Čo sa deje so slnkom a ako to ovplyvňuje Zem?
Pre tých, ktorí majú záujem o trochu vedy 🚀
Pociťujete príznaky vysokej slnečnej aktivity za posledné týždne ako nespavosť, tinnitus v ušiach, slabosť? Príde vám slnko ostrejšie ako zvyčajne?
Ide o to, že nastala nejaká zmena na slnku, len sa o takých veciach moc neinformuje široká verejnosť, takže mnohí o tom možno že netušia.
Napríklad bláznivé počasie sužujúce mnohé časti sveta, záplavy, sneženie tam kde bežne nebýva a naopak vysoké zimné teploty v inych krajinách a extrémna, pretrvávajúca inverzia spôsobuje momentálna nestabilita slnka.
Tu je veľmi pekné video od geofyzika Stefana Burnsa v ktorom do detailov opisuje, čo sa deje so slnkom a aký má vplyv na zem. Množstvo zemetrasení a sopečných erupcií v poslednej dobe spôsobuje tiež slnko. Nenašiel som SK ani CZ článok ani video k tomuto. Je potrebná znalosť angličtiny, dajú sa zapnúť titulky. Vyplatí sa prečitať si aj komentáre pod videom.
Áno, trošku iná téma oproti bežným konverzáciám na MK, tak pre istotu anonymný režim 🙂
Uisťujem ťa, že ešte zhruba miliardu rokov bude Slnko natoľko stabilné, že by to nemalo výraznejšie ohroziť existenciu života na Zemi.
Možno by nezaškodilo Slnku zopakovať 1.9.1859 a takýto reset civilizácie by ju ochránil pred samozničením. Nedali by sa použiť ani jadrové zbrane, žiadna navigácia, komunikácia, spojenie a bez spojenia niet velenia.
Slnko tu bolo, aj bude 🌞 Zaujimave ale je, že stále nevieme v akej fáze života sa nachádza. AKo zaznelo aj vo videu, seriozne študovanie slnka sa deje iba poslednych +- 50 rokov a veľa o ňom nevieme.
Najlepšie roky už má asi za sebou, ale na hlavnej postupnosti v Hertzsprung Russellovom diagrame by malo byť ešte 5 miliárd rokov. Čo je dosť, zhruba tretina súčasnej existencie vesmíru. Ale čím viac bude spaľovať vodík okolo jadra, tým bude väčšie a bude mať vyššiu svietivosť. Takže za tú zhruba miliardu rokov by sa mali začať vyparovať oceány a za ďalšie dve miliardy rokov by už mal byť život na Zemi sterilizovaný, možno tu bude ešte vo forme baktérií. A to bude mať ešte stále ďalšie 2 miliardy rokov k fáze červeného obra a potom už nastane divočina.
@anonym_autor Vôbec by ma nenapadlo, že to môže súvisieť so slnkom. V každom prípade je hlavne cez leto dosť agresívne. Určite k nejakým zmenám tam mohlo dôjsť. Tvrdia to aj vedci. A verím tomu, že určite to bude ovplyvňovať klimatické zmeny vo svete.
takze zem nie je plocha?
takze zem nie je plocha?
@anonym_7d7c08 jasné ze je plocha a slnko skáče nad zem a pod zem 😂 veď to každý deň vidno ako sa posunie dole.
Áno, príznaky pociťujeme všetci doma. Ja si myslím, že to je prirodzená súčasť našeho vesmíru, planéty, slnko existujú už tak dlho, že každe teleso raz zmení svoju podobu, funkciu, ale našťastie to bude až za mnohé a mnohé roky. Raz aj naša planéta bude niečo ako Mars dnes.
bacha na vec, pravdepodobne sa prepoluje aj Zem, to este len bude sranda
"Množstvo zemetrasení a sopečných erupcií v poslednej dobe spôsobuje tiež slnko" 😅
"Tento chlapík sa živí tým, že prekrúca skutočné udalosti na duchovné frekvencie a vibrácie zamerané na ľudí, ktorí veria, že ak ich deň predtým bolelo brucho, má to niečo spoločné s frekvenciami a usporiadaním určitých planét. Živí sa dôverčivými ľuďmi a vytvára z neho dojem „vedec“, pričom v skutočnosti šíri strach a miluje pozornosť. "
@anonym_autor nepocitujem, mam dost vlastnych starosti
@anonym_autor A ja som si myslel, že za všetko, čo sa deje, môže Progresívne Slovensko a Šimečkova rodina..... 😅😅😅
A taktiež aj 🌙. Niektorí tvrdia,že sa približuje, iní zasa,že sa vzďaľuje. To,že sa Zem vychyluje zo svojej osi otáčania je tiež problém. Póly sa jedného dňa ocitnú v polohe rovníka a oblasť rovníka na póloch.(aj to má "nastarosti" ten náš 🌙,bolo by zlé,ak by zmenil tiež polohu voči Zemi). Môže nám byť útechou,že sa to deje pomaly a snáď sa do tej doby tie prispôsobenia schopné organizmy,fauna a flóra dokážu prispôsobiť.
A taktiež aj 🌙. Niektorí tvrdia,že sa približuje, iní zasa,že sa vzďaľuje. To,že sa Zem vychyluje zo svojej osi otáčania je tiež problém. Póly sa jedného dňa ocitnú v polohe rovníka a oblasť rovníka na póloch.(aj to má "nastarosti" ten náš 🌙,bolo by zlé,ak by zmenil tiež polohu voči Zemi). Môže nám byť útechou,že sa to deje pomaly a snáď sa do tej doby tie prispôsobenia schopné organizmy,fauna a flóra dokážu prispôsobiť.
@zuzanita1609 Mesiac práveže stabilizuje zemskú os a nie je žiadny náznak ani dôvod, prečo by sa póly mali nakloniť až k rovníku. To by muselo do Zeme naraziť niečo veľké, ako sa to kedysi stalo Uránu. Prípadne Venuši, tá sa točí opačným smerom.
@zuzanita1609 Mesiac práveže stabilizuje zemskú os a nie je žiadny náznak ani dôvod, prečo by sa póly mali nakloniť až k rovníku. To by muselo do Zeme naraziť niečo veľké, ako sa to kedysi stalo Uránu. Prípadne Venuši, tá sa točí opačným smerom.
@sevrin veď práve, 🌙 stabilizuje,ale stačí len niečo,aby narušilo dráhu 🌙, nemusí ani Zeme a spôsobí to chaos. Mesiac veľmi ovplyvňuje chod Zeme ,bolo by zlé,keby sa veľmi priblížil,aj keby sme ho stratili. Všetko so všetkým súvisí. (Dá sa s určitosťou predpovedať,že niečo niekedy naruší tento celý chod).
@sevrin veď práve, 🌙 stabilizuje,ale stačí len niečo,aby narušilo dráhu 🌙, nemusí ani Zeme a spôsobí to chaos. Mesiac veľmi ovplyvňuje chod Zeme ,bolo by zlé,keby sa veľmi priblížil,aj keby sme ho stratili. Všetko so všetkým súvisí. (Dá sa s určitosťou predpovedať,že niečo niekedy naruší tento celý chod).
@zuzanita1609 nemaj strach, ten kto to vytvoril sa postará aby veci fungovali
@zuzanita1609 nemaj strach, ten kto to vytvoril sa postará aby veci fungovali
@anonym_0b3c80 Boha sem neťahaj 🥱
@anonym_autor nie, nepociťujem. Treba si preklepnúť autora, či ide naozaj o vedeckú kapacitu, alebo len ďalšieho z influencerov a nejaké jeho pseudofakty. Prekvapilo ma, že som ho nenašla na wikipedii, žiaden výskum, nič. Len tvrdenia, čosi pravda, čosi prifarbené a možno domyslené alebo nie overiteľné - kopec videí, rozhovory, vlastná stránka, atď. atp. - všetko, čo si v podstate vieš zaplatiť a vytvoriť. Má dobrý marketing, to uznávam, ľudia to evidentne žerú a namiesto toho, aby išli s problémom k dr., alebo priznali, že sa čo ja viem, prežrali šalátu, alebo výrazne zmenili svoju každodennú rutinu, pripíšu to slnku 🤷. No - jak je libo... Nejdem tvrdiť, že on je klamár, nemám dôkazy ani za, ani proti, ale so šírením akýchkoľvek "vedeckých" informácií bývam ja osobne veľmi opatrná.

Bavia ma tieto témy,rada pozerám rôzne dokumenty. Niektorí tvrdia,že sa ☀️ rozpína, zväčšuje, iní zasa,že sa na ňom objavujú častejšie chladnejšie,miesta,škvrny,že vyhasína. Tak si človek vyber,čo ti viac pasuje (si pomyslím) 😏. ☀️, 🌙 a iné telesá a objekty ovplyvňujú našu Zem,to je snáď každému jasné. Nech je ako chce,ja som stále rada,že ešte svieti 😊.