icon

Ako si nájsť prácu popri štúdiu v Žiline?

1. okt 2025

Ahojte, absolvovala som bakalára na Ekonomickej univerzite,odbor účtovníctvo v BA. Po ukončení som odišla na rok do Rakúska a pracovala ako čašníčka. Momentálne si dokončujem Ing. v Žiline odbor finančný manažment. Chcela by som si veľmi nájsť prácu popri škole, niečo v odbore, ale vôbec sa mi nedarí a som v depresiách z toho, že popri škole mám veľa voľného času, no nemám možnosť zarábať a hlavne naberať prax. Prácu hľadám od začiatku septembra. Moje skúsenosti: počas strednej (Hotelová akadémia) som pracovala ako čašníčka, neskôr ako operátorka výroby. Popri štúdiu na vysokej som pracovala takmer 2 roky ako junior účtovníčka(mizerný plat, no aspoň mám skúsenosti) angličtinu ovládam na úrovni B2, nemčinu B1, stále sa učím. Vo voľnom čase sa tiež zdokonaľujem v exceli. Bola som na pohovore vo firme Schaeffler, prácu som veľmi chcela, z pohovoru som mala dobrý pocit, no vybrali niekoho iného. Bola som aj v 365-ke, všetko vyzeralo dobre, až kým som sa nedozvedela, že školenia trvajú 3 mesiace, sú v iných mestách a ja by som musela zo školy veľa vynechať, čo by mne nevadilo, doučiť sa viem aj sama, ale cvičenia jednoducho v škole absolvovať musím. Okrem toho som poslala životopis do účtovnej firmy, kde hľadali niekoho aj bez skúseností, ktoré mám, no neodpovedali. Reagovala som tiež na ďalšie 2 ponuky z bánk - administratíva. Bez odpovede. Neviem, či je problém v tom, že som robila rok mimo odboru, alebo v niečom inom, no už si pripadám hlúpo. V Bratislave som nepokračovala, pretože sa mi viac páči Žilina a po škole chcem zostať tu, mám tu dlhoročného priateľa a chcela som tu naštartovať svoju kariéru, keďže popri tejto škole sa dá práca stíhať bez problémov, no žiaľ si neviem nič nájsť. Prezerám neustále profesiu, neviem či by bolo dobré osloviť nejaké firmy, aj keď momentálne nikoho nehľadajú, čo by ste mi poradili? Ďakujem za prečítanie.

madeincssr
1. okt 2025

@anonym_autor zamestnavatelia casto potrebuju pokryt pracovne dni a studenti casto mozu pracovat najma cez vikendy/sviatky, cize vikendovych maju dostatok. Z pohladu zamestnavatela je neprijemna neistota v rozvrhoch/skolskych povinnostiach studakov, cize nie je na nich 100% spolah.

anonym_8a3b19
1. okt 2025

Ja ťa úplne chápem, zažila som niečo podobné (aj keď v úplne inej sfére). Treba proste stále skúšať, je normálne, že neuspeješ, keď sa hlási veľa ľudí na pozíciu. Ak sa tak ešte nestalo, zverejni si životopis na Profesii, LinkedIne, prípadne pridaj krátky text o sebe aj do nejakých Facebookových skupín napr. miestnych alebo priamo odborných. Určite oslov vhodne aj nejaké lokálne firmy sama od seba. Držím palce 🙂

denkabemommy
1. okt 2025

@anonym_autor oslov účtovné firmy napriamo aj také, ktoré inzeráty nemajú (emailom životopis, krátky opis seba na štýl motivačného listu, spomeň aj to, že študuješ ale vieš chodiť do práce - full time/part time). Za mňa je to najlepšia možnosť ako sa niekde zamestnať. 🙂

modrykonik33
1. okt 2025

Bola chyba odísť z BA, v Žiline vôbec nič nie je, na to aké veľké mesto to je. Tiež som mala problém niečo nájsť a popri škole takmer nemožné v odbore...a keď sa hlásis na účtovnícke pozície nedávaj do životopisu že si robila čašníčky, vypichni len tu prax ktorá súvisí plus mínus

autor
1. okt 2025
@modrykonik33

Bola chyba odísť z BA, v Žiline vôbec nič nie je, na to aké veľké mesto to je. Tiež som mala problém niečo nájsť a popri škole takmer nemožné v odbore...a keď sa hlásis na účtovnícke pozície nedávaj do životopisu že si robila čašníčky, vypichni len tu prax ktorá súvisí plus mínus

@modrykonik33 a podarilo sa ti nakoniec niečo nájsť?

anonym_295261
1. okt 2025
@modrykonik33

@modrykonik33 nebola chyba odísť z Ba, v Žiline je toho veľa 😉

autor
1. okt 2025
@anonym_295261

@anonym_295261 vedel/a by si mi nejakú firmu poradiť? ☺️

modrykonik33
1. okt 2025
@anonym_295261

@anonym_295261 nemyslím po znalostiach, skús pozrieť profesiu a pošli, čo sa dá skĺbiť so štúdiom, teda brigáda alebo skrátený úväzok 😉

modrykonik33
1. okt 2025
@anonym_295261

@anonym_295261 a ešte v odbore, čiže účtovníctvo, financie

modrykonik33
1. okt 2025
@anonym_autor

@modrykonik33 a podarilo sa ti nakoniec niečo nájsť?

@anonym_autor počas štúdia v odbore nie, až po škole a aj to som mala veľké šťastie, kamoška bola po škole bez práce 4 mesiace, nakoniec sa zamestnala na úrade za mizerný plat, ale už bola zúfalá

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
1. okt 2025
@modrykonik33

@anonym_autor počas štúdia v odbore nie, až po škole a aj to som mala veľké šťastie, kamoška bola po škole bez práce 4 mesiace, nakoniec sa zamestnala na úrade za mizerný plat, ale už bola zúfalá

@modrykonik33 ak ti nevadí, môžem sa spýtať, ktorý odbor resp. Fakultu si študovala?

modrykonik33
1. okt 2025
@anonym_autor

@modrykonik33 ak ti nevadí, môžem sa spýtať, ktorý odbor resp. Fakultu si študovala?

@anonym_autor tú istú fakultu, len iný odbor

autor
20. okt 2025

Tak nakoniec motyka vystrelila, podarilo sa mi nájsť prácu ako junior účtovníčka, v decembri začínam. 😊

anonym_853489
23. okt 2025

Cez profesiu? A aký plat, ak ti nevadí podať takúto info 😌

autor
24. okt 2025
@anonym_853489

Cez profesiu? A aký plat, ak ti nevadí podať takúto info 😌

@anonym_853489 7€/hod + príspevok na stravné nad rámec zákona a áno cez profesiu.