Hrozí mi anafylaktický šok z mlieka?
ZodpovedanéDobrý deň,
chcela by som sa spýtať na svoju alergiu. V laboratórnych výsledkoch boli takéto hodnoty: anti-kravské mlieko IgG: 92.75 kIU/l, anti-kravské mlieko IgA: 49.90 kIU/l, anti-laktóza IgG: 2.05, anti-laktóza IgA: 3.39.
Bežne jedávam hlavne cottage syr, jogurty, tvaroh, ale aj tvrdý syr a mliečnu čokoládu. Nespozorovala som však, že by mi mliečne výrobky spôsobovali problémy. Odkedy mám ale potvrdenú túto alergiu, neviem, či by som mliečne výrobky nemala úplne vynechať, nakoľko sa obávam, či jedného dňa nemôžem dostať napríklad anafylaktický šok po mliečnych výrobkoch, keďže som na ne alergická.
Zatiaľ príznaky nemám. Moja pani doktorka uviedla, že pozitívne výsledky zo všetkých testov dosiahlo mlieko a banán (Šp.IgE banán: 1.09 kIU/l) a mám odsledovať, či po konzumácii týchto potravín mám ťažkosti.
Chcela by som vedieť, či sú hodnoty týkajúce sa mlieka veľmi vysoké a či mi hrozí anafylaxia alebo iná závažná alergická reakcia, ak mliečne výrobky nevynechám.
Ďakujem.
Dobrý deň,
ako už bolo viackrát spomenuté, alergia sa stanovuje na základe prítomnosti IgE protilátok. Pri pozitívnych hodnotách IgG a IgA ide o neznášanlivosť, pri ktorej nehrozí anafylaktický šok. To je základný rozdiel medzi alergiou a neznášanlivosťou.
Takáto neznášanlivosť často súvisí s intoleranciou na laktózu, pričom jej dopad môže ovplyvniť črevný mikrobióm.
Spomínate alergiu na mlieko a banán, no uvádzate len hodnoty IgE pre banán. Máte teda aj hodnotu IgE pre mlieko? Ak áno, v tom prípade by išlo o alergiu.
Každopádne, tento stav má určitú príčinu, preto by som odporúčala zistiť, čo ju spôsobilo, aby bolo jasné, či je potrebné upraviť životný štýl alebo nie.
Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/