Nedokončená vysoká škola a pohŕdanie
Ahojte,
mam 27 rokov a nedokoncila som si vysoku skolu. Na zakladnej aj na strednej skole som patrila ku najlepsim ziakom, mala som vzdy same jednotky. Ked som prisla na vysoku skolu, zistila som, ze na to nemam. Kazdy si mysli, ze som ju nedokoncila z lenivosti, ale ja som sa velmi trapila, pred kazdou skuskou som nemohla spat, zvracala som a vela skuskami som ani nepresla. Studium som ukoncila, mozno to bolo zbabele, ale mne sa neskutocne ulavilo. Teraz som obycajna radova zamestnankyna, ale moje zamestnanie mi vyhovuje. Avsak, stale sa stretavam s pohrdanim, najmä zo strany muzov. Stale sa ma pri zoznamovani vypytuju na vzdelanie, a ked poviem, ze mam len SŠ s maturitou, citim, ze hned otocia a stratia zaujem. Je to asi aj preto, ze prichadzam do kontaktu so vzdelanymi muzmi, ktori v zivote nieco dokazali. Chapem, ze nechcu pri sebe nejake teliatko. Ale naozaj to musia davat najavo takym arogantnym, pohrdajucim stylom? Skutocne je zena hodnoty v tom, ze ma titul? 🙂 chapem, ze nikdy nebudem mat karieru ako s VŠ, ale mne to nevadi. Ale vadi mi to pohrdanie a neustale posmesne otazky od ludi - muzov, preco nemam VS. Ako by ste reagovali, keby ste citili, ako Vami ludia pohrdaju? Velmi ma to zaboli, a citim sa ako uplna niktoska.
@valentina225 nabuduce sa s nikym nebav o vzdelani, aspon nie hned.
@valentina225 obklopuješ sa nesprávnymi ľuďmi. Žiaden inteligentný človek nebude pohŕdať iným človekom.
@valentina225 nabuduce sa s nikym nebav o vzdelani, aspon nie hned.
@huxy
@domkakvet neviem povedat, ze by som ich vyhladavala, ale velakrat sa stane, ze ma niekto sam od seba oslovi, do mojej prace chodia tiez klienti na vysokej mentalnej urovni, a ked prijmem od niekoho pozvanie na rande, kedze som dlho slobodna tak sa tomu nebranim,, vzdy to tak dopadne, ze ked sa ma opytaju, a poviem, ze mam len strednu skolu, hned ma zaskatulkuju, ze som pekna ale hlupa a neschopna dokoncit vysoku skolu. Niektori sa ma aj pytaju - a ake mas karierne ciele v zivote? Lebo bez vysky sa daleko nepohnes. - mna to strasne irituje. To clovek nemoze byt spokojny so svojou pracou? Musi mat kazdy karierne ciele?
@valentina225 a ti muzi su kto? kolegovia, napadnici? Tazko povedat z akeho dovodu to robia. Ak su to napadnici, mozno sa ti snazia dat najavo, ze cakaju nieco viac a nesplmas ich kriteria. Pokial su to kolegovia, tak pokial k tvojej praci staci stredna skola a robis si ju dobre, tak sa na nich vykasli, nemaju to co riesit.
@valentina225 a ti muzi su kto? kolegovia, napadnici? Tazko povedat z akeho dovodu to robia. Ak su to napadnici, mozno sa ti snazia dat najavo, ze cakaju nieco viac a nesplmas ich kriteria. Pokial su to kolegovia, tak pokial k tvojej praci staci stredna skola a robis si ju dobre, tak sa na nich vykasli, nemaju to co riesit.
@zuzana76 hlavne napadnici, asi mate pravdu, ze mi tym davaju najavo, ze nesplnam ich kriteria
@huxy
@domkakvet neviem povedat, ze by som ich vyhladavala, ale velakrat sa stane, ze ma niekto sam od seba oslovi, do mojej prace chodia tiez klienti na vysokej mentalnej urovni, a ked prijmem od niekoho pozvanie na rande, kedze som dlho slobodna tak sa tomu nebranim,, vzdy to tak dopadne, ze ked sa ma opytaju, a poviem, ze mam len strednu skolu, hned ma zaskatulkuju, ze som pekna ale hlupa a neschopna dokoncit vysoku skolu. Niektori sa ma aj pytaju - a ake mas karierne ciele v zivote? Lebo bez vysky sa daleko nepohnes. - mna to strasne irituje. To clovek nemoze byt spokojny so svojou pracou? Musi mat kazdy karierne ciele?
@valentina225 je úplne povrchné súdiť niekoho podľa toho, či VŠ má, či nie. Koľkí si vysokú len kúpili, a mnohí so SŠ/učňovkou môžu byť úspešnými a aj lepšími ľuďmi.
@huxy
@valentina225 ale ty mozes byt spokojna so sebou, to je aj dobre, ze si spokojna, ale nesplnas ich ocakavania a s tym nic neurobis. Jednoducho hladaju babu s VS. Ja som tiez hladala muza s VS. A nemyslim si nic o tych, co ju nemaju, ale jednoducho ja som si dala nejaku latku a kto nesplnal, tak bohuzial, sice som ich takto nepekne neodpinkala, len som s nimi nevyvijala ziadnu hlbsiu aktivitu, ziadne nadeje. Takze asi toto bude ten dovod, ze ta chcu odpinkat.
@zuzana76 hlavne napadnici, asi mate pravdu, ze mi tym davaju najavo, ze nesplnam ich kriteria
@valentina225 a asi si mala zle zvoleny odbor na VS, ked si bola jednotkarka, tak neexist, ze by neexistovalo nieco, v com by si nebola dobra. Cize tu VS si este mozes dorobit.
Samotna VS je pri dnesnej urovni upadnuteho uz zakladneho skolstva o nicom. Rozne detasovane externe skoly v kazdej okresnej diere produkuju Bc. alebo aj Mgr. cisto za ucast a zaplatene skolne.
Tisice ludi v statnej sprave studuju cokolvek, aby mali v platovej tabulke VS prveho alebo druheho stupna.
Muz alebo zena, ktori ziadaju titul a nehladia na celu osobnost a intelekt, ti nech si zavesia zaramovany titul nad postel, ak z toho budu mat lepsie orgazmy a krajsie deti. Mozu aj kricat "och, ach, uz budem, aj ty uz budes, pani magistra ?" a odpoved "este vydrz 3 minuty, pan inzinier".
Rozhodne vyštudovaná škola nehovorí o inteligencii. Mal som na výške spolužiaka, ktorý si zaplatil aby mu robili zadania alebo si dal napísať diplomovku a že má niečo pred menom tak je niečo viac ako niekto iný ? Určite nie.
Ak niekto "stratí záujem" pre tvoje vzdelanie tak nebuď sebakriticka ale povedz si, že si zistila hneď aká je on osobnosť a s takým by si asi nechcela byť keď má také názory.
Keď si sama so sebou spokojná tak potom je všetko vporiadku a počkáš na niekoho, kto ťa bude mať rád aká si vo všetkom.
@valentina225 ale ty mozes byt spokojna so sebou, to je aj dobre, ze si spokojna, ale nesplnas ich ocakavania a s tym nic neurobis. Jednoducho hladaju babu s VS. Ja som tiez hladala muza s VS. A nemyslim si nic o tych, co ju nemaju, ale jednoducho ja som si dala nejaku latku a kto nesplnal, tak bohuzial, sice som ich takto nepekne neodpinkala, len som s nimi nevyvijala ziadnu hlbsiu aktivitu, ziadne nadeje. Takze asi toto bude ten dovod, ze ta chcu odpinkat.
@zuzana76 A stacila ti lubovolna VS, hlavne aby mal chlap titul ? Je ti jedno, ci manazment cestovneho ruchu na banickej v Kosiciach alebo matfyz v Prahe ?
@valentina225 otazka “preco nemas vs” nemusi byt nic ine ako obycajna zvedavost. Ja mam okolo seba ludi aj s titulom aj bez a nestretla som sa s tym, ze by niekto niekym pohrdal. Ak je clovek sikovny, tak sa presadi a opacne - ani 4 tituly mu nepomozu. Dokonca v jednom zamestnani sme mali zakazane uvadzat si tituly v podpise ci na vizitkach - na konci mesiaca bolo dolezite len to, co si urobil.
Skor mi to pripada, ze ty sama nie si vyrovnana s tou nedokoncenou skolou a preto mas pocit, ze sa ti druhi vysmievaju, ale ja som presvedcena o tom, ze je to naozaj len tvoj pocit.
@zuzana76 A stacila ti lubovolna VS, hlavne aby mal chlap titul ? Je ti jedno, ci manazment cestovneho ruchu na banickej v Kosiciach alebo matfyz v Prahe ?
@patrike nie, nie hocijaka a samozrejme musel byt aj inteligentny, ale ja som dost ambiciozna a chcela som ambiciozneho chlapa. Nie takeho, ako napr autorka, ze nepotrebuje karierne rast. Su ludia, ktori aj od seba vela vyzaduju a aj od partnera.
@valentina225 to je v nasej dobe taka moda - snobizmus, materializmus, karierizmus. Zrejme to neboli vhodni muzi pre Teba.
@patrike možno jej je to úplne jedno, hlavne že má titul 🤷🏼♀️
Môj partner VŠ nemá, ale je rozhľadený, vie oveľa viac ako ja, čo na VŠ študujem.
@valentina225 tak to sa stretáva s s rovnými mužmi. Moja žena tiež hneď po škole nedokončila VS a keď som ju spoznal, bola po prvom ročníku na súkromnej VS. Na svoje povolanie jej stačil Bc., ale ja som ju nakoniec potiahol na Mgr. a fakt sa jej to hodilo. Ale nikdy by som neposudzval ženu len na základe dosiahnutého vzdelania.
Spominam si na jedno rande, ked mi ucitelka na ZS (logicky Mgr.) vysvetlovala, ako ona musi mat partnera s VS, lebo oni su "dobra rodina" a jej rodicia by skaredo pozerali na stredoskolaka. Tieto povysenecke reci ma uplne znechutili, este som dal par doplnujucich otazok a prikladov, ked to ludom super funguje napriek rozdielnemu vzdelaniu. Zaplatil som ucet a siel prec. Na upresnenie, som inzinier. Potom mi vyvolavala a nechapala, preco nemam zaujem.
Zase idealne, ak by si si mala hladat niekoho na svojej urovni, tiez so strednou skolou.
@valentina225 otazka “preco nemas vs” nemusi byt nic ine ako obycajna zvedavost. Ja mam okolo seba ludi aj s titulom aj bez a nestretla som sa s tym, ze by niekto niekym pohrdal. Ak je clovek sikovny, tak sa presadi a opacne - ani 4 tituly mu nepomozu. Dokonca v jednom zamestnani sme mali zakazane uvadzat si tituly v podpise ci na vizitkach - na konci mesiaca bolo dolezite len to, co si urobil.
Skor mi to pripada, ze ty sama nie si vyrovnana s tou nedokoncenou skolou a preto mas pocit, ze sa ti druhi vysmievaju, ale ja som presvedcena o tom, ze je to naozaj len tvoj pocit.
@sissy27 nie, naozaj to nie je moj pocit 🙂 aj ked nemam VS, mam velmi silnu intuiciu a vnimanie, a ja to proste vidim, ako hned otocia.. alebo maju ironicke poznamky. A mne je to neprijemne. Ja som so sebou vyrovnana, ja pre svoje stastie VS titul nepotrebujem. Ale som citliva povaha, a ano, zaboli ma to, ked citim to pohrdanie.
@patrike nie, nie hocijaka a samozrejme musel byt aj inteligentny, ale ja som dost ambiciozna a chcela som ambiciozneho chlapa. Nie takeho, ako napr autorka, ze nepotrebuje karierne rast. Su ludia, ktori aj od seba vela vyzaduju a aj od partnera.
@zuzana76 Co je to karierny rast ? Ide ti o plat alebo funkciu ? Napriklad informatik na zivnost bude vzdy na konci retazca nejakych funkcii a zarobi viac, nez veduci odboru na urade statnej spravy.
@sissy27 nie, naozaj to nie je moj pocit 🙂 aj ked nemam VS, mam velmi silnu intuiciu a vnimanie, a ja to proste vidim, ako hned otocia.. alebo maju ironicke poznamky. A mne je to neprijemne. Ja som so sebou vyrovnana, ja pre svoje stastie VS titul nepotrebujem. Ale som citliva povaha, a ano, zaboli ma to, ked citim to pohrdanie.
@valentina225 a aj ti so strednou skolou sa tak k tebe spravaju?
@huxy
@valentina225 asi nebudu na velmi vysokej mentalnej urovni, ked pohrdaju clovekom bez titulu. Ale ma to jednu vyhodu, hned na zaciatku sa vyselektuju taki, ktori by ti to dali "vyzrat" v buducnosti
Budem hadat, ze z pohladu tych vzdelanych chlapov informacia, ze si nedala kvoli obtiaznosti vysoku skolu moze v ich mozgu vyvolavat obavy:
- pri prvej tazsej veci nevydrzala s natlakom a vzdala sa (lebo pises, ze na strednej jednotkarka a zrazu bum - vysoka tazka... to znamena, ze si chodila na strednu tam, kde nemali privysoke naroky)
- a teraz sa boja, ze ako budes reagovat pri dalsich vysokostresovych situaciach (deti, financne stresy ako hypoteka, vo vztahu nie je vzdy vsetko ruzove) - tiez sa vzdas a zvolis v momente schodnejsiu cestu? Ako rozchod, rozvod...
Dalsia vec je, ze vrana k vrane sada, rovny rovneho si hlada... nemozes im zazlievat, ze hladaju zenu s dokoncenou vysokou skolou. Predsa len, ak ma pouzitelny diplom, tak ma taka zena otvorene viacere moznosti a aj lepsie platene. Mozno take myslienky maju ti muzi, co ta odmietli v hlave...
Mudrost budhistickeho majstra na dnes : kto sudi ludi podla vzdelania, ten si plne zasluzi partnera, ktoreho takto ziska.
@valentina225 a aj ti so strednou skolou sa tak k tebe spravaju?
@zuzana76 to nie, len ti, ktori na tom lipnu. Uz som sa s jednym aj skoro pohadala na rande, ked ma zacal presviedcat, ze: ,,v prvom rade je dolezite si dokoncit vzdelanie” 🙈 citila som sa, akoby som ani nebola na rande🙈
podľa mňa si len namýšľaš. V skutočnosti je im ukradnuté či vš máš alebo nie.
@zuzana76 Co je to karierny rast ? Ide ti o plat alebo funkciu ? Napriklad informatik na zivnost bude vzdy na konci retazca nejakych funkcii a zarobi viac, nez veduci odboru na urade statnej spravy.
@patrike ide mi o plat, resp o to, aby sme sa ako rodina mali dobre a prosperovali. Ale zaroven som hladala niekoho, s kym sa aj budem vediet porozpravat, kto bude blizky mojmu mentalnemu nastaveniu. Napr s automechanikom by som sa asi nemala o com porozpravat. Zaroven som samozrejme chcela aj dobry geneticky material pre buduce potomstvo. Inak syn ide studovat informatiku a som s tym uplne spokojna.
@zuzana76 to nie, len ti, ktori na tom lipnu. Uz som sa s jednym aj skoro pohadala na rande, ked ma zacal presviedcat, ze: ,,v prvom rade je dolezite si dokoncit vzdelanie” 🙈 citila som sa, akoby som ani nebola na rande🙈
@valentina225 ak by mal niekto na rade takéto blbé reči, odišla by som.
Úprimne si odpovedz: stála by si o muža, ktorý súdi ženu podľa vzdelania?
Budem hadat, ze z pohladu tych vzdelanych chlapov informacia, ze si nedala kvoli obtiaznosti vysoku skolu moze v ich mozgu vyvolavat obavy:
- pri prvej tazsej veci nevydrzala s natlakom a vzdala sa (lebo pises, ze na strednej jednotkarka a zrazu bum - vysoka tazka... to znamena, ze si chodila na strednu tam, kde nemali privysoke naroky)
- a teraz sa boja, ze ako budes reagovat pri dalsich vysokostresovych situaciach (deti, financne stresy ako hypoteka, vo vztahu nie je vzdy vsetko ruzove) - tiez sa vzdas a zvolis v momente schodnejsiu cestu? Ako rozchod, rozvod...
Dalsia vec je, ze vrana k vrane sada, rovny rovneho si hlada... nemozes im zazlievat, ze hladaju zenu s dokoncenou vysokou skolou. Predsa len, ak ma pouzitelny diplom, tak ma taka zena otvorene viacere moznosti a aj lepsie platene. Mozno take myslienky maju ti muzi, co ta odmietli v hlave...
@reela uplny suhlas, vrana k vrane a nie je na tom nic zle.

Tých mužov vyhľadávaš na základe čoho?
Ja síce VŠ mám, ale nezvyknem to nijak vyťahovať a ani sa nezvyknem ľudí pýtať na vzdelanie. Veď buď máme spoločné témy, hodnoty, .. alebo nie.
Akože, v dnešnej dobe, nie je výška žiadnou zárukou vzdelania, a ani inteligencie.
Takže fakt nechápem, podľa čoho si vyberáš, že sa ti toto stáva, že tebou pohŕdajú kvôli škole. Ja mám v rodine rôzne typy ľudí s rôznym vzdelaním, ale tiež sa s tým nejak nestretávam.
A koľko ľudí so strednou školou je rozhľadených a úspešných.