preč. Ženy si na to museli zvyknúť, takže hlavne veľa pohody želám.🙂

vkatush
10. sep 2023

@puma8 riešila by som normálne so psychológom, nie je to nič neobvyklé, stratila si časť seba. Je to tak záťaž na telo, ako aj na psychiku.
Moja mama prišla o svoju v 32 tuším a to ešte chcela dieťa. Teta prišla tiež okolo 35ky.
Držím palce a veľa síl ❤️

marianarem
10. sep 2023

@puma8 Moze to byt psychicke, ze je to jednoducho pre teba strata a boli ta to. V takom pripade treba normalne prejst smutenim ako pri kazdej strate a casom to bude lepsie.

alison11
11. sep 2023

@puma8 Ahoj možno by Ti pomohli čaj Gynastan Menopauza .Smiem sa spítať kvôli čomu Ti museli odstrániť maternicu? Ja nad tou operáciou uvažujem kvôli nízkemu zrážaniu krvi mi bola spomenutá hematologičkou :-/.
@
@baboadel Smiem sa spítať tebe kvôli čomu odstránili a ako to celé prebieha zotavovanie ako dlho si bola pn atď.?Ďakujem vopred za vaše skúsenosti.

baboadel
12. sep 2023

@alison11 Asi tak rok a pol pred hystrektómiou som mala cystu veľkosti pomaranča prerastajúcu cez maternicu . Dosť som krvácala. Takže mi cystu odstránili. Potom neskôr mi bola navrhnutá celková hysterektómia. Maternica aj vaječníky. Bolo to v celkovej anestéze rez asi 10 cm v podbrušku. Bola som 5 dní hospitalizovaná. Na PN som bola asi 1 mesiac. Potom som nastúpila do práce. Dalo sa to zvládnuť, nakoľko som vtedy mala čerstvú prváčku na ZŠ ani som sa nestihla nejak stresovať, musela som fungovať.

alison11
13. sep 2023

@baboadel Ďakujem za infó