224 / 539
    Špaldove medovníčky mäkké hneď po upečení

    310 g hladka špaldova muka
    2PL med
    125g maslo
    2čl soda bikarbona
    100g trstinovy cukor
    3čl pernikove korenie
    1čl mleta škorica
    3 vajička z toho jedno na potieranie

    Sypké suroviny zmiešame a pridame maslo a med rozpustene na miernom ohni.Pridame vajička a vypracujeme cesto ktore nechame na 24 hod.v chladničke.Vyvaĺkame a vykrajujeme medovničky.Potrieme ich vyšĺahaným vajíčkom a pečieme cca 6-7 min. na 180 po pripade treba skontrolovať vizualne.

    5. dec 2015

    Ja to určite vyskúšam, ďakujem za recept, už to nemusím hľadať.

    5. dec 2015

    dakujem za recept, prosim vas muka celozrnna alebo biela? chovaju sa pri pečeni uplne inak

    5. dec 2015

    chcem sa spýtať, či by ten recept bol možný urobiť aj z bezlepkovej múky?

    5. dec 2015

    Prosím, aj mna by zaujímalo, celozrnná alebo biela spaldová? dakujem 🙂

    5. dec 2015

    @anya1 celozrnná 🙂

    5. dec 2015

    Díky 🙂

    5. dec 2015

    @1bambulka1 Dakujeeem 🙂

    6. dec 2015

    @1bambulka1 neskusali ste niektora aj z raznej? Tie sice po upeceni "skameneli",ale uz na druhy den boi makke..recept som nasla minuly rok kdeis na nete a uz ho nemam, mali by ste niektora recept na razne medovniky? dakujem! ;)

    6. dec 2015

    Tieto vyskúšam aj ja, vďaka za recept 🙂

    12. dec 2015
    Komentár bol odstránený

    @millatina mne sa s cestom pracovalo v pohode a aj dievcata co piekli podla receptu si pochvalivali.Tak neviem kde nastala u teba chyba.A nechala si cesto aj odlezat?

    12. dec 2015

    @1bambulka1 ano min 24 hodin bolo v chladnicke, ale ako hovorim som v anglicku a je tu mozno ina muka, neviem tu kupit hladku spaldovu iba proste spaldovu a mozno je v tom rozdiel, ale ako hovorim chutovo su dobre syn uz ich pomaly vyjeda 😉

    13. dec 2015

    ja by som sa rada opytala, ci ten cukor musi byt pomlety....a este ci casom nestvrdnu....ci su makke aj po dlhsej dobe

    14. dec 2015

    @myshela13 nie cukor som nemlela a sú makké od začiatku do dnešného dňa 🙂

    14. dec 2015

    @andula77 robievam z ražnej, kedysi sa vraj ani iné nerobili, recept je však len približný, pretože zvyknem piecť "od oka" a recepty si prispôsobujem (hlavne sladíme o dosť menej). Recept: 1 kg celozrnnej ražnej múky, 300g hnedého trstinového cukru, 200g medu (robila som aj bez cukru len s 500g medu), 125g masla, 2 čl sódy bikarbóny, korenie podľa chuti (škorica, klinček, koriander, kardamón, badyán...), voda podľa potreby.

    18. dec 2015

    @zuzanaam
    Ahoj, v peceni sme asipodobne lebo aj ja vacsinou od oka peciem a recepty si prisposobujem svojej chuti, najma co sa mnoztsva cukru tyka...ja som skusila razne minuly rok po prvy raz a boloi velmi chutne...len ma vystrasilo to, ze asi 15 min po upeceni stvrdli na kamen ale dala som ich do plechovice a u na druhy den boli zase makke! Akurat sa ta chcem spytat, ci nejako melies hnedy cukor lebo sa som dala normal krystal hnedy, bol sice jemny, aj nad parou som ho v mede miesala, ale zostal stale krystaloby a citila som to v tych medovnikoch, skripal mi pod zubami a to mi vadilo...da sa nedy zomliet, nevies nahodou?? Dakujem! ahaaaaaaa, az teraz som si znovu precitala co pises, ze bez cukru, radsej pridat med...hm, to sa mi uz paci, skusim teda tak! Vdaka za tip....a este ytroslu zamudrujem, badian sa pise s "i", sa mi tam ten tvrdy nepacil tak som si to aj skontrolovala ;)) pekne vianoce!

    21. dec 2015

    @zuzanaam ale Cesi ho pisu s "y" 🙂 🙂

    21. dec 2015

    @zuzanaam inak ja posledn eroky zvyknem aj take medovniky, ze klasicke, a pred pecenim dam na vrch trocbhu povidiel (slivko.lekvar), pritlacim maly vlassky orech ci mandlu, upeciem tych 8min ako ostatne a tie maju velky uspech, su aj take super makke vdaka tomu lekvaru

    21. dec 2015

    @zuzanaam prepac este ja....nejde tam ziadne vajce??

    21. dec 2015

    @andula77 cukor som dala normálny kryštálový hnedý, nemlela som, bolo to ok, medovníky nestvrdli, ale vykrajovali sme ich dosť hrubé (tak 3-4 mm za surova) tak možno preto. Fakt je badián s makkým i ? 😀 vďaka budem vedieť, nech zbytočne nepočešťujem 🙂

    21. dec 2015
    Komentár bol odstránený

    vajce tam nejde žiadne a to s tým lekvárom znie tiež dobre 🙂

    21. dec 2015