160 / 165
    Kysnuté plnené rožteky

    recept: 1 kg polohrubej múky,0,5 l mlieka,50 g droždia,1 vajce,5 PL kryštálového cukru,trošku soli,1 prášok do pečiva,3 dl oleja,1 vajce na potretie
    náplň tvarohová, maková, orechová
    Postup: Múku a prášok do pečiva preosejeme. Z 2 dl mlieka, 1 KL cukru a droždia pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme do múky spolu s vajcom, soľou, olejom a zvyšným vlažným mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme cesto (ja dávam cesto vymiesiť do domácej pekárne), ktoré prikryjeme a necháme nakysnúť.
    Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme do tvaru kruhu a radielkom rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť dáme obľúbenú plnku a zvinieme. Rožteky preložíme na vymastený plech, vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov ich upečieme do zlatista.

    18. máj 2016