#obed #vyvar #slanepalacinky
    Ked ti je z cakania na drobceka v brusku dlho 😝🙂

    lubos
    22. nov 2015    Čítané 1958x

    Ľubošova kuchyňa #3: Vývary (video, 4 min.)

    V ďalšom dieli seriálu Ľubošova kuchyňa sa bližšie pozrieme na snáď základné gastronomické dielo: vývar. Matky ho milujú pre jeho jednoduchosť, deti pre chuť. 

    Video nájdete na konci článku.

    Tu je mojich 7 dôvodov, prečo variť vývary:

    1. Zdravotné účinky vývarov zo zdravých zvierat (ideálne z voľného výbehu).

    2. Možnosť využiť tie časti zvierat, ktoré by ináč mohli skončiť v odpade. Preukazujeme tým úctu k ich životu a prírode.

    3. Áno, varenie vývaru môže trvať dlho, 99% času však nevyžaduje vašu aktivitu.

    4. Zameňte vodu za vývar a vaše polievky a omáčky budú chutiť lepšie, ako tie z reštaurácie.

    5. Nádherná nedeľná vôňa v celom byte alebo dome. Deti si na ňu navyknú a ponesú si návyk domácej prípravy jedla so sebou do dospelosti.

    6. "Slížikovú" polievku zje takmer každé dieťa či dospelý.

    7. V termoske výborne nahradí čaj (najmä pri zimných potulkách).

    Ešte pár dôležitých poznámok k príprave vývaru:

    - vždy použite kosti aj mäso (na hovädzí vývar používam napr. rebrá),

    - zeleninu, ktorá sa varí kratšie, pridávajte neskôr (niekto pridáva napr. kel, papriku, ...),

    - ak ste zvyknuté, používajte tlakový hrniec alebo tzv. slow cooker (používame my doma),

    - mäso a zeleninu z vývaru konzumujte spolu s vývarom, alebo pridávajte do iných jedál,

    - pre intenzívnejšiu chuť a farbu vývaru môžete mäso (alebo aj zeleninu) najprv pri vysokej teplote do hneda upiecť (cca. 20 - 30 min),

    - nepoužitý vývar redukujte a mrazte do kociek podľa tohto návodu:  https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/gastrotip-10-ked-vam-zostanu-kosti-na-52a29j/

    Veľa zdaru prajem,

    váš Ľuboš.

    Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:

    Aké tuky patria do kuchyne

    Efektivita

    Pestrofarebné polievky

    Heštegy: #vyvar #lubosovakuchyna

    lubos
    29. okt 2015    Čítané 0x

    ROZHOVOR: Čo jedia naše deti v škôlke? (video, 2 min.)

    Ahojte mamičky. Máme tu ďalší rozhovor, tentokrát so Zuzanou Noskovou ml., vedúcou dvoch školských jedální pri materskej škole v Petržalke.

    Zuzana nám vysvetlí, ako a z čoho prebieha zostavovanie jedálneho lístka a akých nariadení sa pritom musí držať.

    Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania (príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.) je týždenný jedálny lístok časovo štruktúrovaný nasledovne:

    - týždenný lístok obsahuje jedno hlavné mäsové jedlo,

    - jedno hlavné jedlo z rýb,

    - jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa (napr. mleté mäso s ryžou alebo vločkami),

    - dve hlavné jedlá múčne alebo zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.

    Údeniny a výrobky z nich sa v materských školách nezaraďujú, na základných a stredných školách najviac jedenkrát za mesiac.

    Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (s účinnosťou od 01.09.2015) nájdete tu (obzvlášť zaujímavé od strany 4):  http://www.minedu.sk/data/files/5055_metodika_k_msn_2015.pdf

    Príklad nových receptúr nájdete tu (súbor ZIP):  http://www.minedu.sk/data/files/5054_dodatok-k-msn-pre-ss_-2015.zip

    Ostatné informácie ku školskému stravovaniu nájdete tu:  http://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

    Rozhovor bol autorizovaný a povolený oddelením komunikácie s verejnosťou petržalskej samosprávy. Ďakujeme.

    S pozdravom,

    Ľuboš.

    Heštegy: #rozhovor #lubosovakuchyna

    ________________

    Ďalšie príspevky zo série Rozhovor:

    irsina83, foodbloger odhalený! (Kristína)

    Predstavenie projektu Skutočne zdravá škola (Aneta Orosi).