icon

Skúsenosti so strednou priemyslovkou stavebnou v Žiline

30. júl 2025

Ahojte, čaka nas tento rok vyber školy.. zvažujeme Stavebnú priemyslovku v Žiline, odbor Geodezia.. možno aj to Staviteľstvo pripadá do úvahy…skusenosti s touto školou by nam rozšírili obzor, tiež ma zaujíma aj osobná skusenosť s ubytovaním na intráku a uplatnením po skončení… skrátka všetko to, čo sa človek z oficialnych zdrojov nedozvie.. Ďakujem moc

anonym_67dfe1
30. júl 2025

Odporúčam staviteľstvo. Tiež sa tam chysta na prijímačky naša dcéra.

anonym_e046db
30. júl 2025

Škola je dobrá, ale musí rozumieť matematike a ostatným podobným predmetom. Syn bol na Staviteľstve a pokračuje na Žilinskej univerzite, aj viacero jeho spolužiakov. Niektorí chalani išli po maturite hneď pracovať, väčšina práve v stavebníctve.
Internát nepotreboval, bývame pri Žiline, ale nejakí spolužiaci bývali na Rosinskej ceste. Tam sú dva stredoškolské internáty blízko seba.
@anonym_67dfe1

anonym_67dfe1
30. júl 2025
@anonym_e046db

Škola je dobrá, ale musí rozumieť matematike a ostatným podobným predmetom. Syn bol na Staviteľstve a pokračuje na Žilinskej univerzite, aj viacero jeho spolužiakov. Niektorí chalani išli po maturite hneď pracovať, väčšina práve v stavebníctve.
Internát nepotreboval, bývame pri Žiline, ale nejakí spolužiaci bývali na Rosinskej ceste. Tam sú dva stredoškolské internáty blízko seba.
@anonym_67dfe1

@anonym_e046db aký odbor (príp. na akej katedre) študuje na UNIZA?

xromix
5. aug 2025

@anonym_autor Záleží čo dieťa baví. Ja ju mám skoncenu, v podstate bez nejakých väčších problémov, ale poznám min.2 ľudí, pre ktorých to bolo hrozne a oľutovali tento vyber. Uplatnenie po skončení je rovnako individuálne a záleží na jednotlivcovi, ja sim chodila na TIS, na VS som išla na strojársku školu, manažérsky odbor. Tiež som ju zvládla celkom v poriadku, za čo vďačím aj kvalitnému základu zo SPSS. Aktuálne pracujem na manažérskej pozícii v IT firme. Začínala som vo výrobnej firme, doteraz som nemala problém sa uplatniť. Čo poznám chalanov zo staviteľstva, je to rôzne. Niekto je projektant, niekto stavbyvedúci, niekto robotník. Záleží naozaj na človeku. Po SPSS ideálne pokračovať na VS, najlepšie v odbore a nemyslím si, ze by sa následne niekto neuplatnil. Aj oproti niektorým žilinským gymnaziam sme mali podľa môjho subjektívneho názoru o dosť lepsi základ na VS.

anonym_e046db
5. aug 2025
@anonym_67dfe1

@anonym_e046db aký odbor (príp. na akej katedre) študuje na UNIZA?

@anonym_67dfe1 Veď na Stavebnej fakulte ŽU, odbor pozemné staviteľstvo.

anonym_67dfe1
6. aug 2025
@anonym_e046db

@anonym_67dfe1 Veď na Stavebnej fakulte ŽU, odbor pozemné staviteľstvo.

@anonym_e046db tak mohol ísť aj na iné odbory, je tam z čoho vyberať.

autor
6. aug 2025

Synovi ide MAT a tiez ma rad FYZ, pekne kresli a ma take to priestorove vnimanie… priemer ma aj na gympel alw radi by sme aby mal nejaky odbor - smer po SŠ nech sa rozhodne sam, či bude pokračovat na VŠ … preto som chcela vediet aj uplatnenie po Sš absolventov v pripade, že nechcu pokračovať …

autor
6. aug 2025
@anonym_67dfe1

Odporúčam staviteľstvo. Tiež sa tam chysta na prijímačky naša dcéra.

@anonym_67dfe1 a prečo nie Geodezia ale staviteľstvo? ď.

anonym_67dfe1
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_67dfe1 a prečo nie Geodezia ale staviteľstvo? ď.

@anonym_autor napr. voľakedy si k 1 meračke potreboval napr. 3 geodetov, teraz to s prístrojmi urobi jeden.

autor
6. aug 2025
@xromix

@anonym_autor Záleží čo dieťa baví. Ja ju mám skoncenu, v podstate bez nejakých väčších problémov, ale poznám min.2 ľudí, pre ktorých to bolo hrozne a oľutovali tento vyber. Uplatnenie po skončení je rovnako individuálne a záleží na jednotlivcovi, ja sim chodila na TIS, na VS som išla na strojársku školu, manažérsky odbor. Tiež som ju zvládla celkom v poriadku, za čo vďačím aj kvalitnému základu zo SPSS. Aktuálne pracujem na manažérskej pozícii v IT firme. Začínala som vo výrobnej firme, doteraz som nemala problém sa uplatniť. Čo poznám chalanov zo staviteľstva, je to rôzne. Niekto je projektant, niekto stavbyvedúci, niekto robotník. Záleží naozaj na človeku. Po SPSS ideálne pokračovať na VS, najlepšie v odbore a nemyslím si, ze by sa následne niekto neuplatnil. Aj oproti niektorým žilinským gymnaziam sme mali podľa môjho subjektívneho názoru o dosť lepsi základ na VS.

@xromix 👍

autor
6. aug 2025
@anonym_67dfe1

@anonym_autor napr. voľakedy si k 1 meračke potreboval napr. 3 geodetov, teraz to s prístrojmi urobi jeden.

@anonym_67dfe1 čiže narážaš na to, že geodeti nie su tak vyťažení a ponuka prevažuje dopyt tak ? mne to prave prišiel odbor, ktorý ma potencial večne a tiež som v tom, že ich nie je až tak veľa na trhu …. aj preto som založila diskusiu, spravit si obraz o uplatneni aj eventulne bez pokračovania na VŠ …

anonym_67dfe1
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_67dfe1 čiže narážaš na to, že geodeti nie su tak vyťažení a ponuka prevažuje dopyt tak ? mne to prave prišiel odbor, ktorý ma potencial večne a tiež som v tom, že ich nie je až tak veľa na trhu …. aj preto som založila diskusiu, spravit si obraz o uplatneni aj eventulne bez pokračovania na VŠ …

@anonym_autor vieš, na UNIZA máš katedru geodézie, kde končíš len s titulom Bc. Titul Ing. si musíš dorobiť na inej univerzite. Teda za predpokladu, že študent bude chcieť študovať na UNIZA. Ja osobne odporúčam staviteľstvo a potom na VŠ odbor "mosty".

autor
6. aug 2025
@anonym_67dfe1

@anonym_autor vieš, na UNIZA máš katedru geodézie, kde končíš len s titulom Bc. Titul Ing. si musíš dorobiť na inej univerzite. Teda za predpokladu, že študent bude chcieť študovať na UNIZA. Ja osobne odporúčam staviteľstvo a potom na VŠ odbor "mosty".

@anonym_67dfe1 chapem, ja tak daleko nie som, v planovani… chapem, ze vizia je potrebna ale vzdy pocitam s tym, ze VS nie je automaticka a prave preto kladiem doraz na vyber SŠ s co najlepsim uplatnenim po jej skonceni…

anonym_67dfe1
6. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_67dfe1 chapem, ja tak daleko nie som, v planovani… chapem, ze vizia je potrebna ale vzdy pocitam s tym, ze VS nie je automaticka a prave preto kladiem doraz na vyber SŠ s co najlepsim uplatnenim po jej skonceni…

@anonym_autor tiez to bude jedna zo škôl, kam sa bude hlásiť naša dcéra. Bola by som rada, keby šla v šľapajach svojho otca 🙂 Uvidíme...

anonym_e046db
6. aug 2025
@anonym_67dfe1

@anonym_67dfe1 Napíš rovno, že katedru stavebných konštrukcií a mostov odporúčaš preto, že Tvoj manžel je docent Koteš z tejto katedry a potrebujú získať čo najviac žiakov. Ty si tiež zamestnancom ŽU a myslím, že nie je profesionálne ani vhodné, aby si tu takýmto spôsobom degradovala iné odbory na fakulte.
Tak ako viem ja, kto si, vedia si to v prípade potreby zistíť aj iní.

anonym_67dfe1
6. aug 2025
@anonym_e046db

@anonym_67dfe1 Napíš rovno, že katedru stavebných konštrukcií a mostov odporúčaš preto, že Tvoj manžel je docent Koteš z tejto katedry a potrebujú získať čo najviac žiakov. Ty si tiež zamestnancom ŽU a myslím, že nie je profesionálne ani vhodné, aby si tu takýmto spôsobom degradovala iné odbory na fakulte.
Tak ako viem ja, kto si, vedia si to v prípade potreby zistíť aj iní.

@anonym_e046db ja ich nedegradujem, a neviem o kom píšeš....

autor
10. aug 2025

Ďakujem za podnetné info, a verim, že tu ešte čosi pribudne...viete kedy zvyknú organizovať Deň otvorených dverí? Na webe som toho moc nenašla...

raja007
16. aug 2025
@anonym_67dfe1

@anonym_67dfe1 no, som v partii kamaratov geodetov a maju tolko prace, ze nevedia co skor. aj financne su dobre ohodnoteni...

elz1920
16. aug 2025

Geodézia je fajn odbor, netreba ho zavrhovať. Môže tam byť celkom pekné preklenutie na realitnú agentúru do budúcnosti. Mňa to vcelku bavilo, ja som ale študovala v Bratislave, vtedy to bola samostatná škola na Vazovovej, teraz je spojená so stavebnou na Drieňovej.
Celú strednú som mala brigádu v geodetickej firme.

No ale ako žena som inklinovala aj k humanitným predmetom, vyštudovala som FiF UK. 😆

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
2. dec 2025
@anonym_e046db

@anonym_67dfe1

@anonym_e046db a ktory odbor ? stavitelstvo pozemné stavby alebo inžinierske? z odboru geodezia pomaly upuštame....zaujimavejšie sa javi to stavitelstvo... dakujem