#obed #vyvar #slanepalacinky
Ked ti je z cakania na drobceka v brusku dlho 😝🙂
Ľubošova kuchyňa #3: Vývary (video, 4 min.)
V ďalšom dieli seriálu Ľubošova kuchyňa sa bližšie pozrieme na snáď základné gastronomické dielo: vývar. Matky ho milujú pre jeho jednoduchosť, deti pre chuť.
Video nájdete na konci článku.
Tu je mojich 7 dôvodov, prečo variť vývary:
1. Zdravotné účinky vývarov zo zdravých zvierat (ideálne z voľného výbehu).
2. Možnosť využiť tie časti zvierat, ktoré by ináč mohli skončiť v odpade. Preukazujeme tým úctu k ich životu a prírode.
3. Áno, varenie vývaru môže trvať dlho, 99% času však nevyžaduje vašu aktivitu.
4. Zameňte vodu za vývar a vaše polievky a omáčky budú chutiť lepšie, ako tie z reštaurácie.
5. Nádherná nedeľná vôňa v celom byte alebo dome. Deti si na ňu navyknú a ponesú si návyk domácej prípravy jedla so sebou do dospelosti.
6. "Slížikovú" polievku zje takmer každé dieťa či dospelý.
7. V termoske výborne nahradí čaj (najmä pri zimných potulkách).
Ešte pár dôležitých poznámok k príprave vývaru:
- vždy použite kosti aj mäso (na hovädzí vývar používam napr. rebrá),
- zeleninu, ktorá sa varí kratšie, pridávajte neskôr (niekto pridáva napr. kel, papriku, ...),
- ak ste zvyknuté, používajte tlakový hrniec alebo tzv. slow cooker (používame my doma),
- mäso a zeleninu z vývaru konzumujte spolu s vývarom, alebo pridávajte do iných jedál,
- pre intenzívnejšiu chuť a farbu vývaru môžete mäso (alebo aj zeleninu) najprv pri vysokej teplote do hneda upiecť (cca. 20 - 30 min),
- nepoužitý vývar redukujte a mrazte do kociek podľa tohto návodu: https://www.modrykonik.sk/blog/lubos/message/gastrotip-10-ked-vam-zostanu-kosti-na-52a29j/
Veľa zdaru prajem,
váš Ľuboš.
Ďalšie videá zo série Ľubošova kuchyňa:
Heštegy: #vyvar #lubosovakuchyna
ROZHOVOR: Čo jedia naše deti v škôlke? (video, 2 min.)
Ahojte mamičky. Máme tu ďalší rozhovor, tentokrát so Zuzanou Noskovou ml., vedúcou dvoch školských jedální pri materskej škole v Petržalke.
Zuzana nám vysvetlí, ako a z čoho prebieha zostavovanie jedálneho lístka a akých nariadení sa pritom musí držať.
Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadeniach školského stravovania (príloha č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.) je týždenný jedálny lístok časovo štruktúrovaný nasledovne:
- týždenný lístok obsahuje jedno hlavné mäsové jedlo,
- jedno hlavné jedlo z rýb,
- jedno hlavné jedlo so zníženou dávkou mäsa (napr. mleté mäso s ryžou alebo vločkami),
- dve hlavné jedlá múčne alebo zeleninové, ktoré sa podávajú najmä v pondelok.
Údeniny a výrobky z nich sa v materských školách nezaraďujú, na základných a stredných školách najviac jedenkrát za mesiac.
Materiálno – spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie (s účinnosťou od 01.09.2015) nájdete tu (obzvlášť zaujímavé od strany 4): http://www.minedu.sk/data/files/5055_metodika_k_msn_2015.pdf
Príklad nových receptúr nájdete tu (súbor ZIP): http://www.minedu.sk/data/files/5054_dodatok-k-msn-pre-ss_-2015.zip
Ostatné informácie ku školskému stravovaniu nájdete tu: http://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
Rozhovor bol autorizovaný a povolený oddelením komunikácie s verejnosťou petržalskej samosprávy. Ďakujeme.
S pozdravom,
Ľuboš.
Heštegy: #rozhovor #lubosovakuchyna
Ďalšie príspevky zo série Rozhovor:
irsina83, foodbloger odhalený! (Kristína)
Predstavenie projektu Skutočne zdravá škola (Aneta Orosi).