icon

Žltá olejovitá tekutina z konečníka

25. jún 2025

Dobry den, stalo sa mi to teraz opat po mesiaci. Isla som na wc, najprv isli len plyny a potom som citila ako ixd nejaka tekutina, nebola to hnacka, za tym normalne stolica. Pozrela som do wc misy a videla som na nej tu zltu tekutinu. Utrela som a cely papier bol plny zltej mazlavej olejovitej tekutiny. Nebol to hlien. Stalo som mi to tetaz 3x. Minuly mesiac pred ms, pocas 1x a teram som zase pred ms. Ale naposledy toho bolo len kusok, teraz dost vela. Velmi ma to vydesilo. So stolicou som nikdy problemy nemala. Mam funkcnu poruchu zlcnika. Jedine co som za ten mesiac zmenila v strave bolo to ze som pridala proteinove napoje. Ale pijem ich ponaly kazdy den a bemam kazdy den takyto problem. Stretol sa niekto s niecim podobynm?

timea301196
25. jún 2025

Podľa mňa to ma súvis so zlcnikom

okseen
26. jún 2025

Možné príčiny:

1. Porucha trávenia tukov (steatorea)

– Olejovitý vzhľad stolice alebo výtok môže naznačovať, že telo nevie správne tráviť tuky.
– Vhodné najmä ak ide o funkčnú poruchu žlčníka – teda žlč neodteká správne alebo v potrebnom množstve.
– Žlč je potrebná na štiepenie tukov → ak chýba, tuky zostanú nestrávené a môžu sa objaviť vo forme mastnej stolice alebo výtoku.

2. Hormonálna súvislosť (cyklus)

– si si všimla výskyt pred menštruáciou → ženské hormóny (najmä estrogén a progesterón) môžu ovplyvňovať črevnú motilitu a funkciu tráviaceho systému.
– Mnohé ženy majú pred menštruáciou uvoľnenejšiu stolicu alebo zvláštne tráviace prejavy.

3. Súvis s proteínovými nápojmi

– Niektoré proteínové nápoje (najmä tie s prídavkom MCT oleja, laktózy, sladidiel, alebo nadbytkom bielkovín) môžu dráždiť trávenie alebo meniť črevné zloženie.
– Ak sú zároveň oslabené žlčové procesy, môže to podporiť nestrávenie niektorých tukových zložiek.

4. Únik hlienu alebo maziva z dolnej časti čreva

– Aj keď niekto tvrdí, že to nebol hlien, môže ísť o zmes hlienu a žlče alebo tukov. Hrubé črevo tvorí hlien ako prirodzenú ochranu – niekedy sa ho vylúči viac pri podráždení alebo pri zvýšenej črevnej aktivite.

Kedy zbystriť pozornosť a vyhľadať lekára:
• Ak by sa to opakovalo častejšie, nie len pred menštruáciou
• Ak by sa objavila bolesť, krv, strata váhy, únava
• Ak by sa stolica stala trvalo olejovitou alebo svetlou
• Ak by sa pridružili príznaky ako nafukovanie, plynatosť, nevoľnosť, horúčka

Čo môže pomôcť:
• Sledovať stravu, najmä tuky a bielkoviny (napr. na pár dní vysadiť proteínový nápoj a pozorovať)
• Pridať tráviace enzýmy alebo žlčové extrakty (len po konzultácii)
• Dbať na podporu pečene a žlčníka – napr. pestrec, artičok, horčiny (čaj pred jedlom)
• Doplniť probiotiká a vlákninu, ak nie sú dostatočné

Pankreas a olejovitá stolica / výtok – ako to súvisí?

Pankreas (slinivka brušná) produkuje tráviace enzýmy, ktoré štiepia:
• tuky (lipáza),
• bielkoviny (proteáza),
• cukry (amyláza).

Ak je funkcia pankreasu oslabená, tuky sa nestrávia správne → mastná, mazľavá stolica alebo výtok olejovitého charakteru (tzv. steatorea).

⸻Znaky poruchy pankreasu:
• Mastná, lesklá, plávajúca stolica (ťažko sa spláchne)
• Olejovitý výtok zo stolice, bez bolesti
• Nadúvanie, časté vetry, nevoľnosť po jedle
• Strata chuti alebo hmotnosti (pri dlhšom trvaní)
• Nedostatok vitamínov A, D, E, K (sú rozpustné v tukoch)

Kedy uvažovať nad pankreasom?

Áno, ak:
• je výtok vyslovene mastný, žltý, olejovitý, nie hlienovitý
• má problémy najmä po jedle bohatom na tuky alebo bielkoviny
• je únava, nechutenstvo alebo podozrivý úbytok hmotnosti
• problém sa zhoršuje, nie len pred menštruáciou

Menej pravdepodobné, ak:
• sa to deje výhradne pred menštruáciou a cyklicky
• nemá žiadne ďalšie príznaky (únava, bolesť, úbytok váhy…)
• stolica inak vyzerá normálne a je pravidelná

Čo sa dá vyšetriť?

Ak by sa to opakovalo, odporúča sa:
• Stolica na tuky – zistí sa, koľko tuku sa vylučuje
• Fekálna elastáza – test na funkciu pankreasu
• Ultrazvuk brucha – skontroluje žlčník, pankreas, pečeň
• Krvné testy – lipáza, amyláza, pečeňové testy, vitamíny

Záver:

Vzhľadom na funkčnú poruchu žlčníka a nové potraviny (proteín), je porucha trávenia tukov pravdepodobnejšia.
Pankreas však netreba vylúčiť, najmä ak by sa problém zhoršoval alebo pribúdali ďalšie príznaky.

refli
26. jún 2025

Mala som to isté asi v 17. Alebo 18.rokoch. Doktorka mi to dávala aj na vyšetrenie nič nezistili. Tiež tak raz za mesiac sa to objavilo. Po pár mesiacoch to prestalo. Netuším prečo a z čoho ale o niekoľko rokov mi zistili histaminovu intoleranciu. Ale neviem ci to nejako súviselo. V každom prípade ako mi to začalo tak to aj skončilo. Teraz mam 31 a už som sa s tým nestretla.

autor
26. jún 2025
@okseen

Možné príčiny:

1. Porucha trávenia tukov (steatorea)

– Olejovitý vzhľad stolice alebo výtok môže naznačovať, že telo nevie správne tráviť tuky.
– Vhodné najmä ak ide o funkčnú poruchu žlčníka – teda žlč neodteká správne alebo v potrebnom množstve.
– Žlč je potrebná na štiepenie tukov → ak chýba, tuky zostanú nestrávené a môžu sa objaviť vo forme mastnej stolice alebo výtoku.

2. Hormonálna súvislosť (cyklus)

– si si všimla výskyt pred menštruáciou → ženské hormóny (najmä estrogén a progesterón) môžu ovplyvňovať črevnú motilitu a funkciu tráviaceho systému.
– Mnohé ženy majú pred menštruáciou uvoľnenejšiu stolicu alebo zvláštne tráviace prejavy.

3. Súvis s proteínovými nápojmi

– Niektoré proteínové nápoje (najmä tie s prídavkom MCT oleja, laktózy, sladidiel, alebo nadbytkom bielkovín) môžu dráždiť trávenie alebo meniť črevné zloženie.
– Ak sú zároveň oslabené žlčové procesy, môže to podporiť nestrávenie niektorých tukových zložiek.

4. Únik hlienu alebo maziva z dolnej časti čreva

– Aj keď niekto tvrdí, že to nebol hlien, môže ísť o zmes hlienu a žlče alebo tukov. Hrubé črevo tvorí hlien ako prirodzenú ochranu – niekedy sa ho vylúči viac pri podráždení alebo pri zvýšenej črevnej aktivite.

Kedy zbystriť pozornosť a vyhľadať lekára:
• Ak by sa to opakovalo častejšie, nie len pred menštruáciou
• Ak by sa objavila bolesť, krv, strata váhy, únava
• Ak by sa stolica stala trvalo olejovitou alebo svetlou
• Ak by sa pridružili príznaky ako nafukovanie, plynatosť, nevoľnosť, horúčka

Čo môže pomôcť:
• Sledovať stravu, najmä tuky a bielkoviny (napr. na pár dní vysadiť proteínový nápoj a pozorovať)
• Pridať tráviace enzýmy alebo žlčové extrakty (len po konzultácii)
• Dbať na podporu pečene a žlčníka – napr. pestrec, artičok, horčiny (čaj pred jedlom)
• Doplniť probiotiká a vlákninu, ak nie sú dostatočné

Pankreas a olejovitá stolica / výtok – ako to súvisí?

Pankreas (slinivka brušná) produkuje tráviace enzýmy, ktoré štiepia:
• tuky (lipáza),
• bielkoviny (proteáza),
• cukry (amyláza).

Ak je funkcia pankreasu oslabená, tuky sa nestrávia správne → mastná, mazľavá stolica alebo výtok olejovitého charakteru (tzv. steatorea).

⸻Znaky poruchy pankreasu:
• Mastná, lesklá, plávajúca stolica (ťažko sa spláchne)
• Olejovitý výtok zo stolice, bez bolesti
• Nadúvanie, časté vetry, nevoľnosť po jedle
• Strata chuti alebo hmotnosti (pri dlhšom trvaní)
• Nedostatok vitamínov A, D, E, K (sú rozpustné v tukoch)

Kedy uvažovať nad pankreasom?

Áno, ak:
• je výtok vyslovene mastný, žltý, olejovitý, nie hlienovitý
• má problémy najmä po jedle bohatom na tuky alebo bielkoviny
• je únava, nechutenstvo alebo podozrivý úbytok hmotnosti
• problém sa zhoršuje, nie len pred menštruáciou

Menej pravdepodobné, ak:
• sa to deje výhradne pred menštruáciou a cyklicky
• nemá žiadne ďalšie príznaky (únava, bolesť, úbytok váhy…)
• stolica inak vyzerá normálne a je pravidelná

Čo sa dá vyšetriť?

Ak by sa to opakovalo, odporúča sa:
• Stolica na tuky – zistí sa, koľko tuku sa vylučuje
• Fekálna elastáza – test na funkciu pankreasu
• Ultrazvuk brucha – skontroluje žlčník, pankreas, pečeň
• Krvné testy – lipáza, amyláza, pečeňové testy, vitamíny

Záver:

Vzhľadom na funkčnú poruchu žlčníka a nové potraviny (proteín), je porucha trávenia tukov pravdepodobnejšia.
Pankreas však netreba vylúčiť, najmä ak by sa problém zhoršoval alebo pribúdali ďalšie príznaky.

@okseen mala som test na pankreaticke enzymy v marci, ct brucha minuly roky aj usg brucha. Vsetko bolo ok, vzhladom na dlhodobejsie traviace poruchy bezne beriem pankreolan a rowachol pri tazsom jedle