icon

Implantát alebo mostík na predné zuby: čo vybrať?

9. apr 2026

Dobrý,
Potrebovala by som pomôcť lebo sa neviem rozhodnúť má problém zo zubami.. chýbajú mi dve predné dvojky mám tam mostík ale teraz hrozí že mi vytrhnúť aj jednotku a neviem či si dať implantát alebo nejako mostík len neviem či sa to dá keď mi toľko zubov chyba.. som z toho zúfalá ..

alenka58
9. apr 2026

@anonym_autor dajú sa dať implantáty aj keď ti chýba viac zubov

ivanaks
9. apr 2026

Ja by som šla do implantátu. Predpokladám, že mostík (ak Ti chýbajú iba predné zuby + teraz prídeš o ďalší) by si mala taký na háčiky a tam by som sa bála, že si nimi zničím aj tie zuby, o ktoré ich budem "háčikovať" (to sa teraz stalo jednej našej známej - akurát včera jej trhali zub, o ktorý mala zaháčikovaný mostík - už sa nedal zachrániť). Radšej by som zainvestovala do implantátov.

ivanaks
9. apr 2026
@ivanaks

Ja by som šla do implantátu. Predpokladám, že mostík (ak Ti chýbajú iba predné zuby + teraz prídeš o ďalší) by si mala taký na háčiky a tam by som sa bála, že si nimi zničím aj tie zuby, o ktoré ich budem "háčikovať" (to sa teraz stalo jednej našej známej - akurát včera jej trhali zub, o ktorý mala zaháčikovaný mostík - už sa nedal zachrániť). Radšej by som zainvestovala do implantátov.

@ivanaks Malo byť "oba", nie "iba predné zuby".

luliu
9. apr 2026

Určite implantat

autor
9. apr 2026

A dajú sa dať blízko seba nie je to bolestivé?

ivanaks
9. apr 2026

Moja mama bola prednedávnom, ale ona má zatiaľ len jeden implantát. Nie je to úplne bezbolestné (keď jej to robili, bolo to podľa nej skôr o nepríjemnom tlaku ako o bolesti, bolesť (miernu a znesiteľnú) cítila skôr pár dní po zákroku), ale nič, čo by sa nedalo vydržať (a netrvá to týždne, ale dni, až úplne vymizne). Kamarátka má takmer všetky zuby implantáty, takže áno, dobrý zubár Ti ich urobí "na mieru" a vyzerajú úplne prirodzene. A aj ona sa nesťažovala, hoci pár dní brala lieky od bolesti (napísal jej ich zubár - takisto aj mojej mame). Veď sa poraď so zubárom, od toho ho máš...

anonym_a5cd06
9. apr 2026

@anonym_autor ja som to nejak nepochopila. Chýbajú ti predné dvojky ? Na čo más uchytený mostík? Mne chýbajú trojky a štvorky ,mám mostík prichytene o dvojky a päťky. Takto som to mala dvadsaťpäť rokov. Keď som prišla o jednotku, nahrada bude prichytena o druhú jednotku, žiaden háčik ako tu niekto písal.
Každopádne lepšie je sa poradiť s lekárom ako s niekým kto tvoje zuby nikdy nevidel.

joesvk
9. apr 2026

Tiež nechápem. Takze máš mostík od jednej trojky po druhú trojku?A asi sa rozpadla jednička?.

autor
Včera o 06:43
@joesvk

Tiež nechápem. Takze máš mostík od jednej trojky po druhú trojku?A asi sa rozpadla jednička?.

@joesvk mám mostík zatiaľ od jednotky po trojku ale rozpadá sa mi jednotka 🥹

joesvk
Včera o 10:02

Asi by som išla v tvojom prípade teraz do zväčšenia mostíka.
Implantáty môžeš potom v budúcnosti dať,
Lebo keby teraz išlo o jeden chýbajúci, zub,tak určite Implantát, aby sa nemuseli obrusovať zuby okolo.Lenže ty by si teraz musela pravdepodobne dať 3 implantáty alebo 2 a na trojku korunku.

alenka58
Včera o 14:35
@anonym_autor

@joesvk mám mostík zatiaľ od jednotky po trojku ale rozpadá sa mi jednotka 🥹

@anonym_autor mne príde že toto je dočasné riešenie nie natrvalo, ale možno sa mýlim, ja mám implantáty celý horný chrup, trvalo to rok, medzitým som mala náhradné, mám ich 16 rokov sú bezproblémov, ale to všetko treba vykonzultovať so zubárom tak ako ti radia aj predo mnou

autor
Včera o 18:44
@alenka58

@anonym_autor mne príde že toto je dočasné riešenie nie natrvalo, ale možno sa mýlim, ja mám implantáty celý horný chrup, trvalo to rok, medzitým som mala náhradné, mám ich 16 rokov sú bezproblémov, ale to všetko treba vykonzultovať so zubárom tak ako ti radia aj predo mnou

@alenka58 bolelo zavedenie implantatov? Celkom sa toho bojím 😌

alenka58
Včera o 19:31
@anonym_autor

@alenka58 bolelo zavedenie implantatov? Celkom sa toho bojím 😌

@anonym_autor zavedenie nebolelo lebo dajú injekcie proti bolesti skôr potom ale na to sú zase lieky od bolesti, dalo sa to prežiť ale u mna to bolo vo veľkom rozsahu, u teba to tak nie je

janka1011
Včera o 19:41
@ivanaks

@ivanaks mostík sa nedáva na háčiky. Lepí sa napevno na susedné zuby.

joesvk
Dnes o 04:41

Keď sa bojíš len bolesti vzhľadom na implantáty, tak je to zvyčajne pár dňová bolesť dobre zvládnuteľná liekmi od bolesti Zavádzanie neboli,opichajú to ako pri ťahaní zuba.
Poraď sa s lekárom výhody, nevýhody.

ivanaks
Dnes o 05:51
@janka1011

@ivanaks mostík sa nedáva na háčiky. Lepí sa napevno na susedné zuby.

@janka1011 Nie všetky. Možno tie "háčikové" majú nejaký iný oficiálny názov, ale keď ich zubári ponúkajú a vysvetľujú pacientom, sami ich nazývajú ako mostík s háčikom (aj keby to hneď bol len typ protézy). A ani tie lepené nie sú veľká výhra, i keď "zalepia" medzeru medzi zubami a nie sú také drahé ako implantáty. Stále je to niečo dočasné, čo pri sérii neustálych opráv (lebo skôr či neskôr na ne príde) môže vyťahať pacientovi z vrecka viac peňazí ako samotný implantát (a áno, aj o ten sa treba starať, lebo inak sa "odmení" tým, že sa poberie z úst preč).