icon

Je pichanie v žalúdku spôsobené histamínovou intoleranciou?

Zodpovedané
13. máj 2025

Dobrý deň,

pred dvoma rokmi som mala Helikobaktera, ktorý bol liečený. V októbri minulého roka som prekonala COVID-19 a odvtedy sa objavili problémy s trávením. Absolvovala som gastrofibroskopiu, kolonoskopiu, CT s kontrastom, ultrazvuk (sono) 3x, krvné testy na amylázy a lipázy 2x, stolicu pre pankreatickú elastázu, röntgen. Okrem histamínovej intolerancie a refluxu mám všetko v poriadku.

Od októbra po prekonaní COVID-19 ma takmer denne bolí oblasť žalúdka. Občas cítim tlak na oboch stranách rebier alebo iba na jednej strane. Často som nafúknutá a bolí ma na rôznych miestach v bruchu, cítim tlak, ktorý niekedy zasahuje až do hrudníka alebo medzi lopatky. Tieto príznaky sa menia. Dní, kedy sa cítim dobre, je málo. Som už zúfalá a veľmi mi to ovplyvňuje psychiku.

Môžu byť tieto symptómy spôsobené histamínovou intoleranciou a refluxom? Ja už naozaj neviem, čo ďalej robiť. Lekárka to uzavrela ako problém s trávením, ale takto sa nedá fungovať. Beriem len Nolpazu 20 mg ráno, ale nepomáha mi to.

Ďakujem.

Dobrý deň,

zdá sa, že ste podstúpili všetky vyšetrenia, ktoré sú dostupné.
Takýto stav musí byť veľmi vyčerpávajúci – psychicky aj fyzicky.
Možno by bolo dobré, keby som sa pozrela na výsledky a skontrolovala, či nenájdem nejakú súvislosť.

Pri problémoch s trávením by sme mali dodržiavať tieto pravidlá:

  • jedlo upravujte varením vo vode, na pare a dusením
  • pokrmy musia byť dôkladne uvarené do mäkka, niekedy je vhodné ich rozmixovať, aby boli ľahko stráviteľné
  • nepite príliš studené nápoje, nemali by mať menej ako 20 °C
  • jedzte menšie porcie každé dve až tri hodiny
  • vylúčte jednoduché cukry
  • vyhýbajte sa umelým sladidlám
  • nekonzumujte polotovary a konzervované jedlá
  • vylúčte z jedálnička ostré a korenené jedlá
  • strava 5–6× denne v malých množstvách s menšími prestávkami ako 4 hodiny
  • odporúča sa jedlo dôkladne žuť a nasýtiť sa do polosýta
  • vyhýbame sa nestráviteľnému mäsu a častiam mäsa (kože, šľachy a pod.)
  • zeleninu konzumujeme len bez zvyškov – bez šupiek, zrniečok, hlúbikov a iných častí z nerozpustnej vlákniny
  • nekonzumujeme čerstvý teplý chlieb
  • na jedlo sa sústreďte a jedzte pomaly
  • dočasne vyradíme kofeínové, šumivé a sýtené nápoje
  • pri jedle aj po jedle zostaňte vo vzpriamenej polohe minimálne po dobu 30 minút
  • 3 hodiny pred spaním konzumujeme posledné jedlo
  • vhodná úprava jedla je varená vo vode, varená na pare, dusená, občas pečená
  • vhodné sú relaxačné cvičenia so sústredením na dýchanie do bránice
  • základom je aj nadobudnutie minerálovej rovnováhy, najmä správny pomer horčíka, vápnika a vitamínu D
  • rafinovaný cukor túto rovnováhu narúša a dochádza tak k zníženému pH v organizme

Prajem Vám pekný deň,
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

+421 944 331 420
mail: info@imwell.sk
web: www.imwell.sk
FB: https://www.facebook.com/imwell.sk/