icon

Zápal pod koreňom očného zuba

alexstav
12. feb 2026

Dobrý večer ... Mám silnú úzkosť... Mám zápal pod očnym zubom 😢. Zub je deravý ... Zaučinkuje mi anestézia keď je tam zápal pred tyždnom som douživala ATB skrs chorobu ale stále cítim pachuť v ústach že hnis vyteká mám opuch na dasne no opuch bol aj pri koreni zuba ten trocha ustúpil. Vraj očne zuby sa zle trhajú lebo majú dlhé korene a plus keď je zápal ...strašne sa bojím .

anonym_90d002
12. feb 2026

@alexstav dobrý večer, v prvom rade sa naozaj upokojte. Pracujem u zubára, každý deň riešime podobné záležitosti. Je niekoľko druhov anestézii, ktoré sa môžu medzi sebou kombinovať. Musíte rátať s tým , že pri trhaní budete cítiť tlak, ale nie ostrú bolesť. Zubár vám dá toľko anestézie, koľko budete potrebovať a teda môžte dostať naozaj konskú dávku.
Navyše očný zub, má 1 koreň, ktorý je naozaj dlhý ale teda zle sa určite netrhá. Čo vidím ako jediný problém, ak je deravý, môže sa zlomiť pri trhaní a bude potreba zvyšok zubu nástrojom "vydlabať" proste dostať von . Čo ale aj tak v anestézii cítiť nie je.
Takže záver, bojíte sa naozaj zbytočne, v dnešnej dobe viac druhov anestézii, je zubár už hračka. Zub potrebuje v tomto stave naozaj von. To je vaša priorita. Nebojte sa však zubárovi zdôveriť, že máte strach. Naopak, povedzte mu vserko čoho sa obávate. Držím palce , bude to brnkačka

anonym_90d002
12. feb 2026
@anonym_90d002

@alexstav dobrý večer, v prvom rade sa naozaj upokojte. Pracujem u zubára, každý deň riešime podobné záležitosti. Je niekoľko druhov anestézii, ktoré sa môžu medzi sebou kombinovať. Musíte rátať s tým , že pri trhaní budete cítiť tlak, ale nie ostrú bolesť. Zubár vám dá toľko anestézie, koľko budete potrebovať a teda môžte dostať naozaj konskú dávku.
Navyše očný zub, má 1 koreň, ktorý je naozaj dlhý ale teda zle sa určite netrhá. Čo vidím ako jediný problém, ak je deravý, môže sa zlomiť pri trhaní a bude potreba zvyšok zubu nástrojom "vydlabať" proste dostať von . Čo ale aj tak v anestézii cítiť nie je.
Takže záver, bojíte sa naozaj zbytočne, v dnešnej dobe viac druhov anestézii, je zubár už hračka. Zub potrebuje v tomto stave naozaj von. To je vaša priorita. Nebojte sa však zubárovi zdôveriť, že máte strach. Naopak, povedzte mu vserko čoho sa obávate. Držím palce , bude to brnkačka

@anonym_90d002 ale aby som bola úplne úprimná, zub ak je tam ozaj veľký zápal reaguje na anesteziu slabšie, no ako som písala, môžte dostať kombináciu a tá vám určite zaberie.

alexstav
autor
13. feb 2026
@anonym_90d002

@anonym_90d002 ale aby som bola úplne úprimná, zub ak je tam ozaj veľký zápal reaguje na anesteziu slabšie, no ako som písala, môžte dostať kombináciu a tá vám určite zaberie.

@anonym_90d002 Ďakujem pekne za odpoveď ...a ako zistím že je tam velký zapal?

alexstav
autor
13. feb 2026
@alexstav

@alexstav hnis troška vytečie ale nieje to viac ako dve malé kvapky vyplachujem repikom a corsydolom

anonym_30de18
13. feb 2026

@alexstav zle sa trhaju stolicky co maju 3-4 korene...ale nie ocny zub.

anonym_30de18
13. feb 2026
@alexstav

@alexstav velky zapal je taky ze mas neutichajucu bolest, opuch v tvari, nevies riadne tlmit analgetikami...lekar vidi na rtg vacok pod korenom , tmava prazdna plocha. a zub sa uz neda zachranit? ved nech urobí endonenciu, bude dobre

anonym_90d002
13. feb 2026
@alexstav

@alexstav zápal sa zisťuje väčšinou na veľkom panoramatickom snímku, prečo vám ho vlastne ide zubár trhať a nie zachraňovať ?

anonym_90d002
13. feb 2026
@anonym_30de18

@alexstav velky zapal je taky ze mas neutichajucu bolest, opuch v tvari, nevies riadne tlmit analgetikami...lekar vidi na rtg vacok pod korenom , tmava prazdna plocha. a zub sa uz neda zachranit? ved nech urobí endonenciu, bude dobre

@anonym_30de18 zápal nemusí nutne znamenať bolesť. Niekedy a vlastne pomerne často prídeme na to , že pacient má zápalové ložisko pod zubom o ktorom ani nevie

anonym_90d002
13. feb 2026
@alexstav

@alexstav hnis troška vytečie ale nieje to viac ako dve malé kvapky vyplachujem repikom a corsydolom

@alexstav repík je uz v tomto stave nedostatočný, ale ako prvá pomoc môže byť. Pri endodoncii sa kanáliky vypláchujú "savom" ( neodborny názov pre predstavu laika). Doma to za žiadnych okolností ale neskúšajte, len aby ste mali predstavu ako silným roztokom sa kanálik čistí. Je zub už teraz nejako zlomený pri koreni alebo prečo sa zub nedá zachrániť?

ivicatolic
13. feb 2026
@anonym_90d002

@anonym_90d002 dobrý deň, ja sa vás chcem spýtať , či ste už počuli o zubárovi, ktorý nemá RTG, trhá zuby bez anestézie, opravuje bez anestézie - napr. čistenie kanálikov, umrtvenie zuba ....

alexstav
autor
13. feb 2026
@anonym_90d002

@alexstav repík je uz v tomto stave nedostatočný, ale ako prvá pomoc môže byť. Pri endodoncii sa kanáliky vypláchujú "savom" ( neodborny názov pre predstavu laika). Doma to za žiadnych okolností ale neskúšajte, len aby ste mali predstavu ako silným roztokom sa kanálik čistí. Je zub už teraz nejako zlomený pri koreni alebo prečo sa zub nedá zachrániť?

@anonym_90d002 v zube je diera a je čierny bolesť nemam iba ďasno.ma bolí

anonym_30de18
Autor odpoveď zmazal
alexstav
autor
13. feb 2026
@ivicatolic

@anonym_90d002 dobrý deň, ja sa vás chcem spýtať , či ste už počuli o zubárovi, ktorý nemá RTG, trhá zuby bez anestézie, opravuje bez anestézie - napr. čistenie kanálikov, umrtvenie zuba ....

@ivicatolic nie nepočula ale injekcia pri zápale vraj nezaberá a stoho mám hrôzu

alexstav
autor
13. feb 2026
@anonym_30de18

@anonym_30de18 endodencia pri zápale tiež bolí?

anonym_30de18
13. feb 2026
@alexstav

@anonym_30de18 endodencia pri zápale tiež bolí?

@alexstav tak mna bolelo to namotavanie nervu ale co ja viem, da sa to prezit. ja som prezila horsie hrozy, mne skrabali kostne tkanivo kde bol zapal

zuzi0911
14. feb 2026

Najprv vam isro daju atb na preliecenie zuba az potom sa bude riesit co s nim dalej ...

feri123456
20. feb 2026

@alexstav a preco tahat? Neda sa to osetrit? Ocnych zubov je skoda

feri123456
20. feb 2026
@alexstav

@anonym_90d002 v zube je diera a je čierny bolesť nemam iba ďasno.ma bolí

@alexstav a preco sa to neriesilo skor ako zacal boliet ked ma dieru a je cierny?