MetLife poistenie kritických chorôb pre deti. Aké máte skúsenosti?
Ahojte, riešime s finančným poradcom životnú poistku pre deti a navrhol nám MetLife, konkrétne pripoistenie kritických chorôb. Je to dosť drahé mesačne, tak sa chcem spýtať, či s nimi niekto reálne riešil poistnú udalosť. Vyplácajú peniaze v pohode na základe diagnózy, alebo treba doložiť milión papierov a nakoniec sa na niečo vyhovoria? Máme už dakoho v rodine čo dopláca na nekvalitné poistky tak sme opatrní.
mame Metlife, zatial sme neriesili nic, syn ma staru Allianz farbicku a uz sme riešili a tam bolo vsetko ok, ale nie kritické choroby. Popravde, ja moc tie poistovne nemusim, ale co uz...platime
Zdravím keďže som z oboru skúsim poradiť aspoň takto dúfam že pomôže 🙂.
Za mňa je dôležité oddeliť dve veci – poisťovňu a konkrétne nastavenie zmluvy. MetLife ako poisťovňa funguje štandardne, ale pri kritických chorobách (nielen u nich) je kľúčové, čo presne je v podmienkach a definíciách diagnóz.
Vo všeobecnosti to funguje tak, že plnenie je vyplatené po potvrdení diagnózy, ktorá spĺňa presné kritériá v poistných podmienkach – nejde teda len o názov choroby, ale aj jej rozsah, štádium a podobne. Napríklad pri MetLife sa uvádza, že pri diagnostikovaní krytej kritickej choroby sa vypláca jednorazová suma (zvyčajne 100 % poistnej sumy) podľa zaradenia do skupiny diagnóz. ()
Z praxe (naprieč poisťovňami) býva najčastejší problém:
čakacia doba na začiatku poistenia
výluky na predchádzajúce zdravotné problémy
rozdiel medzi „ľahšou“ a „ťažkou“ formou choroby (niektoré majú len čiastočné plnenie)
Nie je to o tom, že by sa poisťovňa vyhovárala, skôr ide o to, že ľudia často očakávajú plnenie už pri akejkoľvek diagnóze, ale v zmluve je presne definované, kedy vzniká nárok.
Osobne by som sa viac pozeral na:
zoznam diagnóz a ich definície
výšku poistnej sumy (aby to malo zmysel)
čakacie lehoty
cenu vs. reálnu potrebu (či je to priorita pri deťoch)
Ak je to drahé, pokojne si nechajte porovnať aj iné poisťovne – pri kritických chorobách sú medzi nimi dosť veľké rozdiely.
Dúfam že pomohlo hlavne si preverte či dotičný poradca má prístup ku skoro všetkým poisťovniam žeby ste vedeli že je objektívny a nedáva vám produkt kôli najlepšej provízii pre neho. Pekný deň
Doplním ešte kolegu (vyššie). Poistenie kritických chorôb pokladám za jedno z troch najdôležitejších rizík. Nevyplácajú sa z neho poistné udalosti tak často, ako napr. z poistenia zlomenín alebo poistenia denných dávok nevyhnutného liečenia úrazu, ale nemať ho v poistnej zmluve pokladám za hrubú chybu.
Tých diagnóz je tam uvedených celkom dosť a neľakajte sa, že sú tam uvedené aj niektoré, ktoré sa Vám pri deťoch nebudú pozdávať ako primerané. Je to preto, že detský balík môže mať dieťa až do max. veku 25 rokov a to už je vlastne plnohodnotný dospelák/dospeláčka.
Cena 2 €/mesačne (bez zľavy) za poistnú sumu 10 000 € sa mne osobne nezdá vôbec veľa. V každom prípade rozšírený balík a nie základný.
A teda ak sa pýtate na odškodňovanie, naposledy sme vyplácali detského klienta minulý rok za diagnózu Diabetes mellitus I. typu (Cukrovka) a bez problému išli peniaze na prvý krát.
Prajem všetko dobré.

Co je to dost drahe? Kolko ohodnotis ak dieta dostane rakovinu? To bude ako drahe?