icon

Mal niekto zápal koreňa zuba s hnisom? Dá sa liečiť?

Dnes o 18:28

Ahojte!

Chcel by som opísať svoj problém, možno mal niekto niečo podobné.

Asi pred pár mesiacmi som mal problém s iným zubom – bol to zápal nervu. Veľmi to bolelo, aj keď som naň nehrýzol, a pri zahryznutí bola bolesť ešte silnejšia.
Keď zub čistil, veľmi to bolelo a injekcia veľmi nepomohla, cítil som zákrok.
Nakoniec mi vyčistili kanáliky a odstránili nerv a potom to prešlo.
Čo je ešte zaujímavé: aj vtedy som občas cítil niečo ako hnis, zvláštnu chuť/zápach, ale zubár nepovedal, že ide o hnis.

Teraz mám problém so zubom vedľa, ale je to úplne iné:
– V utorok ma začal bolieť tento druhý zub
– Dnes som bol u zubára, vyčistil ho a nechal otvorený
– Spýtal sa, či ho vytrhnúť alebo liečiť – povedal som, že ak sa dá, radšej liečiť
– Teraz čistenie vôbec nebolelo, injekcia zabrala dobre
– Nebolí stále
– Skôr to cítim len občas
– Keď zatlačím zuby k sebe, trochu to bolí
– Ale keď naň zahryznem, nebolí
– Ďasno ma predtým bolelo, ale už nebolí odkedy zub otvoril
– Aj teraz som cítil chuť/zápach ako pri hnisu
– Tu už ale zubár povedal, že tam naozaj je hnis a ide o zápal koreňa
Moje otázky:
– Mal to niekto takto, že to nebolelo stále, a aj tak išlo o zápal koreňa + hnis?
– Dá sa taký zub zachrániť, alebo ho zvyčajne vytrhnú?
– Je normálne, že zub nechajú otvorený?
– Čo sa stane, ak nevytečie všetok hnis?
Úprimne sa veľmi bojím trhania zuba, lebo v detstve som mal zlú skúsenosť 😔
Ďakujem, ak sa podelíte o svoje skúsenosti!

anonym_a83db6
Dnes o 18:37

@anonym_autor uz si tu dnes pisal. Ano, je normalne, ze to neboli, pretoze ked je zub otvoreny a ma kadial odtekat, odstrani sa zdroj bolesti. Predstav si to ako vred/pupak, ktory ta echt boli, ale ked ho vytlacis, prestane, lebo zmizol hnis. Je normalne, ze zub nechal otvoreny, hnis sa potrebuje dostat von. Nerob ziadne zbytocne experimenty, nechytaj si to ani zbytocne nezakusuj. Da sa taky zub zachranit, zapal sa da preliecit. Mam take asi tri zuby. Akurat ked ho potom umrtvi, je taky zub krehkejsi, lebo uz nie je vyzivovany, a moze sa zlomit, preto sa nan odporuca dat korunka.

doriiis
Dnes o 18:42

Ak ten hnis nevytecie a zápal nezmizne sám, tak nech ti zubár nasadí antibiotiká. Dá sa to zachrániť samozrejme, trhanie je finálne riesenie

viestta
Dnes o 18:46

rok som chodila k zubarovi ako na klavir, ale ten zub mam doteraz a to je cez 10 rokov

autor
Dnes o 18:47
@viestta

rok som chodila k zubarovi ako na klavir, ale ten zub mam doteraz a to je cez 10 rokov

@doriiis predtým pri prvom zube co som spomínal tam som tiez cítil akoby hnis. A dal mi 3x vložku. Ten uz mam v poriadku.
Ako sa to da zachrániť? S vložkou?
@viestta mala si ten istý problém co ja? Ako si dopadla? By ma zaujímalo veľmi. Ďakujem

viestta
Dnes o 18:49
@anonym_autor

@doriiis predtým pri prvom zube co som spomínal tam som tiez cítil akoby hnis. A dal mi 3x vložku. Ten uz mam v poriadku.
@viestta mala si ten istý problém co ja? Ako si dopadla? By ma zaujímalo veľmi. Ďakujem

@anonym_autor vsak ti pisem, ze som chodila cistit kanaliky a zub mi ostal.

doriiis
Dnes o 18:51
@anonym_autor

@anonym_autor .... No tak, že zápal zmizne. Prestaň hystercit

autor
Dnes o 18:52
@viestta

@anonym_autor vsak ti pisem, ze som chodila cistit kanaliky a zub mi ostal.

@viestta mala si aj hnis? Zápal? To nepíšeš

bloger
Dnes o 19:07

@anonym_autor Hnis musí vytiecť a musí sa to preliečiť. Najlepšie by bolo keby ti predpísal antibiotiká. Mal som tiež zápal pri koreni. Dali mi Sumamed to sú iba 3 tabletky. Na preliečenie by to malo stačiť. Záleží ale v akom štádiu to máš. Ja som hnis nemal. Niekedy je extrakcia žiaľ nutná. Z dôvodu, že to ohrozuje celé telo.

autor
Dnes o 19:36
@bloger

@anonym_autor Hnis musí vytiecť a musí sa to preliečiť. Najlepšie by bolo keby ti predpísal antibiotiká. Mal som tiež zápal pri koreni. Dali mi Sumamed to sú iba 3 tabletky. Na preliečenie by to malo stačiť. Záleží ale v akom štádiu to máš. Ja som hnis nemal. Niekedy je extrakcia žiaľ nutná. Z dôvodu, že to ohrozuje celé telo.

@bloger ach jaj. Včas som išiel zubárovi. Ja sa bojím trhanie zuba lebo v detstve sa mi spravilo podobne niečo mal som hnisavý vacok a dali injekciu a išli trhať nepomohlo injekcia vrieskal som ako pavian. Čudovali sa ze co tak vrieskam no lebo neucinkoval injekcia... preto mám neskutočný strach z trhanie zuba...

doriiis
Dnes o 19:37
@anonym_autor

@bloger ach jaj. Včas som išiel zubárovi. Ja sa bojím trhanie zuba lebo v detstve sa mi spravilo podobne niečo mal som hnisavý vacok a dali injekciu a išli trhať nepomohlo injekcia vrieskal som ako pavian. Čudovali sa ze co tak vrieskam no lebo neucinkoval injekcia... preto mám neskutočný strach z trhanie zuba...

@anonym_autor ... Injekcie neucinkuju tam, kde je zapal

viestta
Dnes o 19:39
@anonym_autor

@viestta mala si aj hnis? Zápal? To nepíšeš

@anonym_autor asi tam bol zapal, ked mi cistili kanaliky. Ci myslis, ze sme sa zo zubarom nudili, tak sa mi sparal v zube?

autor
Dnes o 19:40
@viestta

@anonym_autor asi tam bol zapal, ked mi cistili kanaliky. Ci myslis, ze sme sa zo zubarom nudili, tak sa mi sparal v zube?

@doriiis tak darmo by som chcel trhať ked nebude účinkovať to si vytrpim poriadne svoje.

@viestta mala si aj hnis?

viestta
Dnes o 19:45
@anonym_autor

@doriiis tak darmo by som chcel trhať ked nebude účinkovať to si vytrpim poriadne svoje.

@viestta mala si aj hnis?

@anonym_autor panenko skakava, po viac ako 10 rokoch mi je to uz jedno, hlavne, ze zub ostal. A okrem toho, to, ze to pomohlo mojmu zubu neznamena, ze to pomoze tvojmu. Nebud predposraty a doveruj zubarovi. Cistenie alebo trhanie zuba je nic oproti 18 hodinovemu porodu, to by si asi neprezil, vsak? Ty by si asi neprezil ani kazdy mesiac menstruacne bolesti 🙄

autor
Dnes o 19:48
@viestta

@anonym_autor panenko skakava, po viac ako 10 rokoch mi je to uz jedno, hlavne, ze zub ostal. A okrem toho, to, ze to pomohlo mojmu zubu neznamena, ze to pomoze tvojmu. Nebud predposraty a doveruj zubarovi. Cistenie alebo trhanie zuba je nic oproti 18 hodinovemu porodu, to by si asi neprezil, vsak? Ty by si asi neprezil ani kazdy mesiac menstruacne bolesti 🙄

@viestta zubar sa ma pytal co chcem ci vytrhnúť alebo zachrániť. Vravím ked sa da zachrániť. Neska mi nechal otvorenú, mam sa vrátiť pondelok ale pôjdem zajtra lebo pondelok musím ist do roboty. Pôjdem zajtra na pohotovosť nech to mam z krku. Tak mi vravel ze na 2 alebo 3x bude robiť. Da tam 2x vložku asi a 3. X to dokonči finálne. Takto bolo povedané. Ze necha otvorený zub aby odtekal hnis. Dúfam ze vytecie ked aj uz necítim to som cítil len po zákroku..

viestta
Dnes o 19:58
@anonym_autor

@viestta zubar sa ma pytal co chcem ci vytrhnúť alebo zachrániť. Vravím ked sa da zachrániť. Neska mi nechal otvorenú, mam sa vrátiť pondelok ale pôjdem zajtra lebo pondelok musím ist do roboty. Pôjdem zajtra na pohotovosť nech to mam z krku. Tak mi vravel ze na 2 alebo 3x bude robiť. Da tam 2x vložku asi a 3. X to dokonči finálne. Takto bolo povedané. Ze necha otvorený zub aby odtekal hnis. Dúfam ze vytecie ked aj uz necítim to som cítil len po zákroku..

@anonym_autor vies, ze mi jedno co spravis so svojim zubom? Pytal si sa odpovedala som, tym to pre mna konci

autor
Dnes o 19:59
@viestta

@anonym_autor vies, ze mi jedno co spravis so svojim zubom? Pytal si sa odpovedala som, tym to pre mna konci

@viestta nemusíš byť hnusná za to na mňa

doriiis
Dnes o 20:01
@anonym_autor

@anonym_autor ... Na pohotovosti ti to akurát vytrhnú. Tam sa ti s tým hrať nebudú. V pondelok si vezmi paragraf a choď k zubárovi. Pre istotu nech ti nasadí antibiotiká.

patrike
Dnes o 20:03

Ries to so svojim zubarom. Moznosti je viac :
- nasadit ATB
- resekcia korenoveho hrotu
- v krajnom pripade trhanie
Kazdy pripad je iny, len tvoj zubar ma rtg

autor
Dnes o 20:08
@patrike

Ries to so svojim zubarom. Moznosti je viac :
- nasadit ATB
- resekcia korenoveho hrotu
- v krajnom pripade trhanie
Kazdy pripad je iny, len tvoj zubar ma rtg

@patrike resekcia korenoveho hrotu znamená čo?

autor
Dnes o 20:09
@doriiis

@anonym_autor ... Na pohotovosti ti to akurát vytrhnú. Tam sa ti s tým hrať nebudú. V pondelok si vezmi paragraf a choď k zubárovi. Pre istotu nech ti nasadí antibiotiká.

@doriiis možno bude mať službu akurát môj zubár, ktovie.

autor
Dnes o 20:19

Lebo jak dnes mi čistil kanáliky tak mi dal takú silnú injekciu ze som nic necítil... úplne otvoril isiel az ku koreniam nebolelo nic necítil som nic az taka silná bola injekcia. Lenže pri trhani je to ine... preto sa bojím neskutočne trhania

patrike
Dnes o 21:12
@anonym_autor

@patrike resekcia korenoveho hrotu znamená čo?

@anonym_autor zboku dieru do kosti a zrusenie koncovej casti korena