Svokra a jej (ne)hygienické návyky

vilavila
6. júl 2017

Milé mamky, poraďte mi, čo mám robiť. Neskutočne mi vadí, že moja svokra zakaždým, keď sme u nej dáva môjmu 20 mesačnému synčekovi použitý pohár či príbory po sebe. To znamená, že môj syn pije z pohára po svokre a to že mu nedá na svoj tanierik, ale jedia z jedného taniera a s tou istou vidličkou. Raz dá do úst môjmu synovi a raz sebe, mňa to privádza do zúfalstva. Upozornila som ju niekoľkokrát, že chcem, aby môj syn mal svoj čistý pohár, svoj tanierik, svoj príbor a ona ma odbije, že veď sme rodina, môžeme jesť aj z jedného. Po mojom napomenutí vybrala pre syna čisté riady, ale už som bola zlá nevesta a v kuchyni nastala dusná atmosféra. Na ďalšej návšteve to urobila znova, syn dostal použité riady od babky. Zase som upozornila, no ignoruje to. Mne sa to strašne nepáči. Čiže keď sme rodina,tak čo? Máme mať teraz aj spoločnú zubnú kefku? Ja neviem, ako tomu zamedziť, aby malo moje dieťa čisté príbory, veď ja som mu nikdy neolízala ani len cumlík a u svokry toto? Ja nemám komu zveriť deti. Je mi ťažko, lebo teraz idem s druhým dieťaťom do nemocnice a syn ostane u babky. Ničí ma vedomie, že viem, že ak budem v nemocnici, bude mať moje dieťa "olízané" príbory. Ako riešiť situáciu, ak niekoľko upozornení nepomohlo?

martinka13
6. júl 2017

Nech ju skúsi upozorniť Tvoj manžel. Možno to od syna vezme inak. V opačnom prípade s tým asi veľa nespravis. Hlavne, keď ju nebudeš mať pod dohľadom.

rohypnol1
6. júl 2017

Pozri...ja mam sice hygienicke standardy vyssie a chapem ta...ale na druhej strane-malemu sa nic nestane,ma to ako mini ockovanie,v skolke sa bude s detmi delit o uplne ine bakterie. Nerobila by som z toho horor. Ak nepomahaju upozornenia a jasne vymedzenie (co si spravila),tak uz len obmedzenie kontaktu. Co je kvoli spolocnym riadom ovela skodlivejsie pre dieta 😉 a naviac,ked strazenie potrebujes,nie je o com...

mijo53
6. júl 2017

rázne jej povedz, že ty ani cumeľ neoližeš a aj tú zubnú kefku povedz a že chceš a trváš na tom, aby mu dala vždy čistý tanierik a príbor a že rodina ne rodina, nebudete sa hádať pre také veci. To koľko rokov má svokra? a ešte jedna vec, nech jej to povie tvoj manžel, jej syn

sasa1310
6. júl 2017

@vilavila babku nezmeníš, má svoj vek a bude si robiť po svojom či sa nevesta postaví na hlavu alebo urazí alebo hocičo.
Na tvojom mieste by som dieťa dala pekne oteckovi (tvojmu manželovi) nech sa postará pokým budeš v nemocnici. Aj za tú cenu, že budete mať nižší príjem za ten čas, čo bude on doma na OČR.

6mia6
6. júl 2017

Mňa by jeb...... Na toto som teda alergická aj ja. Ani jedno moje dieťa nemalo cumel ani teraz 8 mesačná dcéra ho nema lebo pri predstave že ho niekto (myslím aj seba) olizuje a dá jej ho do ust sa mi prevrátil žalúdok. Ani neviem prečo, bežne sa napijem s fľaše po niekom ale lyžicu by som do úst nedala.
Aši by som sa jej v hrozila keď to nemieni rešpektovať maly tam chodiť nebude. Bodka. Moja nevie rešpektovať že nemá fajčiť pri deťoch, jej argument je ze fajčí 40 rokov a nevie prečo by mala prestať že si môže vo svojom byte robiť čo chce. Tzn. Posadiť dieťa za stôl s obedom, dat si k nemu popolník a vyfajčiť 5 cigariet. Tak teda ok, rob si co chceš ale bez našich detí.

jarusmischo
6. júl 2017

A keby si k nej zobrala synov riad? Myslim nejaky detsky set,z ktoreho by papal iba on a mal by to u svokry stale.Samozrejme aj s detskym priborom. Taky,ktory by sa synovi pacil a chcel by z neho papat,nieco obrazkove.

canany
6. júl 2017

Toto riesim uz od prveho roka mojho prvorodeneho. Este aj od zubarky som im dala precitat papier, kde sa pise, ze nemame mat spolocnu lyzicku, aby sme malemu nepreniesli do ust bacile prenasajuci zubny kaz. Svokra nema uz svoje zuby a jej obaja synovia tiez nie, takze nieco na tom bude. Mm uz v 33 mal polovicku zubov vonku. Na sobotnej oslave mm narodenin daval zas svokor 3,5 rocnemu zo svojej vidlicky, tak som ich zas upozornila a doslo to do takeho stadia, ze svokor po mne vybliakol, ze drz hubu, tak som zobrala deti a odisla z oslavy. Dufam, ze mam aspon na pol roka pokoj od svokrovcov. Nechapem co je na tom zlozite respektovat moje rozhodnutie, ja svokrovcov nekrmim mojou vidlickou a tiez sme uz rodina. Tak drzim palce, aby ste nedopadli ako ja. Inak manzel to neriesi, uz dlho ho ziadam, aby niektore veci riesil s rodicmi on, ved s mojimi si to vyriesim ja, aby to nedoslo az do tohto stadia, ale on to ma na salame, tak si to riesim sama. Dlhe citanie, pardon

pribinak
6. júl 2017

nemas nejaku kamosku, aby ti postrazila syna? alebo tvoja mama?

lena888
6. júl 2017

povedz jej rovno, ze sa tak prenasa zubny kaz, mozno o tom nevie, hadam sa spamata

zankaj
6. júl 2017

Kocky tu nic nepomoze svokra je svokra babka je babka. Oni hned povedia ze v byte si bude robit co ona chce a bodka. Nezmenis nikdy jedine nedat dieta ale kedze vie ze aj tak jej ho das tak nema preco menit nieco co jej vyhovuje.

dorottka
6. júl 2017

Urcite trvaj na svojom a mavni rukou, ak ta hockto nazve hysterkou - seriozne sa tak prenasa zubny kaz, teda nie presne kaz, ale bakterie, ktore v povodnych ustach ku kazu/paradontoze prispeli, cize ja by som toto neriskovala ani bohovi. Nech sa aj urazi, zdrave usta mojho decka a jeho usetrene tisice za opravy problemov v buducnosti by mi za to stali. Lebo fakt ani nie tak dedicnost ma za vinu zle zuby, ale presne tieto debilne zvyky z detstva. Ked uz sa mu tam raz tie bakterie pomnozia, na ktore nie je jeho organizmus este pripraveny, tak ma vystarane. Svokre blahozelam, samozrejme je najmudrejsia na svete ako inak.

tranquillo
6. júl 2017

Fuuuuu, toto by mi strašne vadilo, akože určite doma nemáme sterilné prostredie, to v žiadnom prípade, malá zje aj zo zeme keď jej spadne, ale na toto som vyslovene alergická. Keby vidím ako mi dáva svoju vidličku alebo pohár tak sa asi povraciam.

petrikazuzka
6. júl 2017

ach jaaaj zienky, zabludila som do tejto diskusie a az mam strach, co vsetko caka mna...kedysi som povedala, ze svikre nikdy nezverim svoje dieta do starostlivosti, len v ramci navstevy, no vsetci mi vravia, ze uvidis ked toho budes mat vela a vyse hlavy aka budes rada....ja uz normalne ani vlastnej mamke pri niektorych jej krokoch zvazujem, ze nedam...som v mamicka v ocakavani prveho, mozno sama nebudem vsetko vediet, ale fakt v niektorych veciach budem velmi zasadova...jedenie po niekom, fajcenie v blizkosti urcite nedovolim...uz teraz sa mi hlava kruti nad tym, ako riesit take okolnosti, lebo kto bude zly? no predsa nevesta...mne uz teraz ked som rozpravala so svokrou o tom, co vsetko mam nachystane do porodnice, tak mi povedala, ze to vobec nemusim tak prehanat, ze mi vsetko netreba!!!! ja pozeram, ze ty kokso, co mi netreba? vlozky na prsniky? ved by som sa citila jak nezodpovedna hlupana, kebyze mi sestricka povie, ze toto a toto a ja to nemam...niekedy to ozaj nemame lahke...

iwesska
6. júl 2017

@lena888 Zubny kaz je to najmenej, co sa takto prenasa. Ovela horsia pliaga je helicobater. Odkedy som mala problem so zaludkom a podozrenie na neho, detom nedavam nic ani len po sebe. Kopa dospelych ludi to v sebe ma a ani o tom nevie a su len prenasaci...a prave cen neumyty "oblizany" riad sa to prenasa.

@vilavila Nechcem ta strasit teraz, ale mozno by stalo za to, keby jej tvoj muz vytlacil clanok o tejto priserke, ktorej sa zbavit da len velmi tazko a len cez tazke lieky, A by sa uvedomila. Ja tiez svokre poviem, ked sa mi nieco nepaci, ale vacsinou to tiez robia dalej po svojom. Ked to ale povie moj muz, tak uz to ma vacsinou "inu" vahu.

lavender273
6. júl 2017

@vilavila

Mne to uz fakt pripadaju tie pribehy svokra / svokor vs matky ako hra kto koho preští. Ak ja ako matka poviem ze si nieco nezelam tak to sakra respektujem.
Tiez nemame doma sterilne prostredie ale toto by vadilo aj mne. Ja by som sa opytala svokry ze ci to je taky problem respektovat. A mozno sa jej nechce umyvat ten tanier navyse 😂

staronova
6. júl 2017

Ja som babka a teda toto by som si nedovolila. Teda snažím sa. Normálne jej vysvetli, že napr. hepres a podobné veci sa odovzdávajú aj takou cestou. Nech sa zdúva až pokial si neuvedomí, že musí byť po tvojom. Ty budeš chodiť s dietkom po dr. Sak je to hnus....

summerlili
6. júl 2017

@iwesska Nehovoriac o herpese ako viruse 😒 . Stará mama ho môže mať, nevedieť o tom a preniesť na svoje vnúča. Naozaj pekná starostlivosť 😈.
Z tohto by ma vážne hodilo !
U nás žiadne oblizovanie dudlov, žiadne bozkávanie na pery malého dieťaťa, žiadne bozkávanie ručičiek, ktoré si dieťa pchá do úst.
nevravím, že prehnaná hygiena, ale elementárne pravidlá čistoty a prevencie.

vilavila
autor
6. júl 2017

Ďakujem, že mi radíte...viete, on má aj svoj riadik, aj svoju detskú fľašu na pitie, ale ona mu jednoducho dá zo svojho aj tak. A keď som jej povedala, že existuje helikobakter, ktorý sa prenáša slinami, ona stále svoje, že oni sú celá rodina zdravá... S ňou nepohnem, ale ja som na ňu odkázaná, žiaľ, musí nám malého niekto postrážiť, ja už rodičov nemám, kamarátky sú zamestnané...no nemám nikoho iného...a s manželom nepochodím v tomto, nedá na mamku dopustiť:(

mamutka
6. júl 2017

@vilavila Fuj! to je hnus. Tak ked ste rodina, ked dojes Ty, pooblizuj pribor a strc svokre, nech sa s nim naje. Preco minat cisty? Ozaj sprosta priecna osoba, ako je pisane vyssie, takto sa prenasaju ozaj nechutne pliagy.

zooeynka
6. júl 2017

@vilavila Nerob z toho tragediu...no tak mu oblize vidlicku, je to sice z nasho pohladu hnus, ale decko si buduje imunitu aj takto. Ved nech pozna aj cudzie bakterie a jehi telo sa bude vediet branit proti nim. V skolke sa aj zblaznis ked uvidis co vsetko su decka schopne pouzivat spolocne, tak radsej nech uz ma protilatky. Nerobila by som z toho vedu, neubudne ti z neho!!!!

osky
6. júl 2017

@zooeynka ja s tymto nesuhlasim.v skolke deti nemaku v sebe tolko nahrabaneho ako babka za cely zivot....
V dnesnej dobe ked uz jedlo vseobecne nema v sebe tolko vitaminov ako volakedy sa bude organizmus branit ovela tazsie ako pred stvrt-pol storocim.
Poda vyprahnuta,zelenina oistriekana...
Tazko podporis imunitu voci starym bacilom.
Bleble

zooeynka
6. júl 2017

@osky stojim si za tym ze oblizana vidlicka od babky malemu jeho vyvin nenarusi, nic svetoborne to nie je. Skor mu ublizi hystericka matka ktora doma vsetko sterilizuje, dezinfikuje a decko nema moznost budovat imunitu. (Netvrdim ze autorka temy taka je).Zas netreba robit vedu z oblizanej vidlicky, bodaj by ludia mali len taketo problemy! Niekedy sa tym starym necudujem ze povazuju mlade matky za trafene...

viera77
6. júl 2017

Booooze, neviem si ani len predstavit, zeby som jedla pouzitym priborom napr. po svokrovi, svokre, mojich rodicoch, atd...co sme v stredoveku ci Afrike? tak preco by sme to mali praktizovat na svojich detoch? akoze argument, ze si buduju imunitu ma len nuti zasmiat sa....ved aj toto su zakladne hygienicke navyky, ja nejem ani po svojich detoch a nedavam im jest zo svojho....urcite razne riesenie s manzelom, nech on vezme situaciu do ruk a vysvetli mamicke co a ako, verim, ze bude schopny to urobit koli vlastnemu dietatu...inak, zaujimalo by ma este, u nich aj tvoj manzel bezne je po rodicoch a oni po nom zo spolocnych tanierov, spolocnymi pribormi a poharmi? A co este ja osobne neznasam - mladi či stari, je neumytie si ruk po prichode domov z nakupu, z nemocnice, po pouziti WC, atd. a napr. zacatie varenia, alebo krmenie dietata priamo takymito humusnymi rukami, vtedy az penim, no hygiena ako fras.

kvetinka75
6. júl 2017

@zooeynka ubudnúť z neho určite neubudne, ale je to nechutné. Nech si každý hovorí čo chce. U nás má tiež každý svoj príbor a pohár a nikdy nikto nikomu nedával jesť svojim príborom.

km1983
6. júl 2017

Baby, neda mi nereagovat... Mali sme podobny problem (v podstate rovnaky)... oblizovania dudla, oblizanie lyzicky (ze ci nie je jedlo este moc horuce)... bleee. Mne a muzovi sa to nepacilo, aj sme to babke zakazovali, no ona presne ako pisete vyssie "preco by som to nerobila, nech ziska imunitu, praveze aj vy ako rodicia by ste to mali robit..." Jednoducho boj s veternymi mlynmi... az do casu, ked babke zistili helikobaktera!!! Tak sme dali otestovat aj nasu malu a cuduj sa svete... pozitivne!!! Tak babka dostala priucku bohuzial na ukor toho, ze helika mala aj nasa mala. Potom sme cakali, ze s tym prestane, no ona stale "zabudala". Tak s nou mal raz muz (ako jej syn) velku diskusiu, stiahli sme clanky z netu o takej teme, ukazali jej ich a dufali sme, ze to pochopi. Nepochopila... tak sme to uzavreli "vies co dobre, mozes mat taky nazor, ALE je to nase dieta a my si to nezelame!" Vramci toho pochopila, ze ak s tym neprestane, tak malu az tak casto neuvidi... Nastastie nasa dcerka sa sama popasovala s helikom (do pol roka uz bol prec).

katarinapekna
6. júl 2017

Ty nie si jej rodina! Tak ako ona pre teba,tak ty si pre nu cudzia osoba! Dieťa by som jej nedavala! Nie kvôli navykom,ale kvôli tomu,že ta nerešpektuje.

km1983
6. júl 2017

Tieto boje s rodinnymi prislusnikmi budu vzdy bohuzial. Aby som na babku len nenadavala... je to skvela svokra, velmi nam pomaha, nemam problem si k nej ist po radu a pod., ale su tiez situacie, kedy si velmi hryziem do jazyka, ked sa k malej spravaju niektori clenovia rodiny sposobom, ktory ja neschvalujem. Najma ked ju napr. chcu vziat na ruky alebo sa s nou prejst a ona nechce. To ma vytaca, pretoze zbytocne malu provokuju ked sa jej dokola vtieraju a potom sa cuduju, preco je nevrla. Tak v takych pripadoch uz zasiahnem. Ved predsa aj ked je to ani nie dvojrocne dieta, ma pravo dat najavo ked sa nechce drzat s niekym za ruku alebo chce dat ruku mame a nie dedovi, ci babke.

zooeynka
6. júl 2017

@kvetinka75 Osobne by som asi tiez znechutene podvihla obocie keby moja svokra krmila moje dieta svojou vidlickou ale cirkus by som z toho nerobila. Autorku temy to ocividne stve natolko ze je schopna zalozit o tom temu na konovi...viem ze kazdy povazujeme za problem nieco ine, ale toto sa mi zda zbytocne prehnane. Pokial nie je jej svokra kdesi z osady tak by som vedu z toho nerobila. Jej syn to urcite zvladne bez ujmy.

cuculiatko88
6. júl 2017

Myslim ze keby sa to stane raz dvakrat tak by sa nic nestalo,no ked stale tak to by nahnevalo aj mna,ze nerespektuje tvoje rozhodnutie...este by ma zaujimalo,maly je uz celkom velky cize pomaly aj sam bude jedavat to ona mu nabera do svojho pouziteho taniera jedlo pre neho alebo spolu jedia z jej ked si naberie aj ona?
@vilavila

lenka_21
6. júl 2017

Jaaj no tema svokra...katastrofa...lenze u nas maly schytal od svokry herpes. ☹ a to uz je vasci problem. Samozrejme svokra bola mudra, ze ved uz ona to uz ma prasknute tak sa mu nic nemoze stat a pod.dristy. Som ju xy krat ziadala, aby mu nic neolizovala, nedavala mu lizat nic po sebe a hlavne nech ho nepusinkuje ked ma herpes (rozumiem, ze je to tazke aj som jej to povedala, ale ona sama vie ako je to zle mat herpes tak by ma snad mohla pochopit)... Nuz nepochopila...teraz sa muz aj ona plazia kanalmi ked sa malemu vyhodi herpes skoro na pol tvaricky ...lenze uz teraz mi je to figu platne 😠 😠☹

A urcitu dobu sme kvoli tomu mali doma tichu domacnost...a dost dlho. Hlavne ked muzovi nasa pediatricka povedala, ze to asi chytil od jeho "mamicky" a ci zdravotna sestra (lebo jeho mam je zdravot.sestra) nevie ako sa ma spravat ked ma herpes... A musim povedat, ze muzovi dost vynadala...takze od tej doby ak mam poziadavky tak hned vsetko vybavuje...lenze co uz teraz, nic nepomoze a hned ked je maly chory ma celu vyhadzanu pusku plus sa mu to taha na lice...

@zooeynka by si sa pozerala co vsetko sa da z vidlicky chytit... nie som uskostliva, ale mam doma priklad ako to moze skoncit ked sa to podcenuje... Minule mal syn na pusinke 3 herpesy a nevedel ju ani poriadne otvorit...nepoviem ti ako ma srdce boli vzdy ked sa mu vyhodi...☹

@vilavila Jedine co ma napada tak nabude sa najedz a posun tanier svokre aj so svojim priborom...nech sa naje po tebe...taktiez by som jej zahodila jej kefku a daj jej svoju. Ved ste rodina tak co. Nech si to vyskusa... ako ja by som dusno kludne robila, kaslala by som na to co si mysli... i ked si nepomozes tak ako ja...a teraz srdcervuce pohlady mojho muza ignorujem...ked ma maly herpes tak je radsej cely cas ticho a vyhyba sa mi, lebo vie, ze tie dni nie je doma dobra nalada...