1kriosa1
31. máj 2019
4835 

Malorka

V tomto článku si „rozoberieme“ Malorku. Dám pár tipov ako tam ísť bez cestovky, pár tipov na výlety, čo tam robiť a ako tráviť čas. Platí, že "bez cestovky" neznamená, že vás to nemôže finančne stáť viac, ako s cestovkou. Malorka je ostrov neobmedzených možností, to, koľko vás to nakoniec bude stáť, je žu individuálne - podľa hotela, typu dopravy, množstva výletov.

V článku píšem o viac alternatívach, aj o lacnejších aj o drahších, je už na každom, čo komu vyhovuje.

UPOZORŇUJEM, samozrejme nie sú to jediné tipy, je množstvo iných možností, ale ja píšem iba o tom, čo mám sama vyskúšané, zistené a kde som reálne bola. Ak má niekto nejaké iné tipy, návrhy, kľudne sa s nimi podeľte v komentároch. 🙂

Všetky fotky v článku sú fotené mnou.

V článku sa nebudem nejak extra zaoberať plážami, pretože na Malorke som snáď škaredú pláž ani nezažila. Všetky pláže sú tam krásne, s tyrkysovou vodou, naozaj si už len vybrať podľa svojich preferencií. Ale ja skôr odporúčam, behať po ostrove a vyskúšať viac pláží 🙂 

Foto - moje dieťa a Playa de Muro

Myslím, že fakty a omáčky okolo Malorky – aký to je ostrov, kde je ten ostrov, počet obyvateľov... môžem preskočiť. Poďme hneď k veci.

Ako sa tam dostanem?

Na Malorku sa dostanete aj trajektom, ale najlepšia alternatíva je samozrejme lietadlo. Letieť sa dá zo všetkých nám (myslím, Slovákov) dostupných letísk – Bratislava, Viedeň, Budapešť, Praha. Ceny leteniek sú rôzne, záleží od spoločnosti, letiska, dátumu letov.

Príklad letných mesiacov - Z Bratislavy sa dá letieť s Ryanair, spiatočná letenka začína okolo 80-100€. Z Viedne lieta Laudamotion (letenky od nich, sa dajú kúpiť aj cez stránku Ryanair), spiatočné letenky sa dajú vychytať aj za 30-40 €.

Ceny sú naozaj orientačné, kľudne aj z BA môžete naraziť na letenku za 30-40€, ale ide skôr o prípad, kedy je to už len „výpredaj“ 1-2 posledných leteniek na dané lety (lety píšem, lebo let tam, aj späť). Z Viedne je ponuka širšia, lietajú denne, 3x za deň, môžete si vybrať čas (napr. podľa vášho transferu, dopravy), ale pozor, ceny v daných časoch nie sú rovnaké.

My sme kúpili spiatočné letenky za 37 € / dospelý, dcérka – infant platila fixnú sumu 50 € / spiatočne. Áno, môže sa stať aj toto, že v podstate infant bez nároku na vlastné sedadlo, má drahšiu letenku, ako dospelá osoba.

Ceny leteniek sú bez akejkoľvek batožiny (iba malá taška, brašna na foťák.....v prípade infanta je nárok na prebaľovaciu tašku a 2 ks „batožiny“ tipu – autosedačka, kočík, detská postieľka). Doplatok za podpalubnú batožinu nie je vysoký, začínajú od 12 € (opäť je to o tom, koľko kg chcete, koľko kusov chcete...).

Foto - večer v Can Pastila

Ak chcem letieť zo Schwechatu, ako sa tam dostanem?

Ja viem o možnosti vlastné auto, taxík, bus, vlak. Overené mám vlastné auto, ktoré nechám na parkovisku alebo bus (RegioJet alebo Slovak lines), takže idem sa povenovať týmto možnostiam.

Lístok na autobus sa dá kúpiť z domu cez net, alebo aj priamo na mieste u sprievodcu. Ceny za dospelého začínajú od 5 € (aj s 1 ks veľkej batožiny – rozumej kufor, nejakú kabelku alebo ruksak, neriešia). Autobusy majú viac zástaviek po BA, viac info na ich stránke. Na Schwechate stoja priamo na letisku pred terminálom, potom idú ešte ďalej do Viedne. Tak isto sa to dá riešiť i po príchode z dovolenky, buď máte lístok kúpený vopred cez net, alebo si ho kúpite u sprievodcu na mieste. Autobusy chodia naozaj často, sú naplánované tak, aby išli na striedačku po pol hodine Slovak lines a o pol hodinu neskôr Regio Jet. Z mojej skúsenosti môžem napísať, ešte sa mi nestalo, že bol tak plný, aby nás nezobral, ak sme nemali vopred cez net lístok (ale netvrdím, že stať sa nemôže).

Parkovanie

Opäť napíšem iba to, čo využívam ja, s inými alternatívami skúsenosť nemám. My vždy využívame parkovisko Mazur. Nekryté parkovisko, je síce ďalej od terminálu, ale chodí bezplatný autobus a vozí k terminálu. Zástavka je priamo na parkovisku, sú to 2 autobusy, chodia nonstop hore dolu.  Parkovné sa dá zaplatiť vopred cez internet, alebo priamo na mieste. Pochopiteľne, vopred vychádza lacnejšie.

Parkovanie sa dá zaplatiť najmenej na 4 dni (96 hodín) – 42 €, na 8 dní (192 h) – 53 €.... áno, sú to balíky po 4 dni. Ceny sú aktuálne teraz (máj 2019), podľa stránky cez ktorú som to kupovala pred pár týždňami – letenky.sk.

Na stránke nájdete i iné alternatívy, kryté parkoviská, blízko terminálu, treba si už vybrať podľa seba, komu, čo vyhovuje. V podstate ak dáte do Google „Schwechat parking“ vyhodí vám to veľa ponúk, ak hľadáte niečo lacnejšie, inú alternatívu napr. súkromné, kryté parkovisko, treba sa v tom iba preklikať a popozerať výsledky hľadanie. 

Poďme späť k tomu Mazuru, ktorý využívam ja. Po naklikaní a dopísaní vašich údajov, zaplatíte kartou a kuriérom vám príde domov parkovacia karta. Karta sa neviaže na konkrétny dátum, ani auto (netreba písať špz). Po príchode k rampe na parkovisku Mazur si normálne zoberiete pakovací lístok, na parkovisku si nájdete voľné miesto a zaparkujete. Z mojej skúsenosti napíšem, že stáva sa, že býva dosť plno a miesto môžete hľadať aj dlhšie, takže si treba spraviť časovú rezervu (aspoň 5-10 minút na parkovanie). Po zaparkovaní si beriete vec a idete na zástavku – shuttle busu. Autobus chodí každú chvíľku, nastúpite a vystúpite pri terminály.

Čo po dovolenke?

Po príchode z dovolenky pôjdete opäť na zástavku shuttle busu, opäť vás odvezie bezplatne na parkovisko. Nastúpite do vášho auta a idete k východu – rampám. Pri rampách sú automaty, treba „zaplatiť“ parkovné. Do automatu vložíte najprv lístok, ktorý ste si zobrali pri vašom príchode pri rampe, automat si to načíta, následne si vypýta platbu. Neľakajte sa (áno viem, vy ste to už platili cez net, ale ten automat to ešte nemá ako vedieť), teraz tam vložíte ten lístok, ktorý vám prišiel domov kuriérom. Automat si to načíta, zistí, že už to máte uhradené a vydá vám nový lístok, na východ. Ten už len vložíte do rampy pri východe a šťastnú cestu domov.

V prípade, ak by ste napr. meškali, zdržali sa na dovolenke, proste hoci aký dôvod.. máte zaplatené napr. na 8 dní, ale parkovali ste nakoniec 10 dní, tak tých 8 dní môžete uhradiť lístkom, ktorý vám priniesol kuriér a zvyšok doplatíte na mieste (ale je to drahšie).

Bratislava: Nakoľko som z Trnavy, vždy keď sme niekam leteli z Bratislavy, tak sme išli buď hromadnou dopravou, alebo nás niekto hodil na letisko. Z toho dôvodu, neviem podať info, ako to je s parkovaním na letisku v Bratislave. Ale na stránke letiska to majú dosť podrobne rozpísané.

Kde sa ubytovať?

Táto časť je naozaj veľmi individuálna, záleží, čo hľadáte. Niekomu skôr vyhovuje drahší, pekný rezort na pláži, niekomu stačí menší priemerný, ale lacnejší hotelík, niekto zas hľadá apartmán. Na Malorke si ubytko vyberie každý, ceny sú rôzne. Apartmán pre 4 ľudí nájdete od cca 400 € na týždeň, ceny hotel sú rôzne, dosť záležia aj od letoviska. Tu už naozaj zostáva, pozrieť si ponuku na bookingu, agode, hotels.. v prípade apartmánov aj  airbnb. Naklikať si vaše požiadavky, parametre a vyberať. S týmto vám veľmi neporadím, neviem, čo kto hľadá, napíšem, kde sme bývali my.

2x sme bývali v časti Can Pastila. Táto časť je hneď pri letisku, dostať sa na ňu autobusom, alebo cesta autom trvá cca 5 minút. V podstate sú to dve známe letoviská, ktoré sú spojené – Can Pastila a El Arenal (S´Arenal). Niekto na týchto letoviskách kritizuje hluk, nemeckí mladíci sa sem radi chodia opíjať, plus hluk z letiska (skôr iba v časti Can Pastila, ktorá je bližšie k letisku).

Foto - pláž Can Pastila, fotené v časti najbližšie k letisku,medzi budovami vidieť vzlietanie lietadla

Všetko to je na dlhej, širokej, piesočnatej pláži, s jemným pieskom a čistým morom. V tejto časti je pomerne lacné ubytovanie, môže to byť dobrý typ pre niekoho, kto ide na Malorku z nižším rozpočtom, na pár dní, alebo plánuje behať celé dni po ostrove. My sme to tak vždy riešili, naraňajkovali sme sa a išli autom na výlet, vrátili sme sa až večer. Hluk z letiska mne osobne nevadil (je to môj subjektívny pohľad, na fórach sú aj ľudia, čo im to prekáža). Raz sme bývali v hoteli Gala, ten hotel bol kolosálny omyl, ale prežili sme. Lacný hotelík, kúsok od plotu letiska, prvú noc sme tu nevedeli zaspať, potom to už bolo v pohode. Ďalší raz sme bývali v hoteli Helios, hotel je už ďalej od letiska, tu som hluk vôbec nevnímala.

Foto - z nášho balkóna v hoteli Helios

V hoteli bývalo 90% hostí vo veku 60+, v bazéne sa nikdy nikto nekúpal, všetci hostia boli celý deň v salóniku a hrali Bingo. Večerné „zábavy“ boli prispôsobené hosťom, takže po hodinovom nemeckom repete išlo opäť Bingo. Z môjho pohľadu bol tento hotel aj tak dobrý výber, krásne veľké izby, chutné raňajky a večer, veľký výber, ubytovanie za pár drobných (za 8 dní sme 2 dospelý s polpenziou dali 420 €). Hotel má dostatok parkovacích miest, po raňajkách sme sadli do auta a prišli späť až večer. Na tento typ dovolenky som bola s výberom hotela veľmi spokojná, pokiaľ by išlo o dovolenku, kedy by som sa túlala iba medzi hotelom a bazénom, tak by ma tam asi porazilo.

Ďalší raz sme bývali v súkromnom apartmáne bez stravy pri pláži, za celý apartmán sme 4 dospelý dali 390 € / týždeň.

V máji 2019 sme prvý krát bývali v časti Alcúdia – Playa de Muro. Do vtedy sme v Alcúdií boli iba na 1 dňových výletoch, teraz som mala viac času si pozrieť okolie. Je to naozaj nádherná časť Malorky, ak tam pôjdeme opäť o rok, tak neváham a ideme tam. Bývali sme v hoteli Eix Lagotel – 2 dospelý + 1 infant, s raňajkami, 350 €/ 8 dní . Po prvom dni sme si doplatili večere 11 € / osoba , večera. Naozaj sa to oplatilo, veľký výber, chutné, čerstvé jedlo. S hotelom sme boli spokojný, na každej izbe je ešte rozťahovací gauč pre ďalšie 2 osoby, izby mali malú chladničku, televízor, posedenie na terase.  Dostali sme izbu na 2.poschodí s výhľadom na bazén.

Foto - z našej terasy

Hotel je ďalej od pláže, nakoľko sme boli v máji, vôbec nám to nevadilo, keďže sme nerátali, že sa v mori kúpeme. V každom prípade chodí bezplatný shuttle bus na pláž, my sme aj tak vždy išli našim autom. Hotel má dostatok miest na parkovanie.

Foto - jedna časť bazénov Eix Lagotel

K hotelu prislúcha aj oplotená súkromná časť s vírivkami a bazénom, táto časť je označená „18+“, je za nepriehľadným plotom, je určená hosťom bez detí, dámam, ktoré sa chcú opaľovať „hore bez“ alebo si len tak potichu relaxovať.

V hoteli býval každý večer program, počas celého dňa animácie pre dospelých alebo deti.

Mňa osobne trocha sklamalo, že hotel sa vyznačuje s nálepkou „baby friendly“, ale detské ihrisko nemá. Na propagačných fotkách ho má, ale na recepcií mi bolo povedané, aby sme použili verejné detské ihrisko pri obchodnom dome (cca 600m), lebo hotelové nie je. Akože, žiadna tragédia, len by si teda mohli aktualizovať web na agode. Inak pre detičky bolo v hoteli toho dosť, celý deň animátorky, v jedálny dostatok stoličiek, všade rampy na kočík, veľký detský bazén, herné automaty (pre väčších), trampolíny, bicykle (aj rodinné), vodné bicykle....

Foto - detský bazén Eix Lagotel

Nenapadá mi, čo ešte k ubytku napísať, asi len toľko, že za tie peniaze sme boli naozaj spokojní. Netvrdím, že to bol luxusný, super-čuper hotel, bol to priemerný hotel, za prijateľné peniaze. Nepatrím k ľuďom, čo si hľadajú za každú cenu chyby, dovolenku si idem predovšetkým užiť, ak sa aj vyskytne nejaké negatívum, ktoré je prežiteľné, mávnem nad tým rukou J Proste vždy platí – Kto chce, chyby nájde. Tu mi vyskakuje jedna spomienka na 5* Collection hotel v Maroccu , otvárali ho v máji, my sme tam boli v júly. Poviem pravdu, ani keby chcem, tak snáď tam chybu nenájdem, všetko tip-top, dokonca sme mohli mať v cene ubytovania vlastného „otvárača dverí“ (človek, čo vám chodí za chrbtom a otvára dvere). Keď sme si boli na recepcií meniť peniaze, tak si práve jedna pani pýtala riaditeľa hotela, pretože podávala sťažnosť. Vadilo jej, že cherry paradajky v šaláte sú polené, pre ňu sú aj tak priveľké a mali by byť na štvrtinky.

Foto - jedna z pláží na Malorke. Malé zátoky, kde ste takmer sami.

Takže asi toľko k ubytku na Malorke, píšem iba o tom, kde sme bývali my. Ponúk na portáloch je neskutočne veľa, netvrdím, že čo sa páčilo mne, bude sa páčiť aj vám. Treba si to naozaj len popozerať, prečítať recenzie , pozrieť fotky.

Taká malá poznámka na LETO 2019 – UBYTOVANIE UŽ ZOŽENIETE ŤAŽŠIE. Tým, že sa na Malorku začalo vo veľkom nonstop lietať, kapacity ubytovania sú dosť vypredané. Ubytovanie je nutné si rezervovať dosť dopredu (ešte v zime). Netvrdím, že teraz (jún 2019) už vôbec nič na leto 2019 nezoženiete, samozrejme, že sa dá nájsť. Hotel môže uvoľniť kapacity, niekto môže zrušiť rezerváciu, niektoré ubytká ešte nemusia byť vybookované....ale teda, tie ktoré majú pomer rozumej kvality/za prijateľné peniaze je už dostupných pomenej.

Foto - pláž pri Santa Ponsa

Okrem spomenutých – Alcúdia, Can Pastila, El Arenal, sú veľmi obľúbenú letoviská na trávenie dovolenky napr. aj Santa Ponsa, Sa Coma, S´illot, Cala Millor...

V podstate, ak by ste volili alternatívu dovolenky, každý deň – iná pláž, tak je celkom jedno, kde sa ubytujete. Skôr sa zamerajte na to, ktoré časti Malorky chcete navštíviť a vyberte si ubytko strategicky vzhľadom na vaše plánované výlety. Ak chcete tráviť dovolenku na 1 pláži, vyberte si podľa recenzií na letovisko, pláž a ponúk hotelov. Malorka je pomerne malý ostrov, krížom cez ostrov je to približne 50 minút.

Deň na Malorke za cenu vstupu do aquaparku?

Minulý rok som mala v lete doma novorodeniatko, takže som cestovala iba prostredníctvom fotiek ktoré pridávali priatelia na instagrame alebo facebooku.

Jedna kamoška, chcela zobrať frajera k narodkám niekam na jednodňový výlet. Písali sme si na FB a len tak medzi rečou, že by išli na výlet. Navrhla som jej, veď ho zober okúpať sa na Malorku. Prišlo milión urehotaných smajlíkov, či som normálna J V pondelok ráno, sme na štvrtok kúpili 2 letenky. Leteli skoro ráno z Viedne a domov neskoro večer. Spiatočná letenka stála pre dospelú osobu 14 €. Let mali každý s malou kabelkou, ale čo viac na jeden deň? Uterák, plavky, mini krémik a doklady si tam v pohode zbalili. Po prílete na Malorku nasadli podľa mojich inštrukcií na autobus. Je to linka L21 El Arenal – Airport.  Autobus chodí z letiska každú chvíľu, zástavku má priamo pred východom (nie je možné ju prehliadnuť, je vždy plná  a riadne označená). Autobus L21 má zástavku popri celej dlhej pláži Can Pastila – El Arenal , môžete si to pozrieť tu http://www.emtpalma.cat/en/route/-/L/21/s-arenal-aerop

Lístok stojí 5 €. Inak ostatné linky (ak by ste chceli ísť na výlet do Palmy, alebo podobne ) sú za 1,50 €.

Takže moji známi sa boli kúpať 1 deň na Malorke za 14 € + 2*5 € = 24 € / dospelý.

Táto možnosť bola minulý rok v lete, takmer skoro stále, v pohode sa to dalo prispôsobiť aj napr. len na 3-4 dni. Laudamotion dával stále veľké akcie na letenky, snáď to bude i tento rok J dokonca letenky boli raz týždenne pár minút aj za 0,01 € , ale to bolo nutné naozaj číhať , neváhať a hneď kupovať.

Pár dní na Malorke s nižším rozpočtom?

Ak by ste chceli byť na Malorke viac dní a obmedzoval vás rozpočet, nechceli auto.. tak Can Pastila alebo El Arenal je fajn alternatíva. Môžete využiť ako transfer spomenutý autobus L21 alebo taxík, cena ide od cca 15 €/jazdu letisko – Can Pastila (El Arenal je o niečo drahší, lebo je ďalej, takže treba rátať okolo 20€).  Ubytovanie môžete zohnať napr. na Agode pre 4 osoby za celý apartmán na 5 dní (4 noci) od 200 €, kúsok od pláže. Takže ak dobre vychytáte letenky, okolo tých 40 € / spiatočne, osoba, za ubytko dáte 200 €, za taxík hore-dolu 2*20 € = tak vás 5 dní na Malorke môže vyjsť 200+2*20+4*40= 400 € na 4 dospelé osoby. Je to naozaj iba príklad, nie každému samozrejme vyhovuje apartmán, nie každému by sa mohlo páčiť v Can Pastile/El Arenal, uvádzam to iba ako príklad.

Ak by ste sa predsa len rozhodli pre Can Pastilu / El Arenal, tak je tam čo robiť. Po celej pláži, ktorá má 4,5 km, premáva turistický vláčik, jedna jazda stojí 4,50 € / dospelý a v postate sa môžete zviezť hore dolu, pozrieť celú pláž od Can Pastila až koniec El Arenal. Viac info: https://www.turbopass.com/mallorca-pass/tren-arenal.html

Ďalej sú v tomto letovisku (vlastne na celom ostrove) obľúbené bicykle. My sme mali naposledy zapožičané bicykle za 7 € / 1 deň/bicykel. Boli v super stave, ako nové, so zámkom a košíkom, pri požičaní stačí dať iba OP/pas, nahlásiť meno hotela, zaplatiť a vozíte sa. V celej Can Pastile a El Arenal sú cyklistické chodníky, dokonca z Can Pastili ide popri mori krásna cyklistická trasa s odbočkami na pláže. Je tu možnosť si spraviť výlet na bicykli, hoci kedy zastaviť, okúpať sa a idete ďalej do Palmy.

Foto - cyklotrasa Can Pastila - Palma

Zábavné parky v okolí Can Pastila, S´Arenal, Palma de Malorca:

Palma Aquarium – https://palmaaquarium.com/en

Katmadu Park - https://www.katmandupark.com/

Aquaparky: Aqualand El Arenal, Western Water Park, Marineland Malorca (v tomto sme boli, je super).

V hlavnom meste Palma de Malorca, by som z môjho pohľadu uviedla, ako tri moje naj: symbol Malorky – katedrálu. Za 3,50 € / hodina sa dá parkovať priamo oproti katedrále v podzemnom parkovisku.

Za návštevu stoja aj miestne trhy

alebo hrad nad mestom s úžasným výhľadom Castell de Bellver.

Čo ako sa vyberiete do iného letoviska ako pri letisku? Ako sa tam dostanete?

Opäť je tu možnosť taxíku. Z mojej skúsenosti stále platí, napísať do hotela a zistiť cenu, za akú ponúkajú transfer z letiska. Opäť sa oplatí zapojiť aj Google, jendnoducho „airport transfer mallorca“ , otvorte si aspoň 5-6 stránok, vyplňte odkiaľ, kam, kedy, koľko ľudí.... poporovnávajte ceny. Keď si vyberiete, zaplatíte kartou, na email vám prídu inštrukcie a kontakt. Opäť len nezabudnite napísať aj číslo letu! Ak by vám napríklad meškal let, vodič, ktorý vás ma zaviezť do hotelu, si to odsleduje na letisku, práve podľa čísla letu.

Ďalšia možnosť je verejná doprava, ale ak mám úprimne napísať, v prípade, že je to už ďalej od hlavného mesta, tak to by som kvôli prestupom neriešila. V každom prípade sa to dá, je to lacná alternatíva, treba si pogoogliť iba spoje.

My vždy využívame auto. Z domu si rezervujeme auto na letisku, po prílete si ho preberieme, pred odletom domov, ho na letisku odovzdáme. Návod na rezerváciu auta je spísaný v článku – Maurícius.

Teraz, v máji 2019 sme mali požičané auto zo spoločnosti  Drivalia (spoločnosť je mimo letiska, preto je aj trocha lacnejšia. Na letisku nás čakal vodič a zdarma nás odviezol do spoločnosti, cca 6 km od letiska. Tak isto aj po ceste domov, prišli sme tam autom, podali im kľúče a odviezli nás na letisko). Cena za prenájom samozrejme vždy záleží od počtu dní, od modelu auta, od dopytu...ceny sa hýbu. Nám vždy stačí menšie auto, je to lacnejšia kategória. Mali sme požičanú Ford Fiestu (pred tým už aj Smarta alebo Fiat 500. Inak ten Smart, je pre dvoch úplná paráda). Za túto Fiestu sme na týždeň dali aj s poistkami 160 € , poistky boli 75 €. Auto vám všade požičajú aj bez doplatku za poistky, ale v tom prípade je nutné mať na pamäti, že v prípade kolízie, platíte plnú spoluúčasť, škrabance na nárazníku, prípadne rozbitie čelného sklad.... atď . (treba si podrobne prečítať podmienky). Autosedačku sme si z autopožičovne nepožičiavali, mali sme svoju. Autopožičovne si za detské autosedačky účtujú okolo 10 € / deň (+/- 2-3 € od spoločnosti). Ja osobne ani nemám dobrú skúsenosť s autosedačkou z požičovne, požičiavali sme si raz, bola v hroznom stave (nemusí to byť pravidlo, mohla som mať len smolu), v každom prípade, v cene letenky (dieťa do 12rokov) je prepravu autosedačky (vysvetlené vyššie), tak to využívame.

Foto - "naša" Fiesta po ceste na Formentor

Požičovní je na Malorke veľa, sú tam aj veľké známe s pobočkami po celom svete, ale aj malé, lokálne, je už na každom, ktorú zvolí. Na čo si dať pozor pri požičaní auta, som rozpísala v už spomenutom článku o Mauríciu.

Ak by ste sa rozhodli si požičať auto napr. na 1-2 dni už vo vašom letovisku, tak v každom meste sú malé požičovne s pár autami, kde si auto môžete požičať priamo na mieste. Ceny sú okolo 45 € / deň na malé auto.

Kde sa mi na Malorke páčilo?

Ešte pár mojich tipov, kde sa mne páčilo a kam sa podľa mňa oplatí ísť. Mimo známych veľkých pláži, ktoré sú v podstate na Malorke všetky veľmi pekné.

Cap de Formentor – vraj najfotografovanejšie miesto celého Španielska. Je to mys obklopený tyrkysovým morom, cesta autom je zážitok a končí sa pri krásnom bielom majáku. Tento výlet naozaj odporúčam, po ceste sa môžete zastaviť na pár vyhliadkach na mys. Odporúčam sem ísť však hneď ráno, cca o 10tej tam už byť, inak v sezóne cez deň je to tam upchaté, množstvo turistov, na parkovanie môžete čakať aj hodiny. Za parkovanie sa neplatí.

Foto - pohľad na mys od majáku

Foto - pohľad na mys a maják z vyhliadky po ceste k majáku

Keď vám vyrazí dych cesta k Formentoru, tak cesta Sa Calobra vás úplne odrovná. Uzučké kľukaté cesty, úžasné výhľady na skalách, sem tam nejaká koza na ceste....

a môžete to zakončiť lenošením na známej pláži Torrent de Pareis, ku ktorej sa dostanete „jaskyňami“. Pláž je ukrytá medzi vysokými skalami, ak tu chcete zažiť slnečné lúče, treba prísť doobeda.

Pozor, platí sa tu parkovné, bolo to (myslím) 3,50 € / hodina a k pláži Torrent de Pareis je to z parkoviska cca 800 m peši.

Ak máte radi podmorský život , šnorchlovanie a nevadia vám skaly tak Cala Deia stojí za pozornosť. Už len samotné okolie pláže, je veľmi zaujímavé.

Mestečko Soller

Okrem pláže a uličiek, je tu veľká atrakcia električka Tramvia, ktorá tam jazdí nepretržite od roku 1913. Veľmi podobná tým, aké chodia napríklad v San Franciscu. Električky premávajú popri pláži, idú okolo známeho kostola Sv. Bratolomeja. Celá jazda trvá okolo 20 minút, lístok stojí 7 € / dospelý.

Santa Ponsa

Mestečko neďaleko Palmy, s krásnou vyhliadkou na skaly Illes Malgrat, v meste je aj pekná pláž a zábavný park.

Cap de Ses Salines

Najjužnejšie miesto na ostrove. Vyzerá to tam ako v inej planéte a nad hlavou máte krásny biely maják a pred sebou rozbúrené more.

Jaskyňa Coves del Draces

Neďaleko letoviska Sa Como. Cez sezónu sú vstupy do jaskyne relatívne vypredané, môže sa vám stať, že najbližší voľný vstup bude až o pár hodín, prípade ďalší deň. Fajn je, rezervácia vopred. Je to najrozsiahlejší jaskynný systém Baleárskych ostrovov. Vstup by mal stáť stále 14,50 €, denne je 8 vstupov a do jaskyne ide naraz skupina aj 300 ľudí.

Výklady sú v rôznych jazykoch, v jaskyni je dosť teplo, netreba sveter ani bundu, fotografovanie je dovolené bez blesku, prehliadka trvá hodinku. V jaskyni je jazero, na loďke vyplávajú hudobníci a počas prehliadky vám zahrajú koncert troch klasických skladieb.

V jaskyni je veľmi dobrá akustika, „podzemný“ koncert trvá cca 10 minút.

Toto je naozaj iba pár tipov odo mňa, Malorka je úžasný ostrov, stačí zapnúť Google, Tripadvisor a určite si nájdete viac tipov na váš výlet 🙂

Niečo k cenám na Malorke

Toto je opäť dosť individuálne, záleží aj od letoviska. Priemerné reštaurácie (žiadny pajzel, ale ani 5* reštika) v letovisku, tak treba rátať okolo tých +/- 15 € / osoba – hlavné jedlo + nápojom. Cestoviny sa dajú objednať okolo 10 €, pizza tak 12-13 €, burger som mala za 10 €, ryby od 15 € hore. Ceny v obchodoch sú mierne vyššie ako u nás, ale nič hrozné. My sme dosť chodili do Lidlu. Kupovala som tam malej aj plienky Lupilu (balík 7,49 €, u nás sú bez akcie za 6,99€), Cola 2*1,5 l – 2,49 €, pečivo balík 5ks žemlí 1 €, šunka 1 € / vákuovo balená 100 g.....

Na Malorke je množstvo veľkých supermarketov – Lidl, Carrefour, Spar, Eroski ...

Ak chcete vedieť, aký supermarket je „vo vašom“ okolí, tak sa pripravte ešte z domu a do Googlu dajte napr.  „Supermarket Can Pastila“, proste „supermarket“ a názov mesta, kde budete bývať. Otvorte mapu a už si len preklikajte možnosti.

Takže asi toľko k Malorke. Stále platí, čím skôr rezervuješ, tým je šanca, že budeš mať nižšiu cenu. Ak by ste sa rozhodli v lete pre Malorku, tak to odporúčam rezervovať február/marec. Vtedy sú ceny leteniek nízke, ale je ešte aj dosť veľký výber ubytovania na leto.

Ak sa však poponáhľate a budete mať šťastie, ešte stále si môžete užiť Malorku za dobré peniaze, aj v lete 2019 🙂 aj preto, som sa snažila článok publikovať čo najskôr 🙂 

Najbližší článok, ešte netuším, o čom bude 😀

Foto - maják na Cap de Formentor

Príjemné leto prajem 🙂

Veľmi pekne a podrobne napísané, ďakujem 👍😊 určite sa tam raz pozriem s rodinkou..

31. máj 2019

hoci mam z trach z lietania, po citani tvojho clanku mam normalne chut ho prekonat 😀

31. máj 2019

tieto tvoje clanky ma strasne "hecuju" nieco urobit,niekam vypadnut😂😂😅vyzera to strasne jednoducho!😂💪🏻len mna brzdia nejake "veci"😂🙈a to dve male deti a chaba anglictina😂🙈bojim sa,ze by sme to nedali,ze zabludime a nic nevybavime😂🙈boze a moj sen je cyprus😍

31. máj 2019

Super, urcite sa casom vyberieme aj tam 😉

31. máj 2019

Krasa😘

31. máj 2019

dakujem za super.v pondelok odlietame,tak sa mi velmi hodil 😉

31. máj 2019

Dakujem za vycerpavajuce info, ideme v juli n vlastnu past a urcite sa mi tento clanok zide 🙂

2. jún 2019

Inspirativny clanok. Letovisko sa vola El Arenal, nie areal 😉

4. jún 2019

@luludia ozaj 😂 ja som si to vôbec nevšimla,ako mi na to aplikoval autokorekciu word 😁 ďakujem za upozornenie,opravím 👍

4. jún 2019

Ja Ta za tie články zbožňujem. ❤️💞❤️

4. jún 2019

Dobrý deň, my s priateľom radi chodíme do časti Santa ponca, je to taká kľudnejšia časť Malorky, odporúčala by som hotel Globales Playa 3 , alebo prerobený Delfin de mar ( neviem teraz ako sa volá). Časť El Arenal je dosť hlučná, dosť veľa Nemcov je tam. Pekná časť je aj Palma Nova, Magaluf ... A odporúčam nejaký hotel sieti Globales ( Globales Honolulu, Globales Samoa, Globales Playa. V septembri idema znovu, teším sa... čo sa týka stravy stačí vá aj polpenzia, ceny v obchodoch sú približne rovnaké... Lacný obchod je Mercadona.

4. jún 2019

Dostali sme toto leto od synov Mallorcu ako darček, letíme v auguste z Krakova...👍

4. jún 2019

Na vlastnú päsť je naj a za pár supov👍👏

4. jún 2019

@galioska to je relativne..
S vacsimi detmi s v sezone je to draha dovolenka..

5. jún 2019

@mirage treba si to vedieť zorganizovať a brať ako dovolenku, proste uzivam

5. jún 2019

@galioska ja som reagovala na to, ze nie je za par supov, nie, ze si ju neuzijem..

5. jún 2019

@mirage píšeš väčšinou v sezóne...keď ti je to drahé chod mimo sezóny, všetko sa dá keď sa chce...aj za pár supov

5. jún 2019

Veľmi krásne ubytovanie je aj v tradičných "fincach". Hlavne pre tých, ktorý sa chcú vyhnúť hlučným a preplneným hotelom. Nie je to síce pri pláži, ale autom je tam človek za pár minút. Je to trošku drahšie ..... ale stojí to za to 🙂

5. jún 2019

@galioska presne ako píšeš, na vlastnú päsť sa dá celkom dobre ušetriť ,alebo ísť do lepšieho hotela o to,čo by isla provízia cestovke 😊 my chodíme takto aj preto,že vždy to,čo by zobrala cestovka radšej minieme na dovolenke 😁

5. jún 2019

@mirage fakt máš takú skúsenosť? Z ktorého letoviska? Ja som bola na malorke 2x v sezóne a necítila som veľký finančný rozdiel oproti "mimo sezóny".

5. jún 2019

@dalila2013 musím to pozrieť, nepočula som ešte o tom 😊 dakujem za tip 😊👍

5. jún 2019

dakujem 🙂

5. jún 2019

ono to vyzera strasne jednoducho, ale popravde vystupit z lietadla a ocitnut sa na letisku v Palme - to chce poriadne rozdychanie - to je proste kolos, kde mate pocit, ze svetovych stran je najmenej desat 🙂 ... no a k pozicianiu auta - iba pre tych, ktori si trufnu na stvorprudovky okolo Palmy vážení... a po horách treba vediet cuvat do kopca aj 500 m pri stretnuti s nejakym autobusom na uzkej ceste... cim vas samozrejme nechcem odradit, taketo dobrodruzstva su vacsinou zazitkami na cely zivot... 🙂

5. jún 2019

Nádherný článok 🙏❤️👏 nemám žiadne otázky, všetko v texte detailne spomenuté 👌👌fotky krásne 🏝️

5. jún 2019

@galioska ano, cestujem aj v sezone, aj mimo nej. Teraz hovorim konkretne o Malorce v lete, a s detmi, maju obaja plne lozka. Ideme v lete pretoze deti maju prazdniny, a uz boli vypytani cez zimu na 2 tyzdne na lyzovacku, uz viac nechcem, aby chybali. Cize Mallorca v lete pre nas je 2500 - 3000 eur - nestazujem sa, len konstatujem - kebyze nemam na to, nedam. Na lacnejsiu mimoprazdnonovu dovolenku idem sama s muzom.

@dalila2013 ano - byvat v klasickej fince je zazitok - my budeme 4 noci v apartmane, 2 noci v klastore a 3 noci v klasickom mallorskom dome - fince.
Rozmanitost, dobrodruzstvo a zorganizovat si dovolenku sam pre seba je dobrodruzstvo.

5. jún 2019

@1kriosa1 no mozno len neviem dobre hladat 🙂 - jun jul 4 osoby apartman 9 noci 1200 zac. cena. A to chcem mat iba cisto a pokoj, nie luxus. Ty pises ze 390. Tak to je rozdiel.

5. jún 2019

@mirage pokiaľ to hľadáš na jún/júl 2019 tak to pochopiteľne už nenájdeš. Na koniec augusta na airbnb pár apartmánov ešte je, toto všetko je popísané i v článku. Daný príklad som aplikovala na oblasť El Arenal o ktorom aj píšem, že nieje tichá lokalita a práve preto je lacnejšia 🙂 stačí pozorne čítať 🙂

5. jún 2019

@mirage počkaj a ty tu píšeš o 9 nociach a porovnáš to s mojím príkladom na 5 dní 🙈 ..až teraz som si to všimla 😀 je úplne jasné, že cena za 9 nocí je vyššia, ako za 5 dní (4 noci) 😅

5. jún 2019

@1kriosa1 citam pozorne a s porozumenim. Citujem Ta :
"Ďalší raz sme bývali v súkromnom apartmáne bez stravy pri pláži, za celý apartmán sme 4 dospelý dali 390 € / týždeň."
teraz zan dam 1200 minimalne. /skor 1400/ Ale to je v poriadku, je sezona, nic na tom nie je.
Toto je internet, ja to myslim dobre a paci sa mi tvoj clanok, a ty mas pocit, ze Ti protirecim.
Akosi sme sa zamotali, ja som reagovala skor na Galiosku, Tvoj clanok je super a napomocny, je o rodine s malym dietatom cestujucej mimo sezony, ja s velkymi detmi v sezone zaplatim viac. to je cele.

5. jún 2019

Veľmi podrobný a dobre vysvetlený článok. Dakujeme🙂

9. jún 2019

Začni písať komentár...

Odošli