icon

Ako podporiť známych po strate dieťatka?

1. mar 2026

Ahojte,
Znami prisli pri porode o dieta. Sme s manzelom bezradni, nevieme ako pomoct, co mozeme pre nich urobit?…. uzatvorili sa, nechcu komunikovat, my ich do nicoho netlacime, chapeme to. len sa im sem tam ozveme ze keby nieco, sme tu pre nich. Je nieco, co mozeme urobit viac ?….
Okrem toho ja cakam dvojicky, citim sa vinne ze ma mozno cakaju dve zdrave deti a jej nebolo dopriate….. neviem ako nas blizky vztah bude pokracovat, ale je skoro to asi este hodnotit. Len mi hrozne zalezi na ich stasti, su to uzasni ludia…

Strana
z2
anonym_8a34ff
1. mar 2026

Nic. Nechat ich na svatom pokoji. Akceptovat ze kazdy smuti po svojom. Pohlad na tvoje brusko im moze sposobovat bolest, pripominat ich stratu. Zmierit sa s tym, ze sa mozno dlhu dobu nebudete s nimi socializovat.

sara07
1. mar 2026

dať tomu čas , boliet to bude vždy ale nie tak neznesitelne ako teraz
necit sa vinne , nemôžeš za to .. a nemôžeš to zmenit

adaam
1. mar 2026

Nemôžeš urobiť nič. Ta známa teraz nemá silu vidieť tvoje bruško.

doriiis
1. mar 2026

Nechaj ich tak. Nepchajte sa tam a ty tam hlavne nechoď. Tehotná žena je asi to posledné, čo potrebujú vidieť

anonym_05c984
1. mar 2026

Nič. Nevieme ako dlho to je ale nepomôžete. Jedine čo im môžte až by chceli spraviť nákup, doniesť niečo jesť.

anonym_eb1c08
1. mar 2026

@anonym_autor nič, nechaj to tak! Stačí vyjadrenie úprimnej sústrasti a dodatok, že ste tu vždy pre nich. Keď budú chcieť, ozvú sa. Moźno aj o 2 roky. Mojej kamarátke zomrelo takto dieťa, pochovali len ona s manželom. Nikto iný. Ani ich rodičia, bratia, sestry. Ich žiaľ a spôsob prežívania. Nechaj ich tak.

lienka.7
1. mar 2026

@anonym_autor nijako. Nechať ich tak. Keď oni bydu chcieť, ozvu sa aj sami. Aj keď o tom pochybujem, keďže ty čakáš deti a oni o to svoje prišli...

ivik4
1. mar 2026

Hlavne ich teraz nechaj na pokoji. Vazne
Ona nechce pri sebe tehotnu zenu. Ked bude chciet, sama sa ozve

mima172
1. mar 2026

Prišla som o viacero detí, no v skorších fázach tehotenstva a už to bola bolesť ako hrom. Stratu dieťaťa pri pôrode si neveim ani predstaviť. Nerobte absolútne nič, to, že ste im dali vedieť, že ste tu pre nich je max, čo môžete urobiť. Potrebujú čas. Píšeš, že čakáš detičky, je dosť možné, že sa od teba odstrihnú úplne, nie preto, žeby závideli alebo boli zlí, len pohľad na teba, neskôr na vaše detičky môže bolieť až príliš. Nie som zlý človek, každému som vždy dopriala radosť z dieťatka ale po potratoch som nemohla vidieť tehotenské bruško, vždy som sa zložila nanovo. Dajte im čas.

joesvk
1. mar 2026

Ani sa im už sem-tam neozývajte.Musia ešte vynakladať úsilie ako slušne odmietnuť.
Ostatné bolo povedané.

anonym_dcd85f
1. mar 2026

@anonym_autor Suhlasim s vyssie popisanym. Hlavne sa vyvarovat chlacholeniu ako "to bude dobre", "to preboli" a podobne "utesovacie pindy"... Nemate im (nikto im nema) ako pomoct... mozno nejaky psycholog, ale aj to asi az neskor.

anonym_3a719f
1. mar 2026

Bože, to je hrozné ☹ A čo sa ich bábätku stalo?

anonym_5261aa
1. mar 2026

Nechať ich tak, ale ty sa nemáš čo cítiť vinne, že čakáš 2 deti.

anonym_eb1c08
1. mar 2026
@anonym_3a719f

Bože, to je hrozné ☹ A čo sa ich bábätku stalo?

@anonym_3a719f no ešte sa vypytuj, nána hlúpa Kelišová 🤦‍♀️

anonym_a7ee88
1. mar 2026

Posledné čo som potrebovala po smrti syna boli otázky s čím mi treba pomôcť .. S ničím, boli sme smutní, nie chromí. Postarať sme sa vedeli jeden o druhého. Toto je vec ,ktorou si rodina musí prejsť v tichosti sama. Aspoň vo väčšine. Niektorým pomáha hovoriť a žiť spoločensky, ale keby o to stáli už dávno to povedia. Mňa každodenné otázky a telefonáty obtazovali .Celý život sa nikto nezaujíma o to ako sa cítim a potom to zrazu zaujíma všetkých. Z dobre mienenej otázky sa tak stane pripomienka toho, čo sa stalo. Naviac im pomôžeš keď ich necháš. Oni sa možno ozvú sami, možno nie. To záleží od toho ako sa s tým vysporiadajú. My sme sa na chvíľu odstrihli, žili len pre našu mini bublinku a postupne sme kontakty obnovili a všetko je tak ako pred tým.

anonym_9a1ecf
1. mar 2026

no mne staci to co si napisala a mam dost,ze ty mozno cakas zdrave deti, no nezabudni im to davat najavo aka si stastna vsade pred nimi to hovorit, dokonca dve deti ze cakas, nechaj ich laskavo radsej na pokoji, nic im nehovor ani nepis

roja01
1. mar 2026

U nas v rodine sa zena pri rovnakom pripade aj rok nemohla pozriet na babatko ani na tehotnu zenu, v podstate dokial sa jej nenarodilo dalsie zdrave dietatko. Trvalo to rok a pol. Teraz je v pohode.
Takze radim pockat a velmi sa nesnazit o stretnutia aj ked sa vam narodia deticky. Az budu mat oni zdrave dietatko, vztahy sa obnovia.

detickyy
1. mar 2026

@anonym_autor Dajte im čas. Potrebujú to prejsť spolu. Možno skôr muži nech ostanú v kontakte. Verím, že časom znova otehotnie a bude to iné. Pohľad na bruško (neskôr krásne dvojičky) im spôsobuje bolesť, aj keď to s vami vôbec nesúvisí. Súvisí to so stratou dieťatka. Máme 5 ročné krásne dievčatká-dvojčatká. Mám kamarátku od detstva. Vždy sme si boli veľmi blízke. Nedarí sa im s manželom otehotnieť viac ako 10 rokov, a keď som otehotnela s dvojičkami, tak mi povedala, že to bol jej sen mať dvojičky. Ťažké, veľmi ťažké. Na istý čas sme boli v kontakte iba sem-tam. Dvojčatá teraz majú 5 rokov a náš kamarátsky vzťah sa posledné mesiace obnovuje 😊. Na všetko je potrebný čas...

anonym_6a0b6e
1. mar 2026

@anonym_autor Nemôžte urobiť nič, keď som ja prechadzala tažkym obdobím nechcela som nič počuť nikoho vidieť...

jaskolka
1. mar 2026

Najlepšie nerobiť nič. Sú v období,keď smútia a bolí ich zrejme každý pohľad na tehotné ženy,či kočík. Dajte tomu čas,ono to nikdy neprestane bolieť,ale čas ti aspoň trochu "otupi"

neviem_123
1. mar 2026

Tiez som bola v takej situacii ako ty, rok a pol sa neozvali a potom som zistila ze s dalsou kamoskou co porodila uz su znova v kontakte, lajkovala tehotne po fb ig atd a na mna sa akosi zabudlo ked som sa kej po tom vsetkom ozvala tak mi ani neodpisala len jej muz ze im mame dat cas, cakala som dva roky a nic potom mi napisala nech jej dam pokoj🙂 po 15 r lamaratstva. Su to uz tri roky a riesim si to u psychologicky (okrem ineho) lrbo ono to zaboli ked zrazu je len tvoje dieta s ty problem inak je si vsetkymi ok. A prisaham ze okrem toho ze som porodila v “nevhodnom case” a pre nu “nevhodne”pohlavie som jej neurobila nic. Este sme im platili rozlucku so slobodou, davala svadobny dar atd. Potom mi napisala ze dufa ze nie som tehotna ked som bola. A tak. Ja ti po mojej slusenosti velmi odporucam odputat sa a pripravit sa na moznost ze uz nebudete ksmosky. Ak ano ber to ako bonus🙂

muchotrafka298
1. mar 2026

Absolutne nic. nechat ich tak, nevnucovat sa, nevypisovat, nevyvolavat. Ked budu chciet, ozvu sa sami a ked nebudu tak proste sa uz kontaktovat nebudete.

hederamonstera
1. mar 2026

Dat im cas, a mozno sa pripravit na to, ze uz nebudete kamosky, kym sa jej nepodari mat zdrave dieta. Ale to obdobie moze byt uz tak dlhe, ze sa vztah ani neobnovi.

anonym_2dd7fc
1. mar 2026

Vždy ked čítam takúto temu, je mi zle. Z ludi ako vy. Vy si naozaj myslíte, ze robite dobre?
Ľuďom ktori akurát prisli o dieta sa ide tehotná zena vnucovať? To koho napadne ?

autor
1. mar 2026
@anonym_2dd7fc

Vždy ked čítam takúto temu, je mi zle. Z ludi ako vy. Vy si naozaj myslíte, ze robite dobre?
Ľuďom ktori akurát prisli o dieta sa ide tehotná zena vnucovať? To koho napadne ?

@anonym_2dd7fc ja sa im nevnucujem, vy ste mimo, absolutne ste to nepochopili

detickyy
1. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Čakáte dvojičky. Neberte si komentáre "o ničom" k srdcu a ani postoj kamarátky (jej bolesť je momentálne veľká). Dôležité je to, aby ste sa tým netrápili, pretože to nie je o Vás, ale je to o strate ich dieťatka. Nedajte si ničím a nikým ukradnúť radosť, že čakáte 2 detičky a hlavne majte pokoj v prežívaní, lebo to vplýva nielen na Vás, ale aj dvojičky, ktoré máte pod srdcom. Je potrebné byť vo vnútornej pohode, aby ste ich v brušku mali čo najdlhšie a aby sa narodili v stanovenom termíne krásne a zdravé 🥰.

ria_sprout
1. mar 2026

Keď sa narodil môj najmladší, jednej kamarátke zomrelo dievčatko pri pôrode. Vzťah sme postupme prerušili, muselo to byť pre ňu hrozne. Stretla som ju po rokoch, keď najmladší mal 8rokov. Ma už dalsie dieťa, takže je šťastná, ale aj tak som premýšľala nad tým ako sa jej musí dotýkať keď vidí, ako veľke by bolo jej dievčatko. Mali sme veľmi podobný termín pôrodu. Tam proste pomôže len čas. Držte sa aj vy.

anonym_0578f1
1. mar 2026

Nicim im nemozete pomoct … ani ich nekontaktujte. Take veci sa stavaju, vinna sa citit nemusis … nie je preco. Kontakt nehladaj a neudrzuj. Ked budu chciet, tak vas skontaktuju. Ked nie akceptuj to - uzivaj si to vase… len ich nekontaktuj. Zazila som, ked kamaratke zomrel 3rocny syn (moj je o 2 tyzdne mladsi) preskakali sme spolu vela. Den predtym sme si este pisali … telefon zruseny … vsetko prec … co sa stalo som videla az ked som o par dni videla parte (ja som si len naivne myslela, ze stratila telefon) … nesnazila sa ma kontaktovat, ja som jej napisala potom len raz … ale bez odpovede. Cas vela veci vyriesi … ale niektore nie

anonym_44b074
1. mar 2026

Ja by som im doniesla nieco na jedenie s tym, zeby som hned odisla. Bud nechala v kosiku pred dverami, alebo poslala muza nech len zanesie. Popripde im objednala domov donasku dakych chutnych veci.

Neskor ak sa budu citit, tak ich zavolalat na nejaku spolocnu aktivitu. Ak budu chciet pojdu, ak nie nie.

Mne ked niekto umrel, tak mi pomohlo ak mi doniesli jest a potom ked nas kamosi zavolali o cca 2 mesiace na vylet. Bratranec ma zavolal na gulas a podobne. Ja som nebola schopna take veci planovat, zila som len od hodiny k hodine.

Mne osobne pisalo vela ludi, ze je tu pre mna, ale ja som to akoby nevedela ani verbalizovat co potrebujem. Obcasna ponuka, alebo pomoc mi dobre padla. I ked nie casta, samozrejme im netreba pisat za tyzden 2x.

anonym_3d8376
1. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zažila som to co tvoja známa, porodila som mŕtvu dcérku, krasnu, dokonalú, prvorodenu, veľmi chcenu. Zdravú, vinou dr.
Pochovali sme a ja som prežívala,nežila, zlomilo mi srdce na milión kúskov.
Nech to okolie akokoľvek myslelo dobre, nenávidela som svet, všetkých, každé milé slovo, hocijaké.. bolo zbytočné.
Chcela som byt sama, so svojím smútkom.
Brat mal v tom čase 6mes dievčatko, vyhýbala som sa všetkým deťom, rodine, každému.

Nechaj ju, ich tak. Nič jej nepomôže, mizes si myslieť cokolvek.
Nedokážeš jej pomôcť a ze si tu pre nich ju vážne nezaujíma.
Ja som vyhadzovali mamu, muža, všetkých.
Kto nezažil, nepochopí tu bolesť.

Strana
z2