icon

Ako zvládnuť starostlivosť o rodinu a chorobu?

18. feb 2026

Ahojte, potrebujem sa len vyrozprávať a nemám komu 😕. Ale aj po radu si tu idem. Pred mesiacom mi zistili ze mam rakovinu. Mam Syna len 4 ročného mam priateľa. Bývame u mňa doma z ockom a babkou. No môj ocko a babka môjho priateľa veľmi radi nemajú sme už spolu 10rokov. Babka bola teraz v nemocnici pomaly 2 mesiace prepustili ju nedávno domov. Od kedy šla do nemocnice prestala chodiť čiže len leží viac nič. Starám sa o ňu ja a ocko. No momentálne ocko je chorý zdravotné problémy kožné. Keď ho posielam k lekárke nechce ísť lebo ze by ho poslali do nemocnice a ostal by tam. Ja by som samozrejme babku sama nezvládla ale teda po kým je ocko doma starám sa ja o babku aj tak aj o ocka aj o syna ešte k tomu keď je priateľ v práci. Ale keďže ho veľmi radi nemajú a ocko ešte aj do prace chodí k tomu tak ak by som potrebovala z nou z niečím pomôcť tak od neho by pomoc nezobrala. K tomu chodím tiež do práce aj keď len na 2 hodiny denne. Ale ja už nevládzem všetko sama robiť 😭 😭. Ja som zas taka povaha ak nebudem vládať tak dostanem nervy a poviem niekomu niečo čoho budem ľutovať neskôr. Ocko si chce dať na ňu opatrovateľsky ale samozrejme po kým to vybaví tak to potrvá nejaký ten čas. Ocko ešte ani o tej rakovine nevie povedala som to len priateľovi a jeho rodine. Neviem co už nakedy skôr robiť. Co by ste robili na mojom mieste? 🥺

anonym_d321ab
18. feb 2026

Povedala otcovi o svojom zdravotnom stave

martinka17
18. feb 2026

Babka na geriatriu a hľadať ústav, otec smer lekár a musí sa liečiť. Ty sa skús pozrieť na svojho syna a opýtaj sa - radšej bude obetavá dcéra a vnučka alebo bude mať moje dieťa matku? Myslí hlavne na seba, predovšetkým v tejto situácii.

autor
18. feb 2026
@martinka17

Babka na geriatriu a hľadať ústav, otec smer lekár a musí sa liečiť. Ty sa skús pozrieť na svojho syna a opýtaj sa - radšej bude obetavá dcéra a vnučka alebo bude mať moje dieťa matku? Myslí hlavne na seba, predovšetkým v tejto situácii.

@martinka17 tak ocko ju nechce dať niekde tak aby sa o ňu starali. On ju chce mať doma že aj keby sa jej zhoršil stav do nemocnice by ju už ze nedal ze ak by sa niečo jej malo stať tak nech už doma.

anonym_529473
18. feb 2026
@anonym_autor

@martinka17 tak ocko ju nechce dať niekde tak aby sa o ňu starali. On ju chce mať doma že aj keby sa jej zhoršil stav do nemocnice by ju už ze nedal ze ak by sa niečo jej malo stať tak nech už doma.

@anonym_autor mala by si mu povedať narovinu tvoj zdravotný stav
Lebo nepísala si konkrétne čo a ako
Ale zrejme to bude vyžadovať liečbu, fyzické obmedzenia a pod

autor
18. feb 2026
@anonym_529473

@anonym_autor mala by si mu povedať narovinu tvoj zdravotný stav
Lebo nepísala si konkrétne čo a ako
Ale zrejme to bude vyžadovať liečbu, fyzické obmedzenia a pod

@anonym_529473 mam 2stupen rakovina žalúdka

martinka17
18. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor si chorá a musíš sa liečiť. Ak bude treba sa starať o teba, ako to spravíš? Čo ak ťa liečba oslabí dočasne? Ocko chce tak mu musíš povedať ako si na Tom a je na to sám. Myslí na seba a svoje dieťa. Máš šancu byť plne zdravá ale na to potrebuješ liečbu a minimum stresu.

autor
18. feb 2026
@martinka17

@anonym_autor si chorá a musíš sa liečiť. Ak bude treba sa starať o teba, ako to spravíš? Čo ak ťa liečba oslabí dočasne? Ocko chce tak mu musíš povedať ako si na Tom a je na to sám. Myslí na seba a svoje dieťa. Máš šancu byť plne zdravá ale na to potrebuješ liečbu a minimum stresu.

@martinka17 tiež mi idú tie otázky stále v hlave no ocko už mal aj 2infarkty, cukrovku a bojím sa toho aj ako to zoberie keď mu poviem ze mam rakovinu

anonym_529473
18. feb 2026

@anonym_autor nooo zložitá situácia
Blbý plán ale to by som spravila ja...vytiahla ho blízko nemocnice a tam mu to povedala keby náhodou ho slahlo
Hej je to divný plan ale ajtak mu to nemôžeš navždy tajiť a musíš riešiť aj svoje zdravie
A je mi to ľúto že toľko,,starosti,, ale dá sa to riešiť
🌹🌹🌹

martinka17
18. feb 2026
@anonym_autor

@martinka17 tiež mi idú tie otázky stále v hlave no ocko už mal aj 2infarkty, cukrovku a bojím sa toho aj ako to zoberie keď mu poviem ze mam rakovinu

@anonym_autor nemáš čas vymýšľať scenáre. Povedz že si chorá, problém so žalúdkom, bude potrebné to riešiť asi aj nemocnicou. Prepáč za úprimnosť - budeš to tajiť, tvrdiť že chodia do práce miesto na chemo, budeš unavená ale povieš že je to ok? Otec ta ľúbi a isto pochopí, že proste sa musíš liečiť.

alenka58
18. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor zložitá situácia, keďže ocko chodí do práce tak zabezpečiť opatrovateľku v každom prípade, ty sa musíš teraz starať hlavne o seba a priateľ o syna keď bude treba aj aj o teba, táto diagnóza vyžaduje veľa starostlivosti zároveň aj špeciálnu stravu

autor
18. feb 2026
@alenka58

@anonym_autor zložitá situácia, keďže ocko chodí do práce tak zabezpečiť opatrovateľku v každom prípade, ty sa musíš teraz starať hlavne o seba a priateľ o syna keď bude treba aj aj o teba, táto diagnóza vyžaduje veľa starostlivosti zároveň aj špeciálnu stravu

@alenka58 no on už dostal výpoveď v práci ale ešte 2 mesiace budú robiť za to chce ísť on na opatrovateľský

alenka58
18. feb 2026
@anonym_autor

@alenka58 no on už dostal výpoveď v práci ale ešte 2 mesiace budú robiť za to chce ísť on na opatrovateľský

@anonym_autor chápem , ale ty by si sa mala starať hlavne o seba, povedz mu ako na tom si, nezaťažuj sa inými vecami, lieč sa hlavne, držím ti palce

veronika27991
18. feb 2026

v prvom rade mi je luto, cim si prechadzas a mam pocit ze je vsetko len na tebe, vsetky starosti za vsetkych naokolo, no s takouto vaznou diagnozou a hlavne, ked mas tak male dieta je na mieste, ze musis zacat mysliet viac na seba a mozno poziadat este niekoho o pomoc, ocko nema ziadnych dalsich surodencov? je mi jasne ze s babkou mas urcite velmi blizky vztah, no si v nelahkej situacii kedy sa toto musi vyriesit kym mas este sil, aby si sa ty starala o ocka babku, 4 rocneho syna s takouto vaznou chorobou je nemyslitelne, co je s otcom syna? je dost mozne ze pride chvila, ked bude spotrebovat poziadat aj jeho, aby sa o maleho ataral, ak budes musiet ist na liecbu do nemocnice a pod.
prajem ti vela sil a pozitivneho myslenia, setri sa kolko mozes 🙏🍀❤️

autor
18. feb 2026
@veronika27991

v prvom rade mi je luto, cim si prechadzas a mam pocit ze je vsetko len na tebe, vsetky starosti za vsetkych naokolo, no s takouto vaznou diagnozou a hlavne, ked mas tak male dieta je na mieste, ze musis zacat mysliet viac na seba a mozno poziadat este niekoho o pomoc, ocko nema ziadnych dalsich surodencov? je mi jasne ze s babkou mas urcite velmi blizky vztah, no si v nelahkej situacii kedy sa toto musi vyriesit kym mas este sil, aby si sa ty starala o ocka babku, 4 rocneho syna s takouto vaznou chorobou je nemyslitelne, co je s otcom syna? je dost mozne ze pride chvila, ked bude spotrebovat poziadat aj jeho, aby sa o maleho ataral, ak budes musiet ist na liecbu do nemocnice a pod.

@veronika27991 som z nim teda normálne len nesmie zobrati. Chodí do práce na 12tky no po kým je v práci je syn na mne. ako syn chodí do škôlky len tento týždeň je chorý tak je doma. Ma ocko súrodencov jeden ma prísť zajtra z CZ ale len do soboty tam ma prácu pýtal len na 2 dní dovolenku zobral aj z dcérou príde ona ma sa mi zdá 13-15rokov. Tiež som si povedala ci ju nemôže aspoň na mesiac nechať tu nech aj ona pomôže keďže on musí chodiť do práce ale zas nechcem byť zlá alebo tak ako to povedať ešte ma jedného brata ale o ňom už dlhé roky nevieme nič nemáme z nim dobrý kontakt

martinka17
18. feb 2026
@anonym_autor

@veronika27991 som z nim teda normálne len nesmie zobrati. Chodí do práce na 12tky no po kým je v práci je syn na mne. ako syn chodí do škôlky len tento týždeň je chorý tak je doma. Ma ocko súrodencov jeden ma prísť zajtra z CZ ale len do soboty tam ma prácu pýtal len na 2 dní dovolenku zobral aj z dcérou príde ona ma sa mi zdá 13-15rokov. Tiež som si povedala ci ju nemôže aspoň na mesiac nechať tu nech aj ona pomôže keďže on musí chodiť do práce ale zas nechcem byť zlá alebo tak ako to povedať ešte ma jedného brata ale o ňom už dlhé roky nevieme nič nemáme z nim dobrý kontakt

@anonym_autor 13-15 ročné dieťa sa nemá čo starať o chorú osobu počas prázdnin a už vôbec nie počas školy. Je to dieťa. Si zúfalá a hľadáš riešenie, ale toto nie.
Prvý krok - oznám rodine, že si vážne chorá a ďalšiu starostlivosť o otca a starú mamu nebudeš zvládaš. Potom nech sa rodina dohodne čo ďalej. Mne je tak ľúto tvojho syna. Prosím, začni myslieť na svoje zdravie. Buď sebecká, mysli na svoje potreby, svoje dieťa až potom na starých ľudí. Silno ti držím palce a prajem skoré uzdravenie.

anonym_eda729
18. feb 2026

@anonym_autor Je mi VEĽMI ľúto v akej zložitej si situaci. Ale v prvom rade Teba, pretože si MLADÁ MAMA, ZISTILI TI VEĽMI VÁŽNU CHOROBU A MÁŠ MALÉ DIEŤA .A nič noe je dôležitejšie ako TY! Nemôžeš sa roztrhnúť a obetovať pre všetkých! Ty sa zameraj viac na seba, malého, priateľa ak ho chceš vidieť vyrastať! V prvom rade otcovi povedz ako sa veci majú na rovinu a snažte sa nájsť riešenie a zapojiť aj širšiu rodinu. Presne pre toto sa niekedy dejú tie zlé veci..telo nám dáva jasne najavo, že treba spomaliť! Máš to ťažké, ale užívaj si dieťa , nauč sa myslieť aj na seba, to je priorita. Držím palce a verím, že sa vyliečiš a bude všetko dobre. Ideš aj na operáciu?

anonym_eda729
18. feb 2026
@veronika27991

@veronika27991 Veľmi dobre napísané.