0laracroft0
21. apr 2017
324 

Jemné vlasy? No a čo!

Určite ste už vyskúšali všetky šampóny, tužidlá a spreje na objem vlasov, no bez uspokojivých výsledkov. Sledujete novinky kozmetických firiem, študujete vlákna na fóre Modrého koníka, aby ste sa dozvedeli, aké novinky zabrali ženám s podobným problémom. Ak máte gény učiteľky či vedkyne, možno ste dokonca svoje kučery strčili pod mikroskop. Zistili ste však len toľko, že genetika žalostne zlyhala, pretože vaša babička má aj po osemdesiatke hustú hrivu, zatiaľ čo vaše vlásky o hrúbke jedného mikrometru poľahky pojme myšací chvostík (áno, ide o reálnu situáciu).

A čo tak ísť na vec úplne z iného konca? Opýtali ste sa niekedy starej mamy, ako sa o vlasy starala celý život? Umýva si ich každý deň, používa najnovšie šampóny a trápi ich častým fénovaním v predklone kvôli objemu?

Cisárovná Sisi venovala úprave svojej hrivy denne dve hodiny, no umývala ju len dva krát do mesiaca francovkou s vajíčkami a výťažkami z bylín. Osobná kaderníčka ju česala takzvaným „čarovným hrebeňom“ z prírodného materiálu – z jantáru zasadeného do striebra. Okrem toho jej pravidelne zastrihávala končeky.

Hoci nemáte dve hodiny času denne na kozmetické procedúry, aj vy sa môžete vďaka niekoľkým trikom priblížiť ku kráľovskej hrive.

Ak si prechod na čisto prírodnú starostlivosť predstavujete ako dlhotrvajúci boj s dostatočne neumytými vlasmi, ste na omyle. Čím môžete začať už dnes? Ak používate šampóny so sulfátmi, siahnite v drogérii po jemnejších prípravkoch bez agresívnej chémie. Ak ste odvážna, siahnite rovno po „čistej prírode“. Vajcomedový šampón, jemný íl či ražná múka skutočne fungujú.

Poznáte látku saponín? Mydlica lekárska sa kedysi využívala na jemné prepieranie a úpravu textilu a aj v súčasnosti sa ňou čistia a reštaurujú staré tapisérie a vzácne tkaniny. V skutočnosti dobre poslúži aj ako šetrný šampón, podobne ako napríklad prášok shikakai. Keďže si prestanete zaťažovať pokožku silikónmi, po čase sa upokojí a bude produkovať menej mazu.

Skúste tiež vymeniť plastový hrebeň za drevený či kostený, alebo uprednostnite kefu z kančích štetín, ktoré vlasy menej zaťažujú a napomáhajú hydratácii suchých končekov.

Použili ste niekedy suchý šampón? A vedeli ste, že existuje aj jednoduchšia alternatíva? Rovnaké výsledky bez zanesenia pokožky chemikáliami prinesú prípravky z vašej kuchyne. Blondínky siahnu po škrobe, tmavovlásky po kakau a rebelky si vyberú pistáciový či jahodový puding.

Súčasné jemnovlásky však môžu využiť aj procedúru, o akej sa cisárovnej Sisi ani nesnívalo. Už dávno nie je dôvod spájať si trvalú onduláciu s výbuchom na hlave. Existuje objemová či bio trvalá, no pokiaľ túžite po vlnách a skutočnom objeme, nebojte sa vystaviť korunu krásy aj silnejším prípravkom. V takom prípade sa ale zverte do rúk odborníčky, ktorej dôverujete a ktorá má s trvalou skúsenosti. Ak sa rozhodnete pre takýto zásah do štruktúry vlasov, chráňte ich pred rozštiepením a to najmä kučery, ktoré sa s obľubou zamotávajú do zipsu na bunde. Končeky po trvalej často ošetrujte olejmi a zvážte ich postupné zostrihanie.

Ste pripravené umyť si vlasy v nedeľu a sedem dní sa tešiť zo zdravých vlasov plných života? Nečakajte zázraky za pár dní, ale skúste aplikovať aspoň jednu z uvedených rád, ktoré sú šetrné k vášmu zdraviu, ale aj prírode. Keď si zvyknete, pridajte ďalšiu. Nebojte sa experimentovať a hľadať, čo vám najviac vyhovuje. A nezabudnite si urobiť fotku, aby ste sa o niekoľko mesiacov mohli tešiť z premeny a z účesu, ktorý viac nebudete musieť schovávať do copu. A pri najbližšej návšteve ho možno pochváli aj babička.

Začni písať komentár...

Odošli