icon

Zrasty po gynekologickej operácii

6. máj 2023

Prosim, poradte, kto sa vyznate alebo mate skusenost.
Po dva a pol tyzdni po hysterektomii a odobrati vajecnikov ma zacalo velmi pichat v bruchu (jazva konci vedla pupka a boli ma aj nad nou - v okruhu desat cm, meni sa to).
Gynekolog mi vcera spravil sono: vraj tam nic zle nevidi, ale boli ma to uz treti den a tusim coraz silnejsie. Spomenul zrasty - vyguglila som, ze vznikaju 3 az 5 dni po operacii, moze to byt teda ono? A da sa s tym nieco spravit? Nic viac mi k tomu povedat nevedel.
Alebo co by to mohlo byt? Travenie mi funguje, tak creo to asi nebude. Zacinam panikarit. Tolko bolesti som si "uzila" a ked to uz bolo na dobrej ceste, zrszu prisli taketo nove bolesti. :(

euka210
6. máj 2023

Zrasty by nemali podla mna normalne boliet. Ja som mala po sekciach a pri tretom tehu ma posledny mesiac bolela jazva ako cerstvo po sekcii, a pritom bola ok. Muselo to teda byt zrastami a ze brucho rastlo. Pri sekcii ich odstranovali, ale potom sa urcite urobili nove.

autor
6. máj 2023

@euka210 myslela si to tak, ze zrasty nebolia? Co som teraz poguglila, tak zeny pisu, ze bolia, opisuju to ako palenie. Ma to vyslovene picha, kole v jednom bode - ako keby mi zvnutra von na to nieco tlacilo.
Mam dost, ak si len pomyslim, ze by som mala ist znova na nejaku operaciu. 😣

aknamorka22
6. máj 2023

A oddychujes? Vyhybas sa fyzickej záťaži? Nedvíhaš ťažké veci? Ja som dva týždne po hysterektomii a vždy keď viac chodím alebo dvíham ťažké, hneď cítim pichanie v podbrušku. Čítala som, že môže trvať kludne aj rok pokiaľ sa všetko zahojí. Nejaké pichanie a steklenie je normálne. Ja by som skúsila oddych a pripadne lieky na bolesť ak gynekológ povedal, ze je vsetko okay. Ak sa to bude zhoršovať, neostáva nič iné iba zase ísť za doktorom.

autor
6. máj 2023

@aknamorka22 je pravda, ze som trepkala nakup a hovorila som si, ze som si moc nalozila - casovo by to nejako sedelo, ze odvtedy ma to boli. Haluz mam z toho, ze ma to picha aj nad tou jazvou, kde sa nic nerobilo. Potom zas vedla nej, pod nou, v nej…
Dobre, idem spat s upokojovacou myslienkou, ze je to len presilene. Vydesila som sa, ked som si precitala, ze zrasty budu uz navzdy boliet…
Dakujem a zelam ti skore zahojenie, nech si rychlo v poriadku. ❤️

aknamorka22
7. máj 2023

Odporúčanie je 2-3 mesiace oddych, žiadne dvíhanie ťažkých vecí. Mňa to tiež láka robiť všetko ako predtým lebo sa cítim dobre ale vo vnútri to asi potrebuje viac času na zahojenie. Predsa len je to dosť veľký zásah do tela. Skóre uzdravenie prajem aj tebe 🙂

autor
7. máj 2023

@aknamorka22 asi som nedostala dostatok informacii. Nemala som este operaciu a nevedela som, co mam cakat. V nemocnici hovorili, ze sa to pekne hoji, a tvarili sa, ze je to vybavene. Az potom po prepusteni z nemocnice mi gynekolog povedal, ze s tymto sa maroduje 6 tyzdnov - ja som myslela, ze ma po dvoch poslu do roboty. A ze oddychovy rezim az 2 - 3 mesiace, to prvykrat vidim.
Mam pocit, ze co si nenastudujem sama a nespytam sa (opakovane), tak mi nepovedia. Detto s fytoestrogenmi. Trikrat (dvakrat este v nemocnici) som sa pytala, ci ich nemam hned zacat uzivat - tooo ma caaaas, to poootom… Pri stvrtej otazke (druhej pre neho) mi gynekolog povedal, ze samozrejme, to uz treba zacat!
Dakujem ti - aspon, ze sa mam koho takto opytat, lebo doktori sa mozu jedovat na “mudrosti z konika”, ale realne sa clovek od nich nie vzdy dozvie vsetko potrebne.

aknamorka22
7. máj 2023

Mne pri prepustení nepovedali nič. Ani som nedostala sancu sa opýtať nejaké otázky doktora lebo uz ma vyháňali preč. Toto je obrovský problém pre mňa ako pacienta, ze mi nič nepovedia. Ja viem, ze pre nich je to každodenná rutina ale komunikácia je základ. Stačilo by napríklad vytlačiť papier s instrukciami a ten dávať pri odchode. To je najmenej. Pacient potom nemá pocit, ze je uplne hovno. Ja som si tiež všetko musela naštudovať sama. A potom sa lekári rozčuľujú, že ľudia sú najmúdrejší na internete. Bodaj by nie, ked oni nič poriadne nevysvetlia, nepovedia. 🤦

autor
7. máj 2023

@aknamorka22 beries mi slova z ust. Presne. Ja som sice mala moznost sa pytat, ale pri niektorych otazkach sa doktor az urazil, co sa vypytujem, ci im neverim, a na niektore sa cudoval, co ma zaujima. Pritom taketo operacie tam robia jak na pase, oni musia vediet, co to pre zenu dalej obnasa a ake informacie by mala dostat. Tvaria sa, ze sak vyberie sa to a to von a pohodka, az postupne sa dozvedas (samostudiom), co to znamena a co s cim suvisi.
Dali mi instrukciu, ze o 21 dni volat na histologiu a tam sa sestricka rozculovala, naco to tak hovoria, ked realne je to 4 - 5 tyzdnov. Jak keby to tam mali raz za rok. Pritom sa tam premelu kvanta zien. :(

aknamorka22
11. máj 2023

Prosím ťa, za ako dlho si dostala výsledky z histologie? Bolo to dlhšie ako mesiac? Koľko si nakoniec čakala? 🙂

livia3
8. dec 2025
@anonym_autor

@aknamorka22 je pravda, ze som trepkala nakup a hovorila som si, ze som si moc nalozila - casovo by to nejako sedelo, ze odvtedy ma to boli. Haluz mam z toho, ze ma to picha aj nad tou jazvou, kde sa nic nerobilo. Potom zas vedla nej, pod nou, v nej…
Dobre, idem spat s upokojovacou myslienkou, ze je to len presilene. Vydesila som sa, ked som si precitala, ze zrasty budu uz navzdy boliet…
Dakujem a zelam ti skore zahojenie, nech si rychlo v poriadku. ❤️

Zdravim, čítala som váš komentar,ako vam to všetko dopadlo?Ja som po histerokomii 4 tyzdne a mam problem s vyprazdnovanim stolice.