Ruské bilingválne gymnázium Rajec: Skúsenosti a názory rodičov
Dobrý deň,prosím Vás,komu chodia deti na toto gymnázium o Vaše skúsenosti a postrehy.🙏Dcérka nad ním uvažuje,ale musela by byť na internáte v Žiline a dochádzať do Rajca.Chcem sa spýtať,či sú tam vaše deti spokojné,či by si ho vybrali znovu a čo si myslíte o uplatnení na trhu práce po skončení školy...Ďakujem všetkým veľmi pekne.
@martinmmartin dcéra práveže zbožňuje ruštinu,číta knihy v ruštine,dopisuje si s Ruskou úplne v pohode,naučila sa ju v podstate sama,v ZŠ sa ju učí ako druhý jazyk...
@martinmmartin Veď toto je práveže výhoda, keď bude nútená hovoriť aj so spolužiakmi iba po rusky.
Napísal by si rovnaký príspevok, keby sa jednalo o anglickú bilingválnu školu?
Ak je to gymnazium, bude mať rovnaké uplatnenie na trhu práce ako ostatní gymnazisti. Po gympli smer VS. Tam iná cesta nie je. Ak ju baví jazyk, nech ide. Ja som celkovo fanúšik bilingvalnych škôl, to máš ako jazykovku zadarmo..
To gymnazium plánujú zrušiť, nie je on záujem.
@nedielka Neviem,ale na stránke majú normálne zverejnené prijímacie pohovory,teraz budú asi maturovať prví absolventi...neviete mi povedať niečo bližšie?Dcérka sa naň dosť namotala a nechce si to dať vyhovoriť...
Minulý rok som doučovania dievča, sama jednotkarka pocas 9 rokov a nikde v ZA sa nedostala, ani na obchodnú, stavebnú a žiadne gymko. Potom sme našli Rajec, mali voľne miesto. Je spokojná. Je to také rodinne gymko, menej žiakov, veľa stáži… intenzívne (rozumej 2x do týždňa sme sa spolu pripravovali na prijímačky, testy mali prejdené od predu do zadu… ale boli veľmi silne ročníky, veľa deti a malo miesta. Boli sme rady, keď ju prijali do Rajca.
@jannali Ďakujem veľmi pekne za skúsenosť,mne sa tiež páči to,že je tam také rodinné prostredie,ale dcéra by musela bývať na intráku v ZA a každý deň dochádzať do Rajca.Teraz je v 8.roč.a bojím sa hlavne toho dochádzania.Veľa ľudí nás odhovára,že štátnicu z ruštiny si môže dorobiť hocikedy a ktovie,čo budúcnosť prinesie a či tú ruštinu niekedy v živote využije,aj keď ju veľmi baví...
@jaja20 Ale ved ma pravdu, su tu desiatky tisic (hlavne mladych a pomaly co uz aj celu strednu skolu tu vychodia) Ukrajincov a mozno z nich vacsina ma rodny jazyk rustinu. Takze na nejake perspektivne uplatnenie po skole to nevidim v takejto konkurencii. Ked ju to bavi tak super ale buducnost by som na tom nestaval.
"Veď toto je práveže výhoda, keď bude nútená hovoriť aj so spolužiakmi iba po rusky." - oni uz po rusky vedia a po slovensky hovoria cely den mimo skoly a asi aj v skole... To by sa na nu porovnatelne vela nalepilo keby isla studovat do ich krajiny a nie tu.
A ohladom anglickej bilingualnej - tak to nie je nejaka vyhoda ze niekto vie ten jazyk ale prirodzene ocakavanie - dnes je vsetko po anglicky - od dokumentacii po komunikacie s kolegami z hociakej krajiny. Skorej je vyhoda ked vie popri tom dalsie jazyky aj nemecky, spanielsky, francuzsky atd.
Napíš mi IP
@jaja20 To ze tu su desiatky tisic mladych ktori rustinu ovladaju dokonale nie je nazor ale fakt ;)
"Od začiatku vojnového konfliktu bolo poskytnutých takmer 137-tisíc dočasných útočísk,“ informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Dodal, že od začiatku konfliktu zaniklo vyše 20-tisíc dočasných útočísk."
Takze zo 110 tisic tu asi este je a z nich je urcite 64 tisic u nas bud zamestnanych alebo studuju na skolach:
"Určiť presný počet tých, ktorí tu zostali, je ťažké, keďže status dočasného útočiska umožňuje aj voľný pohyb v rámci EÚ. Ukrajinských pracovníkov a detí v školách je na Slovensku dokopy niečo vyše 64-tisíc."
Mozme sa bavit o nazore ci sa vratia a zmensi sa jazykova konkurencia - ale za mna ja to vidim tak ze 90% ostane u nas a uz sa nevratia. Nemaju preco - hlavne mladi - niektori uz koncia skoly, niektori dokoncili, zamestnaju sa tu a za nizsi plat sa vracat do rodnej krajiny nebudu.
Ďakujem Vám všetkým ❤️ za postrehy,otvorili ste mi oči,už som si urobila názor,už len presvedčiť dcéru,že to nebude asi najlepšia voľba...🤷♀️
Zvážte, čo ďalej s vysokou. Aké predmety sa učia iba v ruštine. Či ju to nebude limitovať.
Proti ruštine nič nemám,keby dieťa chcelo študovať trebárs Rusku literatúru a pod, budiž. No osobne by som ho nedala na gympel, ktorý spolupracuje s ruskou ambasádou.
Vy si hlavne zvážte to cestovanie. V tom ja osobne vidim väčší problém ako to, v akom jazyku sa bude ucit. Neviem koľko trvá cesta do Rajca, ale bude to únavné. A druhá vec..co chce študovať po gympli? Ktoré predmety sa učia v ruštine? Lebo ak tie, ktoré bude neskôr potrebovať na prijímačky na vš.. tak to bude mať ťažšie potom. Čiže skôr by som sa zaoberala praktickou otazkou, tým ze nie ste priamo z mesta kde je gympel a predmetmi ktoré bude neskôr potrebovať. Pretože veľa ludi na to zabúda, ale gympel je len cesta..nie cieľ štúdia..
Nie je to dobra volba, uplatnenie s rustinou bude mat ake? Ved ked ju bavia jazyky, nech si vyberie iny bilingval. Mame na Slovensku po skolach 15 tisic deti, ktore po rusky vedia, tlmocenie a preklady niekolko desiatok rokov nebudu… ved vyberte nejaky fajn bilingvalny gympel, nie tento pokus
@jaja20 Ok, chapem. Mne je jasne ze tazke to nebude mat ked ju to bavi a vie.
@daniela242 No, doprava by sa aj dala, chodi tam kadeco + sikovny vlacik s vela zastavkami (aj ked pozeram ze ma teraz vyluku)
@anonym_autor ...moja dcéra tam nastupuje od septembra,prvý ročník.Je perfektná v ruštine a škola na nás urobila dobrý dojem.Niektoré komentáre ma fakt prekvapili,vôbec sa nejde táto škola rušiť🤣🤣...skôr naopak,má kopec zaujimavých projektov a po skončení päť ročného štúdia určite nájde uplatnenie ...
@anonym_autor ...moja dcéra tam nastupuje od septembra,prvý ročník.Je perfektná v ruštine a škola na nás urobila dobrý dojem.Niektoré komentáre ma fakt prekvapili,vôbec sa nejde táto škola rušiť🤣🤣...skôr naopak,má kopec zaujimavých projektov a po skončení päť ročného štúdia určite nájde uplatnenie ...
@pastelka74 Ďakujem krásne za názor.Dcéra ide teraz do deviatky,ale pre nás je komplikované hlavne dochádzanie,lebo sme z väčšej diaľky,tak sme to prehodnotili...🤷♀️ Nech sa vašej dcérke darí a nech je spokojná.
@pastelka74 Ďakujem krásne za názor.Dcéra ide teraz do deviatky,ale pre nás je komplikované hlavne dochádzanie,lebo sme z väčšej diaľky,tak sme to prehodnotili...🤷♀️ Nech sa vašej dcérke darí a nech je spokojná.
@anonym_autor my to máme 130 km...ale chápem...držím palce vo výbere školy budúci rok!
Boli sme aj vo Vŕbovom na skúšky,ale so školou v Rajci sa to nedá porovnať😉
@anonym_autor my to máme 130 km...ale chápem...držím palce vo výbere školy budúci rok!
Boli sme aj vo Vŕbovom na skúšky,ale so školou v Rajci sa to nedá porovnať😉
@pastelka74 Držíme palce.❤️
@anonym_autor dobrý deň. Chcem sa opýtať ako sa rozhodla Vaša dcérka? Ide to skúsiť? Ja mám teraz dcérku deviatačku a tiež sa chystá na tú školu.
Akurát, že mi bývame v Žiline

Je ovela viac deciek co uz vedia rustinu z domova a slovencinu sa iba ucia - a pre nich ta skola je ako stvorena . Tvoja mlada to ma presne naopak a v zaplave rusov a ukraincov tam bude mat hlavne zo zaciatku fakt tazku robotu