Je ochranná vesta pri röntgene zubov potrebná?
Caute baby, len kratka otazka. Vzdy ked sa robi rtg zubov (cely chrup) sa musi davat ta "ochranna vesta"? Dnes som totiz bola so synom u zubara, postavili ho k tej masine a hned ze robit rtg. Pytam sa tej zeny ci mu nezabudla dat tu vestu alebo teda aspon cez krk tu ochranu.. a ona ma hmed odbila ze to netreba lebo ze tu je to ziarenie velmi slabucke.. a teraz mi to dako neda pokoj a strasne lutujem ze som si tam nedupla ale tak sa to rychlo zbehlo, lebo aj deti stres, ludia okolo atd..... Nemohlo mu to ublizit?
Potvrdim ze to ziarenie je v dnesnej dobe uplne minimalne oproti minulosti a tiez potvrdzujem ze ochrana by byt mala predsa len. Hrozit mu nehrozi nic len to niekto odflakol. V povoleni maju presne napisane co musia davat a stavim sa ze tam nemaju ze ziarte volne co chcete bez ochrany...
vzdy sa dava vesta..ale teda ai povedala ze pri pannoram. snimke sa ziarenie rovna 5 dnovemu prorodzenemu ziareniu prostredia...takze pokoj, citujem: Panoramatická snímka (OPG): Dávka sa pohybuje okolo 0,01 – 0,02 mSv, čo je ekvivalent približne 5 dní prirodzeného žiarenia.
Fakt rozmyslam ze zmenim zubara lebo toto este pri dietati .....
Nie. To by si nedovolili ohroziť dieťa.
@bloger tak potom preco mu ju nedali? Hoc len preventivne
@anonym_autor nemohla by si to dovoliť a už vôbec nie pri dieťati podľa mňa, takže kľud
@anonym_autor Ani moj zubar nedava. Dnesne moderne rtg uz nevysielaju take silne ziarenie. Golier je zbytocny.
Dakujem vam,trochu ste ma ukludnili
Tiež som nemala vestu pri RTG zubov, to sa ešte niekde dáva?
@anonym_90b93d mne vzdy moj zubar dava
@anonym_90b93d mne vzdy moj zubar dava
@anonym_autor tak asi ma nejaky starší pristroj
@anonym_autor dávaš synovi mobil? Máte doma mikrovlnku? Vieš koľko žiarenia máš doma? To rtg u zubára nič.
@anonym_autor dávaš synovi mobil? Máte doma mikrovlnku? Vieš koľko žiarenia máš doma? To rtg u zubára nič.
@anonym_f5a76d Pri RTG sa jedna o ionizujuce ziarenie.
@aurorka netrap sa je to velmi mala davka
Vieš o tom že keď zješ jeden banán dostane sa ti do tela toľko radioaktivity ako pri 1,5 Rtg zubov?? Keď chodíš celý deň po vonku prijmes tolko ziarenia ako 1-2 zubných RTG? A áno aj keď letis 2 hodiny lietadlom dostaneš asi tolko žiarenia ako pri jednom zubnom RTG. Pri zubnom RTG je veľmi zanedbateľná dávka žiarenia. Vôbec sa nemáš čoho obávať.
Som zubná RTG. 😉
Davaju to najma tam, kde chcu eliminovat presne taketo dnesne povercive reci o rtg ziareni z minulosti. Rtg dnes (a najma zubny) vysiela take mnozstvo a intenzitu ziarenia, ze Ti to vobec nic neurobi. Tieto myty su uz davno zburane vyskumami, evidentne nie vsak v hlavach bezneho obyvatelstva. Byt zubar, tiez radsej davam vestu pri vsetkom a vsetkych, ako snazit sa presvedcit a ubezpecit kazdeho druheho, ze je to bezpecne. A potom Ta este klient zazaluje ze on dostal rakovinu a urcite to bolo preto, lebo pred 10 rokmi ho zubar zrengenoval bez vesty. (Ano, dnesna doba 😉 )
@anonym_autor Boli sme teraz a tiež nedali.
Vieš o tom že keď zješ jeden banán dostane sa ti do tela toľko radioaktivity ako pri 1,5 Rtg zubov?? Keď chodíš celý deň po vonku prijmes tolko ziarenia ako 1-2 zubných RTG? A áno aj keď letis 2 hodiny lietadlom dostaneš asi tolko žiarenia ako pri jednom zubnom RTG. Pri zubnom RTG je veľmi zanedbateľná dávka žiarenia. Vôbec sa nemáš čoho obávať.
Som zubná RTG. 😉
@ewell13 dakujem pekne 🙂
Som zubná RTG. 😉
@ewell13 mozem sa opytat - ak ma 17 rocny chlapec preukazane znizenu funkciu stitnej zlazy, berie aj lieky, aj v takom pripade je to zanedbatelne? Ci tu radsej aspon golier? Dakujem.
@anonym_90b93d áno dávajú, všetci a všade
@anonym_90b93d áno dávajú, všetci a všade
@anonym_b0438e no zjavne nie, však citaj
@anonym_autor z vlastnej skúsenosti. žena ešte nevedela, že je tehotná, zubár spravil RTG, aj podpisovala, ze nie je tehotná. bum o týždeň pozitívny test. gynekologička hystercila a žiadala od zubára posudok z úradu pre radiačnú ochranu. z posudku vyšlo, že by jej tých snímkov musel za sebou urobiť nie 2, ale 40 000 (!!!!), aby sa uvažovalo o vplyve na plod. v Česku sú už limce aj vesty neodporúčame až doslova zakázané

Pokazde dostávame vestu.