icon

Ako prebieha dedenie z 2. a 3. piliera?

Dnes o 13:43

Ahojte, vie niekto ako to funguje? Mam oba piliere v NN plus zivotnu poistku v Generalli. Ako osoby dediace sumu z pilierov mam oznacene 50:50 nase dve deti, ako dedica zivotnej poistky mam urceneho manzela.
Ak zomriem, ako budu poistovne vediet, ze to maju vyplatit? Je nejaky automaticky system vyplacania? Alebo budu musiet rodinni prislusnici o to poziadat? Muzovi som hovorila, ze je napisany ako dedic mojej poistky, ale bolo to pred par rokmi, pochybujem ze si to drzi v hlave.
Poprosim tych, ktori vedia, alebo to riesili. Nejake posmesne a rypave urazky nepotrebujem citat.

anonym_f19c73
Dnes o 13:45

Precitala som len prve dve vety..prvy pilier nemas v NN, ten mame vsetci v Socialnej poistovni. Pojmy dojmy si ujasni ako prve

autor
Dnes o 13:49
@anonym_f19c73

Precitala som len prve dve vety..prvy pilier nemas v NN, ten mame vsetci v Socialnej poistovni. Pojmy dojmy si ujasni ako prve

@anonym_f19c73 to musis povedat adminom nech nemenia nadpisy, uz som to opravila😏

anonym_f19c73
Dnes o 13:51

Je potrebne aby po tvojej smrti isli s Umrtnym listom do poistovne a poziadali o plnenie. Nic viac, nic menej

anonym_1d0659
Dnes o 13:59

V prípade, že si určila oprávnené osoby,ani prostriedky z pilierov,ani z poistenia nie sú predmetom dedenia.Opravneny pride do inštitúcie,kde zosnulý má prostriedky v pilieroch alebo poistenie, preukáže svoju totožnosť a požiada o výplatu prostriedkov.Vzdy však je potrebné predložiť úmrtný list zosnulého+sobášny/krstný list, ktorý preukazuje vzťah k zosnulému a samotný fakt, že poistenec zomrel.Pravidla vyplácania sa mohli jemne zmeniť, preto je najlepšie navštíviť NN,aj Generali.Ja som tieto záležitosti riešila pred 7 rokmi.

autor
Dnes o 14:22
@anonym_1d0659

V prípade, že si určila oprávnené osoby,ani prostriedky z pilierov,ani z poistenia nie sú predmetom dedenia.Opravneny pride do inštitúcie,kde zosnulý má prostriedky v pilieroch alebo poistenie, preukáže svoju totožnosť a požiada o výplatu prostriedkov.Vzdy však je potrebné predložiť úmrtný list zosnulého+sobášny/krstný list, ktorý preukazuje vzťah k zosnulému a samotný fakt, že poistenec zomrel.Pravidla vyplácania sa mohli jemne zmeniť, preto je najlepšie navštíviť NN,aj Generali.Ja som tieto záležitosti riešila pred 7 rokmi.

@anonym_1d0659 dakujem, takze musim v pravidelnych intervaloch otvarat v rodine diskusiu dedenia, aby sa na to nezabudlo😵‍💫

anonym_1d0659
Dnes o 15:30
@anonym_autor

@anonym_1d0659 dakujem, takze musim v pravidelnych intervaloch otvarat v rodine diskusiu dedenia, aby sa na to nezabudlo😵‍💫

@anonym_autor No,je dobré, keď oprávnené osoby vedia o tom, že sú oprávnené.

martinmmartin
Dnes o 15:31
@anonym_autor

@anonym_autor urob si obalku kde budes mat vsetko coho sa zucastnujes ako zijuci clovek, predplatne, zmluvy od elektriny telefonov , prihlasovacie mena kade tade....vsetko na jednom mieste nech to maju jednoduchsie

anonym_761f31
Dnes o 16:18

Ach sa chystáš zomrieť, tak im nechaj dokument, kde im to všetko spíš, čo kde máš a čo treba urobiť. O tom dokumente ich informuj, kde ho najdu.

autor
Dnes o 16:28
@anonym_761f31

Ach sa chystáš zomrieť, tak im nechaj dokument, kde im to všetko spíš, čo kde máš a čo treba urobiť. O tom dokumente ich informuj, kde ho najdu.

@martinmmartin vies co, mam taku krabicu uz zo 10 rokov kde to vsetko je. Je v skrini, ale neoznamujem to celej rodine v pravidelnych intervaloch.
@anonym_761f31 nie, nechystam sa zomriet. Prave o to ide, ze dajme tomu dnes oznamim vsetkym, kde su informacie o mojich poistkach. Umriem o 8 rokov a pochybujem, ze si to niekto bude z rodiny pamatat, co som im hovorila pred rokmi.

anonym_761f31
Dnes o 16:42
@anonym_autor

@martinmmartin vies co, mam taku krabicu uz zo 10 rokov kde to vsetko je. Je v skrini, ale neoznamujem to celej rodine v pravidelnych intervaloch.
@anonym_761f31 nie, nechystam sa zomriet. Prave o to ide, ze dajme tomu dnes oznamim vsetkym, kde su informacie o mojich poistkach. Umriem o 8 rokov a pochybujem, ze si to niekto bude z rodiny pamatat, co som im hovorila pred rokmi.

@anonym_autor a prečo ťa to trápi, čo bude o osem rokov?
Oni si nájdu všetko, čo bude treba potom. Nejak mi uniká dôvod, prečo to takto prezivas.