icon

Hľadá sa partnerka pre syna so svalovým ochorením

fatherxy
14. nov 2025

Ahojte, asi ma budete mnohí odcudzovať, ale odvážil som sa napísať k problému, ktorý nosím v hlave. Mám dospelého syna, je ZŤP, má svalové ochorenie, a to je najväčší dôvod, prečo je stále sám, napriek tomu, že má už 27 r. Jeho socializácia, vzhľadom na obtiažnu mobilitu je tak maximálne v online priestore. Napriek ochoreniu je samostatný, ITčkár pracujúci z domu, býva sám vo svojom byte v Bratislave, má auto, na ktorom sa dokáže presúvať, no je príliš hanblivý, aj kvôli svojmu hendikepu, a je introvert. Na rozhovor na tému partnerka reaguje vyhýbavo, pokúšal som sa ho nahovoriť na nejaké online zoznamky, ale..... sám viem, že dnešné dievčatá, resp. mladé ženy, hľadajú hlavne zdravého partnera, a nie niekoho, s kým budú mať starosti navyše. Viem, že aj on v kútiku duše verí, že raz nebude sám, a bude mať vlastnú rodinu. Lenže čas plynie. Obávam sa, že v dnešnej dobe bude skôr zázrak, aby našiel niekoho, s kým si napriek všetkému bude rozumieť a bude šťastný... Čo si o tom myslíte?

anonym_be6ef0
14. nov 2025

Aké má syn ochorenie? Je to dedičné a je možnosť, že to zdedia aj jeho deti? Ak áno, tak to vidím čierno a čudujem sa, ak by o možnosti zakladania rodiny vôbec uvažoval. A pochybujem, že by do toho nejaká žena dobrovoľne išla, pretože takmer každá túži mať aspoň jedno dieťa a všetky chcú mať to dieťa zdravé.
Ak to ochorenie dedičné nie je, šanca na vzťah a rodinu tu je, ale malá. Skôr teoretická ako praktická.

anonym_4bd488
14. nov 2025

@fatherxy ahoj, dcéra je malá , má 6 rokov
Nemá dedičné ochorenie , ale dg celoživotnú, pohybový aparát
A ja sa tiež hrozím, že kvôli tomu bude odcudzovaná, nezažije vzťahy, záujem, flirty a následne manželstvo a deti.
Úplne ti rozumiem a posielam silu 🫶

anonym_856573
14. nov 2025

tiež mám dcéru ZŤP. viem o čom píšeš.

anonym_13e763
14. nov 2025
@anonym_be6ef0

Aké má syn ochorenie? Je to dedičné a je možnosť, že to zdedia aj jeho deti? Ak áno, tak to vidím čierno a čudujem sa, ak by o možnosti zakladania rodiny vôbec uvažoval. A pochybujem, že by do toho nejaká žena dobrovoľne išla, pretože takmer každá túži mať aspoň jedno dieťa a všetky chcú mať to dieťa zdravé.
Ak to ochorenie dedičné nie je, šanca na vzťah a rodinu tu je, ale malá. Skôr teoretická ako praktická.

@anonym_be6ef0 to vôbec nie je pravda že by takmer každá túžila po dieťati. A neviem akú má diagnózu ale dnes sa dá veľa chorôb zistiť v rannom štádiu. Ak by aj bolo riziko tak by som dala inzerát, že hľadá partnerku ktorá netúži po deťoch. Ak je samostatný nevidím dôvod aby sa nesnažil nájsť tú pravú.

anonym_be6ef0
14. nov 2025
@anonym_13e763

@anonym_be6ef0 to vôbec nie je pravda že by takmer každá túžila po dieťati. A neviem akú má diagnózu ale dnes sa dá veľa chorôb zistiť v rannom štádiu. Ak by aj bolo riziko tak by som dala inzerát, že hľadá partnerku ktorá netúži po deťoch. Ak je samostatný nevidím dôvod aby sa nesnažil nájsť tú pravú.

@anonym_13e763 Áno, sú ženy, ktoré sú chcú užívať život bez deti a zodpovednosti, ale ten život si nebudú užívať s invalidom, ktorý sedí väčšinou doma. Takéto ženy si budú hľadať zdravého extroverta, scestovaného, úspešného... Alebo budú riešiť svoju kariéru a popri nej tiež nebudú mať čas na starostlivosť o invalida. A ani chuť.
Priemerná žena, ktorá túži po rodine a rodinnom živote, jednoducho skôr či neskôr zatúži aj po dieťati.

januska12323
14. nov 2025

Má vlastný byt, prácu, auto, myslím, že jeho diagnóza je len jeden z dôvodov prečo nemá partnerku.

kacena4
14. nov 2025
@anonym_be6ef0

presne ako pise @januska12323 je pracovity, uspesny, to ze ma dg. ma mensi vplyv na to, ci si niekoho najde. najdolezitejsie je ci to chce aj on sam alebo je spokojny tak ako je. ak by chceli niekoho sam by sa snazil hladat si. ja som tiez ztp od mladosti ale vdaka Bohu sa mi podarilo najst si partnera ktory ma chape aj s mojimi obmdzeniami. 2 deti zdedili postih po mne. ale ziju plnohodnotny zivot. za mna je sebecky pozerat sa na to z pohladu @anonym_be6ef0 nezakladat si rodinu. je uplne jedno ci dieta bude mat postih zdedeny alebo v dnesnej uponahlanej dobe ziskany v priebehu zivota. je to 50:50. tak preco sa k tomu stavit nerodit...
za mna ho treba povzbudzovat aby si hladal znamost a nie na zoznake ale v osobnom kontakte, napr. cez rozne stretnutia ci uz medzi ztp alebo skupinou ludi rovnakeho zmyslanie (napr. ITckarov, veriacich a pod). drzim palceky

anonym_3e5ed0
14. nov 2025

@fatherxy ja som vydata,ale ak by potreboval kamosku, tak rada spoznám noveho cloveka a mozno mu dodam trochu odvahy. Mam 32.

vilma7
14. nov 2025

Ja si myslím že skôr by mal šancu pri osobách s podobným postihnutím, nie nadarmo sa vraví že rovný rovného si hľadá.
Samozrejme že sú aj výnimky, ale tých je veľmi málo. A este k tomu ak je introvert tak si to sťažuje ešte aj sám.
V dnešnej dobe majú zdraví jedinci nájsť partnera, nie to ešte s obmedzením.
Takze tam hrá úlohu viac faktorov a jedným z nich je, či sa bude jeho zdravotný stav zhoršovať, aká je prognóza atď. .
Ja sama pracujem v domove, kde takého osoby žijú, a je to veľmi ťažko. Tým ze sa pohybujú vo "svojej komunite " , máme rôzne akcie, tak si dokonca jmnajdu aj vzťah a aj bývajú spolu, ale nie každému sa to podarí. Záleží aj na tom, ale predstavy ma tvoj syn. a chce vobec nejakú alebo len ty chceš pre neho? Akceptoval by osobu tiez s postihnutím?

anonym_345798
14. nov 2025

@fatherxy môjmu bratovi sa v 30ke objavili psychické problémy, rodičia sú z toho nestatni, keď tu už nebudú, nebude mať nikoho okrem mňa 🙈 v uzdravení už ani neveríme

anonym_73327c
14. nov 2025

Problém niekoho si nájsť majú aj zdraví jedinci, nie to ešte s ochorením...

anonym_321af7
14. nov 2025

@fatherxy Z vlastnej skusenosti. Ja mam manzela ktory je prakticky nevidiaci a bol nim uz aj pri zoznameni, randeni...... sme spolu uz nejaky ten rok mame 2 male deti. Zoznamili sme sa ako to uz v dnesnej dobe byva cez internet. Na prvom rande som zazila sok, ale nejak som to tak citila ze to bude OK. Na prvych stretbutiach som sa ucila ako sa vodia nevidiaci..... a mnoho dalsich veci.
Tiez musim napisat ze je samostatny a pracujuci, vie zabezpecit rodinu. - Ma aj osobneho asistenta, ktory nam pomaha. Ale to az teraz posledne roky ked uz potrebujeme s detmi pomahat vozit na kruzky, ked som ja pracovne vytazena chodi ponho do prace asistent.
Ale co som tym chcela povedat je to, ze je to o osobnom nastaveni toho hendikepovaneho cloveka. Ak tuzi po rodine musi len hladat tu spravnu cestu. A myslim ze aj v dnesnej dobe sa najdu taketo zeny ktorym ide o skutocnu lasku.

anonym_69dc01
14. nov 2025

@fatherxy Myslím si, že kamarátky nejaké určite má. Netreba nič umelo vytvárať, nič siliť. Ja by som sa veľmi hnevala, ak by sa mi ktokoľvek montoval podobným spôsobom do života.

anonym_e80207
16. nov 2025
@kacena4

presne ako pise @januska12323 je pracovity, uspesny, to ze ma dg. ma mensi vplyv na to, ci si niekoho najde. najdolezitejsie je ci to chce aj on sam alebo je spokojny tak ako je. ak by chceli niekoho sam by sa snazil hladat si. ja som tiez ztp od mladosti ale vdaka Bohu sa mi podarilo najst si partnera ktory ma chape aj s mojimi obmdzeniami. 2 deti zdedili postih po mne. ale ziju plnohodnotny zivot. za mna je sebecky pozerat sa na to z pohladu @anonym_be6ef0 nezakladat si rodinu. je uplne jedno ci dieta bude mat postih zdedeny alebo v dnesnej uponahlanej dobe ziskany v priebehu zivota. je to 50:50. tak preco sa k tomu stavit nerodit...
za mna ho treba povzbudzovat aby si hladal znamost a nie na zoznake ale v osobnom kontakte, napr. cez rozne stretnutia ci uz medzi ztp alebo skupinou ludi rovnakeho zmyslanie (napr. ITckarov, veriacich a pod). drzim palceky

@kacena4 ak ti to nevadi, s akym postihom sa trapis od detstva?

fatherxy
autor
18. nov 2025
@anonym_e80207

@kacena4 ak ti to nevadi, s akym postihom sa trapis od detstva?

@anonym_e80207 svalová dystrofia, našťastie progres je pomalší ako pri niektorých iných typoch

fatherxy
autor
18. nov 2025
@anonym_321af7

@fatherxy Z vlastnej skusenosti. Ja mam manzela ktory je prakticky nevidiaci a bol nim uz aj pri zoznameni, randeni...... sme spolu uz nejaky ten rok mame 2 male deti. Zoznamili sme sa ako to uz v dnesnej dobe byva cez internet. Na prvom rande som zazila sok, ale nejak som to tak citila ze to bude OK. Na prvych stretbutiach som sa ucila ako sa vodia nevidiaci..... a mnoho dalsich veci.
Tiez musim napisat ze je samostatny a pracujuci, vie zabezpecit rodinu. - Ma aj osobneho asistenta, ktory nam pomaha. Ale to az teraz posledne roky ked uz potrebujeme s detmi pomahat vozit na kruzky, ked som ja pracovne vytazena chodi ponho do prace asistent.
Ale co som tym chcela povedat je to, ze je to o osobnom nastaveni toho hendikepovaneho cloveka. Ak tuzi po rodine musi len hladat tu spravnu cestu. A myslim ze aj v dnesnej dobe sa najdu taketo zeny ktorym ide o skutocnu lasku.

@anonym_321af7 máš môj obdiv a uznanie....verím, že sú dievčatá/ženy, ktorým ide o skutočnú lásku.... ale asi ich bude v dnešnej dobe ako šafránu....