Znamená ASCUS na cytológii riziko rakoviny?
Dobry den prosim vas mam otazku ale naozaj kdo sa tomu rozumie lebo mne moja doktorka nic nepovedala len kontorla za pol roka mala som robone LBC cytologiu a vyslo mi ascus znamena to rakovina? alebo ze ju budem mat ?niekdey v buducnosti
@zuzkaa1991 zdravim to ja praveze neviem ale robili mi LBC cytologiu tak si myslim ze ano ale len my zavolali ze my vyslo ascus a kontola onpol roka nic druhe a ja bojim ze budem mat rakovinu
@lucia0603 mne doktor povedal, že samotný test na HPV nie je úplne dôležitý.
Hned ako sú zmeny na krčku čo je tento ASCUS sa to rieši a sleduje. Nie je to nič nebezpečné sú to len ľahké zmeny a sleduje sa to každých 6 mesiacov aby sa to nezhoršilo. Keď budete mať výsledky horšie dlhšie pošlú Vás na kolposkopiu kde zistia druh buniek konkrétnejšie ale nemáte sa čoho báť
@lucia0603 ja prvýkrát som nevedela.co.to znamena mala.som okolo po 20r ;) az jedna lekarka mi vysvetlila.po parkrat opakovanom co to znamena ano rakovina je 4stadium ale ten druhy stupeň sa sleduje preto každý 4 6m aby sa predišlo ak náhodou prejde do 3 stupna tak sa odstrania bunky poskodene s laserom aby sa.predislo rakoviny plus sa opýtajte lekarky ci vam brq vyter na hpv podla mna nie ked nespomínala vam výsledok.... mozete mat zlu cytologiu ze mozete byt prechladena mozete.zacinat byt chora vela faktorov preco moze vyjsť;) ja som mala.paru rokov nepamätám ci 2r.som tak chodila casto alebo viac potom sa upravilo a zase.mam.zlu ale opäť som.tehotna tak uvidime po porode aka vyjde ale vzdysi pytam rozsirenu nie kazdy lekar dava automaticky rozsirenu a tym padom tej obyčajne sa nezistí to.co pri rozsirenej ;) nemajt3 strach prvýkrát som.sa tiez bala ked mi povedala.ze.rakovina ale to.ked sa chodi pravidelne nedostanete ;) ale urcite chodte na hpv
@zuzkaa1991 dakujem a to ked sa takto skoro mato doslo tak mi to odstrania a rakovinu nedostam? alebo ju uz mam?ja vobec nic neviem nikdo vam nic nepovie a clovek cita na nete take veci ze sa potom boji
@lucia0603 nemate ziadnu rakovinu inac by s vami daco riešili 😇 mne vysvetlila terajšia sestrička ked mo opat v decembri vyslo zle ze zalezi ci mam hpv virus ten MOZE spustit rakovinu ale.ten virus sa da aj preliecit preto zavolajte si ci vam bralo aj vyter ak.nie.tak.si ziadajte ;)

@lucia0603 zobrala vyter na hpv??(ten virus spusta rakovinu) to ze druhy stupen cytologii nevadi len treba sledovať kazdych 4 6m aby sa nezhorsovalo ja mam tiež od septembra zlu v decembri opat zla ale.ostala.som tehotna takze cytologiu mi budu robiť po porode brala mi ešte pred tehu vyter na hpv ten neg. Aj predtym som mala negatívny ked prvýkrát som.mala zlu pred 10r ;) len treba chodit pravidelne