Prečo majú ľudia pokazené zuby a ako tomu predísť?
Ahojte, bude to zniet asi divne, ale vy, ktore ste mali pokazene zuby ze ste davali za opravu tisice, ako ste sa k tomu dopracovali? Date nejake tipy, čomu sa vyhnut? Umyvali ste si zuby 2x denne aj so zubnou nitou vecer, a aj napriek tom,u sa vam pokazili? Ci je to o tom že ta hygiena nepola poctiva? Toto nie je nijak provokačne ale fakt ma to zaujima, lebo dat za opravu zubov tisice eur je brutalne...tak by som tomu rada predišla...dakujem
Tisice platis, ked mas skoro vsetko vytrhane a davas si cosi ako hmozdinky do kosti, na ktorych je umely chrup. Druha moznost je plne plateny strojcek na rovnanie v dospelosti.
Priebezne opravovane hoc aj pokazene zuby su tak stovka za jeden.
Tisice platis, ked mas skoro vsetko vytrhane a davas si cosi ako hmozdinky do kosti, na ktorych je umely chrup. Druha moznost je plne plateny strojcek na rovnanie v dospelosti.
Priebezne opravovane hoc aj pokazene zuby su tak stovka za jeden.
@patrike mylis sa, tisice sa kludne daju nazbierat, aj ked si das len par koruniek. To je osetrenie kanalikov, obrusenie, nacementovanie, samotna korunka.. popri tom, ak chces este provizornu, kym sa ti vyrobi normalna, tak platis dalsie peniaze. Takze ono sa to nazbiera a konecna cena vyjde na celkom dost.
lebo sú zubári neskutočne drahí.
No ja som poctivu nemala hygienu-nite, medzizubné kefky atď plus veľa sladkého, málo vody
A čo to mi opravovali
ale neboli to tisíce
Ajtak mam v 40 tke svoje všetky zuby i keď plomby- biele a nieje poznať opravy
@anonym_autor ja mám katastrofálne zuby vďaka tetracyklinovym antibiotikám, čo som brala v detstve. Odpálilo mi to sklovinu a mám plomby všade, kde sa dá, aj prednú korunku. Čistenie, hygiena, zubné nite už teraz nepomôžu, len udržiavajú aký taký stav.
Bohužiaľ
Ale decká umývajú poctivo, zuby takmer bez kazov.
@anonym_690490 tak to je hrozne, nevedela osm ze antibiotika mozu tak ponicit sklovinu :(( je mi to velmi luto
Ja poznam jednu kočku s prisernymi zubami a Ta mi povedala ze sa jej uplne znicili vyslovene pocas tehotenstva. Ci je to pravda a naozaj sa to da az tak, netusim. Mlada baba
@anonym_690490 tak to je hrozne, nevedela osm ze antibiotika mozu tak ponicit sklovinu :(( je mi to velmi luto
@anonym_autor sklovinu moze ponicit skoro vsetko...napriklad moja dcera mala strojcek (ten imidzovy co su sklicka s gumickami a nitky) na hornych zuboch a po roku ako jej ho zlozili ma sice krasne rovne zuby, ale...na niektorych zuboch sa sklovina znicila prave pod tymi mini plieskami co boli "prilepene" na zuboch...ako da sa to osetrovat, no nezmizne to uz nikdy...takze ako na porazenie, co ti poviem...vediet ze ma take citlive zuby to riesim inak..
Ja budem mat 50 a mam uz dve nahrady...a to mam fakt ze dobre zuby, minimum kazov, ale mam paradentozu (18r vegetarianstvo, nekontrolovana strava z pohladu mineralov/zivin)...takze smola...pomalicky sa mi odhaluju krcky a to fakt umyvam poctivo 3x denne a na hygienu chodim 3-4x do roka ako mi to vyjde.
Ja mám zníženú funkciu prištítnych teliesok a teda problémy so vstrebávaním vápnika a fosforu, od malička mám teda problémy ako so zubami, tak aj kosťami
Ja som mala v mladosti kopu kazov. Umyvala som si zuby 2x denne niekolko minut a aj s medzizubnymi kefkami.
Ale tie 3 minuty umyvania skratka nestacili na dokladne odstranenie zubneho povlaku. Plus nemala som dobru techniku. Kazdy zub ma po umyti byt dokonale hladky ako skleneny pohar. Je mozne ze som nechtiac opakovane vynechavala nejake miesta na zuboch. Navyse hoci som pouzivala medzizubne kefky, zrejme som nemala spravne velkosti do kazdej jednej medzery.
Uz dlhsi cas umyvam zuby vyrazne dlhsie aby ozaj bol kazdy hladky, na vybere medzizubiek som si dala zalezat, a uz sa mi tak zuby nekazia. Spravnu techniku som sa naucila az na kurze cistenia zubov.
Neviem, cim to je, mozno genetika, kedze moja mama mala cely zivot vlastny chrup a ziadny zub jej nechybal. Ja po 50tke detto, chodim len na preventivky. Nosila som ale strojcek. No a moje uz dospele deti maju rovne krasne zuby bez jedineho kazu. Ale vzdy som dbala na starostlivost, som na zuby pedant a fakt ich mam stale pekne a zdrave. Zopar kazov cez tehotenstvo neratam.
Ja poznam jednu kočku s prisernymi zubami a Ta mi povedala ze sa jej uplne znicili vyslovene pocas tehotenstva. Ci je to pravda a naozaj sa to da az tak, netusim. Mlada baba
@ivik4 zrovna včera som bola pri dentalnej. A hovorila som jej ako som nola v tehu zničena. Zvracala nonstop. Že som sa ozaj bala že si to odnesu zuby. Hovorila že na to mam ozaj super stav.
Nevravim, ze niekomu mozno nieco popri tom zhoršiť stav mohlo ale....
2x rocne dentalna hygiena plus poctivo cistit ,,, zubna nit medzizubne kefky-to ta naucia na hygiene a nezabudnut cistit aj jazyk .. zial niekto ma vysoke ph v ustach a je nachylnejsi na zubny kamen .. preto treba vsetko poctivo cistit
@anonym_autor ano, atb v detstve co poskodzuju sklovinu, zle plomby od skolskych zubarov, pred 40-50 rokmi sa cistenie medzizubnych priestorov nejak nepropagovalo. Potom tehotenstva, tam su velke naroky na mineraly, a niekedy to zenam zuby znici. Do toho sa niekomu viac robi zubny kamen, a ked sa s tym nechodi pravidelne, tak aj to zuby znici ani nevies ako.
Teraz je uz aj osveta lepsia, aj elektricke kefky s ktorymi si naozaj dokladne vycistis zuby, tak sa mi zda ze je jednoduchsie udrzat chrup dlho zdravy ako predoslym generaciam.
Das si spravit zub,vyvrta ta tam,da liecivu vlozku,o par dni vypadme,a ide sa znova,ked uz sa konecne dopracujeme k plombe,zub sa zlomi.A ide sa na dalsi a dalsi a rokmi je chrup v hroznom stave.
Ja som zatial neplatila tisice, ale keby som chcela mat chrup tip top, tak by som musela. Ale, sklovinu mam znicenu tiez, aj ATB, plus sme mali ako deti sprostu dedinsku zubarku, ked kvoli mini kazu (a ktovie, ci tam vobec naozaj bol), prevrtala zub skrz na skrz, skoro az na dren a dala velku ciernu plombu. Teraz po rokoch sa mi tie plomby uvolnili a robia sa mi pod nimi kazy a to uz vacsinou ide o umrtvenie takeho zuba. A za dalsie, mam zuby tesne vedla seba, krive, zubna nit sa mi ani niekam nedostane a to nehovorim o medzizubnej kefke. Pouzivam teraz jednozvazkovu aspon a snazim sa uz nemat kazy. Ale s narusenou sklovinou je to tazke a po 4 odkojenych detoch...odvapnene a demineralizovane zuby, hoci vysledky z krvi som mala vzdy ukazkove. Takze takto ☹.
Mne zničili zuby ešte rodičia, keď mi neumyvali mliečne zuby, robili sa mi rôzne fistuly nad mŕtvymi/pokazenými zubami, tým som mala úplne zničené už aj trvalé, o ktoré sa rovnako nestarali. Nekontrolovali ma ako a či som si umyla zuby… celé zle.
Teraz mám 2 deti, a vďaka mojej “úžasnej” životnej skúsenosti, majú zuby ako perličky, bez kazov, biele, 2x ročne na dentálnej hygiene, 2x ročne preventívka… a keď sa ma manžel spýtal, dokedy im planujem umývať zuby, odpoveď bola, že kým sa neodsťahujú 🙂.
tetracyklin casto uzivany v detstve mi uplne znicil sklovinu a zuby sa zacali rozpadavat
@ivik4 toto je možné,ja som rodila ako 18stka tesne pred 19r. Dovtedy super zuby žiadne extra problémy. Ale pri synovi som sa skrabala pomaly po stene v noci ako má začali bolieť zuby a stoličky išli von jedna po druhej po porode po 4ks hore a 4ks dole tak sa mi zničili 😔
@anonym_autor sklovinu moze ponicit skoro vsetko...napriklad moja dcera mala strojcek (ten imidzovy co su sklicka s gumickami a nitky) na hornych zuboch a po roku ako jej ho zlozili ma sice krasne rovne zuby, ale...na niektorych zuboch sa sklovina znicila prave pod tymi mini plieskami co boli "prilepene" na zuboch...ako da sa to osetrovat, no nezmizne to uz nikdy...takze ako na porazenie, co ti poviem...vediet ze ma take citlive zuby to riesim inak..
Ja budem mat 50 a mam uz dve nahrady...a to mam fakt ze dobre zuby, minimum kazov, ale mam paradentozu (18r vegetarianstvo, nekontrolovana strava z pohladu mineralov/zivin)...takze smola...pomalicky sa mi odhaluju krcky a to fakt umyvam poctivo 3x denne a na hygienu chodim 3-4x do roka ako mi to vyjde.
@stvura čo konkrétne ti chýbalo pri tej vege strave, že ti to ovplyvnilo zuby? Nedoplnala si nič?
Uz nepatrim k tym, co maju zly chrup. Ale pocas tehotenstva som si pre istotu dala 2 zubne hygieny, vsade som len pocuvala a citala ako sa vtedy kazia zuby. Pytala som sa na to mojej hygienicky a ta mi akurat tak povedala, ze ona zvysenu kazivost vidi tam, kde hygiena zlyhavala aj pred tehotenstvom. Ano, niekto moze vtedy viac vracat a mat reflux, ale aj to sa da riesit spravnou hygienou.
@anonym_autor Tak tisíce eur s tým som sa ešte nestretol. Môže to byť pri zubných implantátoch do kosti. U mňa je problém hlavne so sladkosťami. Dosť sa mi tvorí kameň. Našťastie mám ale celkom dobré zuby. Hoci nejaký ten kaz saobčas pritrafí. Platím ale celkom dosť. Napriek tomu, že chodím pravidelne na preventívky. A pokiaľ je nejaký problém hned sa objednávam.
@anonym_autor pozri sa laskavo ako dnes prosim ludia ziju: piju, fajcia, drogy, adrenalinove drinky, fast-food a zubnu pastu nepoznaju, poznam uz 30 rocnych co nemaju svoje predne zuby, samozrejme ze extremne nenazraty slovensky zubari chcu za opravu zubov mastne zaplatit aby mali na nove luxusne auto za 160 000€, luxusne hodinky, luxusne dovolenky, poznam dost zubarov a polovica z nich ma vlastnu Cessnu, to je lietadlo, kazdy vikend si lietaju v oblacikoch, dobre ze uz ludsku krv za opravu jedineho zuba nepozaduju, kolky z nich su alkoholici.
@stvura čo konkrétne ti chýbalo pri tej vege strave, že ti to ovplyvnilo zuby? Nedoplnala si nič?
@13uzivatelka11 ale hej, len nie uplne ze presne pocitanie - takze bohuzila sa to nad tym podpisalo...bavime sa o tom co bolo pred 30rokmi, takze samozrejme ta osveta bola niekde inde. Proste nestaci len pestro varit, treba doplnat zrejme vsetko /ja som hlavne zelezo doplnala, lebo tam som mala hranicne hodnoty napriek strukovinam 3x do tyzdna + zelenej potrave/ - bola som vegetarian cca 12-13rokov
@13uzivatelka11 ale hej, len nie uplne ze presne pocitanie - takze bohuzila sa to nad tym podpisalo...bavime sa o tom co bolo pred 30rokmi, takze samozrejme ta osveta bola niekde inde. Proste nestaci len pestro varit, treba doplnat zrejme vsetko /ja som hlavne zelezo doplnala, lebo tam som mala hranicne hodnoty napriek strukovinam 3x do tyzdna + zelenej potrave/ - bola som vegetarian cca 12-13rokov
@stvura ale čo konkrétne vieš že ti chýbalo a zničilo ti to zuby? Pýtam sa lebo tiez asi 9 rokov nejem mäso a teda napríklad viem že mám problém doplniť bielkoviny. Teda preto som začala jesť občas aspoň rybu ale nie je to nič extra.

@anonym_autor ja mám katastrofálne zuby vďaka tetracyklinovym antibiotikám, čo som brala v detstve. Odpálilo mi to sklovinu a mám plomby všade, kde sa dá, aj prednú korunku. Čistenie, hygiena, zubné nite už teraz nepomôžu, len udržiavajú aký taký stav.
Bohužiaľ
Ale decká umývajú poctivo, zuby takmer bez kazov.